چرا برخی سهام ۵۳۰ تومانی دارند؟ / در حق مردم اجحاف شد
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، در نشست کانون شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت که عصر امروز برگزار شد، مهدی بائی رئیس شرکت سرمایهگذاری گفت: بعد از ابلاغ مجوز واگذاری سهام شرکتهای دولتی به اقشار آسیبپذیر در تیرماه سال ۸۵ رهبری با نامه ۸ بندی نقشه راه را مشخص کردند و اعلام کردند قیمت سهام باید در بورس تعیین شود همچنین شرکتهای سرمایه پذیر نیز باید از سهام شرکتهای بورسی اضافه شود.
وی ادامه داد: مردم بعد از شناسایی به عضویت تعاونی شهرستانی درامدند و آنها شرکت سرمایهگذاری استانی را تشکیل دادند و آنها نماینده اداره سهام واگذار شده به مشمولین شدند.
چرا برخی سهام ۵۳۰ تومانی دارند؟ / در حق مردم اجحاف شد
بائی گفت: قرار بر این بود که به ازای هر مشمول معادل ۱۰۰۰۰ سهم ۱۰۰۰ ریالی به شرکت سرمایهگذاری واریز شده. و تا ده سال شرکتها از سود، اقساط را به خزانه واریز کنند. اما با نزدیک شدن به پایان ده سال سازمان خصوصیسازی با تصویبنامه شورای اصل ۴۴ به ۴۹ میلیون مشمول صورتحساب صادر کرد و اطلاعرسانی کرد که بعد از این صورتحساب به ازای هر نفر ۵۳۲ هزار تومن واریز شده و مابقی ۴۶۸ هزار تومان را باید خود مردم بریزند اما مردم استقبالی از واریز این مابهالتفاوت نکردند و حدود ۴۷ درصد از ارزش سهام هر شخص به دولت بازگشت که این نوعی اجحاف در حق مردم است.
رئیس شرکت سرمایهگذاری استان گلستان ادامه داد: نهایتاً رهبری طی ابلاغیهای گلایهآمیز نقشه راه را برای آزادسازی اعلام کرند و سه شرط دیگر هم اضافه کردند. بعد از این ابلاغ با توجه به این سه شرط، راه برای سهامداران سهام عدالت باز شد و بنا شد که اجباری نباشد که هر شخصی سهامدار شرکت سرمایهگذاری استانی بماند. این راه برای کسانی است که بلندمدت را در نظر ندارند و به این مبلغ نیاز دارند بنابراین این فرمان صادر شد که شرایط را فراهم کنید که اگر کسی تمایل داشت اداره و نه مدیریت (چرا که با این سهام خرد نمیتوان این شرکتها را مدیریت کرد) را بر عهده بگیرد فراهم باشد.
وی ادامه داد: در بند سه ابلاغیه رهبری شورای بورس موظف است مردم را تشویق کند که در شرکتهای سرمایهگذاری استانی بمانند. چرا که در صورت این انتخاب پروژههای ملی اتفاق خواهد افتاد و با بهرهمندی سهامدار خرد از کارشناسان آنها در شرکتهای سرمایهگذاری، میتوانند روزبهروز به ارزش سهام خود بیفزایند.
بائی گفت: نکتهای که حائز اهمیت است، این است که در ابتدای تعیین شرکتهای سرمایه پذیر قرار بر این بود که این شرکتها از شرکتهای بورسی انتخاب شود اما نکته جالب توجه اینجاست که زمانی که قصد خروج چند شرکت از شرکتهای سرمایه پذیر را داشتند باز هم از شرکتهای بورسی خارج کردند و شرکتهای غیر بورسی در سهام عدالت ماندند.
تفاوت روش مستقیم و غیر مستقیم در چیست؟
بائی اظهار داشت: سازمان خصوصیسازی دو گزینه را برای انتخاب مردم ایجاد کردند یک روش، روش مستقیم و روش دیگر غیر مستقیم. در روش مستقیم گفته شده است که سهامدار سهام عدالت، سهم خود را مستقل از شرکتهای سرمایهگذاری استانی اداره میکند
وی ادامه داد: در انتخاب روش مستقیم، افراد سهام خود را از اداره شرکت سرمایهگذاری استانی بیرون میاورند و اداره آن را خود بر عهده میگیرند همچنین برای بهرهمندی از شرکتهای غیر بورسی، به ازای معادل ارزش سهام آن شرکتها از شرکت سرمایهگذاری استانی سهامدار میشوند اما کسانی که میخواهند اداره سهامشان همچنان در اختیار استانیها باشد، همه داراییشان از سهام عدالت را در اختیار شرکت سرمایهگذاری قرار میدهند و معادل ارزش ریالی روز از سهام شرکت سرمایهگذاری استان سهامدار میشوند.
عایدی هر فرد در روش غیر مستقیم ممکن است دو برابر شود
بائی عنوان کرد: بنابراین با فرض اینکه همه سهم همه سهامدارها یکی و به یک اندازه باشد و به هر شخص ۱۰۰۰۰ سهم ۱۰۰۰ ریالی تعلق گرفته باشد، در روش مستقیم، به هر شخص به عنوان نمونه برای استان گلستان جمعاً ۸۹۵۱ سهم اختصاص مییابد اما اگر این افراد روش غیر مستقیم را انتخاب کنند با توجه به ارزش تابلو سهام، دقیقاً معدل ریالی این مبلغ، سهم ۱,۰۰۰ ریالی در شرکتهای سرمایهگذاری استانی به آنها داده میشود به عنوان نمونه با ارزش روز هفدهم اردیبهشت به هر شخص حدود ۹۷۷۷۳ سهم تعلق میگیرد. این سهام وقتی در حدود ۴ ماه دیگر وارد عرضه اولیه شود و اگر در عرضه اولیه ارزش سهم ۱۰۰۰ ریالی به ۲,۰۰۰ ریال برسد عایدی هر فرد دو برابر میشود.
رئیس شرکت سرمایهگذاری استان گلستان تصریح کرد: به عنوان نمونه عرضه اولیه شستا حدود ۷۰ درصد افزایش ارزش داشته است اگر ارزش شرکت سرمایهگذاری معدل سازی شود و این عدد به سهم ۱۰۰۰ ریالی تقسیم شود به هر نفر میتوانیم ۹۷۷۷۳ سهم ۱۰۰۰ ریالی عدد بدهیم و با توجه به عرضه اولیه افزایش ۱۰۰ درصدی، این مبلغ بیش از ۱۹ میلیون میشود.
وی عنوان کرد: البته آنهایی که مابهالتفاوت را پرداخت نکردند و سهم ۵۳۰ تومانی دارند عملاً ۵۳ درصد از این را بهرهمند میشوند.
بائی گفت: نکته دیگر این است که در روش مستقیم افراد برای فروش، مشکل پیدا میکنند چرا که سهمها پراکنده است در نهایت ممکن است تمرکز سهامدار به هم بریزد. به عنوان نمونه از شرکت ایرانخودرو به هر شخص حدود ۱,۰۰۰ تومان میرسد اما در روش غیر مستقیم این سبد مختصرتر و با بازدهی بیشتر است.
وی ادامه داد: افرادی که روش غیر مستقیم را انتخاب میکنند در واقع به کارشناسان مجموعه اعتماد میکنند و معادل ارزش سهمشان، سهامدار شرکت سرمایهگذاری استانی میشوند و به جای این سهمهای پراکنده به او یک سهم از سبد متنوع داده میشود.
وی با گلایه از رفتار شورای عالی بورس گفت: شورایعالی بورس برخلاف ابلاغیه رهبری مبنی بر تشویق مردم به حضور در شرکتهای سرمایهگذاری استانی، تبلیغ روش مستقیم را میکند. بهتر بود اول قوانین وضع میشد و سپس انتخاب روش برای مردم تشریح میشد. متأسفانه در حال حاضر تصمیمات جدید بدون اظهار نظر ما گرفته میشود در حالی که باید نظر ما نیز اخذ و تبیین شود.
بائی گفت: ما علاقه داشتیم ۵ دقیقه تلویزیون را داشته باشیم اما هیچ تریبونی برای دفاع از خودمان نداریم
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/