گلایه کارشناسان تغذیه به طرح برآورد نیروی انسانی۱۴۰۴ وزارت بهداشت/ انجمن تغذیه ایران هم به صف معترضان پیوست
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا_ امیرمحمد زندی؛ طرح برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴ توسط دانشگاه علوم پزشکی کرمان تدوین شد و این موضوع با #لغو_طرح_توهینآمیز در فضای مجازی سروصدای زیادی به پا کرده و کارشناسان تغذیه به این طرح بهشدت اعتراض دارند، آنها معتقدند که بر اساس این طرح تمام فارغالتحصیلان تغذیه باید دستیار پزشک شوند؛ اما تصمیمگیری برای این رشته نباید توسط چند پزشک انجام شود و لازم است از نظرات کارشناسان مربوطه استفاده شود.
مشکل کجاست؟
برخی کارشناسان تغذیه در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد طرح برآورد نیروی انسانی گفتند: براساس این طرح، فارغالتحصیلان رشته تغذیه صلاحیت کارشناسی تغذیه و رژیم درمانی را ندارند و تنها متخصصین MD-PhD که ابتدا پزشک بودند و بعد از ورود به رشته تغذیه مدرک دکترای تغذیه گرفتهاند، باید این خدمات را ارائه دهند.
این کارشناسان به نوع برآورد نیروی انسانی در مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه اعتراض دارند و گفتند: بر اساس این طرح تا سال 1404، 700 فارغالتحصیل MD-PhD باید در بخشهای مختلف بیمارستانی و بالین و نیز آموزش مسئولیت کار را بر عهده بگیرند. در حالی که این افراد حکم مهمانی را دارند که وارد رشته ما شدهاند و الان میخواهند که کارشناسان تغذیه را از خانه بیرون کرده و از حق خود محروم کنند.
برای خیلی از این کارشناسان و دانشآموختگان سؤال پیش آمده که هدف از نشاندن یک پزشک بر رأس انستیتو تغذیه با تنها ۳ سال تحصیلات مرتبط با تغذیه به جای صدها تن از شایستگانی که ده سال عمر خود را در رشته تغذیه تحصیل کرده و سالهای زیادی تجربه اندوخته و با شایستگی phd کسب کردهاند چیست؟
سنگ اندازی برای کارشناسان تغذیه
در همین زمینه سید علی کشاورز، دبیر هیئت ممتحنه و ارزشیابی علوم تغذیه تهران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در مورد اهمیت رشتههای علوم تغذیه اظهار کرد: حدود سه سال قبل وزارت بهداشت، دانشگاهها را تحت عنوان قطبهای آموزشی در حوزه سلامت تقسیم کرد که رشتههای علوم پزشکی دقیقتر بررسی شود.
وی افزود: بر همین اساس بحث علوم تغذیه به خراسان رضوی سپرده شد که مورد اعتراض قرار گرفت و سپس جلسه ای در مشهد برگزار شد و تقسیم بندی دقیقتری انجام شد و تصمیم گرفته شد تا برخی رشتههای تغذیه گسترش بیشتری پیدا کند.
کشاورز بیان کرد: برای مثال رشته تغذیه بالینی باید گسترش بیشتری پیدا میکرد؛ همچنین کارشناسی ارشد تغذیه ورزشی، علوم بهداشتی و تغذیه بهداشتی نیز از جمله رشتههایی بود که باید مورد توجه بیشتری قرار میگرفت.
وی درباره طرح برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال 1404 گفت: اخیراً طرحی از سوی دانشگاه علوم پزشکی کرمان به وزارت بهداشت داده شده است که جای تأمل دارد که با توجه به طرح سه سال گذشته نباید یک طرح از سوی دانشگاهی که کوچکترین گروه آموزشی را دارد به وزارت بهداشت ارائه شود.
کشاورز گفت: در این طرح اجازه به کار گرفتن فارغالتحصیلان رشته فیزیولوژی ورزش در حوزه تغذیه داده شده است که بسیار جای نگرانی دارد، همچنین کارشناسان ارشد تغذیه بالینی برای کار در مراکز درمانی در سال 99 تربیت شدند که حالا با توجه به این طرح با مشکل رو به رو خواهند شد.
دبیر هیئت ممتحنه و ارزشیابی علوم تغذیه تهران بیان کرد: همچنین به برخی پزشکان از پزشکان اجازه ورود به رشته تغذیه داده شده که با توجه به آزمونهای اخیر متوجه شدیم حضور پزشکان در رشته تغذیه زیاد موفقیتآمیز نیست و باید در این طرح تجدید نظر صورت بگیرد.
طرحی که علمی نیست
علی میلانی، عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در این مورد گفت: بر اساس برآوردی که در حوزه جذب نیروی انسانی در رشتههای مختلف علوم تغذیه صورت گرفته مشکل بزرگی که دارد این است که تمامی واقعیتهای جامعیت تغذیه و نیازهای کشور مورد بررسی قرار نگرفته است.
وی افزود: در برنامه ششم توسعه بهصراحت به موضوع پیشگیری اشاره شده است و دانشآموختگان رشته علوم تغذیه نیز در موضوع پیشگیری اهمیت ویژهای دارند.
میلانی بیان کرد: طرح برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴ از ظرفیت نهادی استفاده نکرده است؛ برای مثال هیئت ممتحنه و ارزشیابی علوم تغذیه، انستیتو تحقیقات تغذیه غذایی کشور، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و چندین نهاد نظرشان در تدوین این برنامه دخالت داده نشده است و بنابراین میتوان بهصراحت گفت که این برنامه دارای مشکل است و باید مورد بررسی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: همچنین در این برنامه باید به آموزش پزشکان توجه شود که هزینههای بالایی را به همراه دارد، این موضوع اتلاف منابع است و درست نیست.
میلانی با ابراز نگرانی به عدم توجه به دانشآموختگان رشته تغذیه گفت: انجمن تغذیه ایران نگران 9 هزار دانشآموخته علوم تغذیه است و این برنامه قطعاً به موضوع دانشآموختگان ضربه میزند، نادیده گرفتن این ظرفیت میتواند خسارت جبران ناپذیری به جامعه وارد کند.
عضو هیئت مدیره انجمن تغذیه ایران با اشاره به ایرادات طرح برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴ گفت: وقتی میخواهیم یک سند علمی تنظیم کنیم باید ارجاعات محکمی داشته باشیم؛ حال آنکه در این سند هیچ قوت سیاستی صورت نگرفته است و این موضوع اصلاً به صلاح علوم تغذیه نیست و ایرادات علمی دارد که باید بررسی شود زیرا حدود 3 هزار دانش آموخته علوم تغذیه در مراکز درمانی شهری در حال خدمت رسانی به مردم هستند و نیاز به تقویت بیشتر نیروی انسانی متخصص در علوم تغذیه دارند.
نگاهها به مسئولان وزارت بهداشت
حال باید دید که با توجه به اعتراضات صورتگرفته توسط کارشناسان و دانش آموختگان رشته علوم تغذیه مسئولان وزارت بهداشت چه تصمیمی در مورد طرح برآورد نیروی انسانی مورد نیاز رشتههای علوم تغذیه تا سال ۱۴۰۴ خواهند گرفت و آیا تجدید نظر در مورد این طرح صورت میگیرد یا خیر.
انتهای پیام/4148/پ
انتهای پیام/