نتیجه ادغام پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری، تضعیف رسالتهای آن خواهد بود/ توجه ویژه رهبرانقلاب به آبخیزداری
حمید رضا صادقی رئیس انجمن آبخیزداری ایران و عضو هیئت امنا پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا درباره ادغام پژوهشکده آبخیزداری با پژوهشکده مراتع و جنگلها گفت: به عنوان یکی از اعضای هیئت امناء که از همان ابتدای شکلگیری پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری همراه با این پژوهشکده بوده، باید عرض کنم که پژوهشکده در مواقع مختلف به خصوص ایام بحرانی توانسته عکسالعملها و پاسخهای مناسبی را به جامعه متقاضی ارائه کند که در بسیاری از اوقات نجات بخش بوده است.
وی افزود: اگر بحث ادغام مطرحشده باید ابتدا این موضوع را آسیبشناسی و سپس ضرورت آن را بررسی کرد. به این معنا تاکنون چه شرایطی وجود داشته که موجب ایجاد و شکلگیری ایده تلفیق دو پژوهشکده شده است. همچنین باید بررسی کنیم که چه توقعات و خواستههایی در قبال چه حمایتهایی از پژوهشکده وجود داشته و در این صورت اگر چالشی وجود داشت باید فاز دوم را مطرح کنیم که هدف از ادغام چیست و اساسا این تصمیم قرار است بر اساس چه اهدافی گرفته شود. با این حال تا هنگامیکه این دو مرحله مبهم باقی مانده، طبیعتاً تصمیماتی که گرفته میشود چالش بیشتری را فراهم خواهد کرد. هماکنون مشاهده میشود که در روزهای اخیر با بیان موضوع ادغام پژوهشکده، چالشهای بسیار زیادی در سایر مراکز پژوهشی کشورمان نیز رخ داده است.
این عضو هیئت امنای پژوهشکده حفاظت از خاک و آبخیزداری درباره عملکرد پژوهشکده گفت: برای بررسی عملکرد پژوهشکده باید خدمات دولتی را نیز بررسی کرد. مقایسه عملکرد این پژوهشکده با کمکهای انجام شده دولت نشان میدهد که اقدامات و فعالیتهای مثبتی توسط این پژوهشکده انجام شده و عملکرد آن را مثبت ارزیابی میکنم. به نحوی که در طول سالیان اخیر سنگ بنای بسیاری از کارهای مفید در حوزه آبخیزداری را بنا نهاده و زمینهساز بسیار از پژوهشها و مطالعات برنامههای اجرایی بوده است.
وی ادامه داد: اگر سایر بخشهای دولتی و خصوصی برای پاسخ به سئوالات خود به این مراکز پژوهشی مراجعه نمیکنند این ایراد به مرکز پژوهشی برنمیگردد و دلیلی برای حذف یا ادغام یک پژوهشکده نیست.
صادقی به توجه خاص رهبر انقلاب نسبت به توسعه آبخیزداری اشاره کرد و گفت: بنده با توجه به تجربه و کار علمی که دارم از این موضوع مطلعم که کشور با مشکلاتی همچون سیل، فرسایش خاک، طوفانهای گرد و غبار و مقولههای مشابه این مواجه شده و همچنین اسناد بالادستی کشور نیز از این موضوع حمایت بسیاری کرده است. علاوهبراین در گزارشهای مربوط به سیل سال 1398 نیز به ضرورت وجود این پژوهشکده و اهمیت آبخیزداری توجه ویژهای شده است و حتی مقام معظم رهبری یکی از 4 اولویت اصلی اعتبارات ویژه صندوق توسعه ملی را آبخیزداری و آبخوانداری قرار دادهاند. با این حال، وجود چنین پژوهشکدهای که به پاشنه آشیل برنامههای آبخیزداری شناخته میشود، نه تنها نباید تضعیف بشود بلکه لازم است تا فضای رشد و تعالی چنین پژوهشکدهای فراهم گردد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس درباره تبعات ادغام پژوهشکده بیان کرد: کشور ما جزء کشورهای در حال توسعه محسوب میشود. در کشورهای در حال توسعه، ساختارهای فیزیکی سازمانهای اداری و مراکز تخصصی بسیار تعیین کننده است. درحالیکه در کشورهای پیشرفته چنین نیست و قالبها اثر چندانی در توسعه کشور ندارند. در کشورهای در حال توسعه افول و تضعیف ساختارهای سازمانی مجموعهها اساسا زمینه تضعیف آنها را فراهم میکند که نتیجه آن تضعیف رسالتهای این مراکز را به دنبال خواهد داشت.
وی خاطر نشان کرد: در قرن 21 موضوع مدیریت سازگار آب و خاک مطرح شده و همچنین مدیریت جامع آب و خاک مطرح شده است، در واقع حذف چنین پژوهشکدههایی که وظیفه انجام و ترویج رویکردهای موضوع مدیریت آب را داشته، موجب از بین رفتن و نابودی رویکردها و اهداف آن خواهد شد.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/