دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 ارديبهشت 1399 - 07:45
سی روز سی کتاب| 5

نظرات امام موسی صدر درباره «اخلاق روزه» / باید محبت و اندیشه را در عبادت روزه وارد کنیم

کتاب «اخلاق روزه» شامل خطبه‌ها و پیام‌های دینی از امام موسی صدر است که موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر آن را چاپ کرده است.
کد خبر : 485541
65698.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، یکی از موضوعات مهم دین اسلام دعوت به تفکر و اندیشه است. اهمیت تفکر آنچنان است که آن را از بهترین عبادت‌ها شمرده‌اند. ایام ماه پرفضیلت رمضان، ماه نزول قرآن یکی از فرصت‌های مناسب برای تدبر و اندیشیدن است. خبرگزاری آنا در پرونده «سی روز سی کتاب» بنا دارد کتاب‌هایی مناسب مطالعه در این ماه پربرکت را معرفی کند.




در پنجمین روز از ماه پرفضیلت رمضان، ماه نزول قرآن شما را با کتاب «اخلاق روزه» اثر  امام موسی صدر آشنا می‌کنیم.


«اخلاق روزه»، سومین جلد از مجموعه پرتوها است که توسط تنظیم و منتشر می‌شود. این کتاب کم حجم به برخی از دیدگاه‌ها و تجربیات معرفتی امام موسی صدر در پیوند با روزه می‌پردازد که با ترجمه عطاءالله افتخاری چاپ و منتشر شده است.


روزه آداب و شرایطی دارد که روزه‌دار برای قبولی روزه خود ناگزیر است که این شرایط را رعایت کند و روزه‌داران واقعی همواره تلاش می‌کنند تا در کنار رنج گرسنگی و درک فقرا به رعایت اخلاق انسانی بپردازند و به نوعی اخلاق متعالی را در خود نهادینه کنند.


در کتاب اخلاق روزه، ۵ مقاله با این عناوین «روزه تمرین جهاد»، «شأن امت و سرنوشت او»، «اخلاق پیروزی»، «زکات فطر» و «پس از عید».


این کتاب برخی دیدگاه‌ها و تجربیات معرفتی امام موسی صدر در پیوند با روزه منعکس شده است. تنوع مطالب این کتاب به سبب تنوع شرایط زمانی و مناسبت های تاریخی و جغرافیایی است که امام در آن و یا برای توضیح آنها سخن گفته‌اند. اما، در عین آن تنوع، همه بخش‌های کتاب وحدت و انسجام موضوعی دارد، زیرا از منظرهای مختلف، روزه و معانی، ابعاد و تاثیرات و جلوه‌های آن را در طول زمان تعیین می‌کند.


در مطلع این کتاب پیام امام موسی صدر در آستانه آغاز ماه مبارک رمضان در تاریخ ۲۱ اکتبر ۱۹۷۱ میلادی مطابقِ ۲۹ مهرِ ۱۳۵۰ هجری شمسی به نقل از روزنامه الحیاه آمده است. در بخشی از این پیام می‌خوانیم: «برادران، روزه ماه رمضان و سایر عبادات و شعایرِ دین فقط فعالیت‌های جسمی نیستند، بلکه همه اینها اعمالی هستند که از عقل و دل سرچشمه می‌گیرند و در قالب حس می‌ریزند و با آن همراه می‌شوند. از همین رو، هرگاه این اعمالْ بدون مشارکت و حضورِ دل و عقل انجام گیرد، بی‌روح، بی‌هدف، و تقلیدی می‌شوند: انجام می‌گیرند، اما تاثیری نمی‌بخشند.


در تجربه جدید، در این ماه مبارک و در فریضه روزه‌داری باید عقل و دل خویش را با بدن‌هایمان به کار بگیریم. بر ماست که بیندیشیم و تامّل کنیم. باید، محبت بورزیم و به فکر دیگران باشیم. باید محبت و اندیشه را در عبادت روزه خود وارد کنیم. آری، «یک ساعت تفکر از یک سال عبادت برتر است» این سخن امام صادق(ع) است. امام صادق (ع)  در جای دیگر فرمود: «آیا دین جز محبت است؟» این روزه زنده مایه نجات از آتش است و یکی از ارکان اسلام به شمار می‌آید. چنین روزه‌ای ضیافت خداوند است و گرامیداشتِ انسان. این است شأن انسان و قَدْرِ او».


کتاب «اخلاق روزه» در قطع پالتویی و 46 صفحه از سوی انتشارات موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب