دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1399 - 15:42
مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی کرد؛

تأثیر شیوع کرونا بر واحدهای صنفی تولیدی ـ خدماتی

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در گزارشی تأثیر شیوع کرونا بر واحدهای صنفی تولیدی ـ خدماتی را مورد ارزیابی قرار داد.
کد خبر : 485500

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز در گزارشی با عنوان «درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا (۳۶) تأثیر شیوع کرونا بر واحدهای صنفی تولیدی ـ خدماتی» آورده است؛ این مرکز با هدف اطلاع سیاستگذاران کشور از تأثیر کرونا بر اشتغال و فروش واحدهای تولیدی خرد در سراسر کشور، در روزهای پایانی سال 1398 مطالعه‌ای پیمایشی تعریف و طی 15 روز ابتدایی سال 1399 آن‌ را با ابزار پرسشنامه بسته و با روش تلفنی اجرا کرد.
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس می‌افزاید؛ جامعه آماری این مطالعه، 465 هزار مالک یا مدیر واحدهای تولیدی صنفی رسمی (دارای پروانه) از سراسر کشور بوده است که اطلاعات آنها توسط اتاق اصناف در سال 1397 در اختیار مرکز پژوهش‌ها قرار گرفته است. روش نمونه‌گیری، تصادفی از 8 خوشه صنفی شامل خدمات تولیدی، فرش و صنایع دستی، تحریر و چاپ، صنایع غذایی، تولید ملزومات و خدمات ساختمان، تولید کیف و کفش، صنایع نساجی و پوشاک و سایر صنایع صنفی (نظیر سیم‌پیچی، آهنگری، تولید پمپ، سوله، آلومینیم، چوب‌بری و...) بوده است. حجم نمونه این مطالعه با سطح اطمینان بالای 95 درصد بر‌اساس فرمول کوکران، 386 تعریف شده بود ولی در عمل داده‌های 414 مالک واحدهای تولیدی اخذ و استفاده شد.
مطالعه مرکز پژوهش‌‌های مجلس شامل 6 سؤال درباره تغییر تولید و شاغلان در صنف به نسبت پایان فصل گذشته (پاییز 1398) و نیز نسبت به پایان سال 1397 و نیز تأثیر شیوع کرونا بر فروش و قیمت تمام شده صنف سؤال‌شونده بوده است. شایسته یادآوری است برای اینکه پاسخ‌دهنده دچار اغراق یا کتمان حقیقت درباره واحد تولیدی خود نشود، سؤال درباره صنف مربوطه پرسیده شده است.
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس با استفاده از داده و نتایج به دست آمده نشان می‌دهد میزان تولید در واحدهای صنفی تولیدی خدماتی نسبت به فصل گذشته (آخر پاییز 1398) به‌طور متوسط 4/13 درصد و نسبت به پایان سال1397، 2/22 درصدکاهش داشته است. بیشترین کاهش تولید مربوط به تولیدی‌های تحریر و چاپ بوده است. کاهش میزان تولید در فصل زمستان نسبت به پایان فصل پاییز 1398، در 8 رسته صنفی حاضر در این مطالعه بین 1 تا 24 درصد بوده است.
همچنین میزان اشتغال در واحدهای صنفی تولیدی خدماتی نسبت به فصل گذشته (آخر پاییز 1398) به‌طور متوسط 7/3 درصد و نسبت به پایان سال1397، 2/5 درصد کاهش داشته است. در پایان سال 1398، کاهش اشتغال هم نسبت به پایان فصل گذشته (پاییز 1398) و هم نسبت به پایان سال گذشته (1397) محدود بوده و هیچ حوزه کاری بیشتر از 9 درصد کاهش اشتغال نداشته است. بیشترین کاهش اشتغال در جامعه مورد مطالعه در پایان سال 1398 مربوط به تولیدی‌های نساجی و پوشاک و کیف و کفش با منفی 9 درصد بوده است و جالب آنکه میزان رشد اشتغال در صنایع دستی و فرش مجموعاً مثبت بوده است (5 درصد در طول فصل زمستان و 2 درصد در طول سال).
گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس تصریح می‌کند که از نظر میزان فروش، در پایان سال 1398 نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش فروش در همه حوزه‌های کاری، شدید و بین 67 تا 98 درصد بوده است. تولیدکنندگان صنفی کیف و کفش با منفی 98 درصد و تولیدکنندگان نساجی و پوشاک با منفی 92 درصد بیشتر از بقیه صنوف تولیدی دچار کاهش فروش بوده‌اند.
شایان ذکر است در تفسیر نتایج این مطالعه و به‌خصوص سیاستگذاری بر‌اساس آن، حتماً باید زمان اجرای آن را در نظر گرفت و چه‌بسا اگر این پیمایش در پایان فروردین 1399 تکرار شود، به‌دلیل تغییر شرایط، نتایج متفاوت باشد.


متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.



انتهای پیام/4034/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب