کاهش نرخ سود سپرده بانکی چه تأثیری بر بازار بورس دارد؟
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، شب گذشته مدیران بانکی در اقدامی هماهنگ تصمیم به کاهش سود سپرده بانکی گرفتند. بر این اساس مقرر شد تا سقف سود سپردههای جدید بانکی، 15 درصد باشد. همچنین مصوب کردند نرخ سود سپردههای کمتر از 6 ماه نیز 8 درصد تعیین شود. با این حال در صورت نیاز، بانکها میتوانند گواهی سپرده با نرخ ۱۵ درصد تا ۱۸ درصد و نرخ شکست ۱۰ درصد تا تاریخ ۳۱ شهریور سال جاری افتتاح نمایند.
نتیجه مهم کاهش سود سپرده بانکی
طبق آخرین آمار بانک مرکزی 24716/9 هزار میلیارد ریال سپرده در حسابهای بانکی وجود دارد که روند سپردهگذاری در یک سال گذشته نیز افزایشی بوده است. در یک سال اخیر بازار سرمایه با اقبال گستردهای روبرو شده که یکی از علل آن رکود بازارهای موازی مانند ارز، طلا و مسکن است. این تصمیم شورای عالی بانکها اولین نتیجه آن کاهش میزان سپردههای بلند مدت است و اثر آن در افزایش رونق بورس مشاهده خواهد شد.
کاهش سود بانکی بر بازار سرمایه چه اثری خواهد داشت؟
هنگامی که نرخ سود سپرده در محدوده 15 تا 17/5 درصد باشد نسبت قیمت به سود(P/E) برای بازار پول به محدوده 5/7 تا 6/7 میرسد. حتی در روزهایی که نرخ سود بانکی بالاتر از 17/5 درصد قرار گرفت, این نسبت پایینتر نیز بود و به تبع آن نسبت P/E بازار سرمایه نیز کمتر شد.
اما با کاهش نرخ سود سپرده بانکی, نسبت P/E بازار سرمایه افزایش خواهد یافت. در این صورت اگر پیش از این نسبت تعادلی P/E بازار سرمایه در محدوده 6/5 تا 7/5 بوده, با این تغییر در بازار پول این مقدار تعادلی میتواند با یک پله افزایش به محدوده 7/5 تا 8/5 افزایش یابد.
همچنین با در نظر گرفتن رکود در بازارهای موازی مانند بازار مسکن و نیز گسترش فرهنگ سرمایهگذاری در بورس, این نسبت میتواند حتی به مقادیر بیشتری نیز برسد.
نسبت P/E ttm برای بازار سرمایه اکنون در محدوده 13 تا 14 است که با تکمیل گزارشهای زمستان شرکتهای مختلف، میتواند کاهش یابد. همچنین با توجه به انتظارات تورمی موجود و وضعیت کسری بودجه دولت, نسبت P/E آیندهنگر بازار پایینتر نیز خواهد بود.
به طور کلی کاهش نرخ سود بانکی یک حمایت مهم و کلان از بازار سرمایه بود و نشاندهنده حمایت دولت از این بازار است.
عمیقتر شدن بازار بدهی در کشور و تغییر نرخ سود سپرده به وسیله ابزارهایی مانند عملیات بازار باز در کنار وضع مالیات بر بازارهای سوداگرانه میتواند به رونق بازارهای مولد مانند بورس و در نهایت رونق بیشتر تولید کمک کند.
انتهای پیام/4141/پ
انتهای پیام/