جسارت مدیران شبکه سه و سوت پایان بر یک منازعه/ آیا ماجرای دستمزد رشیدپور شفافسازی را نهادینه خواهد کرد؟
به گزارش خبرنگار حوزه رادیوتلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، دستمزد چهرههای مشهور اعم از بازیگران، ورزشکاران و سیاستمداران، همواره یکی از موضوعات جذاب برای افکار عمومی و رسانههاست.
انتشار اخبار رسمی و غیررسمی از دستمزد یک بازیگر برای حضور در یک پروژه نمایشی یا قرارداد حرفهای ورزشکاران با باشگاههای مختلف و البته میزان ثروت آنها در رسانهها یک رویه معمول است. این روند در کشورهای غربی سابقهای دیرینه دارد و بهعنوان یکی از مهمترین سرخطهای خبری رسانههای زرد مورداستفاده قرار میگیرد.
در ایران هم بهویژه در چند سال اخیر و با توجه به گسترش استفاده از فضای مجازی، انتشار اینگونه اخبار و اظهارنظرها درباره این موضوعات پررنگتر شده است. از سوی دیگر فقدان دو عنصر شفافیت و نظارت از یکسو و نبودن سازوکارهای اقتصادی و قانونی لازم برای پرداخت دستمزد سلبریتیها باعث شده تا بازار شایعات در این زمینه داغ باشد.
در آخرین نمونه، این بار رضا رشیدپور مجری و تهیهکننده نامآشنای تلویزیون که البته دستی هم در عالم بازیگری دارد، سوژه اصلی این گونه گمانهزنیها شد. این بار خبرسازی رشیدپور با انتشار یکسری توئیت و بحث در فضای مجازی بین او و علی علیزاده فعال رسانهای و تحلیلگر سیاسی ساکن لندن رقم خورد.
ماجرا از زمانی کلید خورد که رشیدپور با انتشار توئیتی از مردم خواست که با توجه به محدودیتهای ناشی از شیوع ویروس کرونا و در مضیقه بودن اقشار آسیبپذیر، برای کمک به آنها از روشی مرسوم استفاده کنند: «کار زیبای چند سال پیش را اکنون میشود تکرار کرد. به اندازه توانمان مبلغی را به سوپرمارکت مورد اعتمادمان پرداخت کنیم تا به تشخیص خودش از نیازمندها پول نگیرد و یا تخفیف بدهد. حتی میتواند برای حفظ غرور افراد این کار را نامحسوس انجام دهد.»
علیزاده در واکنش به این اظهاران مجری 41 ساله تلویزیون نوشت: «رضا رشیدپور برای تهیه هر اپیزود «حالا خورشید» ۴۰ میلیون گرفت. نیمی دستمزد شخصیاش بود. ماهی ۴۳۳ میلیون درآمد. دو شب یلدای ۹۸ هم ۵۰۰ میلیون. جناب رشیدپور! چقدر از چند میلیارد دستمزدی را که علیعسگری از جیب فقرا به شما داد حاضرید به فقرایی که به خاطر کرونا در معرض گرسنگی و مرگاند برگردانید؟»
رشیدپور هم در پاسخ به این توئیت نوشت: «جناب علیزاده گرامی بهتر از من میدانید که اتهامافکنی و حمله به آبروی افراد، غیرشرعی و غیراخلاقی و غیرانسانی است. پس حتماً برای فرمایشتان(!) درباره دستمزد من اسناد معتبر دارید؛ بنابراین بهجای بحث بیفایده، منتظر میمانم که آن را منتشر بفرمایید.»
علیزاده اما با اشاره به اینکه در سازمان صداوسیما برای هیچ دستمزدی سندی صادر نمیشود عنوان کرد: «هدف این سند صادر نکردن، ایجاد همین ابهام و اجازه مانور برای بچهزرنگبازی و سفسطه است. از شما مستقیم میپرسم: برای تهیه هر اپیزود «حالا خورشید» چقدر گرفتید؟»
رشیدپور هم اینگونه پاسخ داد: «عجب! پس برای اتهامی که زدید، سندی ندارید. این کار گناه نیست؟ حرمت آبروی مؤمن را که حتماً میدانید... بگذریم. من هم صریح میپرسم: رقم دستمزد من برای اجرای فلان برنامه چه ارتباطی به حضرتعالی دارد؟ مسئولیت شما چیست؟ چه کسی این حق یا وظیفه را به شما داده؟»
علیزاده در جواب نوشت: «سوتزنی امر رایجی در جهان امروز برای مقابله با فساد است. سوتزنی همان کار شریفی است که اسنودن علیه سازمان اطلاعات ملی آمریکا کرد و مظلومان جهان هم خشنود شدند و سوتزنهای باشرف صداوسیما با یقین میگویند شما برای هر اپیزود «حالا خورشید» ۴۰ میلیون تومان گرفتهاید.»
علیزاده همچنین در نامهای سرگشاده خطاب به رضا رشیدپور و علی فروغی مدیر شبکه 3 سیما نوشت: «رشیدپور مجری رسمی صداوسیمایی است که با پول بیتالمال اداره میشود. صداوسیمایی که فقط تازگیها از صندوق توسعه ملی 150 میلیون یورو برداشت کرده. چرا باید دستمزد این مجری از چشم مردم مخفی باشد تا او که ماهانه معادل حقوق 300-400 کارگر درآمد داشته بتواند در چشم مخاطب زل بزند و بگوید زندگیاش مثل زندگی همه مردم عادی و محصول مدرکهای تحصیلیاش است؟»
اما رشیدپور در گفتگویی که با «خبرآنلاین» داشت از میزان هزینههای برنامه «حالا خورشید» و میزان دستمزد خودش بهعنوان تهیهکننده و مجری گفت و البته اعلام کرد که شبکه سه مجاز است که اسناد قراردادهایش را منتشر کند.
ساعتی از این گفتوگو نگذشته بود که کوروش کمرهای، مدیر روابط عمومی شبکه سه در شبکه توئیتر در پاسخ به علی علیزاده این چند توئیت را منتشر کرد:
«آقای علی علیزاده عزیز از آنجا که در شبکه ۳ تلاش کردیم شفافیت را یک اصل بدانیم و از این جهت دغدغه شما را درست میدانم، برخلاف رویههای جاری اداری توضیحاتی را برای روشنتر شدن موضوع منتشر میکنم.
آقای علی علیزاده نوشتهاید «بر اساس تحقیقات بنده رشیدپور برای تهیه هر اپیزود ۴۰ میلیون دریافت کرده و نیمی از این مبلغ (۲۰ میلیون) دستمزد شخصی ایشان بوده است».
درصورتیکه طبق اسناد ضمیمهشده کل هزینههای یک قسمت از برنامه حالا خورشید ۲۲.۵ میلیون بوده است.
۱۳۳ قسمت بهصورت مستقل و ۸۴ قسمت با مشارکت اسپانسر تولید شده و اسپانسر هم موظف به پرداخت مطابق سند برآورد مصوبِ شبکه است.
آقای علی علیزاده این یعنی آنچه درباره دریافتی رشیدپور فرمودید تقریباً با هزینه تولید یک قسمت از این برنامه برابری میکند!
آقای علی علیزاده حتماً میدانید هزینههای تولید هر برنامه شامل دکور، اجاره استودیو (به علت خارج بودن از سازمان)، فیبر نوری، تهیهکننده، ۳ مجری، تصویربرداران، صدابرداران، گرافیست، ساخت آیتمهای تولیدی، عوامل تولید و فنی، LED و...) و دستمزد حدود ۵۰ نفری عوامل تولید این برنامه است.
آقای علی علیزاده با توضیحات ارائهشده و اسنادی که تقدیم شد چطور ممکن است از ۲۲.۵ میلیون هزینه تولید هر برنامه، ۲۰ میلیون تومان دستمزد شخص آقای رشیدپور باشد؟
نوشتهاید «آقای رشیدپور برای ۲ شب اجرای یلدا پس از کشوقوسها و چانهزنیها به مبلغ ۵۰۰ میلیون راضی شدهاید یعنی درآمد شبی ۲۵۰ میلیون»!
آقای علی علیزاده جالب است بدانید برنامه شب یلدا تاکنون اصلاً برآورد نشده است!
مشخص نیست بر چه مبنایی عدد و رقم یک برنامه که اساساً برآورد هم نشده است مورد قضاوت قرار گرفته است؟!
لازم به ذکر است برای تولید این برنامه بخشی از مطالبات معوق شبکه به حالا خورشید بهصورت علیالحساب پرداخت شده است.
بنده حتماً از اینکه جنابعالی با نیت خیرخواهانه به دنبال شفافیت در قراردادهای نامتعارف هستید استقبال میکنم و شفافیت را علاج بسیاری از مشکلات میدانم، اما طبیعی است که استناد به دادههای غلط و مانور رسانهای بر روی آن، هم به اعتبار فرد مدعی شفافیت ضربه میزند و هم به اصل شفافیت.
بهاینترتیب بالاخره روابط عمومی شبکه سه در جایگاه حقوقی و رسمی با انتشار اسناد پرداختی به ابهامات مطرحشده درباره میزان دستمزد رشیدپور پاسخ داد. ابهاماتی که میتواند درباره بسیاری از مجریان و برنامهسازان رسانه ملی مطرح شود.
البته علیزاده بهعنوان آغازکننده این مباحثه هنوز نسبت به انتشار این اسناد واکنشی نشان نداده است و باید منتظر پاسخ او نیز بود، اما آنچه مهم است اقدام پسندیده شبکه سه سیما در به رسمیت شناختن حق کاوش و کنکاش کارشناسان و مخاطبان در حوزه مسائل مالی برنامهسازی است.
هرچند از ظواهر امر پیداست که احتمالاً عیلزاده تنها بر اساس شنیدهها و بدون استناد به اسناد معتبر رقمهای یادشده را بهعنوان دستمزد رشیدپور بیان کرده است. حتی ازلحاظ حقوقی اینگونه اظهارات میتواند قابلبررسی باشد، اما مدیران شبکه سه ترجیح دادند بدون فضاسازیهای بیهوده و برچسبزنی به افراد، در حد مقدور به این گمانههای شخصی نیز پاسخ بدهند. اقدامی که فارغ از هر زمینه و پیامدی، نشاندهنده اهمیت شفافیت مالی نزد مدیران این شبکه است.
شفافیت حلقه مفقودهای است که فقدان آن در سالهای اخیر در تشکیلات صداوسیما باعث وارد آمدن ضربههای سختی به این نهاد شده است. درحالیکه این امکان وجود داشت تا با سازوکارهای از پیش تعیینشده و تا جایی که از نظر اداری امکانپذیر است، هزینه برنامههای تولیدی را بهصورت شفاف اعلام کرد.
ازآنجاییکه صداوسیما یک نهاد عمومی است این توقع وجود دارد که علاوه بر نظارتهای مرسوم و حسابرسیهایی که نهادهای ذیربط انجام میدهند هزینه برخی برنامههای تولیدی در قالبهای مختلف نیز بهصورت شفاف اعلام شود. اتفاقی که هم دامن برنامهسازان، مجریان و بازیگران توانمند را از برچسبهای ناروا مبرا میسازد و هم در درازمدت رویههای درستی برای پرداخت به آنها را تثبیت خواهد کرد.
اقدام شبکه سه سیما نشان داد که میتوان بدون فضاسازیهای کاذب، پاسخی مستدل و محکمهپسند به انتقادات (هرچند نادرست) داد و با مخاطبان نیز صادق بود. چه خوب است که برنامهسازان و مجریان مطرح نیز در ادامه این مسیر با مدیران این شبکه همراه شوند تا فضا برای بدگمانی، تهمت و تخریب افراد تنگ شود. اتفاقی که ساحت هنری و رسانهای ما بیش از هر زمان دیگری به آن نیازمنداست.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/