دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 فروردين 1399 - 11:30
جهادی‌ها در کنارهم؛

شبکه‌سازی گروه‌های بزرگ و کوچک جهادگر برای کاهش آثار کرونا

کمک‌ها و فعالیت‌های مردمی و جهادی و کمک به همنوعان در جغرافیای ایران و در شرایطی که شاید سیاستمداران و دولت‌ها عاجز از درک وضعیت موجودند، بار سنگینی را از دوش مردم برداشته و آینده را روشن‌تر از آنچه پیش‌بینی می‌شود، ترسیم می‌کند.
کد خبر : 482701
36697907be3b48908f1852b071fa060a.jpeg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، اعداد هرلحظه بالاتر می‌رود. میل به صعود در تعداد مبتلایان به کرونا و جانباختگان و البته با سرعتی کمتر در بهبودیافتگان باورنکردنی است. همه‌چیز حول یک مساله و اتفاق در حال حرکت و شکل‎گیری است و آن مساله هم یک ویروس است که میلیون‌ها برابر از انسان کوچک‌تر است. تا الان حدود یک میلیون و 800 هزار نفر از مردم جهان به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و از این تعداد حدود 110 هزار نفر هم جان خود را از دست داده‌اند. کشورها یکی‌پس از دیگری گوی سبقت در ابتلا به کرونا را از هم می‌ربایند و رکوردهای جدیدی در ابتلا به این فاجعه انسانی ثبت می‌کنند. نظامات سیاسی و بهداشتی جهانی درمانده‌اند و هیچ‌اتفاقی بدون اثرپذیری از کرونا رخ نمی‌دهد. بعضی کشورها در مواجهه و مقابله با کرونا خوب عمل کرده‌اند و تا حد ممکن جلوی تلفات سنگین را گرفته‌اند، برخی دیگر اما روزبه‌روز کشته‌های بیشتری را به خاک می‌سپارند و عاجز از مقابله با این ویروس ناخوانده‌اند. نه درمانی برای آن مشخص شده و نه واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به آن تولید شده است. هیچ‌چیز شرایط ثابتی ندارد، اقتصاد جهانی در حال سقوط لحظه‌ای است، مناسبات فرهنگی و اجتماعی به‌هم ریخته‌اند، نظامات بهداشتی کشورها با یک چالش بی‌سابقه روبه‌رو شده‌اند و راهکارهای مختلف یکی پس از دیگری با شکست مواجه می‌شوند. لابه‌لای تمام این تلخی‌ها که شاید روزی به خواب هم آن را نمی‌دیدیم و در بعیدترین تصورات و خیالبافی‌ها هم به آن نیندیشیده بودیم، اتفاقات مبارکی هم رخ می‌دهد. لابه‌لای دزدی‌های کشورها از یکدیگر، لابه‌لای جنگ‌های مدوام در همین شرایط سخت، لابه‌لای تحریم و ظلم و ضعیف‌کشی‌ها، لابه‌لای شکاف عمیق بین فقیر و غنی که اینجا هم خودش را نشان می‌دهد، اتفاقاتی در این نقطه از جهان، ایران، در حال رخ دادن است که بعدها، بعدِ از سر گذراندن شرایط کرونایی و جهان امن، حتما برای آن هم باید بنویسیم و هم می‌نویسند؛ اتفاقاتی که وقوع‌شان تلخی برخی تصمیمات و افعال را در خود حل و نگاه به آینده را به امید آغشته می‌کند.


کمک‌ها و فعالیت‌های مردمی و جهادی و کمک به همنوعان در جغرافیای ایران و در شرایطی که شاید سیاستمداران و دولت‌ها عاجز از درک وضعیت موجودند، بار سنگینی را از دوش مردم برداشته و آینده را روشن‌تر از آنچه پیش‌بینی می‌شود، ترسیم می‌کند. من زمان رفع شرایط کرونایی را نمی‌دانم و پیشگو نیستم که از آمدن و رفتن فلان پدیده و بهمان اتفاق مطلع باشم، اما در همین شرایط غیرقابل پیش‌بینی می‌دانم که اگر نبود و نباشد این فعالیت‌های مردمی و جهادی، رسیدن به ته‌خط، با سیاست‌های اتخاذشده دولت‌ها و منفعت‌طلبی سیاستمداران خیلی طول خواهد کشید. اینجا قصد نوشتن از همه گروه‌ها و افرادی را داریم که مخلصانه و مجاهدانه پای در مسیر خدمت به همنوعان دارند، اما آنقدر زیاد، آنقدر متعدد و آنقدر متنوع هستند افراد و گروه‌ها و خدماتی که ارائه می‌دهند که یک صفحه روزنامه در برابر آن همچون قطره‌ای است در دریای بیکران، برای همین صرف قدردانی از تلاش‌های بی‌بدیل و اثرگذار مردمی که به داد مردم رسیدند، به تعدادی از گروه‌ها و افرادی که بی‌منت در حال تلاش برای عبور از این شرایط سخت هستند، اشاره می‌کنیم. این دریای بیکران از افرادی است که با تکیه بر صفحات مجازی و اعلام شماره حساب شخصی به دنبال جمع‌آوری کمک برای همنوعان‌شان هستند تا گروه‌ها و قرارگاه‌هایی که روزانه هزاران عدد اقلام بهداشتی و هزاران بسته مواد غذایی و ارزاق را به نیازمندان می‌رسانند.


همه با هم علیه کرونا


قرارگاه جهادی امام رضا(ع) با ایجاد پویش همه با هم علیه کرونا از بهمن ماه گذشته اقداماتش در جهت مقابله با کرونا را آغاز کرد. این قرارگاه که از سال 93 فعالیت خود را در حوزه مبارزه با فقر و محرومیت‌زدایی آغاز کرده، در این ماجرای خطیر نیز با تمام قوا در میدان حاضر شده و اقدامات خوبی را برای عبور از کرونا خصوصا در مناطق محروم و بین اقشار ضعیف انجام داده است. اعزام 398 نفر از دانشجویان سال آخر پزشکی یا بازنشستگان این تخصص برای خدمات‌رسانی به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها به‌صورت داوطلبانه، راه‌اندازی سامانه پاسخگویی به مردم در ارتباط با بیماری کرونا توسط 200نیروی داوطلب، ضدعفونی زندان‌های فشافویه، تهران بزرگ و کانون اصلاح و تربیت توسط 24نفر از داوطلبان، راه‌اندازی سامانه غربالگری بیماری کووید-19 با همکاری شبکه بهداشت شمال تهران، تولید بیش از 80 محتوای آموزشی در زمینه کرونا، تولید روزانه 2هزار لیتر مواد ضدعفونی‌کننده و اهدای آن به گروه‌های داوطلب جهت توزیع، تا امروز 50میلیون و 220هزار لیتر مواد ضدعفونی‌کننده توسط این قرارگاه تولید و توزیع شده که از این مقدار 82 هزار لیتر مربوط به استان‌های دیگر بوده است، تولید یک میلیون و 903هزار و 400 ماسک طبی و توزیع آن در کشور، تولید 32هزار و 950 لباس بیمارستانی (گان) در کشور، تولید 108هزار و 400 دستکش در استان‌ها، تولید 17 هزار و 250 شیلد در استان‌ها، تهیه و توزیع 3 هزار و 665 بسته معیشتی و 4 هزار بسته بهداشتی در تهران و... بخشی از اقدامات قرارگاه جهادی امام رضا(ع) است که از روزهای ابتدایی شیوع کرونا در کشور تا امروز در حال فعالیت و خدمت‌رسانی هستند. این اعداد و ارقام روزبه‌روز و لحظه‌به‌لحظه در حال افزایش است و اقدامات به صورت آنلاین و در صفحات مجازی این قرارگاه به اطلاع عموم می‌رسد.


شبکه‌سازی و هدفمند کردن اقدامات جهادی‌ها با همت حاج آقا احسان


خیلی بعید به‌نظر می‌رسد اطلاعی از وجود گروه‌های جهادی و مردمی داشته باشیم و نامی از احسان بی‌آزار تهرانی نشنیده باشیم. حجت‌الاسلام بی‌آزارتهرانی از جهادگران شناخته‌شده و فعالان حوزه کمک‌های مردمی است که سال‌هاست با قدم برداشتن در این مسیر اتفاقات شگرفی را رقم زده و باعث گشایش‌های زیادی بوده است. احسان بی‌آزار سابقا بیشتر در فضای مجازی شناخته شده و با اعلام فعالیت‌هایش در صفحه اینستاگرامی دیده شده بود، اما حالا بیش از گذشته با حضور در برنامه‌های تلویزیونی و برنامه همه با هم به تبیین برنامه‌ها و اقدامات گروه‌های جهادی در سراسر کشور می‌پردازد. برای معرفی اقدامات او خیلی لازم به عدد و رقم نیست، یعنی می‌توان نوشت تا امروز و فقط در ماجرای کرونا باعث تولید و توزیع و هماهنگی توزیع میلیون‌ها ماسک و اقلام بهداشتی در کشور شده، کمک‌های مردمی بسیاری را جمع‌آوری کرده و با فشار به نهادهای مختلف هم آنها را به میدان خدمت‌رسانی‌ها آورده و هم از کمک آنها استفاده کرده است. اینها همه واقعیت‌هایی است که با مراجعه به صفحه شخصی این جهادگر می‌توان دید و فهمید. اما نکته قابل‌تامل در ارتباط با فعالیت‌های احسان بی‌آزارتهرانی مبادرت او به شبکه‌سازی وسیع بین گروه‌های مردمی و جهادی در سراسر کشور است. او با این شبکه‌سازی و اهتمام برای گردآوری گروه­‌ها و فعالیت‌ها و توانمندی‌هایشان زیر یک‌علم و پرچم بیش از پیش به هدفمند شدن خدمات و اقدامات کمک کرده و تا حد زیادی به‌هم‌ریختگی‌ها و بی‌برنامگی‌های گذشته موجود در بین گروه‌های جهادی را سامان بخشیده است.


با او که در این باره صحبت کردیم با تاکید بر همین نکته، گفت: «حرکت ما یک حرکت کشوری است و با توجه به آن پیام 9 ماده‌ای حضرت‌آقا خطاب به نیروهای جهادی، اولین نکته این بود که بین نیروهای مردمی و جهادی باید ارتباط برقرار شود. با توجه به همین مساله ما با تمام بچه‌های جهادی و گروه‌ها ارتباط مستقیم داریم و ارتباط منسجمی با گروه‌های جهادی کل کشور داریم. در پی این هستیم که این مساله به فرهنگ و گفتمان عمومی و ملی تبدیل شود. اینکه پروژه‌­محور به یک کار محرومیت‌زدایی بپردازیم، نداریم. خانم راننده رالی (معاون هیات موتورسواری و ماشین سواری البرز)، گروه بچه‌های موتورسنگین‌سوار، ورزشکاران و همه ظرفیت‌های موجود را پای کار آورده‌ایم تا این مساله را به یک گفتمان فراگیر تبدیل کنیم. ما بنیاد علوی و نهادهای مختلف دیگر از جمله هلال‌احمر و... را به گروه‌های جهادی پیوند زدیم و گستره و میزان اثرگذاری را افزایش دادیم. برای مثال در ارتباط با جنوب کرمان و ماجرای سیل که کسی به دادشان نرسید به هلال‌احمر فشار آوردیم و آنها 20 هزار بسته غذایی و 300 چادر برای آن منطقه تدارک دیدند. خودمان هم 600 چادر دیگر را با کمک بنیاد علوی مهیا کردیم و فرستادیم. بند نهم پیام آقا در ارتباط با پیوند رسانه‌ای این اقدامات جهادی و مردمی بود که با برنامه‌سازی در این زمینه به این توصیه هم لبیک گفتیم و آن را اجرایی کردیم.»


در سرپل ذهاب، گلستان، مازندران و تهران  این‌بار برای شکست کرونا


حاج‌سعید قاسمی را خیلی‌‌ها با رشادت‌هایش در ایام جنگ می‌شناسند و خیلی‌‌ها نیز در سال‌‌های بعد از جنگ در میدان جهادگری. بعد از زلزله کرمانشاه بود که ماه‌‌ها حاج‌سعید با راه‌اندازی قرارگاه سازندگی جاویدالاثر حاج‌احمد متوسلیان به کار خدمت‌رسانی و ساخت‌وساز در کرمانشاه و منطقه سرپل ذهاب مشغول بود و خدمات ارزند‌ه‌ای در این مناطق از سوی این قرارگاه صورت گرفت. بعد از آن و با سیلاب‌‌های آغاز سال 98، این قرارگاه عازم مناطق سیل‌زده شد و با خدمت‌رسانی در این مناطق فصل دیگری را آغاز کرد. حالا اما داوطلبان و نیرو‌های جهادی این قرارگاه در میدان مبارزه با کرونا نیز حاضر هستند. تولید 3 هزار گان برای بیمارستان‌ها، تهیه بیش از 100 هزار ماسک، تولید و توزیع روزانه 9 هزار لیتر مواد ضدعفونی‌کننده معابر در پنج شهر کشور به مدت یک‌ماه، تولید و توزیع آبمیوه برای مدافعان سلامت در کشور به مقدار 15 هزار بطری، قربانی کردن بیش از 12 گوسفند و توزیع آن بین نیازمندان، تهیه و توزیع هزار و 460 بسته غذایی بین نیازمندان، توزیع 170 هزار جفت دستکش بین بیمارستان‌‌های مختلف و همچنین هماهنگی توزیع بیش از 400 هزار دستکش در بیمارستان‌‌های تهران و گلستان، تهیه 4 هزار سبد بهداشتی و لوازم گندزدایی شامل پمپ سمپاش به میزان 50 عدد، تهیه دو پمپ دو هزار لیتری، توزیع کتاب و بسته‌‌های فرهنگی به صورت اینترنتی و رایگان برای هزار خانوار، تولید محتوای فرهنگی و بهداشتی به مدت 100 ساعت برای شبکه‌‌های استانی و ملی، فعال کردن 64 خیاط برای تولید ماسک، پشتیبانی و پایش سلامت نیرو‌های خدماتی و جهادی در کشور، توزیع چهار هزار و 400 کیلو شیرینی در نیمه‌شعبان، کمک‌‌های پشتیبانی به 13 گروه جهادی دیگر و... ‌بخشی از اقدامات قرارگاه جاویدالاثر حاج‌احمد متوسلیان در ایام شیوع کرونا بوده است.


حامی و محیا در کنار مردم برای مبارزه با کرونا


یکی دیگر از گروه‌های مردمی و جهادی فعال در پروسه خدمت‌رسانی به مردم در جریان همه‌گیری کرونا در کشور کانون جهادی محیا و گروه جهادی پزشکی حامی بوده است. این دو گروه که پیش از این نیز در مواقع بحرانی همواره در میدان خدمت‌رسانی حاضر بوده اند این بار نیز با شیوع ویروس کرونا در کشور میدان را خالی نکرده و اقدام به ارائه خدمات مختلف به مردم کشور کردند. به گفته یکی از مسئولان این دو گروه جهادی داوطلبان کانون جهادی محیا و گروه جهادی پزشکی حامی این‌ بار هم منتظر تصمیمات دولتمردان و سیاستمداران نماندند و از روزهای ابتدایی بحران پا در عرصه گذاشتند. یکی از نخستین کارهای آنان اعزام پزشک و نیروی درمانی به بیمارستان بهارلو و ضیائیان تهران بود که با کمک و همراهی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گروه درمانی امام رضا(ع) و گروه جهادی طبیب صورت پذیرفت. بعد از تهران و به دلیل شرایط سخت و بحرانی در برخی از استان‌ها ازجمله قم و گیلان اعزام نیروهای درمانی و پزشکی و غیرپزشکی به این استان‌ها هم انجام شد و با کمک گروه جهادی آسیه به این دو استان نیز نیرو اعزام شد و نیروهای داوطلب به صورت شبانه‌روزی اقدام به ارائه خدمات کردند.


 اقدامات اما در همین حد محدود نماند و به دلیل کمبود اقلام بهداشتی آنها دست به تولید این اقلام هم زدند و تا امروز چیزی بالغ بر 15 هزار شیلد و حدود 800 کاور بیمارستانی و 350 عدد کلاه و پاپوش تولید کردند که به استان‌های مختلف کشور ارسال شد. مضاف بر اینها حدود 25 بسته غذایی و کمک معیشتی نیز به رسم هر ساله این گروه‌ها، به خانواده‌های نیازمند اهدا شد. تولید سه هزار لیتر ژل و الکل و مواد ضدعفونی‌کننده نیز دیگر اقدام انجام شده توسط این دواطلبان برای مقابله با شیوع کرونا در کشور و کمک به افراد نیازمند و کم بضاعت بوده است.


از ایجاد مدرسه مجازی برای محرومان تا تولید ماسک و بسته بهداشتی


گروه‌های جهادی و خدمت‌رسانی دانشگاهی یکی از اصلی‌ترین هسته‌ها و گعده‌های خدمت‌رسانی در کشور هستند. گروه‌هایی که بعضی با وابستگی به سازمان‌های بالادستی و بعضی هم به صورت خودجوش با استفاده از دانشجویان داوطلب به امر خدمت‌رسانی خصوصا در شرایط بحرانی می‌پردازند. یکی از این گروه‌ها کانون خدمت‌رسانی به مستضعفان دانشگاه تهران است. البته پیش از این به اقدامات این گروه دانشجویی در شرایط مختلف بحرانی و... پرداخته بودیم. به هر حال دانشجویان داوطلب این گروه در تمام طول سال و به طرق مختلف در زمینه محرومیت‌زدایی و البته خدمت‌رسانی به مستضعفان مشغول بوده و هستند. این بار هم داوطلبان این کانون بعد از شیوع ویروس کرونا در کشور اقدام به انجام فعالیت‌های نوع‌دوستانه کردند و به برداشته شدن بار سنگین ایجاد شده بر اثر شیوع کرونا در کشور بر دوش مردم کمک کردند. به گفته یکی از اعضای این کانون، آنها در ایام شیوع کرونا در سه سطح اقدام به فعالیت کردند، سطح اول ایجاد مدرسه مجازی برای دانش‌آموزان استان سیستان و بلوچستان بوده است. برای دانش‌آموزان متوسطه دوم این استان از 10 اسفندماه فایل‌های آموزشی و مشاوره‌ای توسط دانشجویان و رتبه‌های برتر کنکور تهیه کرده و برای آنها ارسال می‌کنیم. استقبال خوبی هم از این مدرسه مجازی شده است و تا الان چیزی حدود هزار و 300 عضو هم دارد. سطح بعدی خدمت‌رسانی در ارتباط با تولید و توزیع ماسک است که در دو استان تهران و البرز در حال تولید آن هستیم. در کرج با کمک‌های دولتی و در تهران با کمک سازمان بسیج دانشجویی این کار در حال انجام و پیگیری است. سطح دیگر خدمت‌رسانی هم مساله ارائه خدمات و بسته‌های بهداشتی است که با کمک سازمان تبلیغات و کمک‌های مردمی این خدمات و بسته‌ها تهیه شده و در مناطق مختلف تهران ازجمله مرتضاگرد و دروازه غار توزیع شده است. برای شب عید هم بسته‌های ارزاق با کمک‌های مردمی تهیه و بین خانواده‌های نیازمند توزیع شد.


 همدردی از تهران تا آبادان، از بیمارستان تا خانه نیازمندان


برای نوشتن از فعالیت‌های گروه همدردی چند خط و چند صفحه و... کفایت نمی‌کند. با هر بار مشاهده فراخوان‌های کمک‌های مردمی و با بالا و پایین کردن گزارش و اقدامات این گروه برای گره‌گشایی از مشکلات زندگی مردم و مستضعفان حس خوبی به آدم منتقل می‌شود. خصوصا وقتی همه چیز این‌قدر با برنامه و حساب شده و اثرگذار است. با نگاهی به اقدامات اخیر این گروه می‌توان دریافت که همدردی‌ها در ایام شیوع کرونا هم دست از گره‌گشایی برنداشته و دست به اقدامات نوع‌دوستانه مختلفی زده‌اند تا مستضعفان که بزرگ‌ترین ضررکنندگان این شرایط هستند کمی از فشاری که بر دوش می‌کشند را بر زمین بگذارند. از تهیه و توزیع بسته‌های غذایی تا تولید و توزیع آبمیوه بین بیماران کرونایی در کشور و جمع‌آوری کمک‌های مالی به خانواده‌های نیازمند در این جمع قابل مشاهده است. تهیه و توزیع بیش از 500 سبد موادغذایی به ارزش هر سبد حدود 300 هزار تومان برای شب عید در اواخر اسفندماه در تهران، تهیه بسته‌های موادغذایی شب عید برای نیازمندان روستاهای اطراف آبادان، توزیع آبمیوه بین بیماران کرونایی و کادر درمانی حاضر در بیمارستان‌های تهران، کمک مالی به ارزش 500 هزار تومان به خانواده‌های آبرودار گرفتار بیماری کرونا، پخت نذری در روز نیمه شعبان و توزیع بین نیازمندان و... هرکدام بخشی از اقدامات بچه‌های گروه همدردی و هیات مذهبی ریحانه‌النبی در ایام شیوع کرونا در کشور بوده است تا با اتکا به همین اتفاقات با سرعت از این شرایط خطیر عبور کنیم. پروسه تهیه و تولید این اقلام و توزیع آنها بین نیازمندان نیز با رعایت تمام اصول و شرایط بهداشتی انجام می‌پذیرد. هم در مرحله تولید، هم در مرحله بسته‌بندی و هم در مرحله توزیع، تمامی اقلام ضدعفونی می‌شوند تا خدایی ناکرده عامل شیوع ویروس کرونا نباشند.


قرارگاه مردمی مدافعان سلامت در تهران


توزیع روزانه 3 هزار بطری آبمیوه در بیمارستان‌‌های پایتخت، بین بیماران کرونایی و کادر درمان، ضدعفونی کردن مداوم و مرتب پمپ‌بنزین‌‌های محدوده غرب تهران، ضدعفونی کردن منازل دارای بیماران کرونایی، تولید و توزیع مواد ضدعفونی‌کننده بین مردم هم در محدوده غرب تهران و هم مناطق محروم پایتخت، تولید ماسک و گان و لوازم‌بهداشتی توسط بانوان و توزیع آنها بین مردم، تهیه بسته‌‌های موادغذایی و توزیع بین محرومان و... ‌بخشی از اقدامات این قرارگاه در تهران است.


گروه جهاد حسنی (دوشنبه‌‌های امام حسنی)


این گروه که متشکل از جوانان دغدغه‌مند است، از سال 96 فعالیت‌‌های خود را آغاز کرد. موضوع اصلی خدمت‌رسانی‌‌ها حول اطعام نیازمندان بود که رفته‌رفته حیطه فعالیت‌‌ها و اقدامات آن گسترش پیدا کرد. هر هفته دوشنبه‌‌ها توزیع 300 پرس غذای گرم خانگی بین خانواده‌‌های نیازمند و افراد بی‌پناه (کارتن‌خواب‌ها)، ویزیت، درمان و حمایت پزشکی و مالی از بیماران بی‌بضاعت و همچنین برگزاری دوره‌‌های پیشگیری، ضدعفونی و توزیع اقلام بهداشتی و درمانی و توزیع بسته‌‌های موادغذایی بین نیازمندان در ایام کرونا‌، بخشی از اقدامات این گروه جهادی است.


از شهرک‌غرب تا الشتر لرستان


یکی از گروه‌‌های مردمی و جهادی -گروه جهادی حضرت رقیه(س) - که از ایام دانشجویی با آنها در ارتباط بودم، بعد از شیوع کرونا در کشور حیطه اقدامات خود را افزایش داد. این گروه که متشکل از جوانان تهرانی است، با ضدعفونی کردن معابر و منازل و خودپرداز‌ها و پمپ‌بنزین‌ها، تهیه و تولید چند هزار لیتر مواد ضدعفونی‌کننده و توزیع مرتب آنها در تهران، پا را از پایتخت فراتر گذاشته و بعد از اعلام نیاز برخی روستا‌‌ها و مناطق لرستان، تصمیم به ارسال مواد بهداشتی به مناطقی ازجمله الشتر لرستان گرفتند.


گروه جهادی شهید محمدرضا دهقان


این گروه جهادی نیز با پای کار آمدن جوانان و نوجوانان و البته فعالان فرهنگی و مذهبی منطقه بومهن در اطراف تهران با ضدعفونی کردن معابر، پمپ‌بنزین‌ها و منازل، فعالیت خود را برای مقابله با شیوع کرونا در این مناطق کم‌برخوردار آغاز کردند.


 رفته‌رفته با جمع‌آوری کمک‌‌ها از سوی خیرین و به‌کار گرفتن امکانات نهاد‌های مختلفی چون سپاه، به تولید و توزیع اقلام بهداشتی ازجمله ضدعفونی‌کننده‌‌ها پرداختند و ‌بخش قابل‌توجهی از نیاز این منطقه را برآورده کردند.


منبع: فرهیختگان


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب