دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 فروردين 1399 - 17:00

معرفی کتاب برای زمان قرنطینه؛ «جانستان کابلستان» از رضا امیرخانی

سفرنامه به‌عنوان یکی از گونه‌های ادبی همواره مورد توجه اهالی کتاب و ادبیت بوده است، «جانستان کابلستان» اثر رضا امیرخانی یکی از نمونه‌های جذاب از این گونه است.
کد خبر : 481170
55888.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، گسترش ویروس کرونا در جهان روز به روز افزایش می‌یابد و همزمان با آن روند خانه نشینی و قرنطینه  همچنان ادامه دارد.


بدون شک مطالعه‎ کتاب‎های مفید و امیدبخش می‎تواند در این شرایط راهکار خوبی برای دورشدن افراد از وسواس‎های فکری و افکار منفی ناشی از شیوع کرونا باشد. مطالعه کتاب هر چند اندک هم باشد، می‎تواند تاثیر مثبتی در نگرش و باور افراد ایجاد کند و با ترویج مثبت‎اندیشی، آرامش روانی را در جامعه تقویت کند.


در این مطلب شما را با کتاب «جانستان کابلستان» اثر رضا امیرخانی که یک سفرنامه به کشور افغانستان است آشنا کنیم.


امیرخانی؛ مهندسی که نویسنده شد


امیرخانی متولد سال 1352 در تهران است. او فارغ‌التحصیل رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه صنعتی شریف است که در جوانی در دوره‌های خلبانی شرکت کرد و جوان‌ترین خلبان ایران شد. این نویسنده اولین اثرش به نام «ارمیا» را در سال 1374 منتشر کرد.


امیرخانی نوشتن را ادامه داد و به سبک خاص خود در نویسندگی دست یافت. رمان‌های «من او»، «بیوتن»، «قیدار» و «رهش»، سفرنامه‌های «داستان سیستان» و «نیم دانگ پیونگ یانگ» و مجموعه داستان «ناصر ارمنی» از مهمترین آثار اوست که توجه منتقدان و مخاطبان زیادی را به خود جلب کرده است.


جانستان کابلستان روایتی از زندگی مردم افغانستان


سفرنامه‌نویسی یکی از سبک‌های ادبی است که در آن شخصی که به سرزمین‌های دیگر سفر کرده است؛ دیده‌ها، شنیده‌ها، تجربیات، رخدادها و احساساتش را درباره آن سرزمین‌ها برای آگاه کردن دیگران در قالب کتابی می‌نویسد. نوشتن سفرنامه در بین اهالی ادب و فرهنگ ملل مختلف رواج داشته و این آثار همیشه از جایگاه و مخاطب خاصی برخوردار بوده‌اند.


کتاب‌ «جانستان کابلستان» روایت رضا امیرخانی از سفر چند روزه‌اش به کشور افغانستان است. سال 1388 رضا امیرخانی همراه همسر و فرزندش برای سخنرانی در مراسمی راهی مشهد می‌شوند. امیرخانی در میانه سفر مشهدش، تصمیم می‌گیرد راهی افغانستان شود. او به قصد دیدار با استادان و ادیبان دانشگاه هرات به کنسولگری افغانستان می‌رود و به راحتی مراحل اداری ورود به این کشور را طی می‌کند.


این نویسنده به همراه خانواده‌اش بدون هیچ پیش‌ زمینه‌ای که ممکن است چه اتفاق‌هایی در انتظار آن‌ها باشد، راهی افغانستان می‌شوند. آن‌ها به شهرهای «هرات»، «مزارشریف» و «کابل» سفر ‌می‌کنند و امیرخانی با زبان عامیانه وضعیت اجتماعی و فرهنگی مردمان کشور افغانستان را توصیف می‌کند.


امیرخانی با نثر روان و پویایش سفرنامه جذابی خلق می‌کند، او قبل از نوشتن این کتاب مهارت خود در نوشتن سفرنامه را در کتاب «داستان سیستان» انجام داده بود. این نویسنده در سفر کوتاهش پنجره‌ای کوچک به سمت افغانستان می‌گشاید و ما را با آداب و رسوم مردم افغان از نزدیک آشنا می‌کند. او علاوه بر این‌که سفر خود را روایت می‌کند اوضاع سیاسی، اقتصادی و پیشینه این کشور را نیز بازگو می‌کند.


سفرنامه‌ای در 9 فصل


رضا امیرخانی طی 9 فصل سفرنامه‌اش را در کتاب «جانستان کابلستان» روایت می‌کند. فصل اول با نام «مور و تیمور» پیش درآمد کتاب است که نویسنده صعود دماوندش را توصیف می‌کند. بقیه فصل‌ها ابتدا روایت سفر مشهد هستند و پس از آن امیرخانی درباره افغانستان سخن گفته است. عنوان فصل‌های کتاب به این شرح است: «مشهورات هرات» «متواترات هرات» «تحریرات هرات» «زائر زار و نزار مزار» «بلخ؛ الخ...» «تقابل با کابل» «انتخاباتیات» «بلاکش هندوکش».


کتاب‌ «جانستان کابلستان» اولین بار در سال 1390 از سوی «انتشارات افق» منتشر شد و با استقبال مخاطبان چندین بار تجدید چاپ شده است.


انتهای پیام/4028/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب