معرفی رمان برای زمان قرنطینه: مرگ قسطی از «لویی فردینان سلین»
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، در تعطیلات عید نوروز امسال و با با شرایط ویژه ای که شیوع ویروس کرونا ایجاد کرده است گذراندن اوقات فراغت در منزل و در دوره قرنطینه برای بسیاری از افراد به یک معضل تبدیل شده است.
در این بین مطالعه کتابها و رمانهایی که شاید در روزهای دیگر سال و در شرایط عادی برای بسیاری از افراد امکان پذیر نباشد میتواند راهکاری مناسب برای گذراندن روزهای در خانه ماندن برای پیشگیری از بیماری کرونا به حساب بیاید.
مطالعه کتابهای مفید و امیدبخش در روزهای قرنطینه میتواند راهکار خوبی برای دورشدن افراد از وسواسهای فکری و افکار منفی باشد. مطالعه کتاب هر چند اندک هم باشد، میتواند تاثیر مثبتی در نگرش و باور افراد ایجاد کند و با ترویج مثبتاندیشی، آرامش روانی را در جامعه تقویت کند.
قرنطینه خانگی این روزها فرصتی است تا برخی آثار و کتابهای خوب را بخوانیم. در ادامه با یکی از این رمانهای مشهور در سالهای اخیر آشنا میشویم.
«مرگ قسطی» عنوان کتاب «لویی فردینان دتوش» با نام مستعار «سلین» است. او در سال۱۸۹۴م در «کوربه ووا» در حومه تودهنشین پاریس به دنیا آمد. پدرش کارمند بود و مادرش مغازه خرازی داشت. خود او نیز تا پیش از پایان تحصیلات پزشکی، انواع حرفههای آزاد را پیشه کرده بود. سلین حتی پس از شهرت نویسندگی، پزشکی را تا آخر عمر رها نکرد.
نخستین کتاب او «سفر به انتهای شب» (۱۹۳۲) نام داشت که با اقبالی گسترده مواجه شد. این کتاب او را به مثابه نویسندهای خلاق و نوآور با زبانی نوین مطرح کرد، اما برخلاف کتاب نخستش، «مرگ قسطی» دومین کتابش (۱۹۳۶) با استقبالی سرد در زمان انتشار مواجه شد. شاید نگرش خشن و بیمحابای او به ذات بشری، بدبینی به مناسبات بشر و بیان تند، صریح و بیپردهاش در این کتاب در این استقبال سرد بیتأثیر نبود.
اکثر مفسران امروزه از این کتاب به عنوان بهترین اثر او یاد میکنند. هنجارشکنیهای او در این کتاب در سالهای جنگ جهانی دوم تا چند سال پس از پایان جنگ موجب طرد و تبعید او گردید و با کاهش هیجانات ناشی از جنگ دوباره نام او به عنوان یک نویسنده مهم قرن بیستم فرانسه مطرح شد. به هر حال او بر اساس توجیهات شخصی به حمایت از ارتش اشغالگر آلمان پرداخته و ادعانامههای تند و البته صلحجویانهای علیه یهودیان و کمونیستها منتشر کرده بود که در فضای جنگ بسیار تحریککننده بود. به همین دلیل نیز او منزوی، تبعید و حتی به مدت ۱۴ ماه در دانمارک زندانی شد. سلین پس از چهار سال انزوا در سال ۱۹۵۱ به فرانسه بازگشت و تا هنگام مرگش در ژوئیه سال ۱۹۶۱ در نزدیکی پاریس سکونت گزید.
ماجرای «مرگ قسطی»، گویی برگرفته از تجربیات خود اوست که در انتخاب پدری کارمند و مادری خرازی فروش برای سوژه کتاب خود را نمایانده است؛ حتی فردینان شخصیت اصلی رمانش را همنام خود برگزیده است و تجربه پیشههای مختلف برای امرار معاش را نیز در کتابش گنجانده است. گویی که همچون سایر آثارش در صدد بوده تا ردپایی از خویشتن خویشش بر جای بگذارد. این کتاب روایت زندگی فردینان از کودکی تا ۱۸ سالگی و اعزام به خدمت سربازی است.
داستان کتاب «مرگ قسطی» در دو قسمت روایت میشود؛ قسمتی از کتاب شرح حال نویسندهای پزشک به نام فردینان است. این قسمت گویی روایت شخصیت، شرح حال و تجربیات سلین است. در قسمت دوم کتاب «مرگ قسطی» که بخش جذاب روایت داستانی او را در بر میگیرد، فردینان نویسنده پزشک قسمت نخست، به توصیف دوره نوجوانی خود با زبانی صریح میپردازد.
آندره ژید درباره این کتاب مینویسد: آنچه سلین ترسیم میکند واقعیت نیست، وهم و هذیانی است که واقعیت برمیانگیزد.
«مرگ قسطی» با ترجمه مهدی سحابی توسط نشر مرکز در ۷۲۱ صفحه و با قیمت ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان منتشر شده است.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/