دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
14 اسفند 1398 - 15:33

شیوع بحرانی اوپیوئیدها در آمریکا / مسکن‌های مخدر بیش از جنگ ویتنام تلفات گرفته‌اند!

شمار مرگ‌های ناشی از بیش‌مصرفی مسکن‌های مخدری در آمریکا به حد بی‌سابقه 64 هزار و 70 نفر در سال ۲۰۱۶ رسیده که از شمار سربازان آمریکایی کشته‌شده در جنگ ویتنام نیز بیشتر است.
کد خبر : 476054
555.jpg

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا از کادراس، بحران شیوع اوپیوئیدها در آمریکا به افزایش شدید شمار مرگ‌های ناشی از بیش‌مصرفی به حد بی‌سابقه 64 هزار و 70 نفر در سال ۲۰۱۶ رسیده که از شمار سربازان آمریکایی کشته‌شده در جنگ ویتنام نیز بیشتر است. در همان سال مرگ‌ومیرهای ناشی از بیش‌مصرفی اوپیوئید در بریتانیا نیز رکورد جدیدی زد. بازار سیاه اوپیوئید در استرالیا نیز در حال گسترش است و بیم آن می‌رود که این کشور هم به مسیر ایالات‌متحده رود.


اوپیوئیدها یا مسکن‌های مخدری داروهایی هستند که در آن‌ها مواد مخدر با دُزهای مختلف استفاده‌شده است.


بحران از کجا آغاز شد؟


در دهه ۱۹۸۰ برخی از پزشک‌های عمومی و نیز برخی پژوهش‌ها ادعا می‌کردند خطر اعتیاد به اوپیوئید بسیار اندک است. پس از مدتی کارخانه‌های تولید دارو با آهنگی بسیار شدیدتر اقدام به تولید اوپیوئیدهای مسکن کردند. پزشکان نیز با شدتی مضاعف این دسته از مسکن‌ها را تجویز می‌کردند. حتی برخی از پزشکان مدعی شدند که عدم تجویز اوپیوئیدها قصور پزشکی است. رفته‌رفته این باور میان عموم رواج یافت که مصرف اوپیوئیدها تنها راه درمان دردهای مزمن است. همزمان نیز متون زیادی در تأیید ایمنی، تأثیر بلندمدت و مخاطرات اندک اوپیوئیدها منتشر شدند.


امروز اما واقعیت‌های متفاوتی در این خصوص می‌دانیم. دکتر راسل پورتنوی، یکی از هواداران مسکن‌های مخدری در دهه ۱۹۸۰ می‌گوید: «ما چیزهایی که امروز می‌دانیم را در آن سال‌ها نمی‌دانستیم.» سوءمصرف گسترده اوپیوئید امروزه منجر به اعتیاد و مرگ‌ومیرهای زیادی در ایالات‌متحده شده است. دیگر کشورها ازجمله کانادا، بریتانیا و استرالیا نیز این نرخ در حال افزایش است.


پیمایش ملی خانوارها که درباره مواد و داروهای اوپیوئیدی نیز از مشارکت‌کنندگان سؤالاتی پرسیده به این نتیجه رسیده که عمده افراد معتاد به اوپیوئیدها معمولاً بیماران مصرف‌کننده مسکن‌ها نیستند. تنها شمار اندکی از سوءمصرف کنندگان، داروی خود را با تجویز پزشک دریافت کرده‌اند. بلکه بیشتر دیده می‌شود که افراد جوان درون گروه‌های دوستی و نیز اعضای خانواده بیمارانی که از دردهای مزمن رنج می‌برند، تبدیل به مصرف‌کننده اوپیوئیدها می‌شوند. درواقع نیمی از افراد مصرف‌کننده اوپیوئیدها ادعا می‌کنند دارو را از دوست و یا خانواده خود به‌صورت رایگان دریافت کرده‌اند. در بین بیماران میان‌سال که جدیداً به مصرف اوپیوئیدها معتاد شده‌اند اما بیشتر شاهد «عود اعتیاد» هستیم.



بیشتر افرادی که اقدام به سوءمصرف اوپیوئیدها می‌کنند (البته نه همه آن‌ها) دارای سابقه مصرف مواد هستند. برای مثال در پژوهش جدیدی که افراد معتاد به اوکسی کنتین را موردمطالعه قرار داده، این نتیجه مطرح می‌شود که اکثریت آن‌ها سابقه مصرف کوکائین را دارند.


مسکن‌های مخدری کشنده!


کشنده‌ترین مسکن اوپیوئیدی «فنتانیل» است که یک ماده مصنوعی مشتق از تریاک بوده و برای درمان برخی از دردها دوزهای بسیار کمی از آن تجویز می‌شود. فنتانیل از مورفین خیلی قوی‌تر است و درواقع آنالوگ ساختاری آن به‌حساب می‌آید. کارفنتانیل نیز دیگر آنالوگ ساختاری مورفین با قدرتی 10 هزار بار بیشتر است. مصرف تنها ۰٫۰۰۲ گرم از این ماده توانایی کشتن یک انسان را دارد.


در استرالیا نیز این روند در حال اوج‌گیری است و فنتانیل که در آنجا به «رولت روسی» معروف شده از دیگر اوپیوئیدها رایج‌تر است. مصرف‌کنندگان نمی‌توانند میزان کشندگی آن را پیش‌بینی کنند. آژانس ملی جرم بریتانیا نیز گزارش کرده که دلالان مواد فنتانیل و کارفنتانیل را با مواد دسته A ترکیب می‌کنند، که خطر اوردوز تصادفی را افزایش می‌دهد.


در ایالات‌متحده از سال ۲۰۱۴ میزان مرگ‌ومیرهایی که ناشی از مصرف فنتانیل بوده ۵۴۰ درصد افزایش‌یافته است. درواقع، مرگ‌ومیرهای ناشی از اوپیوئید، کوکائین و مت‌آمفتامین روی‌هم‌رفته افراد را زودتر از شیوع HIV (در بدترین حالت) می‌کشد. روزنامه نیویورک‌تایمز در تحلیلی که البته مبتنی بر گزارش‌های نه‌چندان متقنی از دپارتمان‌های وزارت بهداشت و مراکز پزشکی قانونی است، پیش‌بینی کرده اپیدمی اوپیوئید در آمریکا بدتر نیز خواهد شد.


دیگر اوپیوئیدهای تجویزی که مردم زیاد مورد سوءمصرف قرار می‌دهند عبارت از پرکوست (که برای تخفیف درد و تب مصرف می‌شود) و اوکسی‌کدون (که برای درمان دردهای مداوم در دوره‌های زمانی کوتاه‌مدت مصرف می‌شود) هستند.


آمارهای مربوط شیوع اوپیوئید چه اندازه دقیق هستند؟


شوربختانه آمار موجود نمی‌تواند شیوع جهانی اوپیوئید را بازتاب دهد. میزان مرگ‌ومیرهای ناشی از مصرف اوپیوئیدها بیشتر از این است. کالبدشکافی کامل بسیار گران تمام می‌شود خصوصاً با سویه جدید فنتانیل که نیازمند آزمایش بسیار دقیق‌تری است. این در حالی است که بودجه ناکافی باعث شده آزمایش فنتانیل تنها زمانی اتفاق بیفتد که دلیل مشخصی وجود دارد. شیوع اوپیوئید در حال حاضر چند شهر کوچک در ایالات‌متحده را با خطری جدی مواجه کرده است. ویرجینیای جنوبی رکورددار بیشترین مرگ‌ومیرهای ناشی مصرف انواع مواد در این کشور به شمار می‌آید.


انتهای پیام/4106/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب