حذف مشکوک طرح عرضه نفت و فرآورده نفتی در بورس، از بودجه سال 99
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، پس از اینکه اسدالله عباسی، سخنگوی هیئترئیسه مجلس از تعطیلی مجلس شورای اسلامی تا اطلاع ثانوی خبر داد، سؤالاتی در رابطه با نحوه بررسی لایحه بودجه سال 99 به وجود آمد.
حسین میرمحمدصادقی، معاون قوانین مجلس شورای اسلامی دراینباره گفته است: ما نظراتی را پیرامون موارد مطرحشده نسبت به لایحه بودجه 99 به هیئترئیسه مجلس اعلام کردیم و در جلسهای پیشنهادهای ما بررسی شد که این پیشنهادها بیشتر مربوط به مسائل شکلی و نگارشی بود.
در بخش دیگری از این جلسه قرار شد مصوبه کمیسیون تلفیق درباره بودجه سال 99 و طبق اصل 85 قانون اساسی به شورای نگهبان ارسال شود و مجلس جلساتی برای بررسی لایحه بودجه سال آینده نداشته باشد.
اصل 85 قانون اساسی
در اصل 85 قانون اساسی ذکر شده است که سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمیتواند اختیار قانونگذاری را به شخص یا هیئتی واگذار کند ولی در موارد ضروری میتواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین مینماید به صورت آزمایشی اجرا میشود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود.
همچنین مجلس شورای اسلامی میتواند تصویب دائمی اساسنامه سازمانها، شرکتها، مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای ذیربط واگذار کند و یا اجازه تصویب آنها را به دولت بدهد.
حذف مصوبه عرضه نفت و فرآورده نفتی در بورس در جلسه غیررسمی کمیسیون تلفیق
به گفته بسیاری از کارشناسان اصلاح ساختاری بودجه سال 99 بسیار ضروری است؛ اما با تعطیلی مجلس و اجرای اصل 85 عملاً این اصلاح ساختاری مغفول خواهد ماند. اتفاق جالبی که در روند بررسی بودجه سال 99 در کمیسیون تلفیق و بدون برگزاری جلسه رسمی اتفاق افتاده است، حذف مصوبه مربوط به عرضه نفت و فرآورده نفتی در بورس در جلسه غیررسمی کمیسیون تلفیق است. با حذف این طرح مشخص میشود مجلس و دولت نهتنها اصلاحات ساختاری در بودجه را انجام ندادهاند بلکه برخی از طرحهای مفید در لایحه بودجه را نیز حذف کردهاند.
عرضه نفت و فرآورده نفتی در بورس یکی از راهحلهای جبران کسری بودجه ۱۳۱ هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۹۹ بود. طبق بررسیهای انجام شده در ۴ ماهه شهریور تا دی، امسال دولت از فروش فرآورده نفتی در بورس ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار درآمد کسب کرده است. عرضه نفت خام و فرآوردههای نفتی در بورس به دلیل شفافیت در قیمتگذاری، و اخذ تضمینهای لازم از مشتریان، امکان هرگونه فساد را از بین میبرد. درواقع بورس، برخلاف مذاکرات پنهانی وزارت نفت که اصطلاحاً به اتاق تاریک تعبیر میشود طرحی در راستای شفافیت و جلوگیری از فساد است.
بورس نفت ایران از آبان ماه سال 97 شروع به کار کرد و از ابتدای سال 98 با مصوبه مجلس شکل رسمی به خود گرفته است. این طرح برای اولین بار انحصار وزارت نفت در صادرات نفت را از بین برد و در جلوگیری از فسادهای نفتی نقش بسزایی داشت.
نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون تلفیق بودجه در رابطه حذف مصوبه عرضه نفت و فرآورده در بورس گفته است: متأسفانه در یکی از جلسات غیررسمی کمیسیون تلفیق که جلسه به حد نصاب اعضا نیز نرسیده بود با اصرار دولت بند 4 و بند 5 تبصره یک بودجه درباره عرضه نفت و فرآورده نفتی در بورس انرژی حذف شد. دولت موافق حذف این دو بند از تبصره یک بود؛ ولی مرکز پژوهشهای مجلس که بازوی کارشناسی مجلس است مخالف حذف تبصره 4 و 5 بود و صرفاً نسبت به تبصره 4 پیشنهاد اصلاحی داشت؛ اما متأسفانه آقای تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق اعلام کردند که مرکز پژوهشهای مجلس نیز مخالف عرضه نفت و فرآورده در بورس انرژی هستند و متأسفانه هر دو بند را حذف کردند.
وی در رابطه با دلیل دولت برای حذف این طرح اظهار داشته است: دلیل دولت برای حذف این دو تبصره فساد گستردهای بود که در سازوکار عرضه نفت و فرآورده در بورس انرژی ایجاد میشود و میگفتند با حذف این مصوبه میخواهیم جلوی فساد را بگیریم؛ درحالیکه در سازوکار بورس انرژی اصلاً امکان ایجاد فساد وجود ندارد زیرا در هر معامله تضمینهای لازم از طرفین گرفته میشود.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/