دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

کسادی در بازار شب عید/ بازاری که بر سر اصناف آوار شد

اصناف که تا چند ماه پیش از بابت نوسانات نرخ ارز قادر به پیش‌بینی آینده خود نبودند، حالا با بحرانی به نام کرونا روبه‌رو شده‌اند که وضعیت نابسامان آن‌ها را بیش از هر زمانی تحت‌الشعاع قرار داده است.
کد خبر : 475662
_MID0026.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا اصناف که تا چند ماه پیش از بابت نوسانات نرخ ارز قادر به پیش‌بینی آینده خود نبودند، حالا با بحرانی به نام کرونا روبه‌رو شده‌اند که وضعیت نابسامان آن‌ها را بیش از هر زمانی تحت‌الشعاع قرار داده است.


بر همین اساس به‌تازگی وزارت صنعت برای کاهش آسیب واردشده به اصناف پیشنهادهایی را مطرح کرد و رئیس‌کل بانک مرکزی نیز به مدیران بانکی دستور داد تا تعامل لازم را در این خصوص به عمل آورند؛ مواردی که تنها در صورت هماهنگی نهادهای دولتی با یکدیگر قابل اجراست و درصورتی‌که عملیاتی نشود، ورشکستگی بیشتر واحدهای صنفی را به دنبال خواهد داشت به‌طوری‌که تا چند ماه دیگر بسیاری از مغازه‌ها کرکره‌های خود را پایین خواهند کشید.


ازاین‌رو در حال حاضر اگرچه از سوی مقامات دولتی پیشنهادهایی برای کمک به اصناف مطرح شده، اما باید این پیشنهادها به صورت جدی پیگیری شود. در این خصوص همکاری بخش خصوصی و تشکل‌ها نیز از اهمیت قابل‌توجهی برخوردار است.


بر همین اساس با حمایت و همراهی اتاق‌های بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور و تشکل‌های بخش خصوصی پویشی با عنوان «پویش نفس» برای عبور از بحران کرونا آغاز به کار کرده است که امید می‌رود تا حد زیادی برای کمک به اصناف و کسب‌وکارهای آسیب‌دیده نتیجه‌بخش باشد.


بااین‌حال کارشناسان همچنان برای کاهش ضرری که رکود فعلی بازار به دنبال دارد، پیشنهادهایی را مطرح می‌کنند که انتظار می‌رود از دید مسئولان مخفی نماند.


در همین خصوص رئیس اتاق اصناف مرکز قم می‌گوید: سایه وضعیت ناشی از پدیده کرونا در چنین ایامی آن‌چنان بر بازار، به‌خصوص بازار و کسب‌وکار در برخی استان‌ها همچون قم که اولین استان درگیر با کرونا بود، سنگین شده که وضعیت فعالیت‌های اصناف را در آستانه سال نو دچار رکود و کسادی شدید کرده است و اصناف برای عبور از این شرایط تحمیلی نیاز به حمایت‌های ویژه دولت دارند.


حسن احمدلو تصریح می‌کند: فعالان صنفی در حوزه توزیع کالا و خدمات همه‌ساله به‌طورمعمول چشم به روزهای پایانی سال دارند تا موجودی‌های انباشته‌شده کالایی و خدمات خود را به‌طور کامل عرضه کنند و به فروش برسانند، اما امسال شیوع ویروس کرونا و پیامدهای اقتصادی- اجتماعی ناشی از برداشت‌های افراد و ذهنیت عمومی نسبت به بیماری مسری و نوظهور کرونا که بر هیچ‌کس پوشیده نیست، این موضوع را با مشکل مواجه کرده است.


وی با بیان اینکه مطرح شدن این پدیده آن هم در روزهای پایانی سال که اصناف امید به افزایش حجم فروش و تجارت داشتند رکود حاکم بر بازار را در استان تشدید کرده است، می‌گوید: نگرانی جدی کنونی در ارتباط با تبعات اقتصادی بروز بحران کرونا برای صنوف این است که فعالان بازار که در هر شرایطی مجبور به صرف هزینه‌های ثابتی مانند حقوق کارگران، اجاره مغازه، هزینه بیمه، آب، برق و گاز هستند لاجرم به خاطر کاهش درآمد قادر نباشند حتی از پس چنین هزینه‌هایی برآیند و بهای آن‌ها را پرداخت کنند.


وی اضافه می‌کند: اعلام تعطیلی نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالای بهاره که سبب شکل‌گیری اجتماعات پررفت‌وآمد می‌شود و در شرایط وجود بیماری مسری فعالیت آن‌ها به صلاح سلامت عمومی نیست مزید بر علت شده، زیرا فرصت کسب درآمد را از اصنافی که به فعالیت تجاری در چنین بازارهای نمایشگاهی امید بسته بودند گرفته است.


ضرر فعالان بازار لوازم خانگی


مرتضی میری در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه شیوع ویروس کرونا چه تأثیری بر کسب‌وکار واحدهای صنفی فروش لوازم خانگی داشته است، گفت: بازار لوازم خانگی از قبل دچار رکود بود، اما با اوضاع پیش‌آمده این بازار دچار رکود شدیدتری شده است.


رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با تأکید بر اینکه صنف فروشندگان لوازم خانگی در طول سال همواره برای رونق کسب‌وکار در انتظار ایام پایانی سال است، گفت: هر سال وضعیت فروش در ماه‌های آخر سال نسبت به سایر ماه‌ها بهتر است و کسبه بخش قابل‌توجهی از درآمد سالانه خود را در اسفندماه به دست می‌آورند.


میری گفت: متأسفانه در ۱۰ روز اخیر با شیوع ویروس کرونا به‌شدت فروش در واحدهای صنفی لوازم خانگی افت کرده و اغلب فروشندگان مشتری ندارند.


وی اظهار کرد: مردم در این روزها اغلب به فکر تأمین کالاهای اساسی و مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده هستند و با توجه به نگرانی‌های حاصل از شیوع ویروس کرونا برای خرید اقلام غیرضروری مانند لوازم خانگی کمتر اقدام می‌کنند.


رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: در روزهای اخیر واحدهای صنفی فروش لوازم خانگی از ما خواسته‌اند با توجه به نبود مشتری تعطیلی چندروزه اعلام کنیم.


میری در پاسخ به این سؤال که چه انتظاری از دولت برای حل بخشی از این مشکلات دارید، گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی کسبه مالیات است بنابراین از دولت و وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌خواهیم در شرایط فعلی نسبت به اخذ مالیات تمهیداتی را در نظر بگیرد و حداقل از اخذ مالیات اسفند ۹۸ صرف‌نظر کند.


وی افزود: هزینه واحدهای صنفی بسیار بالاست و برخی مجبور به پرداخت اجاره‌بها هستند بنابراین به نظر می‌رسد در این شرایط مردم با در نظر گرفتن اوضاع اقتصادی مسائل و مشکلات یکدیگر را بیشتر درک کنند و در صورت امکان در راستای یاری‌رساندن به یکدیگر اخذ اجاره‌بهای واحدهای صنفی حداقل یک ماه به تأخیر بیفتد تا این بحران فراگیر سپری شود و اوضاع به حالت عادی بازگردد.


همچنین عضو هیئت‌مدیره جامعه صنعت کفش ایران با بیان اینکه در صنعت کفش حساب ویژه‌ای برای شب عید شده بود گفت: در شرایط فعلی تمام محاسبات تولیدکنندگان به هم خورده به‌طوری‌که اتاق بازرگانی کمپینی تحت عنوان نفس برای رفع مشکلات تشکیل داده است.


علی لشکری با اشاره به اینکه تولیدکنندگان مطابق با برنامه‌ریزی‌های انجام شده ۲۰ تا ۳۰ درصد فروش سال خود را به بازار شب عید موکول کرده بودند، اظهار کرد: متأسفانه از اول اسفندماه شیوع بیماری کرونا عاملی شده تا کسب‌وکارها قفل و هم تولید و توزیع کفش با مشکل روبه‌رو شود.


وی با اشاره به اینکه تقریباً بازار سوت‌وکور است و تک‌فروشان با خریداری روبه‌رو نیستند، افزود: در بخش تولیدکنندگان نیز آن‌ها سفارش‌ها را تولید و آماده ارسال کرده‌اند، ولی از آن طرف فروشندگان نمی‌توانند این محصولات را بفروشند تا پول تولیدکنندگان را بدهند.


این عضو هیئت‌مدیره جامعه صنعت کفش ایران اضافه کرد: در حال حاضر مستأجر از واحد تولیدی پول می‌خواهد. کارگر منتظر پرداخت حقوق خود است و شبکه فروش نمی‌تواند محصولات را بفروشد تا بدهی خود را به تولیدکنندگان پرداخت کند. این مسلم است که در دو ماه آینده سفارش‌ها در صنعت کفش کاهش پیدا کرده و اثرات مخرب این رکود خود را نشان خواهد داد.


افزایش بیکاری در بخش تولید


لشکری با تأکید بر اینکه در شرایط فعلی کسبه و مردم باید به یکدیگر رحم کنند، تصریح کرد: طبق پیشنهاد اتاق بازرگانی کمپینی تحت عنوان نفس تشکیل شده است تا با بسیج بخش خصوصی بتوانیم ضمن مقابله با این بیماری، راهکاری را برای کمک به واحدهای تولیدی به کار بگیریم.


امروز این موضوع باید ساماندهی شود و در تمام تشکل‌های کشور مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم یک راهکار جدی را برای مقابله با این بیماری به کار بگیریم.


وی با اعلام اینکه شیوع این بیماری عاملی شده تا بیکاری در بخش تولید افزایش پیدا کند، افزود: امیدواریم با همکاری تمام بخش‌های خصوصی و بسیج مردم بتوانیم این شرایط را با موفقیت طی کنیم و درنهایت ضمن حل مشکلات حمایت ویژه‌ای را از تولیدکننده داخلی داشته باشیم.


مجید افتخاری نیا یکی از اعضای اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک با بیان اینکه صنعت پوشاک و اصناف در شرایط بدی درگیر موضوع کرونا شده‌اند، گفت: برای حل این مشکل، هیچ بسته حمایتی از طرف دولت ارائه نشده، درحالی‌که بخش خصوصی نگران حفظ اشتغال و نیز پرداخت حقوق و مزایای شب عید کارگرانش است.


وی تأکید کرد: در این وضعیت دولت باید از تولیدکنندگان حمایت کند، به‌طوری‌که حداقل در بحث مالیات‌ها و یا تأمین اجتماعی تمهیداتی برای بخش تولید اندیشیده شود.


افتخاری نیا با بیان اینکه در حال حاضر نگران ورشکستگی بسیاری از اصناف هستیم، گفت: در سالی که به‌عنوان رونق تولید نام‌گذاری شده، باید برنامه‌ریزی دقیقی از سوی دولت برای حفظ تولید و اشتغال کشور صورت گیرد.


به گفته عضو هیئت‌مدیره اتحادیه تولید و صادرات پوشاک، بخش تولید حدود سه ماه درگیر حوادث مختلف از جمله افزایش قیمت بنزین، شهادت سردار سلیمانی و همچنین سقوط هواپیما بود و حالا نیز با موضوع کرونا درگیر است.


وی تأکید کرد: دولت باید در زمینه نحوه پرداخت مالیات تولیدکنندگان تجدیدنظر کند و درعین‌حال، سازمان تأمین اجتماعی نیز باید برای دو ماه پایان امسال و همچنین فروردین سال آینده جهت پرداخت حق بیمه صنعتگران و اصناف مهلت تعیین کند.


وی افزود: با توجه به فهرست بیمه کارخانه‌ها، بخش‌های تولیدی و اصناف، باید یکسری وام‌های زودبازه در اختیار این بخش‌ها قرار گیرد که البته در کوتاه‌ترین زمان بازپرداخت شوند و تولیدکنندگان بتوانند حقوق و سنوات پرسنل خود را با استفاده از آن بپردازند.


افتخاری‌نیا با تأکید بر لزوم اتخاذ راهکاری در این زمینه از سوی دولت گفت: اگر بخش خصوصی نتواند در پایان سال سنوات کارگرانش را پرداخت کند، در سال آینده باید رقم بالایی را بابت این مسئله بپردازد که مشکلات زیادی را برای تولیدکنندگان به همراه خواهد داشت.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب