دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 اسفند 1398 - 08:42
آنا گزارش می دهد؛

خط لوله ای که صادرات نفت ایران را بالا می برد

خط لوله انتقال نفت گوره-جاسک به طول 1100 کیلومتر ضمن بالابردن صادرات نفت ایران شرایط خوبی را برای توسعه مناطق ساحلی مکران خواهد کرد.
کد خبر : 475418
unnamed.jpg

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا در سفری که اخیرا به منطقه جاسک داشتم خط لوله  ای را دیدم که به منظور انتقال نفت از منطقه گوره (غرب تنگه هرمز ) به منطقه جاسک (شرق تنگه هرمز) در حال احداث بود. خط لوله ۱۱۰۰ کیلومتری که با ایجاد یک پایانه صادراتی جدید نفتی در سواحل مکران، علاوه بر توسعه این منطقه و امکان صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور می تواند کمک بزرگی به افزایش صادرات نفت ایران کند.


عمده صادرات نفت ایران هم اکنون از پایانه صادراتی خارک و با عبور از تنگه هرمز انجام می‌شود.  که تنوع‌بخشی به پایانه‌های صادرات نفت ایران و استفاده از مسیرهای جایگزین آبراه تنگه هرمز، از  هدافی هستند که در پروژه خط لوله گوره-جاسک دنبال می‌شود.


خط لوله


*خط لوله ای به اهمیت تنگه هرمز


سید شمس‌الدین موسوی چاشمی درباره ویژگی‌های فنی این پروژه می گوید: خط لوله انتقال نفت خام از غرب کارون به سواحل مکران، که به خط لوله گوره-جاسک معروف است، طولی حدود ۱۱۰۰ کیلومتر دارد و برای انتقال یک میلیون بشکه انواع نفت خام سبک و سنگین به سواحل مکران برنامه‌ریزی شد است.


وی اضافه می کند: این پروژه از چند منظر یک پروژه استراتژیک محسوب می شود اول اینکه ایران را از وابستگی به پایانه خارک جدا می‌کند. در حال حاضر ۷۵ تا ۸۰ درصد صادارت نفت خام کشور از جزیره خارک انجام می‌شود و این خط لوله، پایانه جدیدی را در جاسک ایجاد می‌کند که بعد از تنگه هرمز قرار دارد و دسترسی به آب‌های آزاد اقیانوسی را فراهم می‌کند.


موسوی چاشمی ادامه می دهد: نکته دیگر اینکه در سواحل مکران مجموعه‌های پتروشیمی تشکیل خواهند شد و این خط لوله، خوراک بخشی از مجموعه‌های پالایشگاهی این منطقه را تأمین خواهد کرد. علاوه بر اینها، بحث ذخیره‌سازی نفت خام در پایانه‌های صادارتی نیز با این پروژه ممکن می‌شود.


* ساخت خط لوله گوره-جاسک با امکانات داخلی


موسوی چاشمی با تأکید بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی در این پروژه می گوید: نفت خام، اسیدی و ترش است و نیاز به لوله‌های خاصی برای انتقال دارد. تأمین ورق برای تأمین لوله‌های این پروژه، پیش از این در کشور ممکن نبود و باید واردات صورت می‌گرفت، اما هم‌اکنون ظرفیت‌های داخلی به‌گونه‌ای تغییر کرده که کل تأمین لوله این مجموعه در داخل کشور و توسط کارخانه‌های ایرانی انجام می‌شود.


خط لوله


این گزارش حاکی است خط لوله گوره- جاسک نیاز به پنج پمپ یا ایستگاه تقویت فشار برای انتقال نفت دارد. که همه این پمپ‌ها نیز که پیش از این صرفاً با واردات قابل تأمین بود، اکنون در داخل کشور ساخته می‌شود. در مجموع، تمامی این پروژه در مراحل مطالعه، طراحی ساخت نصب و اجرای این مجموعه خط لوله ۱۱۰۰ کیلومتری، کاملاً بومی و ایرانی است و ظرفیت‌های پیمانکاری و اجرا، تأمین و مشاوره کشور در این خط لوله مورد استفاده قرار گرفته‌ و حدود ۱۶۰۰ میلیارد تومان هم در بخش تأمین ورق و تهیه و تبدیل آن به لوله به صنایع داخلی تزریق می‌کند که بخشی از سرمایه‌گذاری این طرح است.


*توسعه سواحل مکران با پروژه خط لوله گوره-جاسک


در اجرای خط لوله گوره-جاسک، یکی از هدف‌گذاری اصلی استفاده از ظرفیت‌های محلی است سواحل مکران جزو مناطق کم‌تر توسعه‌یافته کشور است که پراکندگی جمعیتی پایینی دارد و مردم در یک فقر عمومی به‌سر می‌برند که این طرح می‌تواند به توسعه سواحل مکران کمک کند  بنابراین استفاده از نیروی انسانی منطقه در این پروژه، از اهداف اشتغال‌زایی آن است. وقتی افراد بومی منطقه در پروژه فعالیت داشته باشند، حس مشترکی بین پروژه و افراد بومی برقرار می‌شود و آنها را به حافظان آتی این پروژه و حامیان آن در برابر خرابکاری‌ها تبدیل ‌می‌کند.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب