دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 فروردين 1399 - 04:10

تاریخچه و نقشه جامع شهر نظرآباد در ویکی آنا

نقشه جامع شهر نظرآباد را میتوانید در این گزارش مشاهده کنید.
کد خبر : 474977
naz2.png

به گزارش خبرنگار حوزه سفر و گردشگری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا, نَظَرآباد یکی از شهرهای استان البرز و مرکز شهرستان نظرآباد است.این شهرستان قدمتی حدود نه هزار سال دارد . به طوری که منطقه باستان‌شناسی ازبکی در آن واقع شده است و نمونه اولین خشت دست ساز بشر که در سازمان ملل نگهداری می‌شود، توسط محمد خاتمی به نشانه گفتگوی تمدن‌ها از این محوطه باستانی به سازمان ملل هدیه شده است.مصطفی بازرگان برادر مهدی بازرگان از مشاهیر این شهرستان محسوب می‌شوند وی در سال ۱۳۸۹ درگذشت. شهر مصطفی آباد یادگار دوران مباشری او بر این شهر است. مردم این شهر به زبان ترکی آذربایجانی با لهجه ساوجبلاغی صحبت می‌کنند.


منطقه نظرآباد با پیشینه‌ای ۹۰۰۰ ساله که آثار آن در منطقه باستانی تپه ازبکی قابل مشاهده است، یکی از شهرستان‌های استان جدید التاسیس البرز است. نظرآباد از طرف شمال به بخش مرکزی شهرستان ساوجبلاغ، از طرف جنوب به بخش اشتهارد از توابع شهرستان کرج ، و ازطرف شرق به دهستان‌های رامجین و سعیدآباد شهرستان ساوجبلاغ و از طرف غرب به شهرستان آبیک از توابع استان قزوین محدود است. مساحت این شهرستان ۵۷۶ کیلومترمربع و در دشتی نسبتا هموار واقع است. شهر نظرآباد مرکز این شهرستان در جنوب راه آهن و اتوبان و جاده قدیم تهران- قزوین و در ۴ کیلومتری جنوب غربی شهر هشتگرد و همچنین، در ۸۵ کیلومتری غرب شهر تهران واقع شده است. استقرار این شهرستان در کنار جاده ترانزیت و آزاد راه تهران – تبریز و راه آهن تهران – تبریز موجب توسعه آن در پنجاه سال اخیر شده‌است.
در سال ۱۳۳۲ روستای نظرآباد با حدود ۶۷ زارع و ۷-۸ خانوار دامدار توسط میرزا عبدالله مقدم خریداری شد. نظرآباد در این سال مثل سایر روستاها وضعیت مناسبی نداشته است. مقدم اظهار داشته است که در زمان خرید تقربیاً این روستا هیچ بود، نه درخت زیادی در آن وجود داشت و نه آبادی چشمگیری، تا چشم کار می‌کرد دشت بود و در گوشه‌ای نیز خانه‌های گلی روستاییان. مصطفی بازرگان که از سوی مقدم تمامی مسؤلیت عمران و آبادی نظرآباد را بر عهده داشت، اوضاع نظرآباد را این گونه توصیف می‌نماید: از بهداشت خبری نبود، مالاریا و چشم درد و مانند آن فراوان بود. سکنۀ اینجا حدود ۸ خانوار بودند که از روستای سپیدارک به اینجا آمده بودند و در پایین‌ترین سطح سواد قرار داشتند. آب زراعی نیز توسط سه قنات تامین می‌شد. این روستا دارای یک حمام خزینه نیز بوده که علاوه بر مردم نظرآباد، اهالی روستاهای ابراهیم جیل، دنگیزک، علی‌آباد، خواجه جمال الدین(سید جمال الدین)، خسروآباد و شیخ حسن نیز از آن استفاده می‌کردند . روستا یک مسجد و یک دبستان چهار کلاسۀ مختلط نیز داشته است و در قسمت جنوبی نیز حدود ۴۰۰ هکتار اراضی شوره زار وجود داشت که از دور به صورت سراب دیده می‌شد. این اقدام نقطۀ عطفی در روند تحول روستای نظرآباد است و بدین ترتیب، توسعۀ نظرآباد آغاز شد.
احداث کارخانه در نظرآباد وضع آن جا را به کلی عوض کرده و آن را بصورت یک شهر کوچک مدرن تبدیل کرد ، خانه‌های کاهگلی و کوچک و تنگ به ساختمان‌هایی با آجر فشاری و به سبک امروزی تبدیل شدند و دارای آب لوله‌کشی و برق شدند. دو مدرسه دخترانه و پسرانه برای بچه ها و حمام مجهزی نیز برای همه ساکنان نظرآباد ساخته شد و دارو و درمانگاه و طبیب کارخانه همیشه به ‌طور رایگان در اختیار مردم ده قرارگرفت.
بر این اساس، با تاسیس کارخانۀ مقدم و جذب مهاجرین از روستاهای اطراف، زمینۀ تبدیل روستای نظرآباد به شهر فراهم شده و این سکونتگاه براساس مصوبه دولت در سال ۱۳۵۸ با بیش از ۱۰۰۰۰ نفر جمعیت به شهر تبدیل شد و در آن شهرداری تأسیس گردید. بدین ترتیب، روند پرشتاب گسترش فیزیکی نظرآباد آغاز شد. تحولات شهر نظرآباد تا اندازه زیادی تحت تأثیر احداث کارخانۀ پارچه‌بافی مقدم قرار داشت و میتوان اذعان داشت که آقای مقدم به آرزوی خود، که تبدیل نظرآباد از یک روستا به شهری آباد بود، رسیده است.
هم اکنون نظرآباد با مرکزیت شهر نظرآباد با بیش از ۱۱۰،۰۰۰ نفر جمعیت یکی از شهرستان‌های استان البرز است.




انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب