زمینهای کشاورزی که در کلاک به شهرک ویلایی تبدیل شد/ چه کسانی پشت ساختوسازهای غیرقانونی در لواسان هستند؟
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- احسان یعقوبی؛ رئیس قوه قضائیه 26 بهمن 98 با حضور در منزل خانواده شهید افراسیابی از بازپسگیری زمینهایی که در منطقه لواسانات با تخلف و تغییر کاربری به دست افراد دارای نفوذ و رانت افتاده بود، خبر داده و اظهار کرده بود که در پرونده زمینخواری منطقه لواسان و تغییر کاربریهایی که صورت گرفته بود و پیرو گزارشاتی که به قوه قضائیه در این خصوص رسید، مسئولان شهری متخلفی که در زمینخواریهای آن منطقه نقش داشتند، تحت پیگرد قرار گرفتند. همچنین درباره تصاحب بخشهایی از زمین پر وسعت کلاک هم گزارشاتی دریافت شد که با اقدام قوه قضائیه کل این زمین در منطقه کلاک از دست افراد متخلف بازپس گرفته شده و به بیتالمال بازگردانده شده است.
برخورد با زمینخواری، کوهخواری و تپهخواری از موضوعاتی است که در دوره جدید قوه قضائیه بهصورت ویژه به آن توجه شده است. متأسفانه برخی از افراد سودجو و سرمایهگذاران با زد و بند و رانتی که دارند موفق به خرید زمینهایی در مناطق خوش آب و هوای تهران میشوند که در حوزه فعالیت محیط زیست و اداره منابع طبیعی است. این افراد پا را از این نیز فراتر میگذارند و با طی کردن راههای مختلف و بعضاً ارائه رشوههای کلان به مسئولان شهرداری و منابع طبیعی، زمینهای خریداری شده را که کاربری آنها اکثراً کشاورزی است، تغییر داده و به ساختوساز روی میآورند. این درحالی است که سایر افرادی که زندگی معمولی در شهر دارند بهسختی حتی قادر به تأمین اجارهبها هستند و بسیاری از افراد نیز از خرید مسکن برای خود رنج میبرند.
ماجرای زمینخواری در لواسان آنجایی جالب میشود که افراد عادی و معمولی اگر برای خرید زمین در مناطق لواسان اقدام کنند، به نتیجه نخواهند رسید، چراکه زمینهای این منطقه از این لحاظ که جزو زمینهای حاصل خیز بوده و منطقه نیز خوش آب و هواست، با سوءاستفاده مسئولان مربوطه و در ازای دریافت پولهای کلان، مجوز ساخت و سازهای غیرقانونی و احداث ویلاهای میلیاردی برای این زمینها صادر میشود. در این شرایط بود که برخی افراد دارای رانت و بعضاً نزدیکان مسئولان دولتی به این مناطقه هجوم بردند و جای تأسف است که قوه قضائیه در دوره گذشته نه تنها توجه خاصی به موضوع زمینخواری در این منطقه نداشت، بلکه مشاهده شده که بعضاً همکاریهایی نیز با سازندگان ویلاهای میلیاردی صورت گرفته است.
عزم جدی قاضیالقضات در برخورد با زمینخواران
این بیعدالتی در نظام جمهوری اسلامی ایران که مبتنی بر اصول دینی، مایه تأسف است. البته با اقدامات تحولی که در دستگاه قضائی صورت گرفته، نوعی امیدواری بین مردم در راستای اجرای دقیق عدالت بهوجود آمده است، بهطوری که در طی کمتر از یک سالی که حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه شده است، هزاران هکتار از زمینهایی که بهصورت غیرقانونی تصرف شده بود به بیتالمال بازگردانده شد که زمینهای مختلف در منطقه لواسان بهویژه کلاک نیز از جمله آنها بوده است. البته موضوع ناراحتکننده این است که بسیاری از افرادی که در حوزه زمینخواری فعال هستند، به برخی از مسئولان اجرایی و دولتی متصل بوده و با استفاده از این روابط ناسالم اقدامات بهظاهر قانونی خود را جلو میبردند.
به همین جهت بوده که رئیس جدید دستگاه قضا همواره در سخنانی که با موضوع برخورد با زمینخواران انجام داده است، به موضوع برخورد با افراد دارای نفوذ و رانت اشاره میکند. مهمترین نکته این است که روسای قبلی دستگاه قضا نیز بهصورت مداوم برخورد با یقهسفیدها را مدنظر داشتند، اما این شعارها آنطور که شاید و باید اجرایی نشد و یکی از مثالهای این موارد را نیز میتوان به اقدامات اکبر طبری در زمینههای مختلف اشاره کرد. لذا برخورد قاطع با مفسدان و زمینخواران که اکثراً افراد به اصطلاح یقهسفید هستند، در این دوره دستگاه قضائی به مرحله اجرا درآمده است و همین موضوع منجر به کاهش آمار فساد در کشور شده است.
«از طرفی موضوع برخورد با زمینخواری و جلوگیری از تصرف زمینهای کشاورزی و منابع طبیعی بهصورت غیرقانونی و تغییر کاربری آنها برای ساختوساز آن قدر مهم و اساسی بود که مورد توجه رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته است و رهبری معظم چندی پیش طبق دستورالعملی مسئولان ذیربط را برای نظارت بیشتر به موضوع زمینخواری ترغیب کردند؛ بهطوریکه بهدلیل افزایش زمینخواری در یکی از شهرستانهای استان گلستان، رهبر انقلاب دستور اکید دادند تا به وضعیت این شهرستان رسیدگی شود. با توجه به دستور ویژه رهبر معظم انقلاب برای مقابله با موضوع زمینخواری، کمکاری هر مسئول و نهادی در این باره جای تأمل خواهد داشت و این شائبه را به وجود میآورد که شاید مسئولان نظارتی بهدلیل دریافت رشوه و از این قبیل کارها به وظایف خود عمل نمیکنند.»
زمینخواری در تمام استانها وجود دارد، اما این اقدام در لواسانات و بهویژه منطقه کلاک اخیراً مورد توجه قرار گرفته است.
توضیحات قوه قضائیه درباره اقدامات دستگاه قضائی برای مقابله با زمینخواران لواسان
در این خصوص غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه به خبرنگار آنا گفت: برخورد با زمینخواران و افرادی که با استفاده از رانت بهدنبال تصرف غیرقانونی زمین هستند تا با تغییر کاربری به ساخت و ساز روی بیاورند، جزء اولویتهای کاری دستگاه قضائی در دوره تحول است و ما با توجه به اینکه این موضوع مورد تأکید رهبر معظم انقلاب نیز بوده است با هیچ فردی تعارفی نداریم و طبق قانون با زمینخواران و کوهخواران برخورد خواهیم کرد. زمین جزو حقوق عامه است و ما هرگز اجازه نخواهیم داد که برخی افراد با اقدامات خود، حقوق مردم را تضییع کنند.
وی اظهار کرد: بعد از گسترش موضوع زمینخواری در منطقه لواسان، دو هیئت از سوی رئیس قوه قضائیه برای تحقیقات و بررسی موضوع تشکیل و از مناطق موردنظر بازدیدهایی انجام دادند و گزارشات خود را نیز به حوزه ریاست قوه قضائیه ارسال کردند. دستگاه قضائی در برخورد با زمینخواران مصمم است و البته سایر نهادها نیز باید در این زمینه، قوه قضائیه را یاری کنند تا نتایج مثبت حاصل شود.
اسماعیلی اظهار کرد: مرغوب بودن خاک منطقه کلاک موجب شد تا افراد بسیاری به سمت این منطقه بیایند و به فکر ساخت و سازهای غیرقانونی باشند، اما دستگاه قضائی با اقدامات به موقع خود جلوی همه این افراد ایستاد.
سخنگوی قوه قضائیه چندی قبل نیز در گفتگو با خبر ساعت 21 درباره اقدامات دستگاه قضائی در راستای برخورد با زمینخواران در لواسان گفت: ما در منطقه لواسان، زمینخواریها و سوءاستفادههای فراوانی را در حوزه اراضی بسیار مرغوب این منطقه داشتیم. در زمره آنها زمینی ۱۰۰ هکتاری موسوم به اراضی کلاک بود که مشرف به سد لتیان و محل تأمین بخش قابل توجهی از آب شرب مردم تهران است. در ارتباط با این زمین و تغییر کاربری آن، قبلاً از ناحیه مراجع قضائی آرایی صادر شد که به قطعیت رسیده بود، اما در دوره جدید قوه قضائیه گزارشاتی واصل شد مبنی بر آنکه مبانی اتخاذ تصمیم از سوی همکاران قضائی ما دچار اشکال و ایراد است به همین جهت ریاست قوه قضائیه دستور بررسی مجدد این پرونده را صادر کرد و مشخص شد که برای ورود این اراضی به داخل محدوده شهر لواسان و همچنین برای تغییر کاربری این اراضی که قبل از فرآیند قضائی بوده اتفاقاتی بر خلاف قوانین و مقررات رخ داده است.
اسماعیلی گفت که بعد از تکمیل تحقیقات، مشخص شد مستندات ارائه شده در زمینه نوع کاربری و محدوده شهری منطقه مخدوش هستند لذا با ارجاع پرونده از سوی ریاست قوه قضائیه به دیوان عالی کشور، قضات عالی رتبه دیوان، این پرونده و تمامی مستندات آن از بدو خرید زمینها و ورود آن به محدوده شهری و توافقات انجام شده با شهرداری و همچنین تغییر کاربریها مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت به این نتیجه رسیده شد که به لحاظ مبانی و مستندات مخدوشی که در رسیدگی به این پروندهها به مراجع قضائی ارائه شده است، آراء صادره اعتبار لازم را ندارد و با نقض این آرا دستور داده شد که آراء سابق الصدور نقض و مجوزهای غیر قانونی ابطال و این مجموعه ۱۰۰ هکتاری به وضع سابق خود اعاده شود.
منطقه کلاک تنها منطقهای در لواسان نیست که اقدامات غیرقانونی در حوزه ساخت و سازها در آن انجام میشود، بلکه در بخشهای دیگر حوزه لواسان هم شاهد موارد زیادی از این قبیل تخلفات هستیم که قوه قضائیه رسیدگی به این موضوع را جزو اولویتهای کاری خود قرار داده است.
درحال حاضر 100 هکتار زمین منطقه کلاک توسط دیوارهای بلند احاطه شده است که مشرف به سد لتیان و محل تأمین بخش قابل توجهی از آب شرب مردم تهران محسوب میشود و ساخت و ساز در آن آب شرب تهرانیها را تهدید میکند
«اکثر زمینهای منطقه کلاک برای بنیاد مستضعفان بوده است که چندی پیش توسط افراد دارای نفوذ خریداری میشود و درحال حاضر 100 هکتار زمین در این منطقه توسط دیوارهای بلند احاطه شده است که مشرف به سد لتیان و محل تأمین بخش قابل توجهی از آب شرب مردم تهران محسوب میشود. جالب اینجاست که اجازه ورود هر فردی به این مناطقه داده نمیشود و یکی از ساکنان لواسان میگفت که اگر ما در روستای خود و در زمین کشاورزی خود اقدام به ساخت و ساز کنیم، در اسرع وقت با ما برخورد میشود اما بیایید و ببینید که در کلاک و دیگر مناطق لواسان چه ویلاهایی ساخته شده است.»
زمینهای کلاک در گذشته یک زمینی بزرگ به همراه باغاتی دارای درختان میوده بوده است. روستاییان این منطقه میگویند که در گذشته در این زمینها گندم کاشته میشد، اما نمیدانیم در این چند سال چه اتفاقی افتاد که در همان زمینها ساختمانهای بلندی ساخته شد. این زمینها بهدلیل اشرافی که به سد لتیان دارد، از موقعیت بینظیری برخوردار است.
حجم بسیار بالا از تجهیزات ساخت و ساز در این منطقه نشان از پروژه عظیم در کلاک دارد که قطعاً افراد عادی نمیتوانند اقدام به اجرای چنین پروژههایی کنند.
حجتالاسلام سید سعید لواسانی امام جمعه لواسان را باید یکی از افرادی نامید که در حوزه برخورد با فساد در حوزه لواسان فعال بوده است.
لواسانی درخصوص موضوعات زمینخواری در مناطق مختلف لواسان به آنا گفت: متأسفانه در منطقه ما موضوع ساخت و ساز غیرقانونی، غیرمجاز و غیرعاقلانه و مباحثی درباره زمینخواری و کوهخواری بیداد میکند. افراد دارای قدرت و ثروت با اقدامات خود وضعیت این منطقه را بهطور کلی دگرگون کردهاند و از آنجا که لواسان از لحاظ موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی شرایط مطلوبی دارد، همین موضوع منجر شده تا افراد به فکر ساخت و سازهای غیرقانونی روی بیاورند.
دولت عزم جدی در برخورد با زمینخواران ندارد
وی گفت: البته در این مدت اقداماتی برای مقابله با افراد متخلف صورت گرفته است و برخی از این افراد دادگاهی نیز شدهاند، اما مشکل اساسی فشاری است که افراد دارای نفوذ به دستگاه قضائی وارد میکنند. مدیران اجرایی و برخی از مسئولان شهرداری بهدنبال دور زدن قانون هستند تا افراد رابط خود که دست به ساخت و ساز در لواسان زدند، گرفتار نشوند. از قوه قضائیه و شخص رئیس این دستگاه تشکر میکنیم که تأکید بسیاری بر برخورد با زمینخواران این منطقه دارند و حتی در این خصوص شهردار، 2 عضو شورای شهر و 2 کارمند شهرداری نیز بازداشت شدند. متأسفانه دولت عزم جدی برای برخورد با پدیده زمینخواری ندارد اما امیدواریم در دوره جدید قوه قضائیه دست این افراد از زمینهایی که متعلق به همه مردم است کوتاه شود. همچنین معتقدیم برخی حفرههای قانونی منجر به بروز تخلف در حوزه زمینخواری شده است.
امام جمعه لواسان اظهار کرد: متأسفانه برخی از افراد حتی در برخی سازمانهای حقوقی نیز نفوذ دارند. ما شاهد هستیم که فرزندان برخی از وزرا ویلاهای آنچنانی در لواسان دارند، لذا قوه قضائیه باید با متخلف بهطور جدی برخورد کند. برخورد با فساد در هر مرحلهای منجر به اعتماد مردم به دستگاه قضائی و نظام جمهوری اسلامی ایران میشود و باید با هر متخلفی بهشدت برخورد شود.
مالک زمینهای کلاک یکی از وابستگان به رژیم پهلوی بود که مجوز الحاق آن را به محدوده شهر لواسان گرفته بود، اما پس از انقلاب شورای عالی امنیت ملی برای جلوگیری از آلودگی آب سد لتیان ابلاغ کرد این زمینها باید از محدوده شهری لواسان خارج شود
لواسانی تصریح کرد: ساخت شهرک ویلایی کلاک از سال 95 در نزدیکی سد لتیان که یکی از موارد تأمین کننده آب شرب تهران بود، آغاز شد. مساحت این شهرک یک میلیون و ۲۰۰ هزار متر مربع است و پیش از انقلاب در آن کشاورزی صورت میگرفت اما خانواده متمول مالک آن که از وابستگان رژیم پهلوی بود مجوز الحاق آن را به محدوده شهر لواسان گرفته بود و پس از انقلاب شورای عالی امنیت ملی برای جلوگیری از آلودگی آب سد لتیان ابلاغ کرد زمینهای کلاک باید از محدوده شهری لواسان خارج شود.
ساخت و ساز در کلاک متوقف شده است
وی اظهار کرد: در این مدت برخی افراد سودجو اقدام به خرید این زمینها کرده و با همکاری مسئولان مربوطه مجوز تغییر کاربری را گرفته و ساخت و ساز را آغاز کردند. در سال 89 ساخت برخی از ساختمانها در این منطقه متوقف شد اما اخیراً دوباره ساخت و سازها آغاز شده بود که به همت دستگاه قضائی فعالیتهای ساختمانی در این شهرک ویلایی بهطور کامل متوقف شده است که جای تشکر دارد.
امام جمعه لواسان گفت: لواسان یکی از شهرهای شهرستان شمیرانات در ۱۱ کیلومتری شمال شرقی پایتخت واقع شده است که بهدلیل منطقه مناسبی که دارد، در این چند سال بارها مورد هجوم زمینخواران قرار گرفته است. قطعاً برخورد قاطع دستگاه قضائی با این پدیدهها منجر به اعتماد مردم به نظام جمهوری اسلامی خواهد شد. حرف مردم این است که اگر قانونی وجود دارد، باید این قانون برای همگان یکسان اجرا شود و اینطور نباشد که هر فردی که نفوذ و پول دارد، دست به هر کار غیرقانونی بزند.
براساس این گزارش، برخورد با زمینخواران و افرادی که با استفاده از رانت اقدام به ساخت و ساز غیرقانونی در شهرستانهای اطراف تهران نظیر لواسان میکنند خواست همه مردم بهویژه شهروندان تهرانی است و قطعاً رفع تصرف برخی از این زمینها در راستای احقاق حقوق عامه که یکی از شعارهای دستگاه قضائی در دوره تحول است، خواهد بود. قوه قضائیه باید علاوه بر برخورد با متخلفان ابتدایی، به پشت پرده ساخت و ساز ویلاهای لاکچری در منطقه لواسان، شهرک باستی هیلز و کلاک ورود کند و اگر مسئولان اجرایی، نمایندگان و رابطان وزرا در این زمینه مقصر هستند به مردم اعلام کند. طبیعی است که افراد عادی هیچگاه نمیتوانند دست به اجرای پروژههای کلان ساخت و ساز در لواسان بزنند. آنطور که از گزارشات برمیآید، برخی از نمایندگان مجلس، فرزندان وزرا و مسئولان دولتی پشت این قضیه هستند که امیدواریم هر فردی که تخلفی در لواسان انجام داده، پای میز محاکمه حاضر شود.
برخورد قاطع با یقهسفیدها و افرادی که زمینه را برای ساخت و ساز غیرقانونی در لواسان فراهم کردند، میتواند بر اقتدار دستگاه قضائی بیافزاید.
انتهای پیام/4110/
انتهای پیام/