راهکارهای دولت برای جبران کسری بودجه، تورم بالایی دارد
محمد جواد نظرزاده کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا گفت: بودجه تقریباً 2 هزار میلیارد تومان است که حدوداً یک چهارم یا 500 هزار میلیارد آن، بودجه دولت و درآمدهای منابع عمومی است. سهچهارم یا 1500 میلیاردتومان هم بودجه شرکتهای دولتی است که همواره بحثهای بسیاری بر روی آن وجود دارد.
وی ادامه داد: الزاماً اینطور نیست که ورود به بحث شرکتهای دولتی از بُعد درآمدزایی حتماً یک اتفاق خیلی بزرگی را رقم بزند. شرکتهای دولتی انواعی دارد، اینها بعضیهایشان خدمات ملی میدهند، بعضیهایشان بر خدمات خیلی جزئی، موضعی و موضوعی متمرکز هستند. اساساً شرکتهای متفاوتی هستند و راهآهن هم یک شرکت دولتی است این شرکت در همه جای دنیا ضررده است لذا ورود به بودجه این شرکتها حتماً خودش باید دستهبندی و چارچوبی داشته باشد. بالاخره شرکتهایی که حیاط خلوت دولتها محسوب میشوند و اتفاقاتی در آنها میافتد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اصلیترین اتفاقاتی که در بودجه 99 نسبت به بودجه 98 افتاده، کاهش 66 درصدی درآمد نفتی است.برای جبران این کاهش درآمدنفتی، واگذاری اموال را میبینیم که حدوداً هزار درصد افزایش داشته، یعنی از 5 هزار میلیاردتومان به 50 هزار میلیاردتومان افزایش یافته است. اوراق مالی هم تقریباً دو برابر شده، 82 درصد رشد داشته، از 44هزار میلیاردتومان به 80 هزار میلیاردتومان رسیده و واگذاری شرکتهای دولتی که از 4 هزار میلیاردتومان به 11 هزار میلیاردتومان رسیده است.
وی تأکید کرد: ممکن است بودجه سال آینده با کسری 30 تا 100 هزار میلیاردتومان روبرو شود. البته از الان نمیشود 100 درصد روی آن نظر داد و کاملاً به عملکرد دولت بستگی دارد ولی به نظر میرسد که کسری بودجه به 100 هزار میلیاردتومان نزدیکتر باشد.
نظرزاده ادامه داد: نمیدانم این کسری بودجه از کجا میخواهد تأمین شود؟ صندوق توسعه ملی؟ اوراق؟ و یا چاپ کردن اسکناس! در همه موارد تورم را در پی خواهد داشت. این اتفاقی است که همه کارشناسان هم پیشبینی میکنند.
این کارشناس اقتصادی افزود: اگر از نظر اقتصاد بخواهید نگاه کنید، دولتها در سالهای آخر دولتشان، حرکات سیاسی زیاد انجام میدهند و مختص به ایران هم نیست و در اتفاقات سیاسی نیز مرسوم است. در بودجه فعلی نیز نمود همین رفتار دولت را میبینید که دولت به یکباره در آخرین سال خود تصمیم گرفته تا 11 هزار میلیارد تومان از شرکتهایش را واگذار کند.
وی درباره راهکارهای کاهش کسری بودجه گفت: برای جلوگیری از کسری بودجه باید اقدامات کوتاهمدت اجرا کنیم. زمان برای اقدامات میانمدت و بلندمدت از دست رفته است شاید یکمقدار از این کسری بودجهها را بشود با برخی راهکارهای کوتاه مدت جبران کرد. راهکارهای متعددی برای کاهش میزان کسری بودجه وجود دارد. یکی از روشهای مهم، مالیات بر روی درآمدهای اشخاص ثروتمند است و بخشی دیگر هم از حذف یارانه سه دهک بالا میتواند محقق شود.
انتهای پیام/4141/
انتهای پیام/