«خوب، بد، جلف 2: ارتش سری»؛ طنز سینمایی با طعم قاسمخانی
گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا،سید مرتضی حسینی ـ جذابیت و برانگیختن حس کنجکاوی مخاطب برای دیدن فیلم «خوب، بد، جلف 2: ارتش سری» از عنوان آن آغاز شد. حتی با وجود این که دو بازیگر اصلی سری اول این اثر برای مخاطبان سینما و تلویزیون کاملاً آشنا هستند اما اضافه کردن ارتش سری خبر از یک فیلم کمدی پرجنب و جوش میداد. فیلمی که تنها نماینده ژانر کمدی در جشنواره امسال است.
پیمان قاسمخانی با کارنامهای پربار در نگارش فیلمنامه آثار طنز سینمایی و تلویزیونی، پس از اولین تجربه کارگردانی در سینما با «خوب، بد، جلف» در سال 1394 سری دوم این فیلم را به جشنواره سی و هشتم فجر رساند.
پژمان جمشیدی و سام درخشانی همچون سری اول، دو بازیگر اصلی این فیلم هستند. این زوج کمدی که از سال 1392 با مجموعه «پژمان» به کارگردانی سروش صحت به مخاطبان معرفی شدند، پس از این سریال، در سه فیلم «خوب بد جلف» ،«تگزاس 1» و«تگزاس2» نیز همبازی شده و به یک زوج بازیگر پولساز در گیشه بدل شدند.
یکی از جذابیتهای سریال پژمان و خوب بد جلف این بود که پژمان جمشیدی در آن نقش خودش یعنی بازیکن سابق تیم ملی فوتبال و باشگاه پرسپولیس را بازی میکرد. اتفاقی که در سری اول خوب بد جلف برای سایر شخصیتها نیز رخ داد و چهرههایی همچون مانی حقیقی، رضا رویگری و مجید مظفری هم در نقش خود بازی کردند؛ در نتیجه، شوخیهایی که با شخصیتهای آنها میشد برای مخاطبان آشنا بود و بر جذابیت کار میافزود.
از طرف دیگر رقابت خندهدار و احمقانه جمشیدی و درخشانی که از سریال پژمان آغاز شد،در «خوب، بد، جلف» به یک کل کل پایان ناپذیر تبدیل شد و به جنس طنز آنها استقلال داد. بهویژه اینکه سبک کمدی دو یا چندنفره که از گونههای باسابقه و پرطرفدار کمدیهای کلاسیک سینمایی است هیچگاه در سینمای ایران به شکلی عمیق و مداوم شکل نگرفت.
جمشیدی و درخشانی در سری اول خوب بد جلف بر اساس یک فرمول شناختهشده سینمای کمدی همراه با سرگرد شادمان (حمید فرخ نژاد) در موقعیتهایی خطرناک و بیگانه قرار گرفتند که به بروز اتفاقات خندهآور دامن میزد.
اکران موفق فیلم خوب،بد،جلف در سال 1395 و جا افتادن این زوج سینمایی باعث شدتا قاسم خانی برای ساخت دنباله آن ترغیب شود. این اثر با 16 میلیارد و 300 میلیون تومان فروش علاوه بر این که یکی از پرفروشترین آثار سال بود توانست رده یازدهم پرفروشترین فیلم های سینمای ایران را نیز از آن خود کند.
خوب بد جلف 2: ارتش سری نتیجه همین پیگیری است که به گفته قاسم خانی سهم عمدهای از آن مدیون محسن چگینی تهیهکننده اثر است.
در اینجا هم شوخی با شخصیت واقعی پژمان جمشیدی و حواشی مربوط به ورود او از چمن سبز فوتبال به پرده نقرهای سینما محور موقعیتهای طنز و کلکلهای خندهدار او و سام درخشانی قرار میگیرد. در این بین حتی به نامزدی جمشیدی برای دریافت سیمرغ جشنواره فیلم فجر هم اشاره میشود.
در سری دوم، حضور یک تیم جاسوسی از آمریکا که در قالب یک گروه فیلمسازی به دنبال اجرای عملیاتی در ایران هستند و پیوند آن با رقابت بین جمشیدی و درخشانی محور اصلی داستان فیلم است. در چنین بستری، مناسبات سینمایی در ایران چه در سطح سیاستگزاری و چه در روابط کاری عوامل سینما از تیغ گزنده طنز در امان نیستند و همین شوخی با روندهای نامطلوب اما عادیشده در حوزه سینمای ایران برای مخاطبان ایجاد جذابیت میکند.
قاسمخانی برای برقراری پیوند با سری اول، برخی تکیهکلامها و شوخیها مثل«اینو دیگه همه میدونن!» و حتی اتفاقات (تیرخوردن پژمان جمشیدی) را به فصل دوم کار آورده است.
ترکیب جذاب بازیگران و اضافه شدن چههره هایی همچون فرهاد آئیش،گوهر خیراندیش،حامدکیلی، ریحانه پارسا،علی اوجی و مارال فرجاد به تنوع کار اضافه کرده است. ترکیب ماجراهای طنز با مسائل پشت پرده سینمای ایران از یک سو و اضافه کردن موضوعات روز همچون فعالیت های هسته ای ایران و توطئه های سازمان های امنیتی آمریکا برای خرابکاری، محتوای «خوب بد جلف 2» را غنی کرده است.
ارجاعات فراوان به عناصر آشنا در ذهن بیننده باعث شده موقعیتهای طنز برای آنها قابل پذیرش باشد. تقریباً در همه سکانسهای این اثر، طنز موقعیت و کلامی به صورت همزمان و موازی جلو میرود.
فرهاد آئیش مثل همیشه از تمام توان خود برای ایفای یک نقش طنز بهره برده است. حامد کمیلی هم مصائب مواجهه با جمشید و درخشانی را به خوبی در بازی خود منعکی کرده است. شاید بتوان بازی ریحانه پارسا را در جایگاهی پایین تر از سایر بازیگران این فیلم ارزیابی کرد.
قاسمخانی در نیمه دوم فیلم و در جریان درگیرشدن ناخواسته درخشانی و جمشیدی در یک عملیات امنیتی و خرابکارانه از ابزار رایج در سینمای کمدی به خوبی بهره برده است. حضور شخصیت های کمدی در شرایط حساس و خطرناک بدون آن که روحشان خبر داشته باشد اتفاقاتی را رقم زده است که داستان ماجرا را بهخوبی پیش میبرد.
اگرچه قاسمخانی در نشست خبری این فیلم معتقد بود شوخیهای به اصطلاح مثبت 18 این فیلم پررنگ نیست و کاملاً منطبق بر عرف جامعه است، اما به نظر میرسد لازم است در اکران عمومی در سکانسهای دو نفره سام درخشانی و نامزدش ستاره پسیانی تعدیل و تأمل بیشتری صورت گیرد.
«خوب بد جلف2: ارتش سری» به عنوان تنها نماینده فیلمهای کمدی در جشنواره سی و هشتم توانسته است گلیم خود را از آب بیرون بکشد؛ اثری که نه ادعاهای روشنفکرانه دارد و نه با لودگی و شوخی های زننده از مخاطب خنده گدایی میکند... حال باید منتظر ماند و میزان موفقیت این اثر در اکران عمومی را دید.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/