هجوم شرکتهای چینی و اماراتی برای خرید ماسکهای نانو/ نیازمند حمایت سازمانهای دولتی برای تولید بهینه هستیم
محسن دوستکام در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در خصوص ماسکهای نانو گفت: این ماسکها نهتنها از ورود ویروس کرونا به سیستم تنفسی جلوگیری میکند بلکه مانع از انتقال آلودگیها از محیط خارجی به بدن فرد میشود. این ماسکهای تنفسی مجهز به یک لایه اضافی از جنس نانوالیاف است. این نانوالیاف منافذی در حد نانو دارد که از ورود عوامل بیماریزا مانند میکروب و ویروس به سیستم تنفسی جلوگیری میکند.
مدیر کسبوکار بخش سلامت و داروی ستاد توسعه فناوری نانو بیان کرد: نانوالیاف لایهای پر از منفذ به ماسک اضافه میکند که جلوی ورود ویروس آنفولانزا را که بهمراتب خطرناکتر از کروناست به سیستم تنفسی میگیرد. ماسکهای نانو برای جلوگیری از ورود ذرات گردوغبار موجود در هوای آلوده در مقایسه با ماسکهای معمولی بهتر است. ابعاد ماسکهای معمولی در حد میکرون است و پاتوژنها و عوامل بیماریزا بهراحتی میتوانند از آن عبور کنند. نانوالیاف موجود در ماسک نانو باعث تمایز آن با ماسکهای عادی میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که ماسکهای نانو در حال حاضر در بازار هستند، بیان کرد: با توجه به شرایط موجود، اطلاعی از نحوه توزیع ماسکهای نانو در بازار ندارم و بهتر است این اطلاعات از شرکتهای تولیدکننده و توزیعکننده آنها پرسیده شود. بااینحال این ماسکها تا پیشازاین در بازار موجود بوده، ظرفیت تولید روزانه و سالانه این شرکتها مشخص است و حتی در فروشگاههای آنلاین و زنجیرهای نیز به فروش میرسیده است.
دوستکام با اشاره به این که سه شرکت این ماسکهای نانو را تولید میکنند، گفت: این ماسکها از نظر قیمتی تفاوت زیادی ندارند و با توجه به مزایایی که ماسک نانویی دارد، مطمئناً افراد از خرید آن پشیمان نمیشوند. نمونههای صنعتی ماسکهای نانو نیز تولید شده و در صنایع مختلف استفاده میشود.
اولویت با رفع نیاز داخلی است
مدیر کسبوکار بخش سلامت و داروی ستاد توسعه فناوری نانو در پاسخ به این پرسش که ماسکهای نانو به کشورهای خارجی صادر میشوند یا خیر، گفت: با توجه به شرایط فعلی، قطعاً اولویت با رفع نیاز داخلی است. با وجود این که تقاضای صادرات وجود دارد تا زمانی که نیاز داخل تأمین نشود، اقدامی برای صادرات صورت نمیگیرد. البته ممکن است سیاست شرکتهای تولیدکننده متفاوت باشد اما ستاد توسعه فناوری نانو سعی بر تشویق و ترغیب شرکتها دارد تا در صورت افزایش راندمان تولید، اولویت با رفع نیاز داخل باشد.
وی افزود: اقداماتی نیز در این خصوص انجام شده، برای مثال سعی در تأمین مواد اولیه مورد نیاز شرکتها داریم. گفتنی است که گمرک مسئولیت این امر را برعهده دارد اما ستاد سعی در تسهیل این روند برای شرکتها دارد.
دوستکام با اشاره به این که افزایش ظرفیت تولید مسئله سادهای نیست و ظرف یک تا دو ماه صورت نمیگیرد، بیان کرد: افزایش راندمان تولید به معنای افزایش تعداد دستگاههای ساخت نانوالیاف، دستگاه دوخت و مواد اولیه است که تأمین این امکانات زمان میبرد. همچنین باید در نظر داشت که اگر شرکتها در شرایط کنونی افزایش راندمان تولید دهند و بعد از چند وقت بازار به نبض عادی برگردد، باید با ظرفیت مازاد چه کنند؟
سازمانهای دولتی شرایط بهینه برای تولید را فراهم کنند
مدیر کسبوکار بخش سلامت و داروی ستاد توسعه فناوری نانو گفت: افزایش ظرفیت تولید شاید مبنای اقتصادی برای شرکتها نداشته باشد. این شرکتها دولتی نیستند، بخش خصوصی هستند و باید با توجه به شرایط اقتصادی خود حرکت کنند. مگر این که نهادهای دولتی مانند وزارت بهداشت شرایطی را برای شرکتها ایجاد کنند تا تشویق به افزایش راندمان تولید و افزایش شیفت کاری نیروی انسانی خود شوند. بدین ترتیب میتوان نیاز کشور را برطرف کرد.
وی افزود: بحث صادرات زمانی درست خواهد بود که نیاز کشور تأمین شده باشد. چین و امارات به شرکتها هجوم آورده و خریدهای سنگینی انجام دادهاند که با توجه به ممنوعیتهای صادرات ماسک بیسرانجام مانده است.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/