دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1398 - 12:22
آنا گزارش می‌دهد؛

آغاز مأموریت «سازمان فناوری» دانشگاه از حوزه کشاورزی/ وقتی ارتباط صنعت و دانشگاه عملی می‌شود

گردهمایی متخصصان اصلاح نباتات و بهره‌برداری از دفتر مشترک شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی، دو رویدادی هستند که به‌تازگی این دانشگاه را وارد فاز جدیدی از فعالیت علمی در حوزه کشاورزی و صنعت کرده است.
کد خبر : 470030
2000a0ac-2cb1-4638-9e14-07b1c7da5f35.jpg

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - احسان عربی مفرد؛ دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی سه‌شنبه هفته جاری راهی استان اصفهان شد و در نخستین جلسه هم‌اندیشی متخصصان اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی با محور اصلاح و تولید بذر حضور یافت.


او در ادامه با حضور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان، مجموعه کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی را افتتاح و از مرکز رشد واحدهای فناور و باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد لنجان بازدید کرد.


تفاهم‌نامه همکاری مشترک علمی و پژوهشی و آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان با چهار مجموعه شهرداری زرین‌شهر، شرکت تولیدی قطعه‌کاران، شرکت واگن‌سازی کوثر و شرکت بهتاش سپاهان هم با حضور دکتر طهرانچی و فرماندار لنجان به امضا رسید.


بهره‌برداری از دفتر مشترک شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی و رونمایی از طرح پایش ذوب آهن اصفهان یکی دیگر از برنامه‌های حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در استان اصفهان بود که با حضور منصور یزدی‌زاده مدیرعامل ذوب آهن اصفهان انجام شد.



اما رویدادهای سه‌شنبه هفته جاری در سفر دکتر طهرانچی به اصفهان، نقطه عطفی در دانشگاه آزاد اسلامی بود؛ چراکه از طرفی عزم و اراده این دانشگاه را در راه‌اندازی «سازمان فناوری» به عنوان نسل سوم دانشگاه نشان می‌دهد و قرار است از دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و با پروژه «بذر» به‌عنوان الگوی فناورانه آغاز شود و از طرفی با اجرایی شدن انعقاد تفاهم‌نامه همکاری دانشگاه آزاد اسلامی با شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان، تدبیر کند که چگونه خروجی این دانشگاه به مفاهیم مورد نیاز صنعت، دانش فنی، راه‌حل و دستورالعمل تبدیل شود. دانشگاه آزاد اسلامی در این راه مصمم است مسائل و چالش‌های صنعت را بشناسد و در نظام دانشگاه پردازش کند.


دکتر طهرانچی در این راستا می‌گوید: «با توجه به موفقیت‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در تولید بذرهای هیبریدی، بررسی کردیم که سازمان فناوری دانشگاه را از کجا آغاز کنیم و دیدیم که با دارابودن 5 هزار هکتار زمین کشاورزی، هزار و 670 عضو هیئت علمی و نیاز کشور به امنیت غذایی، حوزه کشاورزی و تولید بذرهای هیبریدی می‌تواند هدف مناسبی برای تمرکز دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه فناوری (لایه سوم دانشگاه) باشد. در این نگاه، به تربیت دانشجوی دکتری حرفه‌ای کشاورزی تمرکز داریم تا بتوانیم در کنار ارائه آموزش‌های کاربردی و انجام پژوهش، دانشجو را در ساختار تربیت فناور جلو ببریم.»


حوزه «اصلاح نباتات و تولید بذر» و «طرح پایش ذوب آهن اصفهان» دو رویداد (دستاورد) مهمی است که هفته جاری با حضور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی وارد مرحله جدیدی از فاز عملیاتی و فعالیت خود شد. حوزه «اصلاح نباتات و تولید بذر» با برگزاری نخستین گردهمایی متخصصان اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی و «طرح پایش ذوب آهن اصفهان» با بهره‌برداری از دفتر مشترک شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی  تحولی جدید را در دانشگاه آغاز کردند که بررسی مجدد و چگونگی شکل‌گیری این تحولات خالی از لطف نیست.


پروژه اصلاح نباتات و تولید بذر


تولید بذر هیبرید خیار


بذر هیبرید، یکی از انواع بذرهای اصلاح‌شده است که از تلاقی دو والد با زمینه ژنتیکی متفاوت به دست می‌آید و انتظار می‌رود محصول به‌دست‌آمده، ازنظر عملکرد و کیفیت، نسبت به والدین خود برتری نشان دهد.


تحقیقات محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در پروژه اصلاح نباتات و تولید بذر از سال ۱۳۸۸ آغاز و از سال ۱۳۸۹ وارد فاز عملیاتی شد و حالا چند سالی است که نخستین محصول این دانشگاه که چهار رقم مختلف هیبرید خیار گلخانه‌ای است، وارد بازار شده و تلاش‌ می‌‌شود تا سال آینده نیز بذر هیبرید گوجه فرنگی گلخانه‌ای را وارد بازار کند.


محققان این دانشگاه اکنون به غیر از بذر خیار روی 10 محصول مهم دیگر شامل صیفی‌جات مهم، کنجد به‌عنوان گیاه دانه‌ روغنی، گوجه فرنگی گلخانه‌ای و فضای باز، فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای و فلفل فضای باز، خربزه، هندوانه، بادمجان و پیاز در حال فعالیت هستند.


دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) تاکنون موفق به تولید بذرهای هیبرید خیار، گوجه‌فرنگی و فلفل گلخانه‌ای شده و توانسته است این بذرها را در بازار عرضه و به دست کشاورزان و فعالان این حوزه برساند.


نخستین گردهمایی متخصصان اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی هم سه‌شنبه هفته جاری با هدف تدوین ساختاری واحد برای دانشگاه در حوزه اصلاح نباتات و تولید بذر برگزار شد.



مریم گل‌آبادی محقق برجسته، استاد برگزیده دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس هیئت مدیره شرکت دانش‌بنیان «نگین بذر دانش»، فرآیند و مسیر اصلاح و تولید بذر هیبرید را مسیری طولانی، طاقت‌فرسا و پر‌هزینه با افقی درخشان و راهگشا می‌داند و به آنا می‌گوید: «محققان دانشگاه آزاد اسلامی به دانش تولید بذر هیبرید دست‌یافته و در زمینهٔ واردات، کشور را بی‌نیاز کرده‌اند.»


عضو هیئت‌علمی رشته کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان) با بیان خصوصیات این بذر می‌افزاید: «بذر هیبرید، یکی از انواع بذرهای اصلاح‌شده است که از تلاقی دو والد با زمینه ژنتیکی متفاوت به دست می‌آید و انتظار می‌رود محصول به‌دست‌آمده، ازنظر عملکرد و کیفیت، نسبت به والدین خود برتری نشان دهد.»


به گفته گل‌آبادی، تولید بذرهای خیار، گوجه، فلفل و بادمجان فضای باز و هندوانه، خربزه و پیاز جزء برنامه‌ها و اهداف آتی این گروه تحقیقاتی خواهد بود.


نماینده تام‌الاختیار رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در طرح ملی بذر هم به آنا می‌گوید: «با هدف تأمین حداقل ۳۰ درصد نیاز بذر کشور و تولید ۲۰۰ میلیون عدد بذر، طرح توسعه بذر در واحدهای دانشگاهی استان اصفهان اجرا می‌شود.»


پیام نجفی اظهار می‌کند: «با هدف این‌که در یکی دو سال نخست بتوانیم حداقل ۳۰ درصد نیاز بذرهای هیبریدی کشور را برطرف کنیم در واحدهای دانشگاهی مجلسی، دهاقان و واحد اصفهان طرح توسعه بذر را اجرا خواهیم کرد و برای رسیدن به این هدف باید مقدار ۲۰۰ میلیون عدد بذر را تا سال ۹۹ تولید کنیم. این هدف مهمی است و حداکثر تلاش خود را می‌کنیم که به آن برسیم و کارخانه تولید بذر دانشگاه راه‌اندازی شود.»



مرداد 89 بود که کلنگ طرح ملی خودکفایی بذر کشور در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار شامل ۲۰ هکتار زمین گلخانه‌ای و ۱۰ هکتار فضای باز برای تولید بذر هیبرید صیفی‌جات از جمله خیار، گوجه فرهنگی، فلفل، ملون، خربزه، هندوانه، پیاز و دانه‌های روغنی (گلخانه‌ای و فضای باز) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه‌ -‌ مجلسی  به زمین زده شد.


این طرح (نخستین طرح جهادی دانشگاه آزاد اسلامی در سال «رونق تولید») علاوه بر جلوگیری از خروج سالانه ۳۰۰ میلیارد تومان ارز از کشور و کمک به خودکفایی در تولید بذر هیبرید صیفی‌جات در هر هکتار، به‌صورت مستقیم برای ۵۰ نفر و غیرمستقیم برای ۲۰۰ نفر اشتغال‌‍‌زایی ایجاد خواهد شد.



اکنون کار تسطیح زمین و ساخت دو استخر ذخیره آب به ظرفیت ۴ هزار متر مکعب آب (یک استخر هزار مترمکعبی و یک استخر ۳ هزار متر مکعبی) در حال انجام بوده و پروانه ساخت، مجوزهای قانونی و سایر مقدمات اداری انجام شده است و کار با سرع پیش می‌رود؛ چنانکه آذر 98 آبیاری هفت و نیم هکتار کشت روباز طرح ملی خودکفایی بذر کشور با حضور مجریان طرح در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه - مجلسی آغاز شد.


به گزارش آنا، توسعه دانش و تولید حداقل ۳۰ درصد نیاز بذرهای هیبریدی کشور از اهداف دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان خواهد بود و واحدهای مجری این طرح در استان، واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مبارکه - مجلسی، دهاقان و اصفهان بوده و برای رسیدن به این هدف، لازم است مقدار ۲۰۰ میلیون عدد بذر تا سال ۹۹ توسط این واحدها تولید و عرضه شود.


طرح پایش ذوب آهن اصفهان



اوایل سال جاری و در راستای رونمایی از طرح پایش آزاد (پژوهش اثربخش یکپارچه شبکه‌ای) در جلسات گوناگون و انجام کارشناسی‌ها، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد با دارابودن زیرساخت‌ها، امکانات و تنوع رشته‌های تحصیلی به‌عنوان مجری طرح پایش در صنعت ذوب آهن اصفهان انتخاب شد.


در طرح پایش همه پروپوزال‌های دانشگاه آزاد اسلامی ارائه و موضوعات پژوهشی که اولویت‌ کشور است به اساتید و دانشجویان معرفی می‌شود.


در این راستا و در سفر روز سه‌شنبه 15 بهمن 98 دفتر مشترک شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی با حضور دکتر طهرانچی افتتاح و از طرح پایش ذوب آهن اصفهان رونمایی شد.


به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی، دفتر مشترک دانشگاه آزاد اسلامی و ذوب آهن اصفهان باید مترجم دستاوردهای علمی دانشگاه برای صنعت باشد.کاری که در دفتر مشترک دانشگاه آزاد اسلامی و ذوب آهن اصفهان باید صورت گیرد، ترجمه زبان دانشگاه به خواسته و نیاز صنعت است.


اکنون با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و ذوب آهن اصفهان و وجود نظام موضوعات (شامل 70 هزار پایان‌نامه کارشناسی ارشد و 30 هزار رساله دکتری) دانشگاه می‌تواند به حل چالش‌های این صنعت کمک کند.


آنگونه که دکتر طهرانچی تأکید کرده در راستای این همکاری‌ها، فضای مأموریت مطالعاتی در محیط صنعت نیز باید فراهم شود تا اعضای هیأت علمی، دانشجویان و پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی از دور حل مسئله نکنند و استادان و دانشجویان به مأموریت در محیط صنعت راه بیایند.


استخراج 16 محور موضوعی در صنعت ذوب آهن



به گفته امیررضا نقش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع نجف‌آباد، تاکنون 537 موضوع در چهار چالش اصلی ذوب آهن اصفهان، احصا و گردآوری و در سامانه بارگذاری شده که 10 دانشکده و 6 مرکز تحقیقاتی واحد نجف‌آباد به پژوهش درخصوص این موضوعات می‌پردازند و پیش‌بینی ما این است که چهار تا پنج هزار موضوع پایان‌نامه را در هفت محور اصلی صنعت ذوب آهن استخراج کنیم تا بتوانیم به کمک رفع این چالش‌ها بیاییم.


در مجموع هدف از این طرح، نظام‌مند کردن فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی در راستای نیازهای شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان در زمینه پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها، پروژه‌های تحقیقاتی و واحدهای فناور است. اجرای این طرح بر عهده واحد نجف‌آباد است و براساس اجرای تدوین نظام موضوعات، دوره‌های آموزشی، قراردادهای پژوهشی و صنعتی و مأموریت فرصت مطالعاتی استادان در شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان دنبال می‌شود.


با بررسی میدانی انجام‌ شده در صنعت ذوب آهن، 16 محور موضوعی استخراج و کارگروه‌های تخصصی برای استخراج موضوعات در این 16 محور تشکیل شده است.


بهره‌برداری از مجموعه کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنجان توسط رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از دیگر دستاوردهای سفر دکتر طهرانچی به استان اصفهان بود.



مجموعه کارگاه‌ها و آزمایشگاه‌های این واحد دانشگاهی دارای 13 آزمایشگاه به متراژ 956 مترمربع و 14 کارگاه به متراژ هزار و 603 مترمربع است. مهم‌ترین کارگاه‌های درآمدزای این واحد دانشگاهی کارگاه ماشین تراش، توانایی ماشین‌کاری و آزمایشگاه بتن است.


مهم‌ترین تجهیزات این مجموعه دو دستگاه ماشین فرز، هشت دستگاه ماشین تراش، جک بتن شکن، دستگاه شیکردریل رادیال، دریل ستونی، ست کامل هیدرولیک و پنوماتیک، دستگاه کمانش، دستگاه پیچش، دستگاه ضربه، دستگاه خیزتیر متقارن و دستگاه تنش – کرنش، مجموعه آزمایشگاهی ماشین آسنکرون و مجموعه آزمایشگاهی ماشین AC,DC، ست کامل PLCT و دستگاه پیشرفته جوشکاری است.


انتهای پیام/4062/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب