ناگفتههایی از زندگی حضرت زهرا (س) در کتاب «پیراهن دوستی»/ چگونگی به تصویر کشیدن اجتماع در قرن نخست هجری
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «پیراهن دوستی» عنوان کتابی از انتشارات بهنشر(انتشارات آستان قدس رضوی) است که به عنوان منبع کتابخوانی سومین پویش مطالعاتی «ریحانه» معرفی شده است. پویشی که در ایام دهه فاطمیه توسط این انتشارات در سراسر کشور برگزار میشود.
این کتاب روایتگر 8 قصه از زندگی حضرت زهرا(س) است که به قلم نویسنده توانای ادبیات دینی کشور «مسلم ناصری» نوشته شده. این اثر در همایش کتاب سال 98 حوزه در جمع آثار برتر قرار گرفت. برای آشنایی با این اثر و شناخت جوانب بیشتری از زندگی حضرت زهرا (س) با این نویسنده همراه شدیم که در ادامه میخوانید:
آنا: کتاب «پیراهن دوستی» چگونه خلق شد؟
ناصری: این اثر جلد سوم از مجموعه کتابهای 14 جلدی «داستانهای ائمه معصومین (ع)» است که تاکنون 5 جلد از آن با عنوانهای«رازهای زیر تاک»، «روز تلخ و شب شیرین»، «پیراهن دوستی»، «نکند فرشته بودند» و «گل سرخ آزادی» توسط بهنشر(انتشارات آستان قدس رضوی) چاپ و منتشر شده است. کتاب «پیراهن دوستی» برگرفته از 8 داستان از زندگی حضرت زهرا(س) برای نوجوانان و جوانان است.
برای نگارش این اثر با استفاده از منابع تاریخی معتبر همچون چون «فاطمه من المهد الای اللحد»، «بحارالانوار»، «تاریخ یعقوبی»، «الطبقات الکبری»، «مغازی» و ... در مسائل زمانه حضرت زهرا (س) و نوع زیست ایشان تحقیق کردم و سعی کردم در این اثر نوع اجتماع و زیست اجتماعی قرن نخست هجری را به تصویر بکشم.
آنا: در این اثر به چه جنبههای از زندگی حضرت زهرا (س) پرداخته میشود؟
ناصری: در این اثر بعد عملی، اخلاقی، رفتار و گفتار حضرت زهرا (س) ، بخشش، دلسوزی، مدارا کردن ایشان با مردم و شرکت در مسائل اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است .
سعی کردم در قالب داستان، بخشی از شخصیت حضرت زهرا (س) که در جامعه ما کمتر به آن توجه شده است را برای نوجوانان بیان کنم. اینکه حضرت زهرا (س) همیشه در خانه نبود، به فکر مسائل اجتماعی زمانه خود و به فکر نیازمدان هم بود، این بعد از شخصیت حضرت زهرا(س) مورد توجه قرار نگرفته است . برخی در جامعه ما سعی دارند شخصیت حضرت زهرا (س) را به گونهای بیان کنند که ایشان همیشه در خانه بوده است و در امور اجتماعی آن زمان دخالت نداشته است که متاسفانه این باور غلط در برخی از خانوادههای ما ریشه دوانده است و زنان را از حضور در عرصههای اجتماعی منع میکند. حضرت زهرا (س) همیشه در کنار پدر بود . ایشان در جنگ احد و خندق در کنار پیامبر اکرم (ص) و مجروحان بود و برای آنان غذا میآورد. به مجروحان رسیدگی میکرد و یکی از درسهای بزرگی که از زندگی حضرت زهرا (س) میتوان گرفت بخشش و کرامت این بانوی بزرگ است. ایشان به همه آموخت که هر چه را دوست داریم و برای ما عزیز است ببخشیم.
آنا: یکی از ویژگیهای نثر شما در این اثر سادگی و دور بودن از مفاهیم انتزاعی است و اینکه این اثر با بیان داستانهای مختلف به بیان جنبههایی از زندگی حضرت زهرا (س) میپردازد. به نظر شما خلق آثار داستانی در زمینه زندگی بانوی بزرگ اسلام به چه میزان در مخاطب نوجوان و جوان ما تاثیرگذار است؟
ناصری: در مورد زندگی حضرت زهرا (س) کتابهای زیاد نوشته شده است اما اینکه چگونه زندگی حضرت زهرا (س) را به شیوه ساده، روان و خالی از تکلف بیان کرد که علاوه بر نوجوانان برای جوانان هم جذاب باشد چیزی است که در بیشتر آثار دیده نمیشود. به عقیده من رمان و داستان یکی از بهترین شیوههای بیان زندگی ائمه اطهار (ع) است که در معرفی الگوهای ناب اسلامی به ویژه برای نوجوانان و جوانان موثر است.
آنا: نگارش آثار دینی به روش داستان مستلزم رعایت چه نکاتی است؟
ناصری: نگارش آثار ادبی دینی نیاز به لحن، صمیمیت و بیان دارد، آنچه نمیتوان در آن تردید کرد تاثیر داستان بر خواننده به خصوص نوجوانان و جوانان است که بسیاری از آموزههای اسلامی را میتوان از زبان شخصیتهای داستان به خواننده تفهیم کرد.
نوشتن صرف مسائل تاریخی و سرگذشتنامه تاثیری پذیری کمی دارد و باعث ریزش مخاطب میشود، نگارش داستانهای مذهبی بسیار سختتر از داستانهای دیگر است. در فرهنگ تشیع، ما با گزارههای قسمت و علم امام مواجه هستم که کار را سخت میکند و دیگر اینکه نگارش داستانهای دینی در عین حال که نویسنده را به سختی میاندازد به همان انداز باعث خلاقیت نویسنده میشود. یک نکتهای را که باید به آن توجه کرد این است که داستانهای دینی را همه میدانند، لذا نحوه بیان آن برای خواننده مهم است، باید نویسنده سعی کند آن را با بهرهگیری از معیارهای هنری به گونه زیبا جلوه دهد تا خواننده ضمن مطالعه هوشمندانه خود را در زندگی معصومین(ع) ببیند.
آنا: بهنشر به عنوان ناشر برگزیده مذهبی کشور به طور ویژه در سالهای اخیر به عرصه تولید آثار برجسته در زمینه ادبیات دینی ورود پیدا کرده است شما فعالیتهای بهنشر را در این زمینه چگونه ارزیابی میکنید؟
ناصری: من از سال 1380 با بهنشر همکاری میکنم و کتابهای بسیاری از جمله «قصههای شیرین از زندگی معصومین(ع)»، قصههای هفتگانه «روباه زرنگ» از بنده در این انتشارات چاپ و منتشر شده است که در جشنوارههای مختلف ادبی رتبه برتر و برگزیده شدهاند. این انتشارات در سالهای اخیر با رویکرد جدی در زمینه تولید آثار با مضامین سبک زندگی اسلامی، گفتمان انقلاب اسلامی و سیره رضوی فعالیت میکند که مزایا و معایبی دارد، اینکه کار کردن در یک زمینه باعث تولید آثار فاخر میشود و از سوی دیگر انحصار تولید کتاب فقط در این مضامین سبب کاهش مخاطب بهنشر میشود. بهنشر باید در همه زمینهها کتاب تولید کند و با تولید کتابهای متنوع به طیف گستردهای از اهالی فرهنگ و کتابدوستان خدمترسانی کند.
انتهای پیام/4139/
انتهای پیام/