دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگوی مشروح با آنا

نیازآذری: تمرکززدایی مصاحبه داوطلبان دکتری، اقدامی شجاعانه و باارزش است/ فعالیت سه مرکز رشد در استان مازندران

رئیس دانشگاه آزاد استان مازندران تصریح کرد: یکی از اقدامات بسیار خوب سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در سال‌های اخیر، امکان مصاحبه پذیرفته‌شدگان آزمون کتبی دکتری تخصصی در واحدهای استانی بوده است. در حقیقت تمرکززدایی مصاحبه داوطلبان دوره دکتری، یک اقدام بسیار شجاعانه و بسیار باارزش است.
کد خبر : 46727

نوید محسنی، خبرنگار آنا در ساری- در یک سال گذشته تغییرات اساسی و بنیادی در بدنه دانشگاه آزاد اسلامی به وجود آمده است و بزرگترین دانشگاه حضوری جهان با ساختاری چابک‌تر و جدید مسیر خود را به ریاست دکتر میرزاده و با برنامه‌های جدید وی طی می‌کند.


موضوع اقتصاد دانش‌بنیان و شرکت‌های دانش‌بنیان از جمله موضوعات مهمی است که ریاست عالی دانشگاه آزاد آن را جزو اولویت‌های کاری خود در کنار موضوعات فرهنگی، آموزشی و پژوهشی قرار داده است. به همین منظور در گفت‌وگویی با دکتر کیومرث نیازآذری رییس دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران به بررسی عملکرد مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین استان متبوع وی در یک سال گذشته پرداخته و نظرهای او را جویا شدیم.


*جناب آقای دکتر نیازآذری، در ادامه کاهش وابستگی به شهریه دانشجویان و تامین 16 درصد بودجه در سال جدید از محل شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌های اقتصادی چه اقداماتی در دست انجام دارید؟ آیا طرحی در این خصوص ارائه شده است؟ نام طرح و مشخصات آن را توضیح دهید.


در استان مازندران سه مرکز رشد در حال فعالیت هستند و یک مرکز هم در حال راه‌اندازی است و در مدت کوتاه راه‌اندازی این مراکز با اقداماتی که صورت گرفت، صاحبان طرح و ایده، با عملکرد این مراکز آشنا شدند و در این مراکز حضور پیدا کردند و طرح‌ها و ایده‌های خود را ارائه دادند

- اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانش‌بنیان جزو مقولات و الزامات کشور است که مقام معظم رهبری بارها تاکیداتی را در مورد تحقق آن داشته‌اند و در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی با تدبیر ریاست عالی دانشگاه و ایجاد و راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز رشد در حقیقت زمینه برای حضور و مشارکت همه‌جانبه همه دانشگاهیان اعم از استادان، کارکنان و دانشجویان فراهم شد که این موضوع در واحدهای استان و کشور مورد استقبال قرار گرفت و فرصتی فراهم شد تا افکار و ایده‌ها بتوانند یک محصول خلاقانه در یک محیط دانشگاهی ایجاد کنند.


در حقیقت دانشگاه آزاد اسلامی با ایجاد یک بستر مناسب، امن و علمی شرایطی را برای همگان به وجود آورد تا بتوانند از ظرفیت‌های خود در راستای پیشرفت و توسعه و تولید اختراعات استفاده کنند. برای مثال مرکز رشد واحد ساری در مدت کمتر از یک سال از فعالیت خود با حدود 16 هسته فناور در حوزه‌های مختلف فناوری اطلاعات، نانو تکنولوژی، کشاورزی، صنعتی و ... در حال فعالیت است. تمام این شرکت‌ها و هسته‌ها در این مرکز رشد در حال مطالعه و یا اجرایی کردن طرح‌های خود هستند و برخی از این طرح‌ها منجر به انعقاد قراداد همکاری و تولید و عرضه محصول شده‌اند.


تمام تلاش ما هم در مجموعه استان بر توسعه این فعالیت‌ها و استفاده حداکثری از ظرفیت‌ها است تا بتوانیم به رقم بودجه غیرشهریه‌ای 16درصد در سال جاری برسیم که این رقم 12 درصد در سال گذشته بود که در استان تامین شد و ان‌شاءالله در سال جاری هم آن را تامین خواهیم کرد. البته اعتقاد من بر این است که دانشگاه باید درآمدزا باشد و کلا بودجه و منابع مالی را از این راه تامین کند اما این کار نیازمند یک برنامه بلندمدت است که دانشگاه در مسیر آن در حال حرکت است.


* در سطح استان وضعیت شرکت‌های دانش‌بنیان و فعالیت‌های اقتصاد این‌چنینی چگونه است و میزان مشارکت واحدهای دیگر استان در چه حدی است و برنامه شما بر تقویت این موضوع چیست؟


در استان مازندران سه مرکز رشد در حال فعالیت هستند و یک مرکز هم در حال راه‌اندازی است و در مدت کوتاه راه‌اندازی این مراکز با اقداماتی که صورت گرفت، صاحبان طرح و ایده، با عملکرد این مراکز آشنا شدند و در این مراکز حضور پیدا کردند و طرح‌ها و ایده‌های خود را ارائه دادند. بعضی از این طرح‌ها در هیات امنا مصوب شدند و صاحبان طرح در حال انجام مطالعات تکمیلی، توسعه، تولید و و عرضه هستند. بر اساس برنامه واحدهای استان بصورت جدی باید در این حوزه وارد شوند در غیر اینصورت ممکن است در آینده با مشکلاتی مواجه شوند.


در هفتمین جلسه هیات امنای استان مازندران که در آذر سال گذشته با حضور دکتر میرزاده و اعضای هیات امنا در واحد ساری برگزار شد سه طرح واحد ساری مطرح و مورد تصویب قرار گرفت. بیشتر واحدهای استان هم در این زمینه فعال شدند و طرح‌های خود را فرستادند که در کمیسیون دائمی و جلسات هیات امنای استان طرح‌ها مطرح و بعد از بررسی مورد تصویب قرار گرفت که در مجموع 8 شرکت دانش‌بنیان در استان فعالند که شرکت‌های پیشگامان انرژی نوژان، کوشا نوآفرین صنعت، سفیران دانش الکترونیک، داروهای گیاهی سیکاس، مدیرآفرینان، چنته، مک کیل و نوآفرینان مدیر سبز از جمله این شرکت‌ها هستند.


* آیا طرح فرهنگی ماندگاری در راستای فعالیت‌های فرهنگی استان انجام شده و یا در حال انجام هست؟ تشریح بفرمایید.


بله، تدفین شهدای گمنام در واحدهای ساری، بابل، قائم‌شهر، رامسر، تنکابن و همچنین برگزاری نمایشگاه بزرگ هفته دفاع مقدس و نمایشگاه کتاب و معرفی محصولات فرهنگی در واحدهای استان و همچنین اجرا و پیاده سازی یادمان مزار شهدای گمنام واحدهای استان را داشته‌ایم و برای سال جاری هم در راستای معرفی و آشنایی با مفاخر و مشاهیر استان همایش ملی علامه حائری مازندرانی را در دستور کار داریم.


در استان مازندران 1700 عضو هیات علمی در حال فعالیت هستند که اکثریت آن دارای مرتبه علمی استادیاری و بالاتر هستند که با انجام طرح تجمیع این ظرفیت شناسایی و به تبع آن رشته‌های جدید متناسب با کادر علمی برای استان جذب و دانشجو پذیرش شد

یکی از وظایف مهم دانشگاه تقویت زیرساخت‌های فرهنگی جامعه بوده و در این راستا حجت‌الاسلام دکتر طه هاشمی معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد با یک رویکرد قوی در این زمینه وارد شده است. هم برنامه‌ریزی بسیار خوبی صورت می‌گیرد و هم برنامه‌ها خیلی با کیفیت و پرمحتوا است.


* در خصوص رشته‌های تحصیلی بخصوص تحصیلات تکمیلی، دانشجویان و اعضای هیات علمی استان و واحد متبوع خود توضیحاتی بفرمایید؟


توسعه تحصیلات دانشگاهی یکی از نیازهای جامعه بوده و هست که دانشگاه آزاد اسلامی با ایجاد زیرساخت‌های مناسب و استاندارد، این امکان را برای علاقه‌مندان تحصیلات دانشگاهی و بخصوص مقاطع تکمیلی ارشد و دکتری فراهم کرد که به گفته رهبر معظم انقلاب: دانشگاه آزاد اسلامی یک امید برای سیل مشتاقان تحصیلات عالی در سراسر کشور است.



مجموعه مدیریتی دانشگاه دو کار مهم را برای جذب دانشجویان انجام داد. اول اینکه کادر آموزشی خود را قوی کرد که این کار با ارتقاء مرتبه علمی اعضای هیات علمی و نیز جذب استادان تمام وقت و نیمه وقت با مرتبه علمی بالا در رشته‌های مختلف انجام شد. و دو اینکه امکانات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری مناسب را فراهم کرد. یعنی الان از لحاظ فضاهای آموزشی، امکانات آموزشی، تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی یک ظرفیت فوق‌العاده در سطح کشور و منطقه دارد که همه اینها در خدمت جامعه علمی و دانشگاهی است. همه این فرصت‌ها وجود داشت که ریاست عالی دانشگاه با اجرایی کردن طرح تجمیع دو و ایجاد ساختار استانی دانشگاه این ظرفیت‌های بالقوه را به ظرفیت‌های بالفعل تبدیل کرد.


در استان مازندران 1700 عضو هیات علمی در حال فعالیت هستند که اکثریت آن دارای مرتبه علمی استادیاری و بالاتر هستند که با انجام طرح تجمیع این ظرفیت شناسایی و به تبع آن رشته‌های جدید متناسب با کادر علمی برای استان جذب و دانشجو پذیرش شد.


* فکر می‌کنید دانشگاه چقدر توانسته در موضوع تحصیلات تکمیلی کشور را کمک کند و استقبال داوطلبان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دانشگاه خیلی موفق بوده و این موفقیت هم از رضایت داوطلبان و دانشجویان مشخص هست. امروز دانشگاه آزاد اسلامی فرصت ادامه تحصیل افراد در محل زندگیشان را فراهم کرده که افراد بدون دلهره و دغدغه‌های اجتماعی، اقتصادی، سختی‌های تحصیل در شهرهای دور در شهر و دیار خود و در کنار خانواده ادامه تحصیل بدهند. اگر مشکلاتی که دانشجویان ما در همین سال‌های اخیر برای ادامه تحصیل در دانشگاه‌های خارج از کشور داشته اند را بررسی کنیم بیشتر به ارزش خدمات دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه پی خواهیم برد. داوطلبان تحصیلات تکمیلی هم این موضوع را پذیرفتند و استقبال کردند. علاوه بر همه اینها مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی امکان جابجایی پذیرفته شدگان در آزمون‌های مقاطع مختلف را فراهم کرده است که همه اینها برای رفاه دانشجویان است.


* نحوه پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تخصصی چگونه بوده؟ آیا تفاوتی با سال‌های قبل داشت؟


تاسیس و راه‌اندازی شهرک فناوری آزاد یا شفا را در دستور کار داریم که در مرحله طراحی است. این شهرک در راستای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان تاسیس خواهد شد

بله، متفاوت بود. هر سال با اعلام سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی داوطلبان ورود به دوره دکتری تخصصی برای شرکت در کنکور ثبت نام می‌کنند و افرادی که در آزمون موفق شوند و حد نصاب آزمون را کسب کنند به مصاحبه دعوت می‌شوند که تاریخ مصاحبه و مکان آن را سازمان مرکزی مشخص می کند. یکی از اقدامات بسیار خوب سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در سال‌های اخیر، امکان مصاحبه پذیرفته شدگان آزمون کتبی دکتری تخصصی در واحدهای استانی بوده است. در حقیقت تمرکززدایی مصاحبه داوطلبان دوره دکتری، یک اقدام بسیار شجاعانه و بسیار باارزش است و فرصتی را برای استفاده بیشتر از ظرفیت استادان واحدهای استان‌ها فراهم کرد چراکه بسیاری از اساتید مصاحبه کننده در سازمان هم استادان واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی هستند که با این اقدام سازمان مرکزی امکان مصاحبه و انتخاب بهترین‌ها در خود واحدها فراهم شد و امروز درخواست بسیاری از واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی از سازمان مرکزی تداوم این اقدام و تمرکززدایی و انجام مصاحبه تمامی رشته‌های تحصیلی در واحدهای مجری دوره دکتری است.


* آیا در سال جاری پروژه‌ای در حال تکمیل و یا افتتاح دارید؟ پروژه‌ها به چه منظور احداث می‌شوند.


بله، تاسیس و راه‌اندازی شهرک فناوری آزاد یا شفا را در دستور کار داریم که در مرحله طراحی است. این شهرک در راستای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان تاسیس خواهد شد.


تکمیل ساختمان آموزشی و اداری واحد نوشهر، بهشهر، محمودآباد و نکا از دیگر پروژه‌ها است که بخش عمده از آنها انجام شده و بزودی به بهره‌برداری خواهد رسید.


تکمیل پروژه پارک تحقیقاتی گیاهان دارویی واحد آیت الله آملی و همچنین تکمیل سردر ورودی واحدهای بهشهر، رامسر، محمودآباد، ساخت یادمان شهدای گمنام واحد رامسر، ساخت سوله ورزشی واحدهای رامسر و نور و تکمیل سوله کارگاهی و رمپ ورودی و خروجی واحد جویبار همه از پروژه‌هایی هستند که پیشرفت بالایی داشته‌اند و در آینده نزدیک به بهره‌برداری می‌رسند.


احداث کلینیک دندانپزشکی در واحد ساری هم از دیگر پروژه‌ها است که برای پذیرش دانشجو در رشته دندانپزشکی باید این مرکز راه‌اندازی شود البته برخی از امکانات آزمایشگاهی در واحد فراهم است که با راه‌اندازی این کلینیک این امکانات کامل خواهد شد و شرایط برای پذیرش دانشجو فراهم می‌شود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب