دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 دی 1398 - 10:21
سخنگوی وزارت امور خارجه:

ادعای اروپا درباره تخطی ایران از برجام فاقد وجاهت حقوقی است/ پاسخ بعدی به انگلیس صرفاً احضار سفیر نخواهد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خود با اصحاب رسانه، حضور یکجانبه ایران در برجام را رد و تصریح کرد که ادعای اروپا در خصوص عدول کشورمان از برنامه جامع اقدام مشترک، از وجاهت حقوقی برخوردار نیست.
کد خبر : 467245
AALI9028.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، سیدعباس موسوی در نشست هفتگی خود که در محل وزارت امور خارجه برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای پرواز اوکراینی گفت: مراتب تسلیت و همدردی خود را با هموطنانمان از سوی وزارت امور خارجه ابراز می‌کنم و با خانواده‌های قربانیان حادثه در اوکراین همدردی می‌کنیم.


وی افزود: ظریف قرار بود این روزها برای شرکت در نشست داووس به سوئیس برود ولی با وجود دعوت رسمی از ایشان برنامه را برهم زدند و این سفر انجام نمی‌شود.


 سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین اظهار کرد: هفته آینده رئیس دومای روسیه به کشور سفر می‌کند و با مقامات ذی‌ربط رایزنی خواهد کرد.  این سفر در چارچوب روابط خوب دو کشور انجام می‌شود و تأکیدی بر پیوند مردمی دو کشور است. وزیر خارجه ونزوئلا نیز وارد کشور شدند و امروز با ظریف دیدار می‌کنند.


سید عباس موسوی در خصوص سفر ظریف به هند گفت: این سفر پربار و موفق و محل خوبی برای ابراز دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران به کشورهای منطقه بود. دیدارهای مختلفی با مقامات آسیایی انجام و رایزنی‌هایی درباره برجام انجام شد.


رئیس پیشین اداره دیپلماسی رسانه‌ای افزود: ظریف حدود 20 تماس تلفنی با مقامات مختلف درباره شهادت سردار سلیمانی و حادثه سقوط هواپیما گرفتند و طی آن‌ها بر موضع جمهوری اسلامی ایران تأکید شد.


برجام و مکانیسم ماشه اروپا


وی درباره ادامه برجام و تصمیم اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه تأکید کرد: ما در برجام حضور داریم و تصمیمات خود را تعدیل کردیم. اینکه ما یک‌طرفه در برجام هستیم صحیح نیست. آخرین گام کاهش تعهدات را برداشتیم و ادعاهای اروپا درباره تخطی ایران از برجام فاقد وجاهت حقوقی است.


دبیر اول و سرپرست سابق کنسولگری ایران در هنگ‌کنگ تأکید کرد آن‌ها مدعی فعال کردن مکانیسم حل اختلاف هستند ولی از نظر ما این اقدام درست نیست و مواضع خود را به آن‌ها اعلام کردیم. جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده به برجام پایبند است، ولی عملی که بتوانیم به آن اتکا کنیم مشاهده نشده است. اگر ادعاهای اروپا ادامه یابد ما در حال طراحی مکانیسم خاص دیگری هستیم که فعلاً در جریان نیستم.


مدیرکل سابق اطلاع‌رسانی و امور سخنگویی مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای درباره اظهارنظر نخست‌وزیر انگلیس برای جایگزینی برجام با توافق مدنظر ترامپ گفت: طرح لندن درباره توافق ایران با ترامپ نشان می‌دهد این کشور با ضوابط آشنایی ندارد. ما با شخص همچون اوباما مذاکره و توافق نکردیم بلکه مبنای کار ما توافق برجام با دولت‌هاست. ایران در حال حاضر آمادگی هیچ مذاکره دیگری ندارد.


راهکار خروج از بن‌بست برجام


موسوی راهکار ایران برای خروج از بن‌بست برجام را نیز این‌گونه توصیف کرد که در ملاقات‌های ظریف با طرف‌های اروپایی نقش اروپا در حفظ برجام به آن‌ها یادآوری شده است. باب مذاکره همچنان باز است و می‌توانند به بخش‌هایی از اقداماتی که گفته‌اند عمل کنند. اگر اراده‌ای باشد باید از طرف آن‌ها باشد. اروپا نتیجه توافق و گرایش و ترس از قلدری آمریکا را در توافق نورد استریم دیده است. چشم‌اندازی برای ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت وجود ندارد و با توجه به ریسکی که وجود دارد بعید است.


رایزن پیشین اقتصادی ایران در هلند اظهار کرد: اقدام دفاعی و پاسخ قاطع ما به آمریکا به اطلاع دولت عراق رسانده شده بود ولی معتقدیم حاکمیت عراق به‌عنوان یار و دوست ما مهم است و همواره خواهان عدم دخالت بیگانگان در این کشور بوده‌ایم. کمک ما به عراق در زمینه مبارزه با داعش نیز با درخواست دولت عراق بوده است. ما اعلام کرده بودیم از هر جا منافع ما هدف قرار بگیرد، آنجا را هدف قرار می‌دهیم.


سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: سوئیس فارغ از اتفاقات اروپا و مواضع آمریکا اعلام کرده آمادگی دارد با ایران کانال تبادلات بشردوستانه باز کند تا داروهای موردنیاز کشورمان تأمین شود. این در حالی است که البته ما در تولید بخش عمده‌ای از داروها خودکفا هستیم.


موسوی با اشاره به عدم واکنش کشورهای منطقه بعد از حمله به ‌عین الاسد گفت: شاید واکنش علنی نداشتند ولی برایشان اثبات شد که ایران در برابر آمریکا دست‌بسته نیست و راهبرد نویسان منطقه‌ای ابعادش را باز می‌کنند. برخی واکنش‌ها را شاهد بودیم ولی بیشتر واکنش‌ها غیرعلنی بود.


اتهام‌زنی عربستان به ایران درباره مداخله در جنگ یمن طبیعی است


وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره یمن نیز گفت: آنچه در یمن رخ می‌دهد، جنگ نابرابری است که در یک‌سوی آن ائتلاف عربی قرار دارد و در این جنگ نیروهای انصار الله با همکاری ارتش مجبور به دفاع از خود هستند. اینکه سعودی‌ها انگشت اتهام را به سمت ما نشانه روند طبیعی است و ما آن را رد و محکوم می‌کنیم.


کشورها از سیاسی کردن ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی بپرهیزند


عضو هیئت دیپلماتیک ایران درباره ساقط شدن هواپیمای اوکراینی نیز اظهار کرد: اقدام ایران که اعلام کرده خطای انسانی در سقوط هواپیما دخیل بود، مهم است. طبعاً برخی مسئولیت‌ها متوجه ماست و پیگیری‌ها را انجام می‌دهیم و از ابتدای بحران اعلام کردیم آماده همکاری هستیم. بیشتر جان‌باختگان ایرانی بودند و دولت از این بابت ناراحت است و پیگیر وضعیت انسانی موضوع هستیم. برای کارشناسان خارجی ویزا صادر کردیم. میان ما و اوکراین رایزنی‌هایی در حال انجام است. ایران اعلام کرده آماده هرگونه همکاری در این زمینه است. باید دیگر کشورها از سیاسی کردن موضوع بپرهیزند چراکه چیزی عایدشان نخواهد شد و اقدام ایرلاین‌های اروپایی در خروج از آسمان ایران شتاب‌زده بود.


شاید حضور سفیر انگلیس در جمع آشوبگران عامدانه بوده 


وی درباره حضور سفیر انگلیس در جمع آشوبگرانی که به بهانه اعتراض به سقوط هواپیما تجمع کرده بودند گفت: رفتار سفیر انگلیس خلاف شئونات دیپلماتیک بود و به آن اعتراض و بیانیه محکمی صادر کردیم. این اقدام واقعاً غیرقابل‌قبول و مشکوک بود و شاید نوعی تعمد در آن بود. مردم ایران در این راستا مطالباتی داشتند ولی روابط دیپلماتیک، آداب خاص خود را دارد. من به دولت و سفارت انگلیس هشدار می‌دهم که دفعه بعد، موضع ایران صرفاً احضار نخواهد بود.


موسوی همچنین مجلس را رکن رکین جمهوری اسلامی توقف و تصریح کرد: نمایندگان مجلس مجازند درباره مسائل داخلی خارجی اظهارنظر کنند ولی وزارت امور خارجه در چارچوب عرف دیپلماتیک تصمیم‌گیری خواهد کرد.


ملت صلح‌طلب جنگ‌بلدیم


رئیس سابق اداره دیپلماسی رسانه‌ای درباره پیگیری ترور سردار شهید سلیمانی در مجامع جهانی تأکید کرد: این وظیفه را به نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد واگذار و به ترور بزدلانه سردار سلیمانی اعتراض کردیم و عواقب آن را متوجه دولت آمریکا دانستیم. ترور سردار سلیمانی قابل جبران با هیچ اقدامی نیست و اقدام سپاه بخشی از انتقام بود. ما ملت صلح‌طلب و خیرخواهی هستیم ولی به تهدیدات منافع خود پاسخ می‌دهیم و دست‌بسته نیستیم. به تعبیری ملت صلح‌طلب جنگ بلدیم ولی در مقابل هرگونه شیطنتی خواهیم ایستاد. به کشورهایی که خواهان تنش هستند توصیه می‌کنم بروند و ریشه تنش‌ها را پیدا کنند و آنگاه می‌توانند نتیجه مناسب‌تری بگیرند. همکاری برخی رژیم‌ها ازجمله اسرائیل در ترور سردار سلیمانی مختص دوستان امنیتی و نظامی است و اگر به نتیجه دست یابند کشور یا رژیمی در منطقه در این ماجرا همکاری داشته و به این اقدام بزدلانه و زبونانه کمک کرده است، تاوانش را خواهد داد.


اخبار رسانه‌های غربی درباره ظریف صحیح است


سیدعباس موسوی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری آنا درباره اینکه برخی رسانه‌های خارجی در سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به هند مدعی شدند وی گفته است «موضوع اخراج نظامیان آمریکا از خاک عراق اقدام خود عراقی‌هاست و ایران درخواستی دراین‌باره نداشته است»، گفت: این موضوع صحت دارد. جمهوری اسلامی ایران کار حقوقی و رسمی در این زمینه انجام نداده است و این اقدام را دولت عراق انجام می‌دهد. 


وی افزود: همان‌گونه که رهبر انقلاب فرمودند ما معتقدیم که نظامیان آمریکایی باید از منطقه خارج شوند. ما به‌طور علنی نیز این موضوع را اعلام کرده ایم، ولی بحث حقوقی آن به وسیله خود دولت عراق انجام می شود.


سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: امنیت و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق برای جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان همسایه مقتدر و دوست و یار دیرینه عراق بسیار مهم است. همواره خواهان مداخله نکردن نیروهای بیگانه و خارجی در این کشور بوده‌ایم.


سخنگوی وزارت خارجه افزود: دولت کره به ما اطلاع داد می‌خواهد بخشی از ناوگان خود در عدن را خارج از چارچوب آمریکا به منطقه منتقل کند و ما اعلام کردیم آن را قبول نداریم و در چارچوب اقدام آمریکا می‌بینیم. اعلام کردیم اقدام کره را سازنده نمی‌دانیم و زیبنده روابط تاریخی دو کشور نیست.


انتهای پیام/4106/4033/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب