اختراعات حوزه آلودگی هوا و بیتفاوتی مسئولان
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ با توجه به بروز آلودگی هوا در دورههای متفاوت فصلی و بحرانهای آلودگی، بررسی و تحلیل سهم عناصر مختلف در آلودگی لازم بوده و طبق اعلام رسمی سازمان محیط زیست، مرگ و میر کودکان در ایران بر اثر آلودگی هوا 6 برابر کشور ترکیه است.
متأسفانه در کشورمان ایران، هنوز راهکارهای مناسب برای کنترل مواد آلاینده و آلودهکننده هوا و محیط زیست بهدرستی تبیین نشده و با تعطیلی مدارس و دانشگاهها و یا اعمال محدودیتهای طرحهای ترافیکی در شهرهای بزرگ، بهصورت یک مُسکن موقتی عمل میکنند. به عبارتی باید گفت که عوامل و نهادهای مربوط علتهای اصلی تولید آلایندگی در هوا را فراموش و به مسائل درجه پایینتر پرداختهاند.
سهم بزرگی از آلودگی هوا بر دوش کارخانجات و نیروگاههای تولید برق، خودروهای دیزلی و نیز موتورسیکلتهای فرسوده است و دانستن این نکته جالب است که هر موتورسیکلت فرسوده چند برابر یک خودرو سواری تولید آلودگی میکند؛ اما نکته مهم اینجاست که نیروگاهها بهعنوان مهمترین بخش صنعت برق در کشور و سایر نقاط دنیا از مهمترین آلودهکنندههای محیط زیست هستند که بخش گستردهای از تولید آلایندههای سمی و نابودکننده محیط زیست از جمله هوا، آب و خاک را به همراه دارند.
در این میان با بهکارگیری راهحلهای منطقی، اصولی، کاربردی و غیربخشنامهای میتوان تا حدودی به کاهش این معضل کمک کرد و استفاده از انواع فیلترهای صنعتی -که بخش عمدهای از این مشکل را حل میکند- توصیه میشود. این فیلترهای صنعتی و نقش آنها به شرح زیر است:
دستگاه تصفیه هوای معمولی: این دستگاه از چند فیلتر تشکیل شده و هرکدام از این فیلترها ذرات مجزایی را فیلتر میکنند. عیب بزرگ این قبیل دستگاهها این است که درصورت پرشدن منفذهای فیلتر، دستگاه از کار افتاده و قابلیت تصفیه هوا را ندارد.
دستگاه تصفیه هوای کیسهای(غبارگیر): در این دستگاه آلایندهها توسط فن وارد فیلترهای کیسهای شده و بر اثر عبور از فیلتر تصفیه میشوند، عیب این نوع دستگاهها مانند دستگاهها قبلی این است که درصورت پرشدن منفذها، دستگاه از کار میافتد.
دستگاه تصفیه هوای هیبریدی: این نوع دستگاه از دو نوع فیلتر (الکترواستاتیک و فیلتر کیسهای) تشکیل شده است. فیلترهای الکترواستاتیکی با ایجاد میدان مغناطیسی سبب میشوند 90 درصد ذرات معلق به فیلتر بچسبند و مابقی توسط فیلتر کیسهای تصفیه میشوند. مهمترین عیب این نوع فیلتر و تمام دستگاههایی که از تکنولوژی فیلتراسیون استفاده میکنند، پرشدن منفذهاست.
طراحی و ساخت دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانوشیمی و الکترومکانیکی
محصولی با عنوان دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانوشیمی و الکترومکانیکی برای نخستینبار در کشور طراحی و ساخته شده است و با فناوری روز دنیا عمل میکند.
مکانیزم کاربردی در این طرح به اینصورت است که دستگاه، آلایندههای گازی مربوط به کارخانجات و نیروگاهها را بهوسیله محلول و نانوالیاف به تفالههای لجن تبدیل میکند و از نکات مهم این دستگاه استفادهنکردن از فیلتر است.
متأسفانه توسط دولت هیچگونه حمایت مالی و معنوی از این طرح صورت نگرفته است و مجلس نیز با نظارتنکردن و ابلاغ قانون هوای پاک به دولت زمینه حمایت از مخترعان و پژوهشگران حوزه محیط زیست و آلایندههای هوا را بهطور شفاف و عملی فراهم نمیکند و حمایتهای سازمانها، انجمنها و مؤسسات مرتبط مانند بنیاد ملی نخبگان و ... فقط در حد ابلاغ بخشنامهها باقی مانده است و از ابتدا فقط بهدنبال طرحهای آماده بهرهبرداری هستند که این امر برای پژوهشگران، نخبگان و فعالان این عرصه بسیار سخت و ناخوشایند است؛ چراکه نتایج حاصل از پژوهشهای علمی تا زمانی که حامی مالی و معنوی نداشته باشند و آزمون و خطاها صورت نگیرد، بهصورت کاربردی قابل بهرهبرداری است.
هزینه 150 میلیونی ساخت یک نمونه از دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو
برای طراحی و ساخت یک نمونه صنعتی از دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو، تقریباً 150 میلیون تومان هزینه نیاز است که این امر سبب شده پژوهشگران سازنده، کار ساخت و تجاریسازی و کمک به رفع آلودگی هوا را مسکوت گذاشته و چشم به حمایت مراکز دولتی و تحقیقاتی داشته باشند.
بیتوجهی مسئولان به اختراعی که 90 درصد آلودگی هوا را از بین میبرد
متأسفانه بارها در مجالس و نشستهای علمی و غیرعلمی گوناگون و حتی در صداوسیما اعلام شده که درصورت حمایت مالی، این اختراع (دستگاه تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو) قادر است 90 درصد و یا حتی بیشتر، آلودگیهای مربوط به کارخانجات و نیروگاهها را از بین ببرد؛ اما با گذشت نزدیک به سه سال از ساخت طرح اولیه و ابتدایی این دستگاه، چشم امید به مسئولان و انواع حامیان مالی خشک شده است.
حمایت کشورهای پیشرفته از طرحهای پژوهشی
تحقیقات اخیر نشان داده است که در کشورهای در حال رشد و یا توسعهیافته و پیشرفته مانند ژاپن، طرحهای پژوهشی که حتی 10 درصد احتمال موفقیت دارند، مورد حمایتهای مادی و معنوی قرار میگیرند تا دولتها بتوانند بخش عمدهای از طرحهای علمی و پژوهشی محققان خود را جامه عمل بپوشاند و از این طریق رفاه اجتماعی و منشور حقوق شهروندی را بهصورت واقعی برای شهروندان و مردمان خود فراهم آورند.
اینجا مسئولان یک یا چند روز مدارس و دانشگاهها را تعطیل میکنند تا آسمان شهرمان صاف و پاک میشود و این در حالی است که میزان آلودگی توسط خودروهای سواری کمتر از 10 درصد است و با آلودگی تولیدشده توسط کارخانجات که بخش عمدهای از آلایندگی را برعهده دارند، هوا چگونه صاف میشود؟
اگر به جوانان انقلابی، متدین و متخصص کشورمان که به فرموده مقام معظم رهبری کم هم نیستند، اعتماد کنیم و باور واقعی داشته باشیم، میتوانیم شاهد کارآفرینی، خودکفایی و شکوفایی در صنعت و اقتصاد کشورمان باشیم.
حامد نجفی، کارشناس ارشد حوزه تبدیل انرژی، فعال صنعتی و مشاور طرح تصفیه هوای صنعتی با فناوری نانو
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/