دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 آذر 1398 - 14:54
آنا گزارش می‌دهد؛

اهداف سفر عمران‌خان به عربستان/ مأموریت ویژه نخست‌وزیر پاکستان به فرجام می‌رسد؟

نخست‌وزیر پاکستان روز گذشته در راستای مأموریت ویژه خود برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان به دیدار ولیعهد سعودی رفت و موضع‌گیری‌ ریاض را شنید.
کد خبر : 450593
1.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: عمران‌خان برای چهارمین‌بار طی هفت ماه گذشته به عربستان سفر کرد تا مأموریت خود را برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان انجام دهد؛ مأموریتی که سعودی‌ها آن هم به درخواست دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برعهده‌اش گذاشته‌اند. 


پادشاهی عربستان به‌عنوان متحد آمریکا در منطقه و تأمین‌کننده منابع مالی این کشور به توصیه ترامپ خط مشی عدم تقابل با کشورهای منطقه را در پیش گرفته است و ابتدا پیشنهاد آتش‌بس و صلح درازمدت با جنبش انصارالله را مطرح کرد تا از مهلکه یمن رهایی یابد و سپس از برخی کشورها همچون عمان و پاکستان خواست تا میانجی ازسرگیری روابط با ایران باشند.


استقبال ایران از پیشنهاد گفتگو با عربستان


جمهوری اسلامی ایران بارها بر سیاست خود در زمینه گفتگو با کشورهای همسایه تأکید کرده است و در این راستا سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان پیش‌تر با تأیید اصل میانجی‌گری برای ازسرگیری روابط با عربستان، گفته بود که ایران همه پیشنهادات را در این زمینه بررسی خواهد کرد.


سخنگوی وزارت خارجه


سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه


نخست‌وزیر پاکستان روز گذشته در دیدار محمد بن‌سلمان، ولیعهد عربستان به بررسی موضوع رابطه میان تهران و ریاض پرداخت و موضع‌گیری‌ سعودی‌ها را شنید. البته همچون دیدارهای گذشته در این زمینه جزئیاتی به بیرون درز نکرده است. دو طرف همچنین به گفتگو درباره توسعه روابط دوجانبه در زمینه‌های مختلف پرداختند.


محمد فیصل، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان پیش‌تر بدون بیان موضوع میانجی‌گری گفته بود که سفر عمران‌خان به عربستان با هدف توسعه روابط دوجانبه و بررسی برخی موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی انجام می‌شود.


عمران‌خان دو ماه پیش و پس از مذاکراتی که با ولیعهد عربستان در ریاض و حسن روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان در نیویورک انجام داده بود، به عربستان سفر کرد. روزنامه «Pakistan Today» دراین‌باره نوشت: موج سفرهای مقامات نظامی و سیاسی پاکستان به عربستان و ایران در چند ماه اخیر بیانگر مأموریت ویژه دیپلماتیک اسلام‌آباد و موفقیت‌آمیز بودن تلاش‌هاست.


عمران‌خان میانجی گفتگوی سعودی‌ها با انصارالله


مهر ماه 1397 عمران‌خان خبر داد که پاکستان نقش میانجی را در گفتگوی میان انصارالله با ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان برعهده دارد. وی افزود: اقدام اسلام‌آباد در راستای «ایجاد وحدت میان کشورهای مسلمان» انجام می‌شود و ما می‌خواهیم میانجی‌گر پایان منازعات بین طرف‌های درگیری در یمن باشیم.»


عمران‌خان


عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان


نخست‌وزیر پاکستان در حالی از این اقدام دولتش خبر داد که عربستان در اوج اقدامات جنایتکارانه‌اش در یمن بود و سازمان‌های حقوق بشری و بین‌المللی با انتقاد از ریاض خواستار توقف ارسال سلاح برای سعودی‌ها شده بودند.


روابط دوستانه عربستان و پاکستان 


اسلام‌آباد همواره جایگاهی خاص در سیاست خارجه عربستان داشته است و سعودی‌ها هرگاه قصد داشتند در زمینه‌های هسته‌ای یا نظامی اهداف خود را به پیش برند، از بازوی سیاسی خود در پاکستان سود می‌جستند. در عرصه روابط منطقه‌ای نیز پاکستان در سال‌های اخیر به‌عنوان پلی برای ارتباط میان مقامات ایرانی و سعودی به‌شمار می‌رفته است. 


پاکستان سال گذشته اعلام کرده بود که سعودی‌ها در این کشور 3 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری و از اقتصاد پاکستان حمایت کرده‌اند. ریاض همچنین سال گذشته و در خلال سفر هیئت اقتصادی اسلام‌آباد به این کشور با ارائه تسهیلات ضروری به پاکستان به ارزش 3 میلیارد دلار برای خرید نفت در مدت یک سال به این شرط که خرید نفت از عربستان انجام شود، موافقت کرده بود.


مأموریت عمران‌خان در عربستان


وب‌سایت «اکسپرس تریبیون» در گزارشی از سفر نخست‌وزیر پاکستان به ریاض نوشت: حضور مقامات ارشد سیاسی و نظامی ازجمله رئیس دستگاه اطلاعات-امنیت ارتش پاکستان در هیئت وزیر امور خارجه، نشان‌دهنده مأموریت مهم این هیئت برای سفر به عربستان و دیدار با مقامات این کشور است.



دیدار عمران‌خان با حسن روحانی، رئیس‌جمهور کشورمان در تهران


نخست‌وزیر پاکستان تلاش‌های دیپلماتیک خود برای میانجی‌گری میان ایران و عربستان را پس از حمله جنبش انصارالله به تأسیسات نفتی آرامکو با رویکردی متفاوت و جدی‌تر دنبال می‌کند. عمران‌خان گفته بود که این تحرکات به درخواست دونالد ترامپ و محمد بن‌سلمان انجام می‌شود.


منابع پاکستانی می‌گویند که به نظر می‌آید ژنرال «قمر جاوید باجوا»، فرمانده ارتش این کشور که 27 و 28 آبان سال جاری برای دومین‌بار به جمهوری اسلامی ایران سفر کرده بود، زمینه سفر عمران‌خان را به ریاض فراهم کرده است؛ به گونه‌ای که اسلام‌آباد با دریافت آخرین مواضع تهران در قبال تحولات منطقه‌ای، قرار است آن را در عالی‌ترین سطح به مقامات ریاض منتقل کند.


تلاش های جدید دولت عمران‌خان برای تنش‌زدایی در منطقه هم‌زمان با آغاز اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد آغاز شد، زمانی که نخست‌وزیر پاکستان در مسیر سفر به نیویورک توقف کوتاهی در ریاض انجام داد و با پادشاه و ولیعهد سعودی دیدار کرد. عمران‌خان همچنین در مدت اقامت در نیویورک به دیدار رئیس‌جمهور کشورمان رفت تا علاوه بر آگاهی یافتن از مواضع تهران، آمادگی پاکستان را برای کمک به رفع اختلافات در منطقه اعلام کند.


ناظران سیاسی در پاکستان معتقدند که مانورهای دیپلماتیک اسلام‌آباد با هدف جلوگیری از هرگونه درگیری احتمالی در منطقه انجام شده است و این فرآیند با سفر عمران‌خان به عربستان وارد مرحله جدیدی می‌شود. پاکستان جدای از روابط راهبردی خود با عربستان، نمی‌تواند اهمیت جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه را به‌عنوان مهم‌ترین کشور همسایه خود نادیده بگیرد.


انتهای پیام/4106/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب