دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 دی 1398 - 10:06

استرس دست دوم و راهکار‌هایی برای مقابله با آن

استرس دست دوم درست در زمانی رخ می‌افتد که شما درگیر تجربیات استرس زای دیگران می‌شوید.
کد خبر : 449285
3.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، استرس و اضطراب معمولا جزئی جدایی ناپذیر از زندگی انسان محسوب می‌شود و به هر طریقی ممکن است فرد را گرفتار خود کند، اما در این میان یک استرس به نام استرس دست دوم وجود دارد که امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به معرفی آن بپردازد.



استرس؛ یک فشار روانی


استرس یک فشار روانی و احساسی محسوب می‌شود که معمولا بیش از حد تحمل فرد است، در واقع استرس زمانی ایجاد می‌شود که ما نتوانیم با فشار‌های کوچک کنار بیاییم.


باید بدانید که؛ استرس در افراد مختلف متفاوت است و به این عاملی که برای فردی ایجاد استرس کند و در فرد دیگر، به هیچ عنوان استرس ایجاد نکند!


استرس می‌تواند روی رفتار شما تأثیر بگذارد یا روی عملکرد بدن شما حتی برخی می‌گویند می‌تواند روی اندام و زیبایی صورت شما تأثیر بگذارد.



علائم استرس را شاید بتوان؛ تفکر نگران‌کننده، شامل اضطراب، مشکلات خواب، عرق کردن، از بین رفتن اشتها و مشکل در تمرکز حافظه دانست که این موضوع می‌تواند سبب به وجود آمدن برخی از بیماری‌ها همانند ms شود.


استرس دست دوم چیست؟


استرس دست دوم یا همان Secondhand stress در زمانی اتفاق می‌افتد که شما درگیر تجربیات استرس زای دیگران می‌شوید.
 
این موضوع به این دلیل است که بدن به صورت طبیعی تمایل دارد فعالیت‌های افرادی که شما را احاطه کرده اند تقلید کند و باید بدانید که؛ احساسات نیز از این قاعده مستثنی نیستند.


به عنوان مثال زمانی که دیگران خمیازه می‌کشند شما هم شروع به خمیازه کشیدن می‌کنید. این دقیقا همان فعالیتی است که بدن شروع به تقلید کردن می‌کند. شما ممکن است احساسات خودتان را با احساسات دیگران مقایسه کنید و ببینید چه اتفاقی رخ می‌دهد که احساسات آن‌ها به شما نیز سرایت می‌کند.
 
در استرس دست دوم شما به احساسات منفی سایر افراد که دور و برتان هستند بیشتر حساس می‌شوید. مشکلی که در این شنوع استرس وجود دارد این است که به ندرت می‌توان بروز چنین شرایطی را تایید کرد.
 
این موضوع تا زمانی که استرس عمیق‌تر نشده است معمولا شناسایی نمی‌شود و باید توجه داشته باشید زمانی که پاسخ‌های اضطرابی تان شروع به رخ دادن می‌کند ممکن است بتوانید آن‌ها را متوقف کنید.


نشانه‌های استرس دست دوم


شما در این حالت می‌دانید احساس استرس دارید، اما نمی‌توانید آن را تشخیص دهید، اما چطور و چرا؟


استرس دست دوم از خود شما شروع به رخ دادن نمی‌کند. این موضوع بدین معنی است که با وجود اینکه می‌دانید تحت فشار هستید ممکن است باز هم دچار سردرگمی شوید، زیرا هیچ دلیلی برای استرستان پیدا نمی‌کنید.


در این شرایط هر چند فرد دیگری تحت استرس است، اما شما هم آن را احساس می‌کنید. معمولا نمی‌دانید چگونه باید این احساس را بروز دهید.


بر اساس گفته روانشناسان اگر نتوانید مرز‌های درستی در اطراف خود ایجاد کنید و اجازه دهید افراد مشکلتشان را به شما هم هدایت کنند یا در گفتن نه مشکل داشته باشید در خطر ابتلا به استرس قرار خواهید داشت.


خطری که در این شرایط وجود دارد این است که بیشتر افراد واقعا در مورد سطح اضطرابشان فکر نمی‌کنند. آن‌ها استرس را تشخیص می‌دهند و عبور می‌کنند حتی زمانی که نمی‌توانند احساسات منفی را کنترل کنند و دلیلی برایش بیابند.


 به همین دلیل باید اطمینان حاصل کنید تفاوت میان استرس دست دوم و استرس معمولی را می‌دانید و زمانی که دیگران استرس را به شما منتقل می‌نمایند شناسایی می‌کنید و عکس العمل درستی به آن نشان می‌دهید.


درست در زمانی که متوجه شدید همکارتان تحت استرس زیادی است؛ چه باید انجام دهید؟


همکاری دارید که همیشه به نظر تحت استرس باشد؟


این همکار شما استرس و اضطرابش را به شما هم منتقل می‌کند؟


اگر چنین است شما دچار استرس دست دوم خواهید شد. به همین دلیل باید به دنبال یک روش پیشگیری باشید.



خوب حالا سوال اینجاست که بهترین روش برای پیشگیری از بروز چنین شرایطی چیست؟


شما هم مثل سایر افراد همکارتان را باید ببینید و کل روز با او تعامل داشته باشید.


به نکات زیر توجه کنید:


همکارانی که باعث ایجاد و تحریک پاسخ‌های استرسی در شما می‌شوند را شناسایی کنید. هوشیاری می‌تواند از بروز استرس دست دوم پیشگیری کند.


زمانی که همکار دردسرساز خود را شناسایی کردید سعی کنید زمانی که با او می‌گذرانید را محدود کنید. به عنوان مثال به او زمان زیادی برای بحث کردن در مورد مشکلات و استرسش را ندهید.


خود را برای فشار‌های اجتناب ناپذیر آماده کنید تا بتوانید آن را مدیریت نمایید و از بدتر شدنش پیشگیری کنید.



  • به سرعت کار‌ها و وظایف روزمره کاری را انجام می‌دهید:


کمبود زمان یکی از دلایل اصلی بروز استرس در افراد است. اما زمانی که کمبود زمان از طرف رییس و کارفرما، همکار یا حتی شریک کاری بر شما تحمیل می‌شود حس و حال آن‌ها به شما نیز توسعه خواهد یافت.


این موضوع بدین معنی است که علاوه بر استرس‌ها و فشار‌های شخصی برای تحویل به موقع کار شما باید با استرس دست دوم ناخواسته نیز دست و پنجه نرم کنید.


اگر همکاری دارید که دوست دارد کارهایش را از قبل برنامه ریزی کند و شما از این ایده تبعیت نمی‌کنید برای مواجهه با استرس خود را آماده کنید. استرس آن‌ها شما را هم درگیر خواهد کرد. سعی کنید با آن‌ها صحبت کنید و تعادلی بین سرعت و چیزی که برای شما امکان پذیر است بیابید.



  • بدبین‌تر از قبل شده اید:


به هیچ عنوان مهم نیست که قبلا چقدر آدم خوش بینی بوده اید. اگر در کنار افرادی زندگی کنید که مدام غر می‌زنند و افکار منفی دارند شما هم به این درد مبتلا خواهید شد.


بخش دردسرساز ماجرا اینجاست که چنین شرایطی به کندی رخ می‌دهد و به همین خاطر ممکن است اصلا متوجه بروز چنین اتفاقی نشوید. رفتار‌های بد بینانه معمولا ریشه در غیر فعال کردن افکار خوش بینانه دارد.


اگر دور و بر شما افرادی باشند که تلاش می‌کنند شما را از خوش بین بودن دور کنند افکار منفی شان به آرامی بر روی شما هم تاثیرگذار خواهد بود.


اگر به طور ناگهانی خود را فردی بدبین‌تر از قبل یافتید، بهتر است یک گام به عقب بردارید و موقعیت خود را بررسی کنید.


چرا افکار مثبت داشتن برایتان دشوارتر شده است؟


کسی شما را به این مسیر هدایت می‌کند؟


به تغییراتی که در احساساتتان رخ داده خوب توجه کنید و ببینید فاکتور‌های خارجی بر روی این تغییرات تاثیر گذاشته است یا خیر.



  • استرسی که شما تجربه می‌کنید به نظر شدت کمتری دارد:


همه ما خیلی خوب می‌دانیم استرس چگونه است و چه احساسی در ما ایجاد می‌کند. زمانی که خودتان این احساس را تجربه می‌کنید ممکن است احساس خستگی یا ناتوانی نمایید. اما استرس دست دوم احساس متفاوتی در شما ایجاد می‌کند.


در این شرایط احساس می‌کنید استرس از شما دور است و شدت کمتری دارد. اما استرس دست دوم را دست کم نگیرید. اگرچه این استرس از دیگران به شما منتقل شده است، اما می‌تواند تاثیرات زیادی بر روی بدن داشته باشد.


این نوع استرس قادر است همه اثرات معمولی که استرس دارد را در طولانی مدت ایجاد کند. این اثرات عبارتند از:



  •  مشکلات گوارشی

  • عدم تعادل کلسترول

  • کمبود خواب

  • تغییر در اشتها و رژیم غذایی

  • اضطراب


پس حتی زمانی که احساسات تان شدید نیست یا به نظر این شرایط از شما دور است باز هم آن را نادیده نگیرید. مدیریت استرس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.




  • مغز مه آلود را تجربه می‌کنید:


بر اساس گفته متخصصان مغز مه آلود اگرچه به صورت رسمی به عنوان شرایط پزشکی تعریف نمی‌شود، اما یک سری از نشانه‌ها به همراه استرس است. این نشانه‌ها عبارتند از:



  • از دست دادن حافظه

  • کمبود تمرکز یا توجه

  • ناتوانی در تفکر واضح

  • عدم سازمان یافتگی، افکار سردرگمی

  • افکار، احساسات یا ایده‌های مشکل ساز

  • خستگی ذهنی


 اگر شما نیز این نشانه‌ها را تجربه می‌کنید نگاهی به اطراف خود بیندازید. این نشانه‌ها ممکن است به دلیل وجود فردی باشد که مدام در اطراف شماست و استرس دارد.


بیشتر اوقات همکاران مسئول ایجاد چنین شرایطی هستند.


چرا چنین اتفاقی رخ می‌دهد؟


زمانی که مغز استرس را بر می‌گزیند، شروع به ورود به حالت زنده ماندن می‌کند.


این موضوع نیازمند تمرکز زیادی است، زیرا بدن به گونه‌ای طراحی شده که تلاش می‌کند خود را از اسیب‌ها دور نگه دارد.


متاسفانه این موضوع بدین معنی است که عملکرد شناختی روزانه تان هم تحت تاثیر قرار می‌گیرد. این نشانه‌های محیطی، جلوی مغز را از فکر کردن درست می‌گیرد.



  • دیگر ایده‌های اصیلی ندارید:


اگر رییس یا همکارتان شما را وادار کنند کار‌ها و وظایف موجود را با سرعت به اتمام برسانید، با مشکل مواجه خواهید شد و خلاقیت تان را از دست خواهید داد. در این شرایط به جای اینکه بهره وری تان افزایش یابد از این کارایی کاسته می‌شود.


در چنین شرایطی ایده‌های غیر اصیل و خسته کننده خواهید داشت. نمی‌توانید به درستی وظایف خود را تکمیل کنید. در نتیجه همکار یا رییس تان بیشتر ازارتان می‌دهند و همین امر استرس موجود را افزایش می‌دهد.


موضوعی که در این شرایط رخ می‌دهد این است که مغز بر روی زنده ماندن تمرکز می‌کند، چون سطح بالایی از استرس در بدن وجود دارد.


خلاقیت به زمان و قدرت مغزی زیادی نیاز دارد و دربرگیرنده ریسک است.


مغز زمانی که احساس استرس یا اضطراب می‌کند دوست ندارد ریسک کند، زیرا خطر کردن ممکن است اضطراب را بدتر نماید. پس تنها ایده‌های خسته کننده به ذهن خطور می‌کند.


در این شرایط مغز تنها بر روی وظایف تمرکز می‌کند و خلاقیت از بین می‌رود. این یکی از نشانه‌های کلیدی استرس دست دوم است.



  •  برخی از افراد ممکن است استرس را در منزل تجربه کنند:


تا به حال برایتان پیش آمده است که فرزندتان با کوله باری از خستگی و تکالیف درسی از مدرسه به خانه بیاید؟


ممکن است امتحان نهایی در مدرسه داشته باشد یا اینکه همسرتان به خاطر شرایط کاریش استرس زیادی به منزل بیاورد.


 زمانی که استرس و افکار منفی ریشه در منزل دارد، فرار کردن از آن بسیار دشوارتر خواهد بود. منزل جایی است که افراد به طور طبیعی باید در آن احساس آرامش و امنیت کنند. به همین خاطر استرسی که از منزل سرچشمه می‌گیرد را نمی‌توان به راحتی از بین برد.


باید به اعضای خانواده اجازه دهید کار‌ها و وظایفشان را در زمان خودشان انجام دهند. اما اگر نتوانند چنین شرایطی را مدیریت کنند قادر نخواهند بود استرس را هم مدیریت کنید.


سعی کنید با افراد در مورد کار‌ها و افکار نادرستشان صحبت کنید و آن‌ها را از افکار منفی دور سازید. به آن‌ها کمک کنید احساس مثبت تری داشته باشند و بتوانند استرس را کمتر کنید.


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب