دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 دی 1398 - 14:25

چند تمرین حرفه‌ای، اما دم‌دستی برای افزایش تمرکز

از نظر علمی ثابت شده که حداکثر زمانی که فردی می‌تواند روی موضوع خاصی تمرکز داشته باشد تنها ۵ ثانیه است.
کد خبر : 449252
2.jpg

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، بالابردن قدرت تمرکز از جمله مواردی است که می‌تواند در زندگی افراد تاثیرگذار باشد، اما این امر چطور محقق می‌شود؟


این موضوعی است که امروز خبرگزاری آنا قصد دارد به آن بپردازد و راه‌های رسیدن به این هدف را برای شما هموارتر کند.



تمرکز به چه معناست؟


معمولا به فرآیند حفظ و نگهداری توجه روی یک موضوع تمرکز گفته می‌شود.


به عبارت دیگر تمرکز، داشتن ذهنی آرام و آسوده است که باید بدانید اگر ذهن شما آرام نباشد و پیوسته در نگرانی و تلاطم باشید باعث اندوه شما در زندگی می‌شود و شما نمی‌توانید بسیاری از توانمندی‌های خود را در زندگی به نحو احسن به کار ببرید.



ذهن آشفته می‌تواند بر تندرستی شما هم تاثیر بگذارد و حتی ممکن است در خانواده مشکل پیدا کنید و یا در برقراری ارتباط موثر با دیگران دچار ضعف شدید شوید و ممکن است در محیط کار عملکرد مناسب و شایسته‌ای نداشته باشید، پس هدف اصلی از تمرکز دستیابی به ذهنی آرام است تا بتوان امور زندگی را بصورت منظم و منضبط تحت اختیار خود در آورد و هر چه بیشتر در مسیر موفقیت گام برداشت. تمرکز یک وسیله و یک روش برای رسیدن به اهداف در زندگی است.


جالب است بدانید؛ از نظر علمی ثابت شده که حداکثر زمانی که فردی می‌تواند روی موضوع خاصی تمرکز داشته باشد تنها ۵ ثانیه است؛ بعد از این زمان به طور ناخود آگاه ذهن به سمت موضوع دیگری تمرکز خواهد کرد که با تمرین می‌توان مدت داشتن تمرکز را افزایش داد.


تمرین یعنی تکرار یک عمل بار‌ها و بارها. برای افزایش تمرکز باید بر روی ذهن خود تمریناتی انجام داد.


برخی از افراد تصور می‌کنند که تمرکز یعنی دست کشیدن از تفکر، که متاسفانه باید بگوییم این برداشت کاملا اشتباه است.


تمرکز به معنای توقف اندیشیدن نیست بلکه به معنای این است که افکار نامربوط و غیر ضروری را متوقف کنیم مثل افکاری که حواس ما را پرت می‌کنند (بعنوان مثال؛ امشب شام چه بخورم؟) و همچنین افکار منفی و آزاردهنده (مثلا من آدم لایقی نیستم) حال که متوجه شدید تمرکز چیست باید در جهت افزایش آن اقدام کنید.


شرایط لازم برای ایجاد تمرکز


بدون شک برای ایجاد تمرکز شرایط خاصی باید فراهم باشد و باید برای بالا بردن قدرت تمرکز باید وقت بگذارید.


سعی کنید محیطی که قصد دارید در آن تمرین تمرکز انجام دهید مرتب و تمیز باشد. محیط مرتب در ایجاد ذهن منظم تاثیر مثبت دارد و بالعکس اگر محیط اطراف شما بهم ریخته باشد تاثیر منفی روی ذهن شما خواهد داشت.


سکوت و آرامش محیط بویژه برای کسانی که تازه شروع به تمرین تمرکز کرده اند بسیار موثر است، در تمرین تمرکز هدف این است که آرامش را از درون خود ایجاد کنید.


انتخاب زمان مناسب برای تمرین تمرکز که تشخیص این زمان به خود شما بستگی دارد برخی از افراد صبح زود و بعضی اواخر شب می‌توانند تمرکز بیشتری داشته باشند.


گاهی اوقات برای افزایش تمرکز لازم است از تکنولوژی فاصله بگیرید. زندگی ماشینی امروزه نقش بسزایی در کاهش تمرکز و بهم ریختگی ذهن و اعصاب افراد دارد پس وقتی به تمرکز نیاز دارید تلفن همراهتان را خاموش کنید، از کامپیوتر فاصله بگیرید، تلویزیون را خاموش کنید و…


تغذیه سالم، خواب کافی، انجام تمرینات مربوط به تنفس و تمرینات مدیتیشن، بازی‌های فکری در قالب پازل، حل جدول، معما‌های فکری و سودوکو نیز می‌توانند باعث افزایش تمرکز شما شوند.



تمرین‌هایی برای افزایش تمرکز


پیش از هر چیزی باید بدانید که؛ زمان بندی خاصی برای انجام این تمرینات پیشنهاد نمی‌شود، زیرا اگر به شما گفته شود که باید در مدت یک هفته تمرینی را تکمیل کنید و به آن مسلط شوید و شما از عهده این کار بر نیایید، ممکن است ناامید شوید و یا گاهی امکان دارد برای به پایان رساندن تمرین در زمان تعیین شده، آن را بطور کامل و درست انجام ندهید.


به خاطر بسپارید که گاه روزها، هفته‌ها و حتی ماه‌ها تمرین مستمر لازم است تا به این مهارت‌ها مسلط شوید.



  1. کتابی را انتخاب کنید، یک صفحه از آن را در نظر گرفته و تعداد کلمات موجود در هر پاراگراف را بشمارید. یک بار دیگر این کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید که شمارش را درست انجام داده اید. در آغاز کار با یک پاراگراف آغاز کنید و هنگامیکه این تمرین برای شما اسان‌تر شد، تمام کلمات یک صفحه را بشمارید. شمارش را بطور ذهنی و با حرکات چشم هایتان انجام دهید.

  2. روی یک صندلی راحت بنشیند و ببینید چه قدر میتوانید بدون حرکت بمانید. این کار به آن آسانی که فکر می‌کنید، نیست. شما مجبورید تمام توجه تان را به بی حرکت نشستن روی صندلی جلب کنید. مراقب باشید هیچ یک از ماهیچه‌های بدن تان حرکت نکند. ابتدا ممکن است تنها پنج دقیقه بتوانید بدون حرکت بمانید، ولی آرام آرام حتی میتوانید به ۱۵ دقیقه در روز هم برسید. خود را به زور روی صندلی نگه ندارید، زیرا باید کاملاً حس ارامش کنید. هنگامی که بتوانید روی بدن خود تسلط داشته باشید، میتوانید امیدوار باشید که ذهن تان را هم رام کنید.

  3. روی صندلی به گونه‌ای بنشینید که سر اندکی بالا و چانه تان رو به جلو و شانه هایتان به عقب مایل باشد. دست تان را همسطح شانه تان بالا برده و به طرف جلو اشاره کنید. به مدت یک دقیقه به انگشتان دست تان خیره شوید. همین کار را با دست چپ هم انجام دهید. زمان انجام این کار را آرام آرام افزایش دهید. با این شیوه بعد از مدتی متوجه می‌شوید میتوانید براحتی روی کاری متمرکز شوید.

  4. در طول شبانه روز از هرگونه فشار‌های تندخو به گونه‌ای که چه بسا ماهیچه هایتان را درگیر کند و سبب کشیدگی آن‌ها شود خودداری کنید. تلاش داشته باشید ارامش خود را حفظ کنید و در محیطی آهسته قرار بگیرید که دچار استرس نشوید، دوری از استرس و کاهش استرس به افزایش تمرکز حافظه کمک میکند.

  5. یک میوه مثلا یک سیب را بردارید و از همه طرف به آن نگاه کنید. تمام حواس خود را بر روی آن متمرکز کنید و به چیز دیگری غیر از آن سیب فکر نکنید. هنگامی که به سیب نگاه می‌کنید به چگونگی رشد آن و یا ارزش غذایی آن و یا حتی مغازه‌ای که آن را خریده اید فکر نکنید، بلکه تنها و تنها بخود سیب فکر کنید. به آن نگاه کنید، آن را ببویید و لمس کنید.

  6. شبیه تمرین قبل عمل کنید با این اختلاف که این بار چشمانتان بسته باشد. در ابتدا تمرین شماره ۵ را به مدت ۵ دقیقه تکرار کنید و بعد به انجام این تمرین بپردازید. چشمان خود را ببندید و سعی کنید طعم، رنگ و بوی میوه را احساس و تصور کنید و هر چه میتوانید این تصویر را در ذهن خود شفاف‌تر کنید. اگر نتوانستید این کار را انجام دهید، چشمان خود را باز کنید، میوه را نگاه کنید و بعد تمرین را تکرار کنید.

  7. در حالت دراز کشیده عضله هایتان را ریلکس کنید و تنها به ضربان قلب تان بیندیشید. با تمرین این کار پس از مدتی میتوانید جریان خون در بدنتان را حس کنید. حتی بعد از انجام تمرین‌های بسیار وقتی در یک قسمت بدن حس ضعف و درد کردید میتوانید با تمرکز خون بیشتری به آن نقطه از بدن برسانید. شک نداشته باشید که جدّی گرفتن این تمرینات و تداوم در انجام آن‌ها سبب بوجود آمدن قدرت تمرکز در ذهن شما میشود.

  8. به روش عنکبوت عمل کنید تا ذهنتان قدرت تمرکز پیدا کند. اگر تار عنکبوت را چندبار به آرامی تکان بدهید، عنکبوت به خیال این که حشره‌ای در دامش افتاده به طرف آن می‌اید، ولی پس از چندبار تکرار دیگر نسبت به آن تکان‌ها توجه نشان نمی‌دهد. شما هم برای تمرکز پیدا کردن از این شیوه استفاده کنید، هر چیزی که سبب حواس پرتی شما میشود را نادیده بگیرید. این کار در آغاز خیلی سخت است، ولی کم کم و با تمرین تمرکز میتوانید حواستان را از هر آنچه به جز کارتان نادیده بگیرید.




  1. سعی کنید حداقل سه دقیقه افکار خود را سرکوب کنید. این کار خیلی سخت به نظر میرسد، ولی با تمرین منظم میتوانید این کار را انجام دهید. با یک دقیقه آغاز کنید و کم کم زمان را افزایش دهید. سعی کنید بدون در نظر گرفتن فکر در ذهن خود، برای چند دقیقه خالی بمانید. این یکی از دشوار‌ترین تمرینات برای تمرکز است.

  2. این تمرین با تمرکز بر صدا‌ها در ارتباط است. در زندگی روزمره ما صدا‌های مختلفی می‌شنویم. سعی کنید بر روی یک صدای خاص تمرکز کنید. بعد به صدا‌های زیاد دیگری مثل صدای پرندگان تمرکز کنید.دوباره به صدای دیگری گوش دهید، مثل صدای ترافیک. ادامه دهید تا بین صدا‌ها پس از تمرکز بر روی یک صدا برای یک دقیقه تغییر دهید. این تمرین همچنین میتواند با تمرکز بر روی فرد یا چیزی که ایجاد صدا و تغییر جهت دادن بر روی دیگری ایجاد میکند، بصورت بصری انجام شود.


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب