زندگی هابیل؛ دومین فرزند حضرت آدم از زاویهای دیگر/ محل دفن هابیل کجاست؟
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، داستان زندگی پیامبران و جانشینان آنها همیشه مورد توجه افراد مختلف قرار دارد و یکی از این داستانها، داستان هابیل و قابیل و در نهایت جانشین حضرت آدم (ع)، نخستین پیامبر روی زمین است که امروز خبرگزاری آنا به بررسی آن میپردازد.
هابیل کیست؟
هابیل دومین فرزند پسر حضرت آدم (ع) و حوا و همچنین برادر کوچک قابیل بود که بر اساس روایات مادر هابیل ابتدا قابیل و خواهرش اقلیما را به دنیا آورد سپس هابیل و لیوذا متولد شدند.
هابیل صاحب گله بود و او را انسانی باتقوا و عابد معرفی کردهاند و از همین رو هابیل به فرمان خدا جانشین و وصی حضرت آدم (ع)، نخستین پیامبر الهی شد.
او مأمور شد با اقلیما، خواهر دوقلوی قابیل ازدواج کند. برادرش قابیل نیز میبایست با خواهر دوقلوی هابیل ازدواج میکرد. جانشینی هابیل و فرمان ازدواجش با اقلیما مورد اعتراض قابیل قرار گرفت زیرا قابیل بر این باور بود به دلیل آنکه او فرزند بزرگتر است، خود شایسته جانشینی پدر و ازدواج با اقلیما است و در نهایت به دنبال این اعتراض قرار شد تا هر کدام از آن دو برای خدا قربانی کنند و در نهایت قربانی هر کدام که پذیرفته شد، نشان از تقربش به خدا است و جانشینی و ازدواج با اقلیما نیز برای همان خواهد بود.
- بیشتر بخوانید:
- هدف بعثت پیامبران
- درسهای پندآموز در سرگذشت پیامبران
- پاداش نیکوکاران و پیامبران
- وحی به پیامبران الهی
- پیمان پیامبران
با پذیرفتهشدن قربانی هابیل، جانشینی و ازدواج با اقلیما از آنِ او شد و در نهایت وی مورد حسادت قابیل قرار گرفت و توسط او به قتل رسید.
باید بدانید؛ در قرآن به نام هابیل تصریح نشده است؛ اما واژه «دو فرزند آدم» برای هابیل و قابیل به کار رفته است و اگر بخواهید از داستان این دو بیشتر بدانید، میتوانید به سوره مائدهرجوع کنید و از طرفی در تورات نیز به ماجرای هابیل و قابیل اشاره شده است.
نام هابیل و قابیل در قرآن و روایات
همانطور که گفته شده؛ نام این دو برادر در قرآن نیامده، بلکه با تعبیر "إبنی آدم" از آن دو یاد شده که خطاب به پیامبر اسلام میفرماید:
«وَاتْلُ عَلَیهِمْ نَبَأَابْنَی آدَمَ بِالْحَق»
«و داستان دو فرزند آدم را به حق بر آنها بخوان».
اما در روایات نام آنها بیان شده که نامشان، "هابیل و قابیل" بوده است.
داستان هابیل و قابیل در قرآن
ماجرای آن دو برادر تنها در آیات ۲۷ إلی ۳۱ سوره مائده ذکر شده و با بیان اینکه، وقتی حضرت آدم (ع) اولین پیامبر الهی، از طرف خدا مأمور شد که "هابیل" را به عنوان وصی و جانشین خود انتخاب کند، حسادت قابیل که ناشی از انتخاب هابیل به عنوان وصی آدم و إعطای اسم أعظم و اختصاصات نبوت به هابیل بود، او را به مخالفت با این دستور خدا برانگیخت و به این امر اعتراض کرد؛ چون توهّم شایستگی خود بر هابیل را داشت، اما خداوند جهت نشان دادن مقام و منزلت هابیل بر قابیل، دستور داد که برای خدا قربانی انجام دهند، قربانی هر کس پذیرفته شد، وصی حضرت آدم است؛ در نتیجه قربانی هابیل پذیرفته شد، اما قربانی قابیل مورد قبول واقع نشد و این امر موجب شد که قابیل دست به قتل برادر خود بزند.
هدیه و قربانی برای خدا
هابیل و قابیل برای آنکه مشخص شود کدامیک نزد خدا مقربترند، مأمور شدند تا برای خدا قربانی کنند. هابیل که صاحب دام بود یکی از بهترین گوسفندان خود را برای خدا قربانی کرد و در مقابل قابیل که صاحب زراعت بود مقداری از بدترین زراعت خود را فراهم کرد.
آن دو بر بالای کوهی رفتند و قربانیها را در آنجا قرار دادند. در این وقت آتشی آمد و قربانی هابیل را سوزاند و محصولی که قابیل فراهم کرده بود، آتش نگرفت. آتشگرفتن قربانی نشانه پذیرفتن آن نزد خدا بود. ازاینرو قربانی هابیل پذیرفته شد؛ اما قربانی قابیل مورد پذیرش قرار نگرفت.
دستور به قربانیکردن برای آن بود که قابیل به برگزیده شدن هابیل به عنوان وصی و جانشینی آدم (ع) معترض شد. او این انتخاب را بر اساس فرمان خدا نمیدانست بلکه بر اساس سلیقه شخصی حضرت آدم (ع) و علاقهای میدانست که او به هابیل داشت. قابیل معتقد بود به سبب آنکه فرزند بزرگتر است، جانشینی و وصایت از آن او است. ازاینرو برای پایان دادن به این نزاع، وحی آمد که هر یک به درگاه خدا قربانی آورند.
ماجرای قربانیکردن و قتل هابیل از سوی قابیل غیر از قرآن در تورات نیز آمده است.
قتل هابیل
پس از آنکه قربانی هابیل پذیرفته شد قابیل به برادر کوچکتر خود هابیل حسادت کرد و او را به قتل رساند.
در منابع تاریخی آمده است به دنبال پذیرفته نشدن قربانی قابیل، او سوگند خورد که هابیل را خواهد کشت و هابیل ضمن اشاره به تقوای الهی و اینکه خداوند قربانی اهل تقوا را میپذیرد، خطاب به قابیل گفت اگر تو قصد کشتن من را داشته باشی من هرگز اقدام به کشتن تو نمیکنم و مرتکب این گناه نمیشوم.
بنا بر آیات قرآن هابیل به قابیل هشدار داد اگر مرتکب قتل شود در زمره ستمگران خواهد بود و مستحق جهنم است.
در منابع تاریخی و رویات اینطور آمده است که؛ زمانی که هابیل برای چراندن گوسفندان خود به کوهی رفته بود، در حالی که مشغول استراحت بود، مورد حمله قابیل قرار گرفت و با اصابت سنگی به سرش به قتل رسید.
جسد هابیل به دلیل درماندگی قابیل از نحوه پنهان کردن و بیاطلاعی از دفن جسد، در معرض خطر برخی حیوانات درنده قرار گرفت. برای آنکه قابیل دفن کردن جسد را فرا بگیرد، به فرمان خدا دو زاغ فرستاده شدند. آن دو با هم جنگیدند تا آنکه یکی از آن دو دیگری را کشت و با منقار خود زمین را کند و جسد آن را دفن کرد. آیات ۲۹ تا ۳۱ سوره مائده به ماجرای قتل و دفن هابیل پرداخته است.
بنابر نقل متون تاریخی اولین خونی که به ناحق بر زمین ریخته شد خون هابیل بوده است و از طرفی برخی دیگر از منابع اعلام کردهاند که؛ ماجرای قتل هابیل در گردنه حَراء نزدیک مکه، محل زندگی آدم (ع) و حوا، اتفاق افتاده است.
در گزارشی آمده است قابیل پس از کشتن هابیل به همراه خواهر خود به عدن، در جنوب یمن فرار کرد.
سن آدم (ع) در زمان قتل هابیل ۱۱۵ سال و در برخی منابع ۱۳۰ سال گزارش شده است.
محل دفن هابیل کجاست؟
برخی منابع محل قتل هابیل را کوه قاسیون، یکی از کوههای مشرف بر شهر دمشق، دانستهاند.
در کوه قاسیون سنگی قرار داشته که به گفته برخی مورخان اثر خون هابیل در آن باقی مانده است. بر همین اساس غاری که نزدیک این سنگ قرار گرفته به غار خون مشهور شده است.
در دوره کنونی در ۴۰ کیلومتری شهر دمشق نزدیک مرز با لبنان مقبرهای به هابیل منسوب است. کوه قاسیون تا مقبره منسوب به هابیل فاصله چندانی ندارد.
جانشین آدم پس از قتل هابیل
پس از کشتهشدن هابیل، شیث جانشین حضرت آدم (ع) شد و جالب است بدانید که در متون اسلامی درباره وقایع پس از قتل هابیل، آمده است که قابیل مورد لعن آدم (ع) قرار گرفت.
آدم ۴۰ روز در مرگ هابیل گریست و در غم از دست دادن فرزندش نزد خدا شکوه کرد. خدا نیز در ازای مرگ هابیل، فرزندی به نام شیث به وی داد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/