منشأ بوی نامطبوع در لندن، لس انجلس و کانزاس
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، منشأ بوی نامطبوع در لندن، لس انجلس و کانزاسکمتر از سه هفته قبل اهالی برخی مناطق کانزاس آمریکا از انتشار بوی نامطبوعی در محل زندگی خود شکایت کرده و تماسهای فراوانی با پلیس گرفته شد.
این اتفاق در مناطق دیگری از جمله مینه سوتا و کالیفرنیا نیز در فواصل زمانی مختلفی رخ داده بود، اما بابا رفع سریع بوی نامطبوع و بازگشت اوضاع به شرایط قبلی، فرصت کافی یا انگیزهای برای بررسی دقیق دست نداد و مردم و رسانهها به همان حدس و گمانهای اولیه درباره علت و منشأ بو بسنده کردند و مثلاً در کانزاس، گاوداریها و در کالیفرنیا، آتشسوزی جنگلها مقصر شناخته شدند.
هنوز هم گزارش علمی و دقیقی درباره علت این پدیدهها و معرفی منشأ بوهای نامطبوع ناگهانی، بهجز موارد کاملاً مشخص مانند همجواری با منطقه دفن زباله یا پالایشگاه یا مراکز صنعتی بزرگ، در دست نیست.
با این حال نقاط مشترکی در اغلب موارد دیده شده که توجه کارشناسان را به شرایط جوی معطوف کرده است.
افزایش غلظت آلایندهها در روزهای قبل، پدیده وارونگی، تغییر ناگهانی دما همزمان با روزهایی که هوا ناسالم است و رخ دادن بدبویی در ساعات پایانی عصر که مصادف با افزایش شدید ترافیک است، از جمله این موارد است.
آنچه مسلم است اینکه این اتفاق در شهرهای شلوغ و یا مناطقی در نزدیکی شهرهای صنعتی رخ میدهد.
در لندن، رسانهها ناامید از یافتن علت بوی نامطبوع در شهر، ابتدا اتریش و آلمان را منشأ احتمالی آن معرفی کردند، اما توضیحی درباره علت بو ندادند و نوشتند هیچکس دقیقه نمیداند چه مواد شیمیایی باعث ایجاد بوی نامطبوع شده است.
مشخصترین نتیجه تحقیقات در لندن نیز، همانند شهرهای بزرگ امریکا، شناسایی نخستین مناطقی بود که بوی نامطبوع در آنها گزارش شده بود.
گزارشهای غیرعلمی و تائید نشدهای نیز بیان میکرد که برخی از مردم گفته بودند به نظر میرسید که نوعی مه خیلی رقیق در امتداد رودخانه پیش میرود و بویی شبیه به گاز کلر یا اسید باتری به مشام میرسد.
با اینکه یک روز بعد، یعنی صبح پنجشنبه، بوی نامطبوع از بین رفته بود، اما سؤالات درباره علت و منشأ آن همچنان باقی بود و برخی از مردم نیز گلودرد، سرد درد و مشکلات تنفسی اذیت میشدند.
توماس اسمیت، استادیار محیطزیست در دانشگاه لندن (LSE) علمیترین مشاهدات و بررسیها را در این زمینه ارائه کرد.
او یکی از شهروندانی بود که گرفتار بوی نامطبوع آن روز شده بود و همان زمان، با دستگاه سنجش کیفیت هوا به بررسی وضع موجود پرداخته بود.
دستگاه او میتواند با تفکیک ذرات موجود در هوا و حتی شمردن تعداد ذرات کوچکتر از دو و نیم میکرون، کیفیت هوا را بسنجد و در نخستین دقایق انتشار بوی نامطبوع، او با این تصور که شاید دانشجویی در نزدیکی حسگر دستگاه سیگار میکشد، به پشتبام رفت و متوجه شد که کسی اطراف آن نیست، اما بوی نامطبوعی به مشام میرسد.
اسمیت میدانست که در آن روز شاخص کیفیت هوا (AQI) روی ۱۰۲ است که برای افراد حساس، ناسالم تشخیص داده میشود و هنوز هم همان عدد دیده میشود، اما دستگاه سنجش آلودگی هوای دانشگاه ناتوان از تشخیص علت بوی نامطبوع و یا شناسایی ذرات جدیدی در هوا بود.
نظریه روشن این استادیار دانشگاه این بود: از آنجا که کمی باد از سمت جنوب و جنوب شرقی میآمد، احتمالاً در بعضی از مناطق صنعتی اروپا گذشته و بعضی از مواد شیمیایی در هوا را با خود آورده است.
وی افزود: "هرچه بود، احتمالاً از جاهایی فراتر از انگلستان ناشی شده است. "
تیموتی بیکر، تحلیلگر ارشد کیفیت هوا نیز گفت که لندن هوای اتریش و آلمان را دریافت کرده است، اگرچه آلایندهها در ترافیک شلوغی عصرگاهی به شدت افزایش مییابد و میتوان بخشی از علت این امر را افزایش آلودگی، در عصر چهارشنبه دانست.
بیکر گفت: "آنچه تجهیزات مانیتورینگ ما را نشان میدهد افزایش قابل توجهی از انواع ذرات است که در نتیجه آلودگی هوا و در شرایط خاص جوی، واکنش نشان میدهند. "
او میافزاید: "هوایی که به آرامی در دو روز گذشته - دوشنبه و سهشنبه - در راه لندن بوده، به آهستگی از اتریش و جنوب آلمان گذشته و بخشهایی از ذرات آلوده مسیر را به خود جذب کرده است. "
بیکر علت این نظریه را وجود نیترات زیاد - که از ذراتی است که منشأ آن اتومبیلهای اتریشی و آلمانیاند - در هوای چهارشنبه لندن عنوان کرد.
اما وی نیز با همه این توضیحات علمی نتوانست مقصر اصلی و یا ماده شیمیایی که بینی لندنیها را تحریک کرده بود تشخیص دهد.
بیکر در ادامه، فقط این را توضیح داد که چه عواملی باعث کاهش کیفیت هوا و چه عواملی باعث بوی نامطبوع میشود.
وی نهایتاً با عصبانیت فراوان از آلودگی هوا و تبعات بدی که روی سلامت مردم میگذارد، گفت: آثار دیگر آلودگی هوا غالباً غیرقابل کشف است.
وی اعتراف کرد: "ما نمیدانیم چه چیزی دقیقه باعث به وجود آمدن بو شده است. "
با این حال اسمیت توضیحات بیشتری داد و با ارائه فهرستی از اعداد و ارقام مربوط به کیفیت هوا در روزها و هفتههای گذشته گفت: من فکر میکنم در مناطق صنعتی، مردم از این بوها استنشاق میکنند و جدا از کم و شدید شدن آن، به وجود آن عادت کردهاند، اما در لندن، باوجود آلودگی هوا، مردم به بوها عادت ندارند و احتمالاً کمی واکنش بیشازحد نسبت به بویی که وجود داشت نشان میدهند. "
انتهای پیام/4129/
انتهای پیام/