برگزاری انتخابات سراسری فلسطین تحتالشعاع دلارهای نفتی قطر/ آیا حماس با اقدام محمود عباس مخالفت میکند؟
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان با هدف گفتگو بر سر فراهم کردن زمینههای برگزاری انتخابات سراسری با مشارکت جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و توافق با آنها کانال ویژهای با دولت قطر باز کرده است. این مطلب را یک منبع آگاه دیپلماتیک اروپایی خبر داد و گفت: عباس از مقامات ارشد قطر خواست تا میان دولت فلسطین و حماس میانجیگری و به حل موضوع کمک کنند.
رئیس فلسطینی خواستار این شده است تا با میانجیگری قطر کرسیها و دفاتر انتخاباتی میان تشکیلات خودگردان و حماس تقسیم و همزمان رایزنیهایی درباره سناریوی کاری مشترک و برای انتخابات تا رسیدن به تشکیل دولت آشتی ملی انجام شود.
به نظر میآید طرف قطری پیشنهاد میانجیگری و برخی پیشنهادهای رئیس فلسطینی را پذیرفته و آنها را به رهبران حماس منتقل کرده است. در این میان برخی رهبران حماس از وجود یک «تله سیاسی» در روند انتخابات آینده که برنامه آن بهوسیله گروهی از مشاوران وابسته به محمود عباس ارائه شده است، خبر میدهند. آنها هدف از ارائه طرح انتخابات را فرار از فشارهای شدید اروپا و آمریکا که می خواهند برگزاری انتخابات قانونی با مشارکت همه طرفها را تحتالشعاع قرار دهند، عنوان کردهاند.
برگزاری انتخابات فلسطین با حمایت مالی قطر
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین میانجیگری قطر را روز گذشته پس از سفر به دوحه علنی کرد و گفت: انتخابات سراسری در چند ماه آینده برگزار میشود و من در دیدار با تمیم بنحمد آل ثانی، امیر قطر درباره روند برگزاری آن صحبت کردم.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین
عباس که در مقابل سفیران فلسطین و چند کشور دیگر عضو سازمان ملل متحد به مناسبت «روز جهانی ابراز همدردی با ملت فلسطین» صحبت میکرد، گفت: ما انتخابات را در چند ماه آینده برگزار میکنیم تا به یک دولت، قانون و سلاح قانونی واحد دست یابیم.
اظهارات محمود عباس نشان میدهد برای اینکه انتخابات سراسری در فلسطین اشغالی برگزار شود، وی 25 میلیون دلار از دولت قطر پول دریافت کرده و این پول را در بندی موسوم به «تأمین مالی هیئت عالی انتخابات» گنجانده است. این موضوع ازجمله مواردی است که حماس با آن مخالفت کرده و بعید به نظر میآید رهبران جنبش مقاومت فلسطین با آن موافقت کنند؛ چه اینکه خالد القدومی، نماینده حماس در تهران در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا مخالفت خود را با طرح عباس اعلام کرده بود.
بهگفته قدومی، مقاومت اسلامی فلسطین خواهان حفظ عزت، استقلال و برگزاری یک انتخابات سراسری بدون وابستگی به آمریکا و دولتهای دیگر غربی است. از این رو میتوان اینگونه ارزیابی کرد که میانجیگری قطر برای پهن کردن سفره پولهای نفتی خود در زمین فلسطین نتیجهای به دنبال نخواهد داشت.
خالد القدومی، نماینده حماس در تهران
نماینده حماس در تهران البته رایزنیها میان قطر با این جریان را تأیید کرد، ولی گفت که این جریان، مخالف هرگونه مداخله رسمی دیگر کشورها در امور داخلی فلسطین است. همه جریانهای مقاومت در فلسطین بر سر ایجاد دولت وحدت ملی اتفاق نظر دارند، ولی زیر بار مداخلات خارجی و سیاستهای اتخاذ شده از سوی محمود عباس که منافی آزادی و عزت مردم فلسطین است، نخواهند رفت.
اظهارات محمود عباس درباره ورود قطر به پرونده انتخابات فلسطین در حالی است که وی پیشتر برای پیش بردن طرحهای خود به قاهره سفر کرده و خواهان میانجیگری این کشور درباره امور داخلی فلسطین شده بود. در واقع پس از سفر عباس به مصر که دیگر برای فلسطینیان عادی شده است، سفر به قطر تحولی در سیاستگذاری رئیس تشکیلات خودگردان در عرصه داخلی بهشمار میرود که حاکی از تمایل وی برای جمع کردن گروههای مقاومت به دور خود است، ولی ظاهراً مسیر اجماع ملی را نادرست تشخیص میدهد. محمود عباس که اکنون از کمکهای نقدی قطر برای برگزاری انتخابات فلسطین دم میزند، به ظاهر از یاد برده است که قطریها چند ماه پیش بدون اجازه گرفتن از دولت فلسطین، کمکهای خود را به ادعای کمک به مردم نوار غزه روانه سرزمینهای اشغالی کردند؛ این در حالی بود که نخستوزیر رژیم صهیونیستی از چند و چون کمکها باخبر بود و آن را برای فلسطینیان مدیریت میکرد!
زمزمه اختلاف از فتح میرسد
باید دانست رایزنیها و ملاقاتهای داخلی در جنبشهایی همچون فتح افزایش یافته است؛ به ویژه اینکه برخی شخصیتهای این جنبش از به وجود آمدن تفکر همکاری و وحدت جمعی جلوگیری میکنند. این رویکرد خلاف آن چیزی است که فتح دنبال میکند و بازیگران اصلی صحنه فلسطین و دیگر طرفها در داخل این جنبش خواهان مشارکت در یک جریان گروهی همچون انتخابات هستند، گرچه برخی ازجمله مروان البرغوثی و هوادارانش تمایل دارند پیش از انتخابات در راستای منافع خود گرد و خاک به پا کنند.
حماس خواهان وحدت ملی در فلسطین
ایجاد دولت وحدت ملی یا آشتی ملی خواسته همه فلسطینیان ازجمله رهبران مقاومت است؛ چه اینکه اسامه حمدان، عضو دفتر سیاسی حماس در گفتگو با خبرنگار آن بر لزوم چنین وحدتی در راستای مقابله با توطئههای غربی و عربی و نقشههای اسرائیل تأکید کرده بود.
اسامه حمدان، عضو دفتر سیاسی حماس
همچنین اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس هفته گذشته (پیش از سخنرانی اخیر محمود عباس) از موافقت این جنبش با برگزاری انتخابات با هدف حفظ وحدت ملی در فلسطین اشغالی خبر داد و گفت: در راستای حمایت از برگزاری انتخابات هیئت انتخاباتی حماس به کمیته انتخابات معرفی شده است. باید منتظر ماند و دید که با توجه به باز شدن پای پولهای نفتی قطر به سفر فلسطین، آیا تغییری در این اقدام مثبت حماس رخ خواهد داد یا خیر؟ چه اینکه خلیل الحیه، عضو دفتر سیاسی حماس شب گذشته گفت که اردوگاههای آوارگان فلسطینی نماد پایبندی به حق بازگشت باقی خواهد ماند و سرنوشت تمام قراردادهای مشکوک با هدف فراموش کردن موضوع فلسطین، به شکست محکوم است.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/