بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی فردا به فردو میآیند/ تزریق گاز UF6 به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ
به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا، بهروز کمالوندی در نشست خبری اعلام جزئیات گام چهارم کاهش تعهدات برجامی که ظهر امروز در سایت غنیسازی شهید علیمحمدی (فردو) برگزار شد، اظهار کرد: بنا بر دستور رئیس جمهور گاز به ۱۰۴۴ سانتریفیوژ موجود در این مجتمع غنیسازی تزریق شد.
وی افزود: همچنین قرار شد بر اساس پادمانها، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به فردو بیایند تا نمونهگیریهایی انجام شود که فردا این کار صورت خواهد گرفت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت: از ۱۵ آبان ماه که گام چهارم کاهش تعهدات برجامی رسماً آغاز شد، گازدهی به فردو آغاز شد و دانشمندان اتمی کاری را که چند روز به طول میانجامید در یک روز انجام دادند.
کمالوندی با بیان اینکه طبق برجام قرار بود تا ۱۵ سال در فردو غنیسازی صورت نگیرد، خاطرنشان کرد: طبق گام چهارم از این به بعد غنیسازی در فردو انجام میشود و که در همین راستا گاز UF6 به این سایت هستهای تزریق شد.
وی ادامه داد: حدود ۲۵ تن پسماند هستهای در کشور وجود دارد که حدود دو تن آن از نطنز به فردو منتقل شده تا دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه نصب ماشینهای پیشرفته در فردو دشوار نیست، گفت: برای ما کاری ندارد تا ماشینهای نسل قدیم را در این سایت هستهای جمعآوری کنیم و ماشینهای پیشرفته را نصب کنیم.
فعالیت روی ماشینهای IR9 با ظرفیت بالای 50 سو
کمالوندی با اشاره به اینکه در حال حاضر روی ۱۵ نوع ماشین پیشرفته کار میکنیم، تصریح کرد: اگرچه ماشینهای مهم ما IR۶، IR۸ است و اخیراً هم IR۹ با ظرفیت بسیار بالای ۵۰ سو به آن اضافه شده است، اما ماشینهایی هم این میان قرار دارند که میتوان گفت ماشینهای فرعی سانتریفیوژهای مذکور هستند که اصطلاحاً به ماشینهای کریتیکال و ساب کریتیکال تقسیم میشوند.
وی افزود: عمده ماشینهای پیشرفته کریتیکال هستند و ماشینهای ساب کریتیکال تفاوتهایی از نظر فنی دارند، اما مزایایی هم دارند که بهسرعت میتوانند تولید شوند و حساسیت ماشینهای پیشرفته را ندارند و میتوانند به ظرفیت تولید کمک کنند. ما با این هدف است که این ماشینها را روی کار میآوریم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: باید کارهایی انجام میشد، ماشینها چک میشدند، خلأسازی انجام میشد، سیستم کنترل اتوماسیون و تجهیزات کنترلی که توسط نیروی انسانی کنترل میشود و پسیواسیون که خودش یک مرحله کار چند ساعته است، تا نهایتاً سیستم جمعآوری را کنترل کنند و مطمئن شوند درست کار میکند، از اینجا به بعد گازدهی به زنجیرهها شروع میشود که نهایتاً جداسازی محصول انجام میشود.
تبدیل فردو باید به مرکز بینالمللی فیزیک هستهای
کمالوندی افزود: در مرحله بعد هم پایدارسازی زنجیرهها انجام میشود؛ دو نمونه تولیدشده همه مراحل تحت نظر آژانس است، تعدادی از بندهای برجام را کنار گذاشتهایم. بند ۴۴ میگوید فردو باید به مرکز بینالمللی فیزیک هستهای تبدیل شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه فردا روز مهمی است، گفت: فردا مرحله بتنریزی برای نیروگاه دوم بوشهر را داریم. علیرغم هم فشارها و اینکه آمریکا بوشهر و مرکز نظام ایمنی را تحت تحریم قرار داد. بعد از بتنریزی نیروگاه دوم وارد فاز بعدی نیروگاه سوم خواهیم شد.
لغو اعتبارنامه بازرس خرابکار آژانس بینالمللی انرژی اتمی
کمالوندی درباره جزئیات ممانعت از ورود یکی از بازرسان به سایت هستهای نطنز گفت: به این بازرس اجازه ورود به نطنز داده نشد و اعتبارنامه آن را لغو کردیم و اینها در یادداشتهایی به آژانس اطلاع داده شد. سیستم کنترلی نشان میداد که این بازرس یا آغشته به مواد است یا موادی همراه آن است. بارها کنترل شد و گزارشی به آژانس دادیم و آقای غریبآبادی نماینده ایران به شورای حکام ارائه کرد و به جز آمریکا و رژیم صهیونیستی و بعضی کشورهای منطقه، همه متقاعد شدند و گفتیم اسناد و فیلمها را نشان میدهیم که حرفمان براساس منطق است.
وی با بیان اینکه عدهای به دنبال سوءاستفاده از این موضوع هستند، گفت: اینها میخواهند بگویند که ایران پایبند به بحث مصونیت نیست. گزارش ما کامل و جامع بود که چرا ایران از حقوق خود استفاده کرده است و یک گزارش کاملاً حقوقی و در یادداشتی به آژانس این قضیه منعکس شد و استدلالهایی را براساس موافقتنامه پادمان ارائه کردیم از جمله اینکه مصونیت یک محدودیتی دارد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به پرسشی درباره رسیدن به ظرفیت یک میلیون سو گفت: در گام سوم فرصتی برای ما ایجاد شد که به کار ماشینهای جدید سرعت بدهیم و از این فرصت استفاده خوبی شده است و اینکه تا چه حد به سمت یک میلیون سو میرویم، بستگی به جواب دادن ماشینها در آینده دارد.
گامهای بعدی کاهش تعهدات برجام فنی نیست
کمالوندی در پاسخ به این پرسش که آیا گام چهارم آخرین گام است یا خیر خاطرنشان کرد: گام آخر نیست و گامهای دیگر هم میتواند باشد و چهار گام برداشتیم و طرف مقابل باید به خودش بیاید. حتماً گامهای دیگری هست. در حوزههای فنی باز مواردی داریم و فقط گامها مربوط به مسائل فنی نیست و میتواند شامل موضوعات دیگر باشد.
وی درباره گامهای بعدی گفت: حداقل 15 پیشنهاد دادهایم و هدف ما این نیست که از الان فکر گام بعدی باشیم، از الان باید فکر این باشیم که طرف مقابل متقاعد شود. سازمان انرژی اتمی محدودیتها را کنار گذاشته و در حال کار است و هر تصمیمی در سطح عالی گرفته شود ما آن تصمیم را با سرعت انجام میدهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره کنار گذاشتن ماشینهای IR1 گفت: هرچند سانتریفیوژ IR1 ماشینهای خوبی هستند، اما در بلندمدت ماشینهای ما IR1 نخواهند بود، ولی تولید انبوه آن بسته به تصمیم سیاسی و فنی دارد. مسائل فنی میگوید باید فعلاً تحقیقات ادامه یابد.
کمالوندی درباره اینکه آیا در قضیه تورقوزآباد این احتمال وجود دارد که عوامل رژیم صهیونیستی اقدام به آلوده کردن محیط کرده باشند، خاطرنشان کرد: کسی که بلا سرش میآید استاد میشود. بلاهای زیادی سر ما آمده است که نمونههای آن شهادت پنج شهید هستهای بود. ما دشمنهای قدری داریم که کمر بستهاند ایران را زمین بزنند که تا الان تیرهایشان به سنگ خورده است و از این به بعد هم به سنگ خواهد خورد.
تورقوزآباد مربوط به بخش خصوصی است
وی افزود: دشمن سعی میکند از هر چیز کوچکی بهرهبرداری کند. موضوع تورقوزآباد میتواند در چهار یا پنج کشور همین الان هم باشد، ولی آنقدر به آن توجه نمیشود و مسئله کوچکی است که قابل حل است و تلقی ما این است که حل خواهد شد. فضاسازیهای رسانهای نباید ملاک باشد و باید اطلاعات فنی ملاک ارزیابی قرار بگیرند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ادامه داد: تورقوزآباد یک جای معمولی است و سایت ما نیست که مربوط به بخش خصوصی است و میتواند هر اتفاقی بیفتد. در سایتهای ما کنترل خوبی انجام میشود.
کمالوندی گفت: در بحث بازرسی که از ورود آن به نطنز ممانعت به عمل آمد، آمریکا و صهیونیستها تلاش کردند سر و صدای زیادی به پا کنند که به ضررشان شد.
تأثیر گامهای برداشته شده بر همکاریهای بینالمللی با ایران
وی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر گامهای برداشته شده بر همکاریهای هستهای بینالمللی با ایران گفت: تا جایی که میدانم از سرعت این همکاریها کاسته نشده است. البته کار با کندی پیش میرود، چون میفرستند جاهایی که باید اجازه بگیرند و شرکتهایی که از تحریمهای آمریکا میترسند و این قدری کار را با کندی روبهرو میکند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که آیا اروپا میتواند پرونده ایران را به شورای امنیت ارسال کند یا خیر خاطرنشان کرد: اروپاییها در جایگاهی نیستند که موضوع را به شورای امنیت ببرند و باید تعهداتشان را انجام دهند.
قراردادهای تجاری ایران در حوزه ایزوتوپهای پایدار
کمالوندی در خصوص زمانبندی خروج ایران از حوزه تحقیق در ایزوتوپهای پایدار اظهار کرد: این کار سه مرحله داشته است که دو مرحله آن تقریباً تمام شده است و در مرحله نوشتن قرارداد هستیم که بتوانیم کار راهاندازی زنجیره را برای تولید شروع کنیم. هفته گذشته متخصصان روسیه آمده بودند و بحثهای کارشناسی صورت گرفته است و تا یک یا یک ماه و نیم آینده قرارداد تجاری آن منعقد میشود و در دو یا سه ماه آینده باید وارد این فاز شویم.
وی ادامه داد: حدود سه سال و نیم است این کار را شروع کردیم و با تبادل هیئتهای مختلف و بازدیدهای انجامشده میتوانیم علنی بگوییم که حتی بدون روسها میتوانیم این کار را صورت دهیم، البته به دلیل اینکه روسیه تا الان همکاری خوبی با ما داشته از جمله در بحث نیروگاهی و حمایت از حقوق حقه ایران در برجام و همچنین به دلیل اینکه روسیه نسبت به ما خیلی جلوتر هستند و 150 نوع آن را تولید میکنند ما باید 11 نوع تولید کنیم. باید حتماً این کشور را کنار خودمان داشته باشیم و در نتیجه کار در کنار آنها میتوانیم بگوییم قادریم تنهایی انجام دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره رآکتور آب سنگین اراک گفت: آمریکاییها در این موضوع سنگاندازی میکردند، چینیها یک مقدار تحت فشار بودند و الان شرایط بهتر شده است. تیم فنی قبلی آمریکا همکاری بسیار خوبی در بحث فنی بازطراحی رآکتور داشتند، ولی گروه ترامپ که آمد افراد دیگری آمدند و بعد هم که بیرون رفتند و الان هم به بقیه میگویند کمک نکنید.
رفتوآمدها برای عقد قراردادی هستهای
کمالوندی افزود: به چینیها گفتهایم اصلاً نباید به «ویور» آمریکا بسنده کنید. نماینده انگلیس هم که اخیراً به ایران آمد، در مسائل فنی تقریباً خوب کار میکند. تیم ما نیز دو سه روز دیگر به چین میرود و مدام در حال رفت و آمد هستند. تا به حال جلو رفتهایم و در مرحلهای هستیم که قراردادهای بلندمدتتری را پیش رو داریم.
وی در پاسخ به پرسشی درباره پروژه «ایتر» گفت: ما از این پروژه در جنوب فرانسه بازدید کردیم و پروژهای مورد نیاز بشریت است. اتحادیه اروپا با هشت کشور این پروژه را انجام میدهد و دهها میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام میشود و هدف این است که سال 2050 به نخستین نیروگاه 500 مگاواتی گداخت برسند که بعد از آن بتوانند اینها را تولید کنند که آن هم آزمایشی است. این پروژه با پول و دانش یک کشور به تنهایی قابل انجام نیست.
انتهای پیام/۴۰۷۹/پ
انتهای پیام/