هیچکس حق ندارد در میدان انتخابات بگوید تحت تأثیر جوسازیها قرار گرفتم
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از اداره کل روابط عمومی قوه قضائیه، آیتالله سید ابراهیم رئیسی در نشستی با فرهیختگان و فعالان فرهنگی اجتماعی که در مشهد مقدس برگزار شد، ضمن تسلیت شهادت امام حسن عسکری (ع) و تبریک سالروز آغاز امامت امام عصر (عج)، بیان کرد: این نشستها را برای خود فرصت و نعمتی الهی میدانم و معتقدم مهم نیست که دغدغهها در چه قالب و با چه ادبیاتی بیان شود. مهم این است که انسان در جریان این دغدغهها قرار گیرد و لذا تلاش داریم سازوکاری برای برقراری ارتباط مستمر با مجموعه قضایی استانها و ستاد قوه قضائیه برای انعکاس این دیدگاهها و دغدغهها فراهم کنیم و بهویژه در برقراری ارتباط با بدنه نخبگانی کشور، گامهای روبهجلو برداریم.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: در بیانیه گام دوم انقلاب که از سوی مقام معظم رهبری صادر شد و تحول در قوه قضائیه نیز بر همین بستر در حال انجام است، یکی از مهمترین محورها مقوله عدالت است. همانگونه که امیرالمؤمنین علی (ع) فرمودند، عدالت در مقام سخن بسیار گسترده و وسیع است اما اجرای عدالت کار آسانی نیست. بعد از توحید، هیچ مفهومی به فراگیری عدالت نداریم و این عدالت در ابعاد گوناگون وجود دارد که باید به مرحله اجرا درآید. بر همین مبنا هم قانون باید عادلانه باشد، هم مجریان قانون عادلانه اجرا کنند و هم در مقام تشخیص موضوع و حکم و اجرای احکام، عدالت رعایت شود.
آیتالله رئیسی افزود: پیچیدگیهای زمانه ما فوقالعاده زیاد است اما باور ما این است که هیچ مشکل حلنشدنی وجود ندارد و فقه، دین و آموزههای دینی در متن جامعه میتواند بهصورت تمام و کمال اجرا شود. بر همین اساس، این دعوا و دعوت را داریم که دین ما دین شاملی است، انقلاب ما جامع است و میتوانند پاسخگوی زندگی انسان معاصر باشند. امروز، عالم خسته از ظلم، تبعیض، بیداد و تجاوز به حقوق انسانها میتواند با تمسک به تمدن دینی از این شرایط طاقتفرسا نجات یابد.
رئیس قوه قضائیه گفت: پرچمی را که امام راحل برداشتند و امروز به دست باکفایت مقام معظم رهبری است و امثال بنده نیز سربازان ایشان در این میدان هستیم، با وجود همه مشکلات میتواند گرهها را باز کند منتها این امر نیازمند یک حرکت متقن همراه با عزم علمی، جزم عملی و حزم و دوراندیشی است. برخی حل مشکلات را دیر و دور میپندارند اما به عقیده ما شدنی و نزدیک است. ما مطلقاً نگاه ناامیدانه نداریم. گرچه سختیهایی وجود دارد و با برخی موانع مواجهیم. بالاخره منافع برخی افراد و باندهای ثروت و قدرت و جریانسازیها مانعتراشی میکنند اما همه اینها قابلعبور است و ما به لطف خدا هیچ مانعی را مانع نمیبینیم.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه ما در این میدان وظیفه داریم به تکلیف خود عمل کنیم، شاخص الگوی اسلامی - ایرانی را محور قرار دادن تکلیفمداری برشمرد و با اشاره به مصداق انتخابات در این زمینه اظهار کرد: در همه جای دنیا صندوق و نظارت و ... در انتخابات وجود دارد اما تفاوت بنیادین انتخابات ما با همه انتخاباتها در عالم، همین مقوله تکلیفمداری است. در این میدان هیچکس حق ندارد بگوید تحت تأثیر جوسازیها قرار گرفتم. این عذر در محضر پروردگار بههیچعنوان پذیرفته نیست. باید با چشم باز و شناخت، حرکتی امیدوارانه داشت. بزرگترین گناه، یاس و ناامیدی است که القای شیطان و دشمن است. آنچه در بیانیه گام دوم نیز به ما امر شد، ترویج فرهنگ «ما میتوانیم» است.
رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر لزوم اصلاح برخی قوانین و مقررات، از اقدامات دستگاه قضایی در این زمینه خبر داد و خاطرنشان کرد: ما دنبال اصلاحاتی هستیم که روال دادرسی را تسهیل و متقنتر کند. البته یکی از اصلیترین محورها، نیروی قضائی کارآمد است. همه نخبگان و نیروهای توانمند باید به میدان بیایند. فتوای امام و نظر مقام معظم رهبری در خصوص ورود به عرصه قضاوت، برخلاف بسیاری از فقها این است که باید نسبت به عدم ورود به این میدان، احتیاط کرد و هر کس توانا باشد و به این عرصه پا نگذارد، در پیشگاه خدا مورد مواخذه قرار خواهد گرفت؛ لذا نیروهای فرهیخته از حوزه و دانشگاه باید وارد عرصه قضاوت شوند.
آیتالله رئیسی در خصوص رفتار قضات با مردم، بر ضرورت خوشاخلاقی تأکید کرد و درعینحال گفت: رفتار خوب، یک اصل اساسی و غیرقابلانکار است؛ چنانکه خداوند به وجود مقدس نبی مکرم اسلام (ص) نیز میفرماید اگر بداخلاق باشی مردم از اطرافت کنار میروند. قاضی و کارمند باید با حوصله به سخن مردم گوش بسپارند. منتها دلایل برخی بیحوصلگیها نیز باید مورد توجه باشد. وقتی به دلیل کثرت پروندهها در عدلیه، فشار زیادی بر قاضی وارد میشود و ما از او میخواهیم همه پروندهها را با دقت رسیدگی کند، به آمار مشخصی برسد و مراقب باشد به احدی ظلم نشود، گاهی بیحوصلگی طبیعی به نظر میرسد. البته هیچ مجوزی برای بداخلاقی وجود ندارد اما مقصود این است که باید نگاه آسیبشناسانه به این موضوع داشت.
رئیس قوه قضائیه افزود: ما در خصوص علل اطاله دادرسی، دهها علت درونسازمانی و برونسازمانی را احصاء کردهایم و معتقدیم قابل حل است منتها گاهی میبینیم بهعنوانمثال یک تصمیم نادرست اقتصادی، موجب میشود دادگستری با انبوهی از پرونده چک برگشتی مواجه شود. بسیاری از پروندهها محصول این تصمیمات و از طرفی نوسانات اقتصادی است. نوع آسیبهای اجتماعی نظیر اعتیاد، طلاق، مفاسد اخلاقی و ... در شکلگیری پروندهها مؤثر است. بر همین مبنا ما به دنبال یک ارتباط مستمر معنادار با حوزه و دانشگاه برای ریشهیابی تشکیل پروندههای قضائی هستیم.
آیتالله رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر اینکه ما نیاز داریم با جامعه صحبت کنیم و جامعه باید از نحوه اقدامات ما باخبر باشد، بهعنوان نمونه به حکم پرونده پدیده شاندیز اشاره کرد و با قدردانی از قضات رسیدگیکننده به این پرونده گفت: حکم این پرونده بیش از 500 صفحه است که ضمن قدردانی از تلاشهای قضات باید این قبیل آرا در معرض قضاوت صاحبنظران و اندیشمندان قرار گیرد. علاوهبراین باید زمینه اجرای حکم فراهم شود که خوشبختانه با جلساتی که داشتیم و تشکیل چند کارگروه در این زمینه، زمینه اجرای حکم پرونده پدیده در حال فراهم شدن است. درمجموع معتقدیم باید مسائل با مردم در میان گذاشته شود و بهویژه بعضی احکام که دغدغه مردم است، به اطلاع آنان برسد.
رئیس قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر ثبات و استمرار تحول در دستگاه قضائی، مبارزه با فساد را امری مستمر عنوان کرد و با بیان اینکه مبارزه با فساد در ذات انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی است، یادآور شد: پیشگیری از فساد و مبارزه با آن باید در همه لایههای نظام، اجرایی شود.
آیتالله رئیسی همچنین با اشاره به جوانگرایی در دستگاه قضائی اظهار کرد: ما بعضی چهرههای مسن کارآمد، خستگیناپذیر و اهل تلاش و فعالیت داریم که باید از وجود آنها استفاده کنیم. اصل توجه به جوانان و بهکارگیری آنان بسیار مهم است، منتها در دستگاه قضائی گاهی قانون الزام کرده که افراد باتجربه که از پختگی بالایی برخوردارند در مناصب گمارده شوند؛ چنانکه در خصوص قضات دیوان عالی کشور و دیوان عدالت اداری این الزام قانونی وجود دارد و نمیتوان بر خلاف آن رفتار کرد. قضاوت مهندسی اجرای قانون است و در مراجع عالی، باید از چهرههای باتجربه استفاده کنیم اما قطعاً در بخشهایی که امکان آن وجود داشته باشد از جوانان توانمند بهره میگیریم و این کار را هم انجام دادهایم.
رئیس قوه قضائیه در ادامه با تأکید بر لزوم مردمیبودن دستگاه قضائی، به موضوع حقوق بشر اشاره کرد و گفت: ما در این زمینه چندین نشست از جمله با همه نمایندگان خارج از کشور داشتیم و اخیراً نیز جلسه ستاد حقوق بشر برگزار شد که مباحث خوبی در آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت؛ اما در مجموع، بنای تبلیغات دشمن این است که صدای ما در عرصه حقوق بشر، هیچ طنین و بازتابی در دنیا نداشته باشد و صرفاً حرف ناحق آنان به گوش مردم جهان برسد. ما باید تلاش کنیم جایگاه حقوق بشری جمهوری اسلامی به سمع و نظر افکار عمومی دنیا برسد و معتقدیم حرف حق جای خود را در عالم باز خواهد کرد.
آیتالله رئیسی در پایان به تبیین شاخصههای شهر اسلامی و آرمانشهر پرداخت و تصریح کرد: شاخصه شهر اسلامی، معنویت، عدالت، عقلانیت و اخلاق است که باید برای تحقق این شاخصهها تلاش کرد.
بر اساس این گزارش، نمایندگان نخبگان و فعالان فرهنگی و اجتماعی در این نشست به مدت حدود 2 ساعت به بیان دیدگاهها، دغدغهها و نقطهنظرات خود پرداختند.
انتهای پیام/4127/پ
انتهای پیام/