دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 آبان 1398 - 12:09
گزارش آنا از مشکلی که مناطق سیل‌زده را تهدید می‌کند؛

اولین زمستان پس از سیل در راه است/ داغ سیل‌زدگان تازه نشود

یک کارشناس محیط زیست می‌گوید:‌ یکی از دلایلی که سبب شد سیل خسارت‌های زیادی به بار بیاورد خشک‌سالی‌های متمادی بود که باعث می‌شد که به بحث احتمال وقوع سیل توجه جدی نشود.
کد خبر : 441817
3231256.jpg

گروه اجتماعی خبرگزاری آنا- ملیحه محمودخواه؛ این روزها صدای باران، فرارسیدن پاییز را نوید می‌دهد؛ اما این سرخوشی پاییز برای مردم در مناطق سیل‌زده آن‌قدر هم زیبا نیست و نگرانی‌های مردم در این مناطق چند برابر شده است.


سیل در واپسین روزهای سال 97 و در ابتدای سال جاری استان‌های گلستان، لرستان و خوزستان را تحت تأثیر قرارداد و خسارت‌های زیادی نیز به بار آورد؛ اما باگذشت زمان هنوز برخی از این خسارت‌ها جبران نشده است و بیم آن می‌رود که بارندگی‌های پاییزی خسارت بیشتری را به واحدهای نیمه‌کاره وارد کند.


سیل در لرستان ویرانگر بود


سیل بسیاری از شهرستان‌های استان لرستان را درگیر خود کرد و خسارت‌های زیادی را در پل‌دختر، دلفان، دورود و کوهدشت به‌جای گذاشت. در سیل سال گذشته 6 هزار واحد تجاری و 35 هزار واحد مسکونی در این استان آسیب دیدند. بارندگی‌های بهاری سال جاری، 8 هزار میلیارد خسارت به زیرساخت‌های این استان وارد کرد این در حالی است که در سیل لرستان ۱۸ شهر و یک هزار و ۲۰۰ روستا درگیر سیلاب و ۳۵ هزار خانوار دچار مشکل شدند، راه ۸۷۰ روستا، برق یک هزار و ۱۴۵ روستا، ارتباط تلفنی ۳۶۰ روستا و ۱۰ شهر، گاز ۱۸۲ روستا و آب ۸۰۰ روستا قطع شد.


اما در حال حاضر بیش از 7 ماه از این سیل می‌گذرد و با وجودی که اقداماتی برای بازسازی صورت گرفته است؛ اما روند آن به‌کندی سپری می‌شود.


اگرچه بخشی از این خسارت‌ها از جمله ترمیم پل‌ها تا حدود زیادی در روستاها رفع شده اما هنوز مشکلات فراوانی در زمینهٔ مسکن، کشاورزی، باغات، بهداشت، مدارس، کسب‌وکار و… پیش روی مردم است و موجب نگرانی و دغدغه سیل‌زدگان شده و رفع آن‌ها نیاز به توجه بیشتر دارد.


علی مقصودی دهیار روستای محمودآباد پلدختر در گفتگو با خبرنگار حوزه رفاه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا می‌گوید، هنوز بسیاری از مشکلات در این منطقه به جای خود باقی است؛ در روزهای اولیه وقوع سیل همه می‌گفتند که باید بازسازی‌ها در اسرع وقت انجام شود اما پس از گذشت مدتی تقریباً به فراموشی سپرده شدیم و هیچ مسئولی برای حل مشکلات ما وارد عمل نشد.


وی با تأکید بر اینکه وقتی برای حل مشکلات به سازمان‌های متولی مراجعه می‌کنیم، با جواب مشترک کمبود بودجه روبرو می‌شویم؛ ادامه می‌دهد: در شهرها وضعیت متفاوت است و بسیاری از مردم موفق شدند شرایط خود را تغییر دهند اما در روستاها مردم شرایط مالی مناسب برای گذر از بحران‌های خود نداشتند و وضعیت تغییر چندانی نکرده است.


دهیار روستای محمودآباد به خرابی پل‌های منتهی به این روستا اشاره کرده و می‌افزاید، ساخت برخی از پل‌ها و راه‌های ارتباطی در روستا زمان‌بر شده است و در حال حاضر که بارندگی‌ها آغاز شد، گمان آن می‌رود که این روند طولانی‌تر نیز شود.


بارندگی شود مردم با مشکل روبرو می‌شوند


این صحبت‌ها در حالی مطرح می‌شود که سید حبیب‌الله موسوی بخشدار معمولان هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا از کند بودن روند بازسازی‌ها شکایت می‌کند و می‌گوید: حتی آسفالت‌های بخش معمولان انجام‌ نشده است و با توجه به‌ پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی بارندگی‌ها در آبان و آذر زیاد خواهد بود و عدم بازسازی خدمات عمومی در این مناطق می‌تواند مشکلات مردم را دوچندان کند.


وی با اشاره به اینکه پل‌های ارتباطی برخی از روستاها صد درصد تخریب شد؛ اما بازسازی آن‌ها کامل نشده و همچنان ادامه دارد تشریح می‌کند که در مناطق نیز که بازسازی‌ها انجام‌شده است روند آن کامل نشده و نتیجه ثمربخشی به دنبال نداشته است


بخشدار معمولان با تأکید بر اینکه بارندگی شدید در این منطقه دوباره می‌تواند راه‌های ارتباطی روستاهایی را که در حال حاضر نیمه‌کاره مانده است تخریب کند تأکید می‌کند: مسئله اینجاست که خط انتقال گاز و آب آشامیدنی معمولان که از عرض رودخانه کشکان عبور می‌کند، در ایام سیل ۱۰۰ درصد تخریب شدند. قرار بود خط انتقال این دو شبکه از کف رودخانه عبور کند؛ اما هنوز این پروژه آغاز نشده و بدون متولی مانده است.


رودخانه‌ها باید لایروبی شوند


اما یکی از مسئولان حوزه محیط‌زیست شهر پلدختر معتقد است که رودخانه پلدختر باید لایروبی شود و اگر این اتفاق رخ ندهد دوباره با یک بارندگی آب به شهر نفوذ می‌کند.


محمد تولایی به خسارت یک هزار و 300 میلیاردی تومانی سیل اشاره‌ کرده و می‌گوید:‌ یکی از دلایلی که سبب شد سیل خسارت‌های زیادی به بار بیاورد، خشک‌سالی‌های متمادی بود که باعث شد احتمال وقوع سیل جدی گرفته نشود.


وی اضافه می‌کند: به‌دلیل اینکه دهانه پل‌ها و مسیرهای رودخانه‌ها با توجه به 12 سال خشک‌سالی پر شده بود، بنابراین هیچ تلاشی برای از بین رفتن این آبرفت‌ها صورت نگرفته بود به‌همین علت پل‌ها رهاشده و به مسیر رودخانه‌ها توجه نمی‌شد.


این کارشناس محیط‌زیست با اشاره به اینکه توصیه‌های هواشناسی باید جدی گرفته شود، ادامه می‌دهد: این اتفاق در سایه بی‌توجهی به‌احتمال وقوع سیل رخ داد و اگر همین منوال ادامه پیدا کند و لایروبی انجام نشود، تکرار این ماجرای تلخ دور از انتظار نخواهد بود.


وی به بحث توجه به زیرساخت‌های پل‌ها تا زمان بارندگی‌ها اشاره‌کرده و ادامه می‌دهد: برای جلوگیری از تخریب خانه‌های مسکونی براثر بارندگی‌هایی که سازمان هواشناسی آن را پیش‌بینی کرده است، باید مسیرهای رودخانه‌ها لایروبی و راه‌های خروج آب برای آن در نظر گرفته شود.


وقت تحقق وعده‌ها است


باوجودآنکه در حوزه زیرساخت‌ها اقدامات پیش‌بینی شده برای مناطق سیل‌زده روند کندی دارد؛ اما به گفته مردم این مناطق، بازسازی مناطق سیل‌زده مناسب بوده اما این اتفاق در روستاها به کندی پیش می‌رود.


بارندگی‌ها با روزهای پایان مهرماه خودی نشان داده‌اند و آمده‌اند تا خبر از بارش‌های خوب پاییزی دهند در چنین شرایطی بهبود وضعیت زیرساخت‌های استان از همه‌چیز مهم‌تر جلوه می‌کند و حضور آن‌ها در میدان برای تحقق وعده‌ها بیش از هر زمان دیگری باید نشان داده شود.


انتهای پیام/4087/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب