بارداری احتمال ابتلا به سنگ صفرا را افزایش میدهد/ تمام بیماران نیاز به جراحی ندارند
دکتر جعفر فره وش در گفتوگو با خبرنگار گروه اجتماعی آنا درباره سنگ کیسه صفرا، گفت: سنگهای کیسه صفرا به مرور زمان در اثر چاقی، اضافه وزن، لاغر شدن به مقدار زیاد اما در مدت کوتاه، پیروی از رژیم غذایی نامناسب، بارداری و یا تکرر زایمان ایجاد میشود و در برخی افراد نیز میتواند ابتلا به سنگ صفرا دارای سابقه خانوادگی باشد.
این فوق تخصص گوارش و کبد، افزود: غلیظ شدن صفرا نسبت به ترکیباتش موجب رسوب شدن کریستالهای ریزی در صفرا میشود که ممکن است بر اثر درمان نشدن به موقع و رعایت نکردن رژیم غذایی این کریستالها بزرگ شده و به هم چسبیده شوند و در نهایت موجب ایجاد سنگ صفرا شوند که این بیماری بیشتر افرادی که از رژیم غذایی چرب پیروی میکنند، افراد بالای 40 تا 50 سال، نژادهای سفید و افرادی که داروهای هورمونی مصرف میکنند، را در معرض خطر قرار میدهد.
وی با بیان اینکه زنان باردار در خطر ابتلا به سنگ صفرا هستند، یادآور شد: در دوران بارداری میزان هورمون استروژن افزایش مییابد که این مساله موجب کاهش تخلیه صفرا میشود که این مساله موجب ایجاد سنگ ریزه صفرا میشود.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: ایجاد سنگ صفرا در برخی افراد بدون علامت و درد است به همین دلیل نیاز نیست تمام بیماران مورد جراحی قرار بگیرند و تنها افراد باید از مصرف غذاهای پرچرب و پرکالری اجتناب کنند اما در برخی دیگر از افراد که سنگ صفرا با علائمی مانند درد، التهاب و عفونت همراه باشد باید سنگ صفرا برداشته شود که در برخی موارد پزشک ناچار است علاوه بر سنگ، کیسه صفرا را نیز خارج کند.
به گفته وی؛ برداشتن کیسه صفرا هیچ گونه مشکلی در ادامه زندگی فرد ایجاد نمیکند و یک فرد میتواند بدون کیسه صفرا زندگی عادی خود را ادامه دهد.
فره وش در ادامه یادآور شد: به افرادی که دچار سنگ صفرا بیعلامت هستند، توصیه میشود از مصرف غذاهای پرچرب خودداری کنند، از مواد غذایی کم کالری استفاده کنند، تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش دهند اما حجم غذای خود را کاهش دهند.
وی درباره عوارض جراحی سنگ صفرا گفت: جراحی علاوه بر التهاب کیسه صفرا موجب احساس ناراحتی در فرد میشود. از طرفی درمان نکردن سنگ صفرا موجب میشود سنگ صفرا به داخل مجرای صفرا وارد شده و موجب انسداد صفرا و ایجاد زردی در فرد شود.
این فوق تخصص گوارش و کبد درباره انواع جراحیهای برداشتن سنگ صفرا گفت:سنگ صفرا یا از طریق جراحی و برداشتن کیسه صفرا و یا از طریق لاپراسکوپی قابل انجام است.
وی افزود: زمانی که فردی دچار سنگ صفرا میشود نمیتوان با درمانهای موجود اندازه سنگ را کوچک کرد بلکه ارائه خدمات پزشکی تنها برای جلوگیری از افزایش اندازه سنگ انجام میشود.
انتهای پیام/