دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مهر 1398 - 16:08
روحانی در نشست خبری:

سانتریفیوژهای «IR9» به‌زودی آغاز به‌کار می‌کنند/حمله به نفت‌کش ایرانی کار یک رژیم است

رئیس‌جمهور در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به کاهش تعهدات برجامی، از آغاز به کار سانتریفیوژهای «IR9» خبر داد.
کد خبر : 430723
157105968513596500.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی در نشست خبری با اصحاب رسانه گفت: دولت یازدهم از خرداد ۹۲ تا دی‌ماه ۹۶ مسیری را طی کرد که شاخص‌های سیاسی و امنیتی صحیح بود. از دی‌ماه سال ۹۶ وارد مسیر حساسی شدیم، کبریت آن شرایط زمانی در داخل زده شد که از خارج هدایت آن صورت می‌گرفت.


وی اظهار کرد: پیش‌بینی اقتصادی و خارجی در سال ۹۷ نشان می‌داد که سال 97 سال بسیار سختی بود و در سال ۹۸ نیز این شرایط سخت‌تر بود.


تورم نقطه‌به‌نقطه از ۵۲ درصد به ۳۴ درصد رسیده است
رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: برخی بحث تورم سه‌رقمی را برای ایران مطرح کردند، ولی در این ۱۸ ماه دولت و نظام توانستند از طوفان سخت عبور کنند.


روحانی با اشاره به این‌که جمهوری اسلامی ایران با هوشمندی و صبر از شرایط سخت عبور کرد، خاطرنشان کرد: از اردیبهشت سال ۹۸ شاخص‌ها مسیر درستی را طی می‌کنند و تورم نقطه‌به‌نقطه از ۵۲ درصد به ۳۴ درصد رسیده است.


وی افزود: رشد اقتصادی کشور در سال ۹۷ منفی بود ولی پیش‌بینی می‌کنیم رشد اقتصادی مثبت شود.


رئیس قوه مجریه خاطرنشان کرد: رکورد اشتغال در تابستان امسال مطلوب بود و نسبت به تابستان سال گذشته ۸۴۳ هزار اشتغال خالص داریم و بیکاری ۱.۸ درصد کاسته شده است.


روحانی درباره وضعیت فعلی صادرات و واردات گفت: در زمینه صادرات و واردات شرایط مناسبی داریم و تراز تجاری ۶ ماه نخست مثبت نیست و یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار تراز منفی داشتیم.


رئیس‌جمهور درباره نرخ ارز خاطرنشان کرد: نرخ ارز از نسبت به پارسال حرکت کاهشی داشته و به سمت تعادل حرکت کرده و در یک سال گذشته حدود ۴۰ درصد بر ارزش پولی ملی افزوده شده است.


وی با اشاره به شرایط زندگی اقشار حقوق‌بگیر گفت: کارمندان با حقوق ثابت در ۱۸ ماه گذشته تحت فشارهای بسیار زیادی قرار داشتند، اما مدیران دولتی پشت بحران را شکستند و از لحاظ سیاسی و اقتصادی ایران هیچ‌وقت شکست نخورد؛ لذا تمام تلاش دولت این است که در دو سال ثبات اقتصادی به زندگی مردم بازگردد.


روحانی درباره بدعهدی سه کشور اروپایی در برجام خاطرنشان کرد: آمریکا به‌دلیل فشار افراطیان داخلی آمریکا، رژیم صهیونیستی و عربستان از برجام خارج شد و آن‌ها فکر می‌کردند که ایران سریع از برجام خارج می‌شود، اما نظام جمهوری اسلامی در یک اقدام هوشمندانه، تعهدات برجامی خود را کاهش داد.


سانتریفیوژهای «IR۷»، «IR۸» و «IR۹» به‌زودی تزریق می‌شوند
رئیس قوه مجریه درباره بدعهدی اروپایی‌ها گفت: من این را قبول ندارم که سه کشور اروپایی از آمریکا پیروی کردند، اما قبول دارم که آن‌ها پای تعهدات برجامی خودشان نمانند و در مقابل این بدعهدی‌ها، سیاست ایران کاهش تعهدات برجامی است و از اردیبهشت سال ۹۸ قدم‌های خودش را برداشته است.


وی افزود: در گام سوم در زمینه تحقیق و توسعه زمان‌بندی‌های جدیدی داریم. الآن سانتریفیوژهای IR4 و IR6 راه‌اندازی شده‌اند و به‌زودی به سانتریفیوژهای IR۷ و IR۸ و IR۹ نیز گاز تزریق می‌شوند.


روحانی ادامه داد: گام سوم تحول بسیار بزرگی بوده که ایران آغاز کرده است. اگر آن‌ها در این فرصت به تعهداتشان بازگردند ما نیز به تعهدات کامل خود بازخواهیم گشت، اگر آن‌ها همین مسیر را ادامه بدهند ما هم گام‌های بعدی را بر خواهیم داشت.


رئیس‌جمهور در مورد جراحی بزرگ بودجه سال ۹۹ و بزرگ شدن سهم مالیات در آن اظهار کرد: مسئله بودجه بسیار مهم بوده، چه بودجه سال آینده و چه سال ۹۸، به این دلیل که در سال جاری و چند ماه آینده چگونه مبالغ را محقق کنیم.


وی ادامه داد: ما در زمینه بودجه مشکلات و گرفتاری‌هایی داریم که باید منابع بودجه را با توجه به مشکلات جاری تأمین کنیم. البته از لحاظ بودجه عمرانی، سال جاری وضعیت بهتری داریم به‌طوری‌که ۳۰ هزار میلیارد تومان پرداخت شده و یا خواهد شد.


روحانی تصریح کرد: طبق وعده‌هایی که داده‌ایم بودجه و یارانه‌ها طبق زمان پیش‌بینی‌شده پرداخت شده است. همچنین پول اوراقی که منتشر شده، سر وقت داده شده است. این موضوع بسیار برای آسایش و آرامش مردم مهم بوده است.


بودجه جاری را باید از درآمد نفتی جدا کنیم
رئیس قوه مجریه گفت: مشکلاتی در زمینه بودجه سال آینده وجود دارد و این حرف درستی است که بودجه جاری را باید از درآمد نفتی جدا کنیم، اما جدا کردن این دو احتیاج به جراحی دقیقی برای ادامه حیات می‌خواهد تا به‌خوبی مسیر به پیش رود. ما در حال انجام این کار هستیم هرچند آغاز آن سخت است، به‌خصوص برای کشوری که بودجه آن به نفت متکی بوده، ولی کار را پیش می‌بریم.


وی افزود: برای تأمین بودجه سال آینده ما باید در زمینه خصوصی‌سازی و واگذاری سهام سریع‌تر عمل کنید که البته نیازمند دقت بیشتر است.


روحانی بیان کرد: ما در زمینه مالیات هم باید معافیت‌های مالیاتی را کاهش داده و فرار مالیاتی را کم کنیم. باید صادرات به‌خصوص در حوزه صادرات غیرنفتی را بیشتر کنیم.


رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: سال ۹۹ تکیه بر نفت در بودجه پایان خواهد یافت و در این زمینه دولت و همچنین ستاد اقتصادی دولت بحث کرده و اقداماتی را انجام می‌دهد و همچنین شورای هماهنگی سه قوه قدم‌هایی را در این مسیر برداشته و تصمیماتی اتخاذ خواهد کرد.


وی گفت: تا زمان تقدیم بودجه مجلس در آذرماه اقدامات مناسبی برای تدوین بودجه غیرنفتی انجام خواهد گرفت.


برای حل مسائل منطقه‌ای موضوع یمن بااهمیت است
روحانی در پاسخ به پرسش دیگری در مورد روابط ایران و امارات گفت: یکی از اهداف سفر نخست‌وزیر پاکستان به ایران این بود که در زمینه مسائل منطقه با هم گفتگو کنیم به دلیل اینکه آقای نخست‌وزیر بعدازاین به عربستان سفر خواهد کرد و می‌خواستند نکات موردنظر جمهوری اسلامی را نیز بشنوند.


رئیس‌جمهور ادامه داد: ایشان خدمت مقام معظم رهبری هم رسیدند ایشان هم نکات موردنظر نظام و سؤالات آقای عمران خان را پاسخ دادند.


وی تأکید کرد: برای حل مسائل منطقه‌ای از جمله مسائل ایران و عربستان موضوع یمن موضوع بااهمیتی است. اگر در موضوع یمن به یک آتش‌بس و پایان جنگ برسیم، یکی از گره‌های منطقه در روابط ایران و عربستان باز می‌شود.


روحانی تصریح کرد: ما هیچ‌وقت نخواستیم با همسایگانمان روابط بدی داشته باشیم، بلکه همیشه به دنبال روابط خوب بودیم.


رئیس‌جمهور ادامه داد: طرح بسیار مهمی را در سازمان ملل مطرح کردیم به‌عنوان طرح امید و طرح صلح هرمز، این طرح امروز برای هشت کشور منطقه ارسال شده است. با سازمان ملل نیز در حال گفتگو هستیم و امیدواریم این طرح بتواند بخشی از مشکلات و مسائل منطقه را با چهارچوب مورد نظر ایران حل کند.


روحانی تأکید کرد: ایران معتقد است مشکلات منطقه باید به دست کشورهای منطقه حل شود ولی برخی معتقدند که باید با حضور کشورهای دیگر حل شود. به غیر از پاکستان کشورهای دیگری نیز در این زمینه تلاش می‌کردند و تلاش می‌کنند از جمله کشور عراق. ما مشکلی نداریم که از طریق گفتگو مسائل و مشکلات منطقه را با کشورهای منطقه ازجمله عربستان حل کنیم.


رئیس‌جمهور تصریح کرد: هدف قرار گرفتن کشتی ایرانی مشکلاتی را ایجاد کرده است که امیدواریم تحقیقات ما به‌زودی به نتیجه نهایی برسد. آنچه مسلم است یک رژیم با کمک برخی کشورها این کار را انجام داده است. بررسی‌ها در حال نهایی شدن است.


روحانی همچنین اظهار داشت: ارتباطاتی بین ایران و امارات در ماه‌های اخیر به‌وجود آمده است، برخی مقامات اماراتی به ایران آمدند و برخی مقامات ایرانی به امارات رفتند. روابط ایران و امارات بهتر از ماه‌های گذشته است و روند به سمت بهبود پیش می‌رود.


رئیس‌جمهور در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه آیا شما تغییر کرده‌اید و یا رأی مردم را فراموش کرده‌اید و اگر نتوانستید به همه وعده‌های خود عمل کنید به چه دلیلی بوده است، اظهار کرد: در انتخابات به مردم وعده‌هایی دادیم. مردم نیز خواسته‌هایی داشتند که مطرح کردند. آنچه ما به مردم وعده دادیم در قالب برنامه‌ای بود که ارائه کردیم.


وی افزود: شرایط انتخابات در یک شرایط عالی برگزار شد و در منطقه آرامش نسبی وجود داشت. داعش شکست‌های سهمگینی را متحمل شده بود. برجام اجرا شده بود و شرایط اقتصادی بسیار خوبی در ایران وجود داشت. ما بالاترین رشد اقتصادی را در دنیا داشتیم.


روحانی تصریح کرد: من به مردم وعده دادم که کوشش خواهم کرد از طرف ایران برجام صدمه نبیند و این کار را کردم و نه گذاشتم از طرف ایران برجام صدمه ببیند. آمریکایی‌ها به‌دنبال این بودند که ایران در نقض برجام پیش‌قدم شود.


رئیس‌جمهور گفت: من به مردم وعده دادم شرایط اقتصادی را با کمک مردم پیش می‌بریم، اما با شرایط جدیدی مواجه شدیم، پیش‌بینی سال ۹۶ را نمی‌کردیم و فکر نمی‌کردیم که یک عده افراد کم‌خرد حادثه دی ۹۶ را ایجاد کنند و بعد یک عده ضدانقلاب سوءاستفاده کنند و چراغ سبز به ترامپ نشان داده شود و بعد شدیدترین تحریم‌ها در سال ۹۷ و ۹۸ به ایران تحمیل شود که هیچ‌گاه چنین شرایطی سابقه نداشته است.


روحانی اظهار کرد: تحریم‌ها علیه ایران وضع شد و به نظر من ما باید کار دولت و عملکرد دولت را با شرایط موجود منطبق کنیم. در این شرایط دولت و ملت در کنار یکدیگر کار عظیمی را انجام دادند البته برخی حوادث طبیعی مانند زلزله کرمانشاه و سیل عظیم فروردین ۹۸ را پیش‌بینی نمی‌کردیم، این حوادث نیز به‌طور طبیعی مشکلاتی را برای مردم و دولت ایجاد کرد. ما فکر نمی‌کردیم در منطقه برخی تا این حد به دنبال شرارت باشند.


وی افزود: دولت نه خسته است نه ناتوان و نه ناکارآمد، دولت توانمند و برنامه‌ریز است و حاضر است از سخت‌ترین بحران‌های اقتصادی در مدت کوتاه خارج شود. ما ظرف پنج روز از بحران‌های اقتصادی خارج شدیم که نشان‌دهنده کارآمدی و توانمندی دولت است.


رئیس قوه مجریه تصریح کرد: در زمینه اقتصادی نیز از حالت شبه‌بحران خارج شدیم، البته مردم هنوز مشکلات دارند.


از مذاکره نمی‌ترسیم
رئیس‌جمهور گفت: در سفر سازمان ملل پیامِ رسایی به جهان دادیم، اول اینکه ایران به‌دنبال صلح در منطقه است و به‌دنبال جنگ و ناامنی و جنگ نیست. ثانیاً به دنیا گفتیم که از مذاکره نمی‌ترسیم و این موضوع را همه شنیدند و حتی آماده بودیم در نیویورک اجلاس 1+5 تشکیل شود به شرط اینکه مطمئن شویم اجلاس 1+5 است.


روحانی خاطرنشان کرد: به سران اروپایی هم گفتم هر زمان اطمینان پیدا کنم منافع ملت ایران تأمین می‌شود و بار فشار از دوش ملت برداشته شود، من شخصاً حاضرم قربانی شوم و حتماً این کار را خواهم کرد در آینده نیز این کار را خواهم کرد.


وی تصریح کرد: هر زمان بدانم ملاقات و جلسه‌ای منافع ملت ایران را تأمین می‌کند، من آماده فداکاری و ایثارگری هستم و افتخار می‌کنم برای منافع ملی قربانی شوم البته در این راه قربانی شدن برای هرکسی افتخار است، برای من هم افتخار است.


رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد فرمایش رهبری در مورد رسیدگی به حقوق‌های نجومی و عدم اجرایی شدن قوانین مربوط به شفافیت پرداخت‌های مدیران دولتی اظهار کرد: بحث پرداخت‌های حقوق‌های نجومی یک شعار انتخاباتی بود و ما از این گذر کرده‌ایم. کل مبلغ پرداختی ۳۰۰ میلیارد بود که از افراد نیز پس گرفته شد.


روحانی با اشاره به این موضوع که در زمینه حقوق غیرعادلانه آغازگر ماجرا دولت بود، افزود: مردم باید از مسائل آگاه شوند و در این زمینه دولت در حال تصحیح کردن آیین‌نامه‌هایی و ارائه آن به مجلس محترم است.


لایحه شفافیت همه مسائل را شفاف می‌کند
رئیس‌جمهور ادامه داد: لایحه شفافیت که تقدیم مجلس شده، فقط بحث حقوق را شامل نمی‌شود، بلکه همه مسائل باید طبق آن شفاف شود و هرکس و در هر مقامی که برای مردم تصمیم می‌گیرد باید معلوم شود چه تصمیمی گرفته، چه نظری داده و به چه چیزی رأی داده است.


وی اضافه کرد: باید در قالب سامانه‌هایی که در حال تهیه هستیم اطلاعات را در اختیار مردم قرار دهیم.


رئیس قوه مجریه تصریح کرد: همچنین لایحه مبارزه با فساد اقتصادی و شفاف‌سازی در حال بررسی در دولت بوده و به‌زودی تقدیم مجلس خواهد شد.


روحانی افزود: لایحه سوم نیز که در دستور کار قرار دارد، بحث تعارض منافع است. من باید نکته‌ای را به‌طورکلی به محضر مردم ایران اعلام بکنم که مبارزه با فساد کاری ضروری و لازم است؛ اما مبارزه با فساد به‌صورت موردی، هیجانی و تبلیغاتی ما را به هدف اصلی نمی‌رساند.


وی افزود: ما باید به‌صورت ریشه‌ای با فساد مقابله کنیم و باید ریشه فساد را از بین ببریم. یک فاسد را شاید محاکمه و اعدام کنیم؛ اما آنچه مهم است، از بین رفتن اصل فساد است و راه‌حل نهایی این موضوع لوایحی است که به مجلس ارائه شده و یا خواهد شد و این می‌تواند کمک خوبی به ریشه‌کنی فساد کند، البته در این حوزه باید سه قوه با هم همکاری مناسبی داشته باشند تا به موفقیت برسیم.


با مذاکره نمایشی و ظاهری مخالفیم
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی درباره استیضاح رئیس‌جمهور آمریکا و احتمال تغییر مدیریت کاخ سفید و احتمال گفتگو با رئیس‌جمهور جدید در ایالات‌متحده گفت: اساساً مشکل ما با مواجه‌شدن با رئیس‌جمهور آمریکا و یا مذاکره کردن با وی نیست. مشکل ما این است که آیا در مذاکره‌ای که انجام می‌دهیم، مسائل و مشکلات ما حل شده و منافع مردم ما تأمین می‌شود یا یک کار ظاهری و نمایشی است.


روحانی ادامه داد: ما با کار نمایشی و ظاهری مخالف هستیم. برای ما فرق نمی‌کند که رئیس‌جمهور آمریکا چه کسی باشد. البته ویژگی‌های آقای ترامپ به‌گونه‌ای است که هر سخن و هر حرفی می‌زند.


رئیس قوه مجریه تصریح کرد: امروز رئیس‌جمهور آمریکا حرفی می‌زند و کسی را واسطه می‌کند و فردا می‌گوید من اصلاً چیزی نگفتم. این ویژگی‌های شخصیتی ترامپ کار را بسیار سخت و مشکل کرده است و این تنها مشکل ایران نیست و همه رهبران دنیا به آن اعتراف می‌کنند.


روحانی خاطرنشان کرد: هر کسی می‌خواهد با آمریکا صحبت کند، نمی‌داند که چگونه باید با کاخ سفید رفتار بکند و همه رهبران دنیا که با آن صحبت می‌کنیم به این موضوع معترف هستند. در چهارچوبی که ما اعلام کردیم که تحریم‌ها برداشته شده و شرایط برای مذاکرات 1+5 آماده شود ما آمادگی برای شرکت در اجلاس را داریم و نوع رئیس‌جمهور فرقی نمی‌کند.


متأسفانه لایحه جامع انتخابات بررسی نشد
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد لایحه جامع انتخابات گفت: برای لایحه جامع انتخابات زحمت زیادی کشیده شد، اما متأسفانه این لایحه بررسی نشد. در فرصت‌های آینده امیدواریم این کار انجام شود.


وی ادامه داد: آنچه مورد نظر ماست و در انتخابات اسفند مهم است، این است که انتخابات اسفند شکست دیگری برای آمریکاست. اگر بتوانیم برای انتخابات اسفند شاهد حضور پررنگ مردم و نشاط مردم باشیم و رقابت آزادتر و بهتری داشته باشیم آن انتخابات بزرگ شکست جدیدی برای دشمنان ما و آمریکا خواهد بود.


روحانی اظهار کرد: همه نهادها طبق قانون اساسی برای ما محترم هستند و امیدواریم همه طبق قانون عمل کنند، اگر لایحه شفافیت تصویب شود، خیلی خوب است چون اگر شورای نگهبان نظری را بدهد باید اعلام کند که به چه علت رد کرده و به چه علت تأیید کرده است.


رئیس‌جمهور تأکید کرد: ما می‌خواهیم که مردم رقابت بیشتری داشته باشند و همه گروه‌های سیاسی و همه جناح‌هایی که حضور دارند و هرکس که انقلاب و ایران را می‌خواهد با هر سلیقه و تفکری باید بتواند در انتخابات شرکت کنند. شورای نگهبان هم ناظر بر انتخابات است.


وی تأکید کرد: همواره روابط ما از طریق وزیر کشور و معاون اول بوده است. وزیر کشور به‌طور مرتب با شورای نگهبان در ارتباط است. خواست ما برگزاری انتخاباتی پرشور و آزاد است.


حوادث شمال سوریه روند خوبی نیست
روحانی در پاسخ به پرسشی در مورد حوادث شمال سوریه گفت: حوادث شمال سوریه برای ایران و ترکیه و سوریه روند خوبی نیست و روند آستانه بهترین روند بوده است که برای سوریه و قدم‌های بسیار مهمی برداشتند، باید تلاش کنیم این روند آسیب نبیند.


رئیس‌جمهور اظهار کرد: ترکیه نگرانی‌هایی دارد، اصل نگرانی را می‌پذیریم. هر کشوری ممکن است نگرانی امنیتی داشته باشد. در اصل این هدف مشکلی نداریم اما شیوه‌ای را که آن‌ها انتخاب کردند نمی‌پذیریم، شیوه خوبی نیست شیوه‌های بهتری وجود دارد. این موضوع را در آنکارا حتی در مصاحبه با حضور رئیس‌جمهور ترکیه با صراحت اعلام کردم و گفتم که راه‌حل نگرانی‌های ترکیه نسبت به شمال سوریه حضور ارتش سوریه در شمال این کشور است، باید کمک کنیم تا ارتش سوریه مستقر شود.


وی اظهار کرد: ترکیه قول داده است که حاکمیت سوریه را به رسمیت می‌شناسم و خاک سوریه را ترک می‌کنم، ما نگران این وضعیت هستیم تاکنون هم نتایج خوبی نداشته است. عده‌ای کشته و عده آواره شده‌اند، مشکلات فراوانی به وجود آمده است. امیدوار بودیم ترکیه به این روند ادامه ندهد و به‌زودی شاهد پایان این روند باشیم. هدف اصلی ما در سوریه مبارزه با تروریسم، بازگشت مردم سوریه و برگزاری انتخابات است.


مسکن مسئله مهمی برای دولت است
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد عملکرد دولت در ساخت مسکن اجتماعی گفت: مسئله مسکن مسئله مهمی برای بنده بود. در ایران افرادی هستند که خانواده تشکیل می‌دهند، اما نمی‌توانند به‌زودی به مسکن برسند. باید کاری کنیم که افرادی که تشکیل خانواده می‌دهند در زمان کوتاهی بتوانند صاحب‌خانه شود.


روحانی گفت: دولت وقتی روی کار آمد با مشکلات زیادی روبرو شد، ۴۳ هزار میلیارد تومان از جیب بانک مرکزی رفته بود و مشکلات تورم وجود داشت، این جور مسکن ساختن آسان است، ما هم می‌توانیم ۶۰ هزار میلیارد تومان از جیب بانک مرکزی برداریم و مسکن بسازیم. این یعنی از جیب مردم پول برداشتن. وقتی دولت دست در جیب بانک مرکزی می‌کند موجب افزایش پایه پولی و تورم می‌شود.


رئیس‌جمهور اظهار کرد: مشکل بعدی ما این بود که این خانه‌ها همه نیمه‌کاره افتاده بود و نمی‌توانستیم آن‌ها را رها کنیم. تکمیل آن‌ها نیز بودجه بالایی می‌خواست. یک میلیون و ۱۰۰ هزار از این خانه‌های نیمه‌کاره تا امروز تکمیل شده است. این خانه‌ها آب و برق و پاسگاه، تلفن و مسجد نداشت. اعتبارات عظیمی خرج شد برای اینکه زیربناهای این مسکن‌ها ایجاد شود.


وی تصریح کرد: در دولت یازدهم تلاش داشتیم مسکن بیشتری بسازیم، اما وزارت راه و شهرسازی در آن مقطع بیشتر توجه به سمت توسعه بندرگاه‌ها و راه‌آهن داشت.


روحانی ادامه داد: اما در دولت دوازدهم تلاش خوبی را آغاز کرده‌ایم. وزیر مسکن قول داده است که ۹۰۰ هزار واحد مسکن مسکونی تا پایان دولت دوازدهم بسازد. قدم‌های بسیار خوبی برداشته شده است اعتباراتی اختصاص داده شده و قراردادهایی بسته شده است در زمینه بافت فرسوده اقدامات خوبی انجام شده است.


بودجه 99 نباید متکی به نفت باشد
رئیس قوه مجریه در پاسخ به پرسشی درباره تصمیم احتمالی برای آزاد کردن قیمت حامل‌های سوخت و تأثیر منفی آن بر معیشت مردم گفت: بودجه ۹۹ برای ما بسیار مهم است؛ چرا که این بودجه باید متکی به نفت نباشد؛ یعنی بودجه باید بر اوراق، مالیات، فروش سهام و همچنین بانک مرکزی متکی باشد. البته متکی بودن به بانک مرکزی بسیار بد است و از آن پرهیز می‌شود.


وی با اشاره به اینکه در زمینه عدم وابستگی به نفت در بودجه باید به راه‌حل‌های جایگزین برسیم، افزود: دولت از همین مهرماه انتشار اوراق را آغاز خواهد کرد و این یک مسیر درست برای حل معضل بودجه است. مسئله دوم بحث فروش سهام بوده که سال جاری سرعت بیشتری پیدا کرده و باید همچنین برای به نتیجه رسیدن، سرعت را بیشتر بکنیم.


رئیس‌جمهور تصریح کرد: در بحث سوخت و حامل‌های انرژی آنچه امروز با آن مواجه هستیم مسیری عادلانه و مناسب نیست. باید روی آن فکر شود که همین اکنون این موضوع در حال انجام است. البته این به این معنی نیست که بار سنگینی روی دوش مردم بگذاریم و آنچه در حال حاضر در ترکیه، کشورهای عربی همسایه و یا اروپا حاکم است، مطرح نخواهد بود.


روحانی خاطرنشان کرد: ما دنبال این موضوع نیستیم که یارانه بنزین یا به‌طورکلی حامل‌های انرژی را حذف کرده و قیمت واقعی را اعمال کنیم، چرا که نه امکان‌پذیر است و با شرایط اقتصادی مردم تحمل‌پذیر نخواهد بود؛ اما تغییراتی در این زمینه انجام خواهد گرفت که بعد از تصمیم‌گیری نهایی به اطلاع عموم می‌رسد.


وی اضافه کرد: من همیشه در جلسات اعلام کرده‌ام که هر مقدار پول از افزایش قیمت سوخت حاصل شود، باید به مردم برگردد. با اینکه برخی از برادران اقتصادی ما معتقدند که باید در بودجه از بحث افزایش قیمت حامل‌های انرژی کمک گرفته شود، بنده معتقدم هر مقدار سوخت قیمتش را اضافه کردیم، باید پولش به مردم برگردانده شود. ما تاکنون تصمیمان این نبوده و البته شاید تا سال‌های آینده اتفاق دیگری بیفتد.


رئیس‌جمهور بیان کرد: در بحث مالیات، باید جلوی فرار مالیاتی گرفته شده و کاملاً عادلانه بدون فشار روی مردم مالیات‌ها اخذ شود. در شرایط سختی قرار گرفته‌ایم که باید به راه‌حل جامعی برسیم. باید با تصمیم نهایی سه قوه که نظرات مشابهی دارند کارها به پیش رود. تصمیمات فرانسه به محضر مقام معظم رهبری رسیده است و تصمیم نهایی ایشان اعلام و به مردم اعلام خواهد شد.


روحانی اضافه کرد: خام‌فروشی همیشه بحث مهمی بوده و تلاش می‌کنیم تا می‌توانیم آن را به حداقل برسانیم. البته امروز بیشتر فروش کنونی ما فرآورده‌ها است.


وی گفت: این یک سیاست اصولی است که ما باید خام فروشی را متوقف کنیم ولی حضور ما در بازار نفت به‌عنوان قدرت ما بوده و ما نمی‌توانیم نفت را در بازار انرژی نفروشیم چرا که عدم حضورمان باعث از بین رفتن جایگاهمان می‌شود.


امیدوارم قوه قضائیه به پرونده محیط‌زیستی‌ها توجه کند
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در خصوص ارائه گزارش تصمیمات گرفته‌شده مرتبط با پرونده فعالان محیط‌زیست و کارگری و متهمان ترور دانشمندان هسته‌ای گفت: وزیر اطلاعات از اول هم با من مشورت کرد و گفت عده‌ای را در دولت قبل دستگیر کرده‌اند، اما ما در عمل به این نتیجه رسیدیم که شواهد و قرائن کافی نیست.


روحانی افزود: وزیر اطلاعات کسی را مأمور کرد، بررسی کرد، گفتند این‌ها بی‌گناه هستند و باید خسارت پرداخت کنیم. رقم بزرگی هم گفت، من پذیرفتم. گفتم خسارت مردم را بدهید. این پیش می‌آید قاضی و ضابط ممکن است اشتباه کنند. مهم این است دولت شهامت پذیرفتن اشتباه را داشته باشد ولو اگر اشتباه برای دولت قبل باشد. کار بسیار عظیم و بزرگی وزارت اطلاعات انجام داد.


وی گفت: درباره پرونده محیط‌زیستی‌ها وزارت اطلاعات ما گزارش بسیار دقیقی تهیه کرده من دیدم و خوانده‌ام و امیدوارم قوه قضائیه هم به آن توجه کند.


پافشاری دوباره روحانی بر موضوع همه‌پرسی
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسش دیگری در زمینه شعار دولت در خصوص کرامت شهروندان، معرفی دستیار حقوق شهروندی و همچنین منشوری که در این زمینه تدوین و اعلام شده و انفعال دولت در این حوزه در دو سال گذشته خاطرنشان کرد: بحث حقوق شهروندی یکی از موارد مهمی است که باید مورد توجه همه قوا به‌خصوص دولت قرار بگیرد. دولت باید به حقوق شهروندی کاملاً توجه کند و قدم‌های خوبی در این زمینه و به‌خصوص حقوق اقلیت‌ها و حقوق زنان برداشته و فضای مناسبی هم فراهم شده است.


روحانی اظهار کرد: همچنان مشکلاتی وجود دارد و برخی پرونده‌ها در قوه قضائیه مطرح است. اشکال کار اینجاست که رئیس‌جمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی مسئول اجرای قانون است و باید مداوم حواسش به آن باشد که قانون کجا اجرا شده و کجا اجرایی نشده و یا نقض شده است.


رئیس قوه مجریه اضافه کرد: برای ثبات و پایداری نظام، بهترین راه همان مسیری است که در قانون اساسی پیش‌بینی شده که بحث همه‌پرسی در مورد مسائل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است.


وی گفت: دولت در بحث تفسیر اصل ۱۱۳ قانون اساسی با شورای نگهبان اختلافاتی دارد. مردم به رئیس‌جمهور رأی نمی‌دهند که تنها رئیس دستگاه اجرایی باشد. رئیس‌جمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی، مسئول اجرای قانون اساسی است و اگر شورای نگهبان می‌خواهد تفسیر دیگری ارائه کند باید آن را به رئیس‌جمهور بعدی واگذارد و به مردم نیز از پیش اعلام کند. اگر اصل ۱۱۳ قانون به‌درستی اجرایی شود برخی از مشکلات برطرف می‌شود.


حمله به نفت‌کش ایرانی کار یک دولت است
روحانی در پاسخ به پرسشی در مورد حمله به نفت‌کش ایرانی گفت: روز جمعه صبح شاهد حمله به نفت‌کش ایرانی بودیم، ابتدا مشخص شد که این حمله از بیرون بوده است. ناوچه یا قایقی چند راکت را به سمت نفت‌کش شلیک کرده بود که حداقل دو راکت به این نفت‌کش اصابت کرده است.


وی اظهار کرد: این نفت‌کش دارای دوربین بوده است، دوربین این تصاویر را ثبت کرده است از طریق تصاویر این دوربین کاملاً مشخص است که از چه جهتی راکت شلیک شده و چگونه اصابت کرده است. قطعات این موشک‌ها در داخل کشتی جمع‌آوری و بررسی شده است. فیلم این قطعات ارسال شده است. این قطعات را دیده‌ایم، البته کشتی باید برسد تا بررسی دقیق‌تری را انجام دهیم.


رئیس‌جمهور تصریح کرد: این اقدام شرورانه و غلط بوده است و در حال بررسی هستیم که چه دولتی در این زمینه دخالت داشته است. حتماً دولتی در این زمینه دخالت داشته است. این کار تروریستی با یک فرد و گروه نیست کار یک دولت است؛ اما اینکه بگوییم این کدام دولت است، هنوز زود است.


روحانی اظهار کرد: کشورهای منطقه و همه جهان باید بدانند که ناامنی درست کردن در منطقه به معنای فشار به جمهوری اسلامی ایران نیست، بلکه به معنای فشار به امنیت کشتیرانی، فشار بر اقتصاد جهانی است. این کار، کار نادرستی است. باید تمامی مسائل حل‌وفصل شود. ما هم برای امنیت کشتی‌هایمان اقداماتی انجام دادیم و اقدامات بیشتری باید انجام می‌دهیم.


18 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی را بر باد ندادیم
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد اختصاص ۱۸ میلیارد دلار از ارز کشور با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای واردات گفت: این پول را بر باد نداده‌ایم بلکه به افرادی داده‌ایم تا جنس وارد کنند، اگر فردی این پول را گرفته است و کالا وارد نکرده است باید با او برخورد شود. دستگاه‌های اجرایی و قوه قضائیه باید برخورد کنند.


وی تأکید کرد: این حرف کاملاً غلط است که ۱۸ میلیارد دلار را به باد داده‌ایم. ما ۱۸ میلیارد به مردم دادیم و امسال هم در این ۶ ماه ابتدای سال ۱۹ میلیارد برای واردات اختصاص دادیم این حرف نادرست است که قیمت ارز در آن زمان ۴۲۰۰ تومان بوده است.


روحانی گفت: بحران اقتصادی در سال ۹۷ در کشور ما ایجاد شد که در هر دقیقه قیمت ارز بالا می‌رفت. در پاساژها می‌دانید که چه خبر بود؟ چه شعارهایی می‌دادند؟


رئیس‌جمهور افزود: یک نظر این بود که ارز را تک‌نرخی کنیم؛ که در آن جلسه موافق نبودند. جلسه‌ای با حضور اقتصاددانان دولت برگزار شد در این جلسه همه اقتصاددانان اتفاق‌نظر داشتند که باید ارز تک‌نرخی شود، من هم پذیرفتم. به آقای جهانگیری گفتم تصمیم را اعلام کند، این کار در آن مقطع درست بود.


وی افزود: اولین روزنامه‌ای که تعریف کرد روزنامه کیهان بود. مقام معظم رهبری نیز به من گفتند که کار خوبی را انجام دادید.


روحانی گفت: اصل این تصمیم در مقطعی از زمان خودش درست بود، اما باید بررسی شود که با پول‌هایی که داده شده است چه چیزی وارد کردند. مقرر شد به هر کسی که دلار اختصاص یافته اعلام شود. اگر کسی کالایی وارد نکرده مسئول است و باید با آن برخورد شود.


رئیس‌جمهور اظهار کرد: ارز چهار هزار و 200 تومانی در زمان خودش علی‌رغم اینکه من موافق نبودم، کار درستی بوده است. هیچ ارزی به هدر نرفته است. همه این‌ها سفارش تجار و کارآفرینان بوده است؛ اما عده‌ای سوءاستفاده کردند که باید بررسی شود و با متخلفان برخورد شود.


مشکلی نداریم که با عربستان وارد مذاکره شویم
رئیس قوه مجریه در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا این نشست خبری نشان‌دهنده این است که جمهوری اسلامی وارد تنش‌زدایی با آمریکا و عربستان شده است یا خیر؟ گفت: بنده در اواخر بهمن‌ماه سال ۹۶ مصاحبه مطبوعاتی داشتم. عدم برگزاری مصاحبه مطبوعاتی دلیل سیاسی نداشت.


روحانی افزود: باید این مصاحبه در زمانی انجام می‌شد که یک طوفان بزرگ از کشور ما در حال عبور است ما در زمان طوفان، کمتر صحبت کردیم و بیشتر کار می‌کردیم تا مشکلات را حل کنیم.


وی اظهار کرد: امروز از هر زمان دیگری دنیا مشتاق‌تر است. با ما حرف بزند نه اینکه ما مشتاق‌تر باشیم. همه در سازمان ملل تلاش می‌کردند تا ایران مذاکره را قبول کند. آقای عمران خان گفت، ترامپ از من خواسته است که واسطه شوم تا رئیس‌جمهور ایران با آمریکا صحبت کند.


رئیس‌جمهور افزود: مشکلی نداریم که با عربستان وارد مذاکره شویم. احتمال اینکه جنگ یمن رو به پایان برود، از هر زمان دیگری محتمل‌تر است. شرایط در منطقه به‌صورت قبل حاد نیست. ایران به‌عنوان کشوری سرافراز مورد قبول همه است.


روحانی تصریح کرد: شرایط ما امروز شرایط عبور از بحران است و ما آمادگی مذاکره در شرایط عادلانه با غرب و کشورهای منطقه را داریم.


وی درباره گام بعدی کاهش تعهدات برجامی گفت: اگر در پایان دو ماه اقدامی را از سوی ۱+۴ مشاهده نکنیم سر موعد گام بعدی را بر خواهیم داشت.


مسئله تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی هنوز به‌عنوان پیشنهاد روی میز است
رئیس‌جمهور در پاسخ به پرسشی در مورد پیشنهاد ظریف برای تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی گفت: همواره بحث تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا مطرح بوده است. البته این بحث در دولت پیشین آمریکا بیشتر مطرح بوده و حتی توافقاتی نیز انجام گرفت که در آن مقطع شاهد آزادی تعدادی از زندانیان از هر دو سو بودیم.


روحانی اضافه کرد: در دولت ترامپ یک‌بار مذاکراتی شروع شد که به نتیجه نرسید. همچنین برای بار دوم نیز آمادگی‌هایی وجود داشت که با پیش‌شرط‌های طرف آمریکایی ما آن را قبول نکردیم.


رئیس قوه مجریه تصریح کرد: هنوز این مسئله به‌عنوان یک پیشنهاد روی میز است. البته زندانیان ایرانی که در آمریکا هستند با زندانیان آمریکایی که در ایران هستند فرق دارند. چراکه آن‌هایی که در ایران زندانی هستند به جرائم امنیتی متهم بوده ولی ایرانیان زندانی در آمریکا به جرم دور زدن تحریم‌های ناعادلانه زندانی شده‌اند.


وی گفت: ما حاضر هستیم که برای حل این مشکلات کمک کنیم، البته در این روند نمی‌خواهیم در روند قضایی داخلی و آمریکا دخالت کنیم؛ ولی آمادگی این را داریم که این موضوع را با کمک هم حل کنیم.


انتهای پیام/4079/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته