پیامدهای ائتلاف کردها با دمشق؛ احتمال تقابل نظامی ارتشهای ترکیه و سوریه افزایش یافت
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: هفته گذشته عملیات نظامی ترکیه در شمال سوریه با هدف دور کردن نیروهای کُرد از نواحی مرزی با سوریه آغاز شد، زیرا ترکیه آنها را تروریست و تهدیدی برای خود میداند. اواخر هفته بود که آنکارا در چارچوب عملیات موسوم به «چشمه صلح» مناطق تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه را هدف بمباران شدید قرار داد.
توافق کردهای سوریه با دمشق
کردهای سوریه شب گذشته پس از توافق با ارتش سوریه درباره تقابل با ترکیه، با انتشار بیانیهای اعلام کردند که سیاست کردها هرگز جدایی از سوریه نبوده است، بلکه همواره خواهان گفتگو و حل مسالمتآمیز بحران بودهایم.
در این بیانیه آمده است: ترکیه از ابتدای بحران با ترویج تروریسم در سوریه فعالانه نقشی منفی ایفا کرده است. ما وظیفه داریم از مرزها و تمامیت ارضی سوریه دفاع کنیم، به همین دلیل ارتش سوریه میتواند در مرز با ترکیه مستقر و برای دفاع از مرزها و آزادسازی شهرهای تحت اشغال ارتش ترکیه و مزدوران این کشور وارد عمل شود.
کردها تأکید کردند که استقرار ارتش سوریه در مناطق تحت کنترل آنها طبق هماهنگی با اداره خودگردان و نیروهای دموکراتیک سوریه انجام شده است.
درگیری میان ترکیه و سوریه بعید نیست
به دنبال انتشار خبر این توافق، یاسین اوکتای، مشاور رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه، رخ دادن درگیری مسلحانه میان ارتشهای ترکیه و سوریه را در منطقه عملیاتی «چشمه صلح» در مرزهای میان دو کشور بعید ندانست و گفت: ارتش ترکیه در صورت برخورد میان دو طرف در منطقه عملیاتی میان دو کشور از خود در برابر هرگونه تحرکی دفاع میکند.
مشاور اردوغان مدعی شد که اگر ارتش سوریه میتوانست، تاکنون گروه تروریستی یگانهای مدافع خلق را که در تلاش برای تجزیه این کشور است، شکست میداد. ادعای مذکور در حالی است که ترکیه به عنوان همسایه شمالی سوریه این گروه و حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را به عنوان گروههای تروریستی میشناسد.
اوکتای همچنین ادعا کرد که ارتش سوریه در برابر قدرت و ظرفیتهای نظامی ارتش ترکیه ناتوان است و توصیه کرد که آنها قبل از ورود به هرگونه تقابلی، فکر کنند.
مشاور رئیسجمهور ترکیه درباره توافق میان کردها و دولت سوریه گفت: این موضوع دال بر دشمنی دمشق نسبت به آنکاراست. ترکیه اجازه حضور افراد مسلح کرد را در شمال شرقی سوریه نمیدهد.
در زمان تسلط داعش بر سوریه و در حالی که ترکیه از تروریستها و داعش حمایت میکرد، ارتش سوریه توانسته بود با حمایتهای پیشمرگههای کُرد تروریستهای داعشی را شکست دهد.
تحولات میدانی؛ ارتش سوریه وارد منبج شد
اظهارنظر مشاور اردوغان در حالی است که یگانهای ارتش سوریه روز گذشته وارد شهر «الطبقه» در حومه رقه شدند و به سمت شمال کشور در حرکت هستند. با وجود این، نیروهای تروریست آمریکایی قصد دارند مانع از پیشروی ارتش سوریه شوند، چه اینکه جنگندههای ائتلاف آمریکا روز گذشته به یک کاروان نیروهای ارتش سوریه در رقه حمله کردند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه (که فعالیتی مخالف نظام سوریه دارد) اعلام کرد جنگندههای وابسته به ائتلاف آمریکا این کاروان نظامی را در منطقه «الرصافه» واقع در جنوب غربی شهر رقه هدف قرار دادند.
پیشرویهای ارتش سوریه با وجود سنگاندازیهای آمریکا همچنان ادامه دارد و منابع آگاه دراینباره گزارش کردند که آنها وارد شهر «منبج» شدند، پرچم این کشور را بر فراز شهر به اهتزاز درآوردند و در حال حرکت به سمت کوبانی در شمال سوریه هستند.
در استان حسکه نیروهای سوری بر مواضع نیروهای دموکراتیک در دو شهر حسکه و قامشلی مسلط شدند و در حال تثبیت استقرار خود در منطقه هستند. منابع نظامی تأکید کردند که ارتش سوریه روند استقرار خود را در حومه شرقی حلب امروز تکمیل میکند، موضوعی که موجب اخراج نظامیان تروریست آمریکایی از سه پایگاه نظامی منبج شده است.
خیز اروپا برای تحریم ترکیه
عملیات ترکیه که با ادعای برقراری صلح در مرزهای جنوبی این کشور آغاز و با تجاوز به خاک سوریه همراه شد، محکومیتهای جهانی را علیه آنکارا برانگیخته است. امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان که کشورهایشان فروشنده سلاحهای مرگبار به دیگر کشورهای جهان ازجمله ترکیه هستند، روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خواستار پایان یافتن حملات نظامی ترکیه در سوریه شدند و درباره پیامدهای وخیم انسانی و تقویت داعش هشدار دادند.
همچنین «اولریکه دمر»، معاون سخنگوی دولت آلمان اعلام کرد که مرکل در تماس تلفنی با اردوغان خواستار پایان فوری عملیات نظامی شده است و برلین دیگر برای صدور تسلیحات به ترکیه مجوزی صادر نمیکند.
مرکل در این تماس تلفنی گفت: این حمله نظامی صرفنظر از منافع امنیتی برحق ترکیه، به آوارگی بخش بزرگی از جمعیت محلی، بیثباتی منطقه و قدرتگیری مجدد «دولت اسلامی» میانجامد.
جان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه نیز گفت: اتحادیه اروپا تحریم تسلیحاتی ترکیه را بررسی و باید تهاجم نظامی ترکیه را در خاک سوریه محکوم کند. وی افزود: این تهاجم در حال تبدیل شدن به روند تخریب شدید انسانی است.
از سوی دیگر فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا از احتمال تحریم ترکیه خبر داد و گفت: در نشست امروز وزیران امور خارجه این اتحادیه درباره احتمال تحریم ترکیه به دلیل اقدام نظامی این کشور در شمال سوریه و همچنین فعالیتهای حفاری در نزدیکی سواحل قبرس تبادل نظر میشود.
شاخ و شانه کشیدن اردوغان برای اتحادیه عرب
همچنین اتحادیه عرب در نشست روز جمعه در قاهره مصر حمله ترکیه به سوریه را تجاوز آشکار و نادیده گرفتن حاکمیت یک کشور عربی تلقی و آن را محکوم کرد. البته این موضعگیری اتحادیه عرب با واکنش شدید اردوغان مواجه شد و رئیسجمهور ترکیه گفت: من از برخی مواضع انسانها متحیر میشوم. مگر سوریه یک کشور عربی نیست؟ بله. بیشتر جمعیت این کشور عرب هستند. مگر آنجایی که ما در آن میجنگیم٬ منطقه عربها نیست؟ بله. اعراب در آن اراضی در اکثریت هستند و ما در عملیات چشمه صلح٬ کاری میکنیم آنهایی که رانده شده بودند٬ به دیار خود بازگردند.
وی افزود: (اتحادیه عرب) چرا باید در این وضعیت به اقدام ما اعتراض کند؟ مشاهده کردید فلسطین در این نشست شرکت نکرد و فقط یک سفیر فرستاد که وی نیز نتوانست صحبت کند. لیبی و قطر نیز از این موضع اتحادیه عرب حمایت نکردند.
اردوغان تصریح کرد: اگر همه شما جمع شوید٬ یک ترکیه نمیشوید و در حد ترکیه نیستید. شما فقط نفت و دلار دارید و با اتکا به درآمدهای نفتیتان صحبت میکنید، اما ترکیه با اتکا بر مواضع سیاسی و ایستادگی قاطعانه خود حرف میزند.
عدنان محمود، سفیر سوریه در تهران نیز روز گذشته در دیدار دکتر علیاکبر ولایتی، مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با قدردانی از مواضع اصولی ایران در حمایت از ملت و دولت سوریه، از اقدام ترکیه در انجام عملیات نظامی در شمال این کشور انتقاد کرد و این تحرکات را ناقض تعهدات بینالمللی دانست که از سوی کشورهای مختلف با اعتراض مواجه شده است.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/