حکمی که در طاقچه وزارت علوم ماند/ چرا دانشگاهها اجازه دوبار تحصیل رایگان در یک مقطع را نمیدهند؟
به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تحصیل رایگان در دانشگاهها با شرایط خاصی امکانپذیر است از جمله آن میتوان به کسب رتبه خوب در آزمونها، کسب معدل مناسب، سنوات تحصیلی و محدودیت در تعداد دفعات تحصیل در هر مقطع اشاره کرد. البته برای این محدودیت آخر چند سال پیش دیوان عدالت اداری تصمیم دیگری اتخاذ کرده و این محدودیت را تبعیض ناروا دانسته است.
بر اساس مصوبه چهل و چهارمین جلسه کمیته مطالعه و برنامهریزی کنکور سوم اردیبهشت ۸۳ با توجه به محدودیت امکانات دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی و لزوم توزیع عادلانه فرصتهای موجود بین تمامی متقاضیان، پذیرش آن دسته از داوطلبانی که قبلاً با استفاده از امکانات دولتی (آموزش رایگان) تحصیلات خود را در رشتهای به اتمام رساندهاند، در همان مقطع قبولی قبلی و در همان دوره (روزانه) امکانپذیر نیست. این قبیل از داوطلبان در صورت تمایل میتوانند برای دوره نوبت دوم (شبانه) در همان مقطع متقاضی شوند یا در صورت قبولی در دوره روزانه، میتوانند با پرداخت شهریه همانند دانشجویان دوره نوبت دوم (شبانه) در رشته مربوط ادامه تحصیل دهند.
این مصوبه در قالب بند «و» در دفترچههای کنکور تا قبل از سال ۹۶ قید میشد اما بعدازاینکه فردی درباره این بند به دیوان عدالت شکایت کرد، دیوان حکمی مبنی بر ابطال این بند صادر کرد.
اکنون در دفترچه راهنمای ثبتنام کنکور آمده است: با توجه به رأی موقت دیوان عدالت اداری مبنی بر عدم اجرای مصوبه پنجاه و یکمین جلسه شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی مورخ 25 / 3/ 92، دانشآموختگان مقاطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و پیوسته کلیه رشتههای تحصیلی و دکتری عمومی پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی و دکتری حرفهای دامپزشکی متقاضی تحصیل مجدد، میتوانند با رعایت شرایط زیر از طریق قبولی در آزمون سراسری در مقطع دکتری عمومی رشتههای پزشکی و داروسازی و دندانپزشکی تحصیل نمایند و محدودیتی در انتخاب دورههای مختلف ) روزانه، مازاد و پردیس(ندارند. در خصوص پرداخت یا عدم پرداخت شهریه جهت پذیرفتهشدگان دوره روزانه، پس از تصمیم و رأی نهایی دیوان عدالت اداری اقدام خواهد شد.
متأسفانه با وجود آمدوشدها در وزارت علوم در ماده 5 آییننامه دورههای تحصیلی کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری آموزش رایگان در یک مقطع فقط برای یکبار امکانپذیر است.
اکنون برخی از دانشجویان با این قانون دوگانه دچار مشکل شدهاند. دانشجویانی که سابقه قبولی در دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد در دوره روزانه داشتهاند، نمیتوانند بار دیگر در دوره روزانه درس بخوانند و از تحصیل آنها ممانعت به عمل میآید.
شجاع احمدوند معاون آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی در این زمینه به خبرنگار آنا گفت: در حد همین حکم وجود دارد و قوانین اجرایی جدیدی به دانشگاهها ابلاغ نشده است. چنین موردی نداشتیم. نوع زیرنظام دانشجویان معرفیشده را سازمان سنجش مشخص میکند؛ بنابراین دانشگاهها درباره تحصیل رایگان تصمیم نمیگیرد بلکه سازمان سنجش کنترل و تصمیم نهایی را اتخاذ میکند.
وی در پاسخ به اینکه آیا دانشگاهها مراجعات دراینباره را بررسی نمیکنند، گفت: ما از دانشجو میخواهیم که مدرک دوره قبل از کارشناسی را بدهد و باید مدرک دیپلم را ارائه دهد، در نتیجه دانشگاه از نحوه تحصیل در همان دوره که باخبر نمیشوند.
مسئولان وزارت علوم در این زمینه پاسخگو نیستند تا دانشجویان سردرگم بدانند که باید چه کنند دانشجویان پذیرفتهشده به حکم دیوان عدالت اداری استناد میکنند و بر اساس این حکم دانشگاهها نمیتوانند از این دانشجویان ثبتنام نکنند. ولی باید دید که نتیجه اجرایی این حکم قانونی چیست؟
انتهای پیام/4040/پ
انتهای پیام/