دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 مهر 1398 - 10:14
در ششمین دادگاه گروه عظام مطرح شد؛

از ارائه رشوه به کارکنان گمرک تا متواری شدن ترخیص‌کار اصلی شرکت به دستور «عباس ایروانی»

ششمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی برگزار شد.
کد خبر : 429827
70.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، ششمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو صبح چهارشنبه(17 مهر ماه 98) در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.


در جلسه اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم دادگاه، عباس ایروانی(متهم ردیف اول) و  امیررضا رفیعی( متهم ردیف دوم) و مرتضی روغنی‌ها(متهم ردیف سوم) به دفاع از اتهامات وارد شده به خود پرداختند؛ همچنین نماینده گمرک و نماینده دادستان نیز در جلسات دادگاه اظهاراتی درخصوص نوع واردات کالا توسط گروه عظام و دیگر تخلفات و موارد ذکر شده در کیفرخواست را بیان کردند.


این پرونده ۷ متهم دارد.


عباس ایروانی مدیر گروه عظام (تولید کننده قطعات خودرو) متهم است به افساد فی‌الارض از مجاری اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور با توسل به قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به صورت عمده و کلان به میزان ۷۶۴ میلیون و ۳۷ هزار و ۴۲۵ دلار، رهبری گروه مجرمانه سازمان‌یافته قاچاق قطعات خودرو، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از اسناد مجعول، معاونت در پرداخت رشوه و مشارکت در فراری دادن متهم؛ امیررضا رفیعی قائم مقام فروش گروه عظام متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۲۰۱ میلیون و ۶۲۹ هزار و ۸۳۹ دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشارکت در فراری دادن متهم؛ مرتضی روغنی‌ها معاون امور بین‌الملل گروه عظام متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۱۸ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۸۷۶ دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشارکت در فراری دادن متهم.


حامد خاتمی‌پور ترخیص‌کار گمرک متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۲۸ میلیون و ۲۸ هزار و ۲۸۰ دلار، جعل اسناد، استفاده از سند مجعول، استفاده از مهر مجعول اتاق بازرگانی چین و پرداخت رشوه به میزان ده میلیون و ۹۵۰ هزار تومان؛ مرادعلی کرم‌نیا کارمند گمرک متهم است به دریافت رشوه به مبلغ ۶۰ میلیون ریال، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۵ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۴۵۶ دلار؛ حسن صفریان کارمند گمرک متهم است به دریافت رشوه به مبلغ ۲۴ میلیون ریال،  مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۹ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۴۷۸ دلار.


متهم آخر این پرونده نیز مهدی شهابی کارمند گمرک فرودگاه امام خمینی است که به دریافت رشوه به مبلغ ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال،  مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۹۶ هزار و ۷۲۵ دلار و ۱۰ هزار و ۹۲۷ یورو متهم شده است.


در ابتدای جلسه ششم دادگاه، عباس ایروانی از دادگاه درخواست کرد تا قبل از آغاز دفاعیات متهمان دیگر، مطالبی را مطرح کند که قاضی صلواتی به وی اجازه داد تا در جایگاه متهم قرار بگیرد.



متهم ردیف اول این پرونده(عباس ایروانی) به‌دلیل سخنانش درباره سخنگوی دولت و عصبانیتش در جلسه قبلی از دادگاه عذرخواهی کرد و بعد از این اقدام، قاضی صلواتی از وی خواست تا به‌ دور از متهمان دیگر روی صندلی بنشیند.


در ادامه قاضی صلواتی از متهم حامد خاتمی‌پور خواست تا در جایگاه حاضر شود و اتهامات وی را مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۲۸ میلیون و ۲۸ هزار و ۲۸۰ دلار، جعل اسناد، استفاده از سند مجعول، استفاده از مهر مجعول اتاق بازرگانی چین و پرداخت رشوه به میزان ۱۰ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان عنوان کرد.


خاتمی‌پور گفت: بنده متولد 59 و بدون سابقه کیفری و مجرد هستم و به‌عنوان ترخیص‌کار در شرکت عظام فعالیت می‌کردم و بنده تمام تلاش خود را برای اجرای فرامین مدیران انجام دادم تا مبادا خط تولید متوقف شود. چراکه اگر در ترخیص کالا تعللی صورت می‌گرفت، خط تولید متوقف می‌شد و اقدامات بنده تخلف نبوده است. بنده هر کاری که انجام دادم براساس دستور مدیران بوده است و اگر هم تخلفی صورت گرفته، من مقصر نبودم و فقط انجام وظیفه می‌کردم و در حوزه قاچاق کوچکترین کاری نکردم و این موضوع را می‌توانید از گمرک استعلام بگیرید.


متهم ردیف چهارم این پرونده ادامه داد: بنده حقوق ثابتی داشتم و نه شریک دارم و نه سرمایه‌گذار هستم. نامه‌های بنده در گمرک موجود است و یکی از نامه‌ها مربوط به اردیبهشت 97 است و کد تأیید وزارت صمت نیز روی نامه موجود است و شرکت مشمول معافیت مالیاتی بود و اگر در شرکت تعرفه‌ها فرق هم بکند، ربطی به قسمت ترخیص ندارد. نامه‌های مختلفی با مهرهای برجسته وجود دارد که در آن تمام اقدامات با تأیید وزارت صمت و گمرک صورت گرفته است.



وی اظهار کرد: افرادی که در اداره ترخیص فعال بودند، همواره مورد تهدید قرار می‌گرفتند که امکان دارد کارتان را از دست بدهید و در اقدامات صورت‌گرفته یک ریال هم برای من منفعت نداشته و بارنامه‌ها از سوی شرکت به صورت الکترونیکی وارد سیستم می‌شد و برای ما ارسال صورت می‌گرفت، لذا ما نمی‌توانستیم بارنامه‌ها را دست‌کاری کنیم. با اینکه آقای روغنی‌ها در جلسه گذشته اعلام کردند که ترخیص‌ها صورت نگرفته است اما من معتقدم که خود شرکت اجازه ترخیص کالاها را داده بود و این اقدام صورت گرفت. افرادی که بین 18 تا 36 سال سن دارند و حتی یک بار نیز سابقه کیفری ندارند، چطور می‌توانند دست به قاچاق کلان بزنند.


خاتمی‌پور تصریح کرد: هیچ ارزش‌گذاری توسط ترخیص‌کار انجام نمی‌شود و ترخیص‌کار در آن دخل و تصرفی ندارد و نمی‌تواند داشته باشد. گمرک تعرفه‌هایی را که می‌پذیرد با تأیید وزارتخانه مربوطه است و اسنادی که مأموران و ضابطان از محل موردنظر بردند، اسناد شرکت عظام بود و برای بنده برخی اسناد را ارسال می‌کردند تا نگهداری کنم و هرگز نگران بازرسان گمرک نبودم.


متهم ردیف چهارم پرونده درباره موضوع فراری شدنش گفت: آن روز که بحث فرار مطرح بود من همچون روزهای دیگر به شرکت رفتم و از گمرک به من زنگ زدند و گفتند کمیته‌ای جلسه دارد که من نیز عضو آن کمیته بودم اما دیدم حالتی غیرعادی وجود دارد؛ همچنین روغنی‌ها به من زنگ زد و گفت بیرون برو و عده‌ای در حال آمدن به آنجا هستند من تا آن روز فقط داشتم کار می‌کردم، او گفت فرار کن و گوشی‌ات را خاموش کن. من به خانه یکی از دوستانم رفتم اما او به من گفت به دفترت برگرد و همانجا که برگشتم از من سؤال کردند.



وی اظهار کرد: چندین نامه به من رسید تا برخی اسناد و مدارک را امحا کنم و یک نامه نیز از طرف آقای ایروانی به من رسید و زنگ‌های متعددی به من زده شد تا مدارک را نزد خودم نگهداری نکنم و بعدها که از آنها پرسیدم، گفتند که تو کارت را ادامه بده.


خاتمی پور گفت: یکی از نامه‌ها از دادسرای شعبه یک آمده بود و درباره حساب‌های شرکت مطالبی عنوان شده بود و روغنی‌ها به من زنگ زد و گفت که هرگز مدارک و اسناد را نزد خودم نگه ندارم.


قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: گفته‌اید پرداخت رشوه به کارمندان گمرک از طرف آقایان حسام خاتمی‌پور و محمد خاتمی‌پور در گمرک فرودگاه امام خمینی انجام شده. البته این افراد احضار شدند و موضوع دریافت رشوه را تأیید کرده‌اند. اسامی تعداد زیادی از کارمندان گمرک نیز اعلام شده که دستگیر نشده و به دادسرا نیامدند. به چه تعداد از کارمندان گمرک رشوه می‌دادید؟ که متهم در جواب اعلام کرد که اطلاعی از این موضوع ندارم.



قاضی صلواتی اظهار کرد: لیست تمام افرادی که رشوه گرفته‌اند، موجود است و متأسفانه بسیاری از کارمندان گمرک آلوده شده‌اند.


قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: شما گفتید مدیران سازه پویش آقایان رفیعی، روغنی‌ها و مرتضوی به بنده دستور می‌دادند که به هر طریق محموله‌ها ترخیص شود و من با پرداخت رشوه به کارکنان و جعل اسناد و تعرفه غیرمجاز اقدام به ترخیص کالا کردم که متهم در جواب اعلام کرد که اگر کاری کردم، شرکت نامه آن را گرفته بود و بنده از پشت پرده اقدامات آقایان خبر نداشتم.


در این بین نماینده دادستان درخصوص اظهارات خاتمی‌پور بیان کرد: شما گفتید برای مرتفع شدن قانون، اقدام به اخذ مجوز از وزارت صنایع می‌کردید که این امر توسط فردی به نام قنبر حسین‌پور انجام می‌شده است که این در اقاریر متهمان رفیعی و روغنی‌ها هم بوده است که خاتمی‌پور در جواب اظهار کرد که وقتی چند قلم کالا بیاورید و همه در یک باکس قرار گیرد، نهایتاً براساس یک قانون وزارت صمت ۵ درصد می‌شود که دادگاه باید درست و غلطش را تصمیم بگیرد و از لحاظ گمرکی هیچ ایرادی ندارد که آن‌ها را در یک رده اظهار کنند. ردیف تعرفه‌های مورداستفاده شرکت بر اساس نامه‌های مخصوص بود.


نماینده دادستان ادامه داد: قطعه کوئل تحت تعرفه قطعات ریل سوخت اظهار شده و جعل دیجیتالی طبق ماده ۳۳ رخ داده است که متهم جواب داد که آقای حسین‌پور به‌عنوان رابط بین شرکت و وزارت صمت به آنها رشوه پرداخت می‌کرده تا مجوز صادر شود.



شاه‌محمدی نماینده دادستان بیان کرد: طبق قانون باید اول مجوزهای لازم برای ترخیص کالا اخذ شود و بعد از آن اقدامات ترخیص صورت گیرد اما آقایان در ابتدا ترخیص را انجام دادند و بعد از آن اقدام به اخذ مجوز از وزارت صمت کردند و در این راه رشوه‌های کلان نیز پرداخت شده است.


متهم خاتمی پور گفت: من اصلاً از افرادی محسوب نمی‌شدم که در این پرونده سودی ببرم. یک روز به شرکت استام صنعت رفتم و غلامرضا مرتضوی گفت که فردا باید کالا ترخیص شود من به او گفتم که این کار نیاز به کد دارد و بعد از مدتی شرکت نامه زد و کدی به من داد و بنده هم طبق وظیفه‌ای که داشتم اقدام به ترخیص کردم.


نماینده دادستان اظهار کرد: محمد خاتمی‌پور گفته است که در سال ۸۹-۹۰ که در شرکت سازه پویش در قسمت بازرگانی شاغل بوده در اسناد محموله‌های وارداتی کم‌اظهاری می‌کرده تا حقوق گمرکی کمتری را پرداخت کند، از آنجایی که شرکت‌های خارجی حاضر به کم‌اظهاری نبودند کارمندان سازه پویش به دستور مدیران اقدام به جعل اسناد کرده و قیمت کالاها را کمتر اظهار می‌کردند، این روند تا سال ۹۵ در گروه عظام ادامه داشته و در سال ۹۵ ایروانی دستور می‌دهند که کم‌اظهاری کافی است و خاتمی‌پور در واکنش به این سخنان نماینده دادستان می‌گوید که همه این حرف‌ها و اظهارات صحیح است.



متهم خاتمی پور با بیان اینکه خدا نکند کسی در کشور ترخیص‌کار شود چراکه باید بعدها در دادگاه حاضر شود. شرکت‌های تولیدی به‌سختی به ترخیص‌کارهایت پول پرداخت می‌کردند اما اگر پرداختی هم باشد در ردیف صورتحساب درج خواهد شد. اگر رشوه‌ای پرداخت شده، به ترخیص‌کار ارتباطی ندارد.


نماینده دادستان  خطاب به خاتمی‌پور گفت: شما ترخیص‌کار عمده این شرکت نبودید و ترخیص‌کار عمده، شیرزاد بوده که با دستور ایروانی فعلاً متواری است.


شاه‌محمدی خطاب به خاتمی‌پور اظهار کرد: بین سال‌های ۹۰ تا ۹۳ مبلغ ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون با هماهنگی مدیران به کارمندان پرداخت شده است، پرداخت این میزان پول را قبول دارید؟


خاتمی‌پور گفت: من نمی‌دانم این مقدار پول پرداخت شده است یا خیر و اگر هم پرداخت شده شاید انعام بوده و باید بررسی شود که این پول رشوه بوده است یا خیر.


قاضی صلواتی ختم ششمین جلسه دادگاه گروه عظام را اعلام کرد و گفت: زمان برگزاری جلسه بعدی متعاقباً اعلام می شود.


انتهای پیام/4110/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب