دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 مهر 1398 - 10:04
حاشیه‌های چهارمین جلسه دادگاه گروه عظام؛

از جابه‌جایی محل استقرار متهمان در دادگاه تا اعتراف «روغنی‌ها» به رشوه دادن

چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده «گروه عظام» به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به ریاست قاضی صلواتی آغاز شد.
کد خبر : 429416
5214.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو صبح دوشنبه(15 مهر ماه 98) در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی آغاز شد.


در جلسه اول، دوم و سوم دادگاه، عباس ایروانی(متهم ردیف اول) و  امیررضا رفیعی( متهم ردیف دوم) به دفاع از اتهامات وارده به خود پرداختند؛ همچنین نماینده گمرک نیز در جلسه اول اظهاراتی درخصوص نوع واردات کالا توسط گروه عظام را بیان کرد.


نماینده دادستان نیز در جلسه اول، به قرائت کیفرخواست متهمان پرداخت.



از حاشیه‌های جالب جلسه سوم دادگاه هم، خط‌دهی جالب عباس ایروانی به متهم ردیف دوم دادگاه بود که سوژه عکاسان و رسانه‌ها شد؛ در جلسه روز گذشته، درحالی که متهم ردیف دوم دادگاه مشغول به دفاع از خود بود، عباس ایروانی با پای خود هشدارهای لازم را به متهم ردیف دوم داد که نیاز نیست تمام مطالب را در دادگاه مطرح کنی!


بعد از انتشار اقدام عباس ایروانی توسط عکاس خبرگزاری آنا، دادگاه تصمیم گرفت تا محل استقرار عباس ایروانی در جلسه چهارم دادگاه را تغییر دهد.


این پرونده ۷ متهم دارد.


عباس ایروانی مدیر گروه عظام (تولید کننده قطعات خودرو) متهم است به افساد فی‌الارض از مجاری اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور با توسل به قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به صورت عمده و کلان به میزان ۷۶۴ میلیون و ۳۷ هزار و ۴۲۵ دلار، رهبری گروه مجرمانه سازمان‌یافته قاچاق قطعات خودرو، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از اسناد مجعول، معاونت در پرداخت رشوه و مشارکت در فراری دادن متهم؛ امیررضا رفیعی قائم مقام فروش گروه عظام متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۲۰۱ میلیون و ۶۲۹ هزار و ۸۳۹ دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشارکت در فراری دادن متهم؛ مرتضی روغنی‌ها معاون امور بین‌الملل گروه عظام متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۱۸ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۸۷۶ دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشارکت در فراری دادن متهم.


حامد خاتمی‌پور ترخیص کار گمرک متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۲۸ میلیون و ۲۸ هزار و ۲۸۰ دلار، جعل اسناد، استفاده از سند مجعول، استفاده از مهر مجعول اتاق بازرگانی چین و پرداخت رشوه به میزان ده میلیون و ۹۵۰ هزار تومان؛ مرادعلی کرم‌نیا کارمند گمرک متهم است به دریافت رشوه به مبلغ ۶۰ میلیون ریال، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۵ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۴۵۶ دلار؛ حسن صفریان کارمند گمرک متهم است به دریافت رشوه به مبلغ ۲۴ میلیون ریال،  مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۹ میلیون و ۵۹۵ هزار و ۴۷۸ دلار.


متهم آخر این پرونده نیز مهدی شهابی کارمند گمرک فرودگاه امام خمینی است که به دریافت رشوه به مبلغ ۲۵ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال،  مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۹۶ هزار و ۷۲۵ دلار و ۱۰ هزار و ۹۲۷ یورو متهم شده است.


در ابتدای جلسه چهارم دادگاه گروه عظام، قاضی صلواتی از مرتضی روغنی‌ها متهم ردیف سوم درخواست کرد تا در جایگاه قرار بگیرد.



قاضی صلواتی خطاب به روغنی‌ها گفت: مرتضی روغنی‌ها فرزند علی متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان‌یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۱۸ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۸۷۶ دلار، معاونت در پرداخت رشوه، معاونت در جعل اسناد، معاونت در استفاده از سند مجعول و مشارکت در فراری دادن متهم حامد خاتمی پور.


رئیس دادگاه از متهم ردیف سوم خواست که از خودش دفاع کند.


روغنی‌ها گفت: اواسط سال ۹۵ تا اواخر سال ۹۶ به‌عنوان معاون امور لجستیک برق و الکترونیک شرکت سازه صنعت و ساز سیم و از اواخر سال ۹۶ به‌عنوان معاون امور بین‌الملل شرکت عظام منصوب شدم. در این مدت تمام تلاش خود را برای وارد کردن تکنولوژی در حوزه خودرو به کشور انجام دادم و به‌صراحت می‌گویم که بخشی از پیشرفت علمی در ایران حاصل تلاش بنده و همکارانم بوده است. همواره در کارهای خود حلال و حرام را رعایت می‌کردم و این موضوع را دیگر همکارانم نیز می‌توانند شهادت دهند و در همین مدتی که در زندان بودم به برخی از زندانیان زبان انگلیسی و فرانسوی آموزش دادم.


متهم ردیف سوم این پرونده ادامه داد: در مدت مسئولیت بنده در گروه عظام، بسیاری از قراردادها بومی‌سازی شد و به خودکفایی رسیدیم و انتقال دانش فنی خطوط از فرانسه به ایران در زمان بنده رخ داد. من مطالبی را که در این دادگاه بیان می‌کنم قبول دارم و البته این مطالب مورد تأیید سازمان اطلاعات سپاه نیز هست. متأسفم تمام اقدامات مؤثر بنده در حوزه قطعات خودرو امروز به عنوان اخلال در نظام اقتصادی کشور عنوان می‌شود؛ بنده بیش از 20 سال در ایران مسئولیت داشته‌ام و هرگز تخلفی انجام ندادم و تمام اقدامات برای پیشرفت کشور و اشتغال جوانان بوده است.



وی اظهار کرد: در کیفرخواست بنده آمده است که به‌صورت سازمان‌سافته اقدام به قاچاق قطعات خودرو به میزان  ۱۱۸ میلیون و ۲۹۵ هزار و ۸۷۶ دلار کرده‌ام و از طرفی بیان می‌شود که بنده نفر سوم گروه عظام بودم که به اسناد دسترسی داشتم اما باید بگویم که حوزه فعالیت بنده در بخش بین‌الملل بوده است. زمانی که در شرکت سازه پویش بودم حدود 94 میلیون دلار واردات قطعات خودرو داشتم اما در کیفرخواست عنوان شده که 117 میلیون دلار واردات داشتیم و از دادگاه تقاضا دارم نظر نماینده گمرک را نیز در این خصوص جویا شود. شرکت سازه پویش هم قطعات مربوط به سوخت و موتور و هم قطعات الکترونیک را وارد کشور می‌کرد.


روغنی‌ها با اشاره به توقیف اموال در گمرک قزوین اذعان کرد: ما تمام قطعات را با مجوز وارد کردیم.  بر اساس بند ۹ حقوق ورودی قطعات Ecu  معادل ۵ درصد بوده است و  تقاضا دارم تا صحت تمام موارد اعلام شده توسط گمرک مورد بررسی قرار گیرد. گمرک بعد از بررسی‌های صورت‌گرفته، 15 میلیارد تومان کسری را اعلام کرد و شرکت حدود 7 میلیارد تومان تبرئه شد و مابقی آن نیز در دست بررسی گمرک قرار دارد.



این متهم خاطرنشان کرد: عنوان می‌شود که بنده در بخش معاونت در پرداخت رشوه اقداماتی انجام دادم. در بخش ترخیص کار و ارزیابی من هیچ دخالتی نداشتم و از وجود تقلب در ترخیص‌کاران بی‌اطلاع بودم و حتی مهر مورد نظر را در بازجویی‌ها برای اولین بار دیدم. حق‌العمل ترخیص از قبل مشخص بوده و این‌طور نبوده که با ورود من به شرکت تغییر کند؛ لذا در بحث رشوه هیچ دخالتی نداشتم و نقشی در اصلاح فاکتورها از سوی مشتری خارجی نداشتم و اظهارنامه‌ها تا سال 94 از سوی نماینده گمرک انجام می‌شد و بعد از آن نیز الکترونیکی شد لذا امکان دست‌کاری اظهارنامه‌ها اصلاً وجود نداشت.


روغنی‌ها در رابطه با تحویل دو سکه به قنبر حسین پور و ۱۰ سکه به نماینده شیرزاد گفت: حسین‌پور از کارمندان واحد لجستیک نبود و تحویل سکه برای این رخ داد تا در دریافت مجوزها تسریع صورت گیرد و سکه‌ها را هدیه دادیم. عنوان می‌شود که بنده در جعل اسناد نیز تخلفاتی انجام دادم که باید بگویم بنده اصلاً دسترسی به آن نداشتم.


وی درباره فراری دادن متهم دیگر پرونده به نام خاتمی‌پور گفت: سال گذشته با وی تماس گرفتم و گفتم که بازرسان گمرک می‌خواهند برای بازرسی به دفترت بیایند و از طرفی چون یکی از افرادی که با خاتمی‌پور کار می‌کرد آدم صالح و درستی نبود، به همین خاطر به او گفتم که شاید درباره اقدامات شخص متخلف می‌خواهند پیش تو بیایند. در آن زمان خاتمی‌پور به من گفت که بمانم یا بروم که در جواب اعلام کردم که هرجور خودت صلاح می‌دانی عمل کن. درضمن خاتمی‌پور در آن زمان نه متهم بود نه مجرم.



این متهم اعلام کرد: تمام واردات قطعات خودرو با مجوز رسمی بوده است و حدود ۸۴۵ میلیارد ریال بابت حقوق و عوارض گمرکی پرداخت شده است؛ لذا اتهام اخلال در نظام اقتصادی به اینجانب منصفانه نیست و ما هیچ قصد مقابله‌ای با نظام نداشتیم. اقدامات ما در راستای رونق تولید صورت گرفت.


روغنی‌ها خاطرنشان کرد: ما خود را سرباز صنعت خودروسازی کشور می‌دانستیم و با اینکه با شرکت‌های فرانسوی ارتباط داشتیم اما در ایران ماندیم تا به کشور خدمت کنیم. در فرانسه برایمان فرش قرمز پهن می‌کردند.


جلسه چهارم دادگاه گروه عظام به ارائه دفاعیات متهم ردیف سوم این پرونده اختصاص یافت و بعد از پایان جلسه، قاضی صلواتی برگزاری جلسه بعدی دادگاه را ساعت ۱۳ سه شنبه(16 مهرماه)اعلام کرد.


انتهای پیام/4110/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب