دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
30 مرداد 1398 - 11:50

از عدالت، مبارزه با فساد، تحمل صدای مخالف تا ممنوعیت مذاکره با آمریکا/ توصیه‌های رهبر انقلاب به دولت در 8 دیدار چه بود؟

دولت یازدهم و دوازدهم حسن روحانی در طول 6 سال گذشته 8 دیدار با رهبر انقلاب اسلامی داشته است که ایشان نکات بسیار زیادی در این باره به دولت فرموده‌اند.
کد خبر : 411536
59967_961.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی خبرگزاری آنا، دولت دوازدهم برای نخستین بار در سال 1398 به دیدار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی می‌رود.


دیدار اعضای هیئت دولت به‌مناسبت هفته دولت در جمهوری اسلامی سابقه زیادی دارد. هفته دولت در ایران هم‌زمان با سالگرد شهادت شهیدان محمدعلی رجایی، رئیس‌جمهور دولت دوم و محمدجواد باهنر، نخست‌وزیر آن صورت می‌گیرد.


اعضای دولت دوم ایران بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری در انفجاری توسط سازمان منافقین در شهریور سال 1360 در دفتر نخست‌وزیری به شهادت رسیدند.


اعضای دولت حسن روحانی نیز به مناسبت‌های مختلف از جمله هفته دولت دیدارهایی با رهبر انقلاب داشته‌اند که در دیدارها نکات بسیار مهمی از سوی رهبری به دولت اعلام شده است.


نخستین دیدار اعضای هیئت دولت و حسن روحانی با رهبر انقلاب به تاریخ 6 شهریور سال 1392 و چند روز بعد از مراسم تحلیف و تنفیذ رئیس‌جمهور برمی‌گردد. این دیدار با حضور اعضا و وزرای دولت برگزار شد.


در این دیدار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به چند نکته مهم اشاره کردند. ایشان شاخص‌های مهم دولت مطلوب، را سلامت اعتقادی و اخلاقی، خدمت به مردم، عدالت، سلامت اقتصادی و مبارزه با فساد، قانون‌گرایی، حکمت، خردگرایی و تکیه بر ظرفیت درون‌زای کشور دانستند.


خدمت به خلق، دومین شاخصی بود که رهبر انقلاب اسلامی در بیان ویژگی‌های دولت مطلوب اسلامی، به آن پرداختند. ایشان خدمت به مردم را گفتمان اصلی دولت اسلامی و فلسفه‌ وجودی مسئولان خواندند و تأکید کردند: هیچ مسئله‌ای نباید مسئولان را از خدمت به مردم غافل کند.


                                              


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای عدالت را از دیگر شاخص‌های مهم دولت مطلوب اسلامی برشمردند و افزودند: همچنان که قبلاً نیز تأکید شده، ما در پی پیشرفت و یا به تعبیر رایج، توسعه هستیم، اما قطعاً این پیشرفت باید با عدالت همراه باشد وگرنه جامعه مانند کشورهای غربی دچار شکاف و تبعیض و نارضایتی خواهد شد.


ایشان با اشاره به وجود دستگاه‌های نظارتی از هر سه قوه، خطاب به هیأت دولت افزودند: فساد همچون موریانه است، با قاطعیت و تدبیر جلوی رخنه‌ «فساد، پارتی‌بازی، رشوه و اسراف» را بگیرید تا اصولاً نیازی به ورود دستگاهای نظارتی به حیطه‌ مدیریتی شما پیش نیاید.


دو دیدار هم حسن روحانی در سال‌های 1392 و 1393 با رهبر انقلاب در آستانه سفر به نیویورک داشت که خبری از آن منتشر نشد.


دومین دیدار اعضای هیئت دولت و حسن روحانی با رهبر انقلاب در 23 تیر ماه سال 1393 انجام گرفت. رهبر انقلاب اسلامی در بخش از سخنان خود، با استناد به بخش‌هایی از lفرمان حکومتی حضرت امیرالمؤمنین علی‌ علیه‌السلام به مالک اشتر، توصیه‌هایی کلی در خصوص مراقبت از بیت‌المال و حساس بودن نسبت به چگونگی استفاده از آن، و نیز پرهیز از «اقدام شتاب‌زده در هنگام عصبانیت، تندی اخلاق، تیزی زبان و نخوت و غرور»، بیان کردند.


                                                


ایشان همچنین با تأکید بر این‌که خطاها و اشتباهات فرهنگی به‌راحتی قابل جبران نیست، گفتند: ضروری است در عرصه‌ فرهنگی، سیاست‌های نظام به‌درستی درک و اِعمال شود. رهبر انقلاب اسلامی در ادامه به اهمیت بخش کشاورزی اشاره کردند و با اظهار نگرانی از تبدیل و تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی گفتند: نابودی زمین‌های کشاورزی یک خسارت غیر قابل جبران است و باید وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت از محیط زیست به طور جدی با این پدیده برخورد کنند.


دیدار کوتاه اما قابل تأمل بعد از امضای برجام


سومین دیدار حسن روحانی به‌همراه دولت یازدهم در 23 تیر سال 1394 و در بعد از امضای برجام صورت گرفت. رهبر انقلاب در دیدار و سخنان کوتاه عمل صالح را بهترین ذخیره دوران مسئولیت هر فرد برشمردند و افزودند: مردم در «قضاوت‌هایِ با فکر و تأمل و جمع‌بندی‌شده»، اشتباه نمی‌کنند بنابراین از اینگونه قضاوت‌های مردم می توان فهمید که کدام مسئول صالح است و کدام نه. ایشان همچنین گفتند:  پشتوانه روحی، معنوی و فکری، عامل اصلی حل همه مشکلات است.


چهارمین دیدار دولت یازدهم با حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در هفته دولت سال 1394 صورت گرفت. رهبر انقلاب در این دیدار به اعضای دولت فرمودند که مردمی بودن و نشست و برخاست با مردم، وسیله قرار ندادن مسئولیت برای تأمین مالی آینده‌ خود برای کابینه مهم است.


رهبر انقلاب، در عین حال، در بحث هسته‌ای، احتمال بی‌توجهی به اهداف دشمنان را از جمله نگرانی‌ها و دغدغه‌های خود برشمردند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای هوشیاری در مقابل تلاش دشمن را برای نفوذ پیچیده و تدریجی، ضرورتی عینی برشمردند و تأکید کردند: باید در هر شرایطی در اتخاذ مواضع انقلابی صراحت داشت و صریح و بدون رودربایستی، در مقابل دشمن مواضع انقلاب و مبانی امام بزرگوار را بدون ترس و خجالت بیان کرد.


                                               


ایشان اقتصاد را اصلی‌ترین اولویت کشور برشمردند و چند نکته را در این زمینه بیان کردند که نکته‌ نخست «پیشرفت توأم با عدالت» بود. ایشان افزودند: باید مراقب بود در حرکت اقتصادی، فاصله‌ی طبقاتی پیش نیاید و فقرا پایمال نشوند.


رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به بنگاه‌های اقتصادی که به دلیل رکود دچار مشکل شده‌اند، افزودند: برخی از این مراکز تولیدی مشکل نقدینگی دارند که باید بانک‌ها در این خصوص وارد میدان شوند اما برخی دیگر از این بنگاه‌ها، مشکل نقدینگی ندارند و تسهیلات خود را نیز دریافت کرده‌اند ولی تسهیلات را در جای دیگری استفاده کرده‌اند که باید با آنها برخورد مناسب کرد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: برای حل مشکل رکود، باید برخی از طرح‌ها به بخش خصوصی سپرده شود.


دیدار بعدی دولت با رهبر انقلاب اسلامی در ماه رمضان سال 1395 برگزار شد. رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: در شرایط فتنه همچون قضایای سال ۸۸، نباید سخن، سکوت، اقدام و حتی نوع نگرش، موجب تقویت فتنه شود. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: البته ممکن است برخی افراد به‌دلیل گرایش‌های خاص خود، تمایلی به حضور صریح در مقابل فتنه نداشته باشند اما نباید از او هم به نفع فتنه بهره‌برداری شود.


رهبر انقلاب اسلامی در همین خصوص به موضوع اخیر حقوق‌های کلان اشاره و تأکید کردند: موضوع حقوق‌های نجومی، در واقع هجوم به ارزش‌ها است اما همه بدانند که این موضوع از استثناها است و اکثر مدیران دستگاه‌ها، انسان‌های پاک‌دست هستند، اما همین تعداد کم نیز خیلی بد است و باید حتماً با آن برخورد شود. ایشان با اشاره به دستور رئیس‌جمهور به معاون اول برای پیگیری موضوع خاطرنشان کردند: این موضوع نباید شامل مرور زمان شود بلکه باید حتماً به صورت جدی پیگیری، و نتیجه‌ی آن به اطلاع مردم رسانده شود.


دیدار بعدی دولت با رهبری در شهریور همین سال رخ داد. رهبری در این دیدار فرمودند: دولت نباید به هیچ وجه خود را سرگرم بحثهای انتخاباتی کند بلکه باید تا آخرین روز کاری، برای کار، تلاش و حل مشکلات برنامه ریزی کند و بهترین تبلیغ برای دولت در رأس کار، اقدام و عمل آن دولت است.


حضرت آیت الله خامنه‌ای، «واگذاری اختیارات تصمیم‌گیری به استانها»، «هدایت تسهیلات بانکی و همچنین حجم عظیم نقدینگی به‌سوی تولید»، «مشوّق‌های صادراتی»، «پرداخت بموقع بهای محصولات کشاورزی» و «توجه جدی به روستاها و صنایع تبدیلی» را از جمله اقدامات اساسی و ممکن برای عملی شدن سیاستهای اقتصاد مقاومتی خواندند.


رهبر انقلاب اسلامی با بیان اینکه همواره معتقد به کار دیپلماسی بوده‌ام اما باید توان دیپلماسی را به صورت مناسب و متوازن در دنیا توزیع کرد، خاطرنشان کردند: آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین باید سهم مناسب خود را در سیاست خارجی کشور داشته باشند.


                                                      


ایشان با تأکید بر ضرورت اتّخاذ موضع فعال در سیاست خارجی، گفتند: در مسائلی همچون مسائل منطقه که بسیار پیچیده و در هم تنیده است، باید با دقت و هوشیاری و قدرت فکر، و فعال و اثرگذار وارد میدان شد. حضرت آیت الله خامنه‌ای لزوم استفاده از ظرفیت دیپلماسی برای پیشرفت اقتصاد را نیز مورد تأکید قرار دادند.


حضرت آیت الله خامنه‌ای افزودند: انتقاد من به موضوع برجام به بدعهدی و خباثت طرف مقابل مربوط می‌شود نه عناصر خودمان. حضرت آیت الله خامنه‌ای با انتقاد از کاهش شتاب رشد حرکت علمی در سال‌های اخیر، خاطرنشان کردند: سرعت حرکت علمی در دنیا بالاست و فاصله ما نیز با پیشرفت علمی دنیا زیاد است، بنابراین برای جبران این عقب‌ماندگی هیچ چاره‌ای جز افزایش شتاب رشد حرکت علمی وجود ندارد و باید گفتمان پیشرفت علمی در کشور ادامه یابد و متوقف نشود.


نخستین دیدار اعضای دولت دوازدهم با رهبر معظم انقلاب اسلامی در شهریور سال 1396 صورت گرفت. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بیان توصیه‌ی دوم، به لزوم داشتن «روحیه‌ جهادی و تلاش مضاعف و خستگی‌ناپذیر و بدون چشمداشت» اشاره کردند و در توصیه‌ سوم، افزودند: اعضای دولت علاوه بر اینکه در تصمیمات دولت، مسئولیت مشترک دارند، باید با یکدیگر همکاری داشته باشند و به صورت تیمی عمل کنند.


ایشان در توصیه‌ای دیگر خطاب به دولت گفتند: تحمل شنیدن صدای مخالف را داشته باشید و با بالا بردن حلم خود که همان ظرفیت درونی است، از نقادی استقبال و استفاده کنید. «ارتباط نزدیک با مردم به‌منظور درک بهتر واقعیات زندگی مردم»، پنجمین توصیه‌ رهبر انقلاب بود و در همین خصوص خاطرنشان کردند: «داشتن بخش ارتباطات مردمی قوی» و «سفرهای استانی» بسیار خوب و مفید است.


                                       


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ششمین توصیه‌ خود را به موضوع «لزوم حفظ و تقویت روحیه‌ مردمی و پرهیز از اشرافی‌گری»، اختصاص دادند، و در بیان توصیه‌ هفتم افزودند: به حرکت‌های مردمی که غالباً خودجوش است اعم از فرهنگی، اقتصادی و خدماتی همچون گروه‌های جهادی یا فرهنگی، کمک و مساعدت کنید.


رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنانشان، «اقتصاد» را اولویت واقعی کشور خواندند و با تأکید بر تلاش بی‌وقفه‌ مسئولان برای حل مشکلات معیشتی مردم از جمله بیکاری جوانان، گفتند: اقتصاد باید اولویت همه‌ اعضا و بخش‌های دولت باشد.


دیدار بعدی دولت دوازدهم در تیرماه سال 1397 صورت گرفت. داشتن احساس مسئولیت مضاعف، عدم  یأس و ترس و منفی‌بافی و نمی‌شود و نمی توانیم و چکار کنیم مهم‌ترین بخش‌های این دیدار بود. رهبری دولت را به مثابه تیم ملی فوتبال تشبیه کردند که اگر خوب کار کنند، اما شکست هم بخورد همه مردم از آن حمایت می‌کنند.


برخورد قاطع با متخلفان توزیع ارز و دلار 4200 تومانی، مبارزه واقعی دولت با فساد و نداشتن بن‌بست در مسائل کشور مهم‌ترین نکته دیگر رهبر انقلاب به دولتمردان بود. ایشان درباره برجام هم گفتند: ما یک روز مشکل اقتصادی کشور را موکول کردیم به برجام، [امّا] برجام نتوانست مشکل اقتصادی کشور ما را برطرف کند و به ما کمک قابل توجّهی بکند؛ و نتیجه این شد که مردم نسبت به برجام شرطی شدند.


آخرین دیدار اعضای هیئت دولت با رهبر انقلاب در شهریور سال 1398 صورت گرفت؛ یعنی دقیقاً یک سال قبل!


رهبر انقلاب اسلامی در این دیدار با اشاره به اینکه  یک مسئله‌ مهم در زمینه‌ مسائل اقتصادی که مناسب است بنده تذکّر بدهم، بحث مدیریّت اقتصادی است؛ دولت باید مدیریّت کند اقتصاد کشور را. مدیریّت را با تصدّیگری نباید اشتباه کرد، گفتند:  جلوی منافذ فساد بسته بشود و گرفته بشود، مدیریّت اقتصادی یعنی این، هیچ ربطی به تصدّیگری ندارد.


ایشان افزودند:  بخش دوّم هم مبارزه‌ با مفسد و بستن منافذ فساد است؛ چشمِ باز مدیران؛ آنچه نیاز است این است. ببینید، همین تازه یک گزارشی وزارت اطّلاعات برای ما فرستاد، من نگاه کردم این گزارش را دیدم از آبان ۹۶ تا تیر ۹۷، ۵۶ اخطار در مورد مسائل مربوط به فساد اقتصادی، به دستگاه‌های مختلف دولت از طرف وزارت اطّلاعات داده شده!


رهبر انقلاب گفتند: اوّلاً تأکید می‌کنم ارتباط روزافزون با همسایگان را. ما خب چهارده پانزده همسایه داریم، خیلی‌هایشان و اکثرشان کسانی هستند که ما می‌توانیم با اینها ارتباطات خوب داشته باشیم. از فرصت‌ها استفاده کنیم. من پیغام دادم به شما راجع ‌به پاکستان که خب شما گفتید که مشغول مقدّمات هستید که این کار را انجام بدهید. عراق هست، ترکیه هست، پاکستان هست، کشورهای آسیای غربی هست، جاهای دیگر هستند، بالاخره ما با این مجموعه‌ بزرگ در مسائل گوناگون می‌توانیم کار کنیم.


ایشان در ادامه فرمودند: اروپا جایی نیست که ما بتوانیم برای مسائل گوناگون خودمان از جمله همین مسئله‌ برجام و مسائل اقتصادی و مانند اینها به آنها امید ببندیم؛ نه، اینها کاری نخواهند کرد؛ قطع امید [بکنید].


حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تصریح کردند: مسئله‌ دیگر در قضیّه‌ی سیاست خارجی، آمریکا است. اینکه حالا باز بعضی زمزمه شروع کرده‌اند که «در حاشیه‌ اجلاس مجمع عمومی، ممکن است مذاکره انجام بگیرد»، این به طور قطع منتفی است؛ یعنی معنی ندارد یک چنین چیزی. آنها که آن ظاهرسازها بودند، آن‌جوری عمل کردند با ما؛ اینها که آدم‌های وقیحِ مُتهتّکِ پُرروی صریح شمشیر از رو بندند؛ با اینها چه مذاکره‌ای؟ اصلاً معنی ندارد. حالا آقای رئیس‌جمهور که هیچ، وزیر خارجه و عناصر وزارت خارجه هم همین‌جور؛ هیچ معنی ندارد.


دولت و اعضای آن در 6 سال اخیر هشت دیدار رسمی با رهبر انقلاب داشتند که دیدار آخر سال 1397 رهبر انقلاب نکات بسیار زیاد و جزئی را در آن بیان کردند.


انتهای پیام/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب