گاردین: ادامه توقیف نفتکش ایرانی توجیه نداشت/ گزینههای اندک آمریکا برای فشار بر جمهوری اسلامی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه گاردین به نقش دولت انگلیس در جنگ تحریمی آمریکا علیه ایران پرداخت و تلویحاً از لندن خواست که به دلیل تبعات این اقدام، از تنش ایران و آمریکا دور بماند.
این روزنامه نوشت: وقتی مقامات جبلالطارق در اول ماه ژوئن (6 هفته پیش)، بهطور غیرمنتظره نفتکش ایرانی «گریس 1» را توقیف کردند، یکی از مقامات دولت دونالد ترامپ، بهطور ویژه از این اقدام ابراز رضایت کرد. «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی جنگطلب رئیسجمهور آمریکا توئیت کرد: «یک خبر عالی.»
مقامات جبلالطارق با پشتیبانی انگلیس، اعلام کردند که این کشتی به سمت سوریه در حرکت بود، چراکه فروش نفت به دولت سوریه، نقض تحریمهای اروپا به شمار میآید.
نفع آمریکا از توقیف نفتکش ایرانی
گاردین با اشاره به منفعت کاخ سفید در ماجرای توقیف نفتکش ایرانی ادامه داد: اما برای آمریکا، توقیف نفتکش، هدف بزرگتری را محقق میکرد: تشدید فشار اقتصادی علیه سوریه و نهایتاً ایران، زیرا محموله آن 140 میلیون دلار (116 پوند) ارزش داشت و موجب میشد که ایران از یکسو درآمد آن را از دست بدهد و از سوی دیگر، آنطور که کاخ سفید مدعی است، منبعی مهم از انرژی به دست دمشق نرسد.
گرفتار شدن انگلیس در میانه نبرد ایران و آمریکا
بااینحال، کشوری که در میانه نبرد ایران و آمریکا گرفتارشده، انگلیس است. ایران بهتلافی این اقدام، یک نفتکش انگلیسی که پرچم این کشور را در خلیجفارس حمل میکرد - علیرغم تلاش ناوگان سلطنتی برای ممانعت- توقیف کرد و حملونقل تجاری انگلیس در منطقه را آسیبپذیر نمود. مصادره نفتکش «استینا ایمپرو» در حالی بود که انگلیس مدعی است، جبلالطارق در توقیف نفتکش ایرانی مستقل عمل کرده است.
این نشریه مشهور انگلیسی افزود: انگلیس به کمک احتیاج پیدا کرد و تحت نخستوزیری «بوریس جانسون»، به آمریکا روی آورد و از سیاستی که پیشتر، «جرمی هانت»، رقیب شکستخوردهاش اعلام کرده بود، اجتناب کرد. جانسون خواستار تشکیل یک نیروی دریایی حمایتی به رهبری اروپا در پرترافیکترین مسیر انتقال نفت جهان بود و طرح آمریکا برای ایجاد ائتلاف دریایی به رهبری آمریکا را تلویحاً رد کرده بود.
خرسندی بولتون از شرکت انگلیس در ائتلاف دریایی آمریکا
تشکیل نیروی دریایی اروپایی در خلیجفارس، تصمیمی بود که مقامات انگلیسی تلاش کردند آن را به حاشیه برانند. لندن هفته پیش اعلام کرده بود که به ابتکار عمل دریایی آمریکا در خلیجفارس موسوم به «عملیات سنتینل» خواهد پیوست. اما وقتی بولتون دوشنبه هفته پیش به لندن سفر کرد، در تشریح این تصمیم انگلیس، صراحت بیشتری به خرج داد و گفت: «ما از اینکه دولت نخستوزیر جانسون برای مشارکت در عملیات سنتینل، موافقت کرده است، خرسندیم» و افزود که این گام «نشاندهنده تغییر سیاستهای لندن نسبت به دولت قبل است.»
بیمیلی ترزا می برای مشارکت با آمریکا علیه ایران/دشواری توجیه ادامه توقیف نفتکش
گاردین با بیان اینکه هانت و «ترزا می»، نخستوزیر سابق انگلیس بهشدت نسبت به حساسیتهای فرانسه و آلمان آگاه بودند، تصریح کرد: آنها نمیخواستند نیروی دریایی آنها با آمریکا درست در جنوب ایران و آنها در زمانی که تروئیکای اروپایی خواستار کاهش تنش با تهران و حفظ و تداوم برجام بودند، مشارکت داشته باشد.
این در حالی است که انگلیسیها مدعیاند که ایران در پشتصحنه، به جبلالطارق اطمینان داده است که اگر «گریس 1» آزاد شود، به سمت کشورهایی که مشمول تحریمهای اتحادیه اروپا ازجمله سوریه هستند، حرکت نخواهد کرد. این پیام ایران بدین معنا بود که توجیه ادامه توقیف نفتکش، به شکل فزایندهای دشوار شده است.
نفتکش ایرانی آزاد نمیشد، بحران لندن – تهران ادامه داشت
نویسنده این گزارش تحلیلی در پایان تأکید کرد: از آنجا که واشنگتن برای تداوم فشار اقتصادی بر ایران مصمم است، گزینههای اندکی برای افزایش محدودیتها بر جمهوری اسلامی در اختیار داشت و مجبور شد که پنجشنبه هفته پیش، چالشی حقوقی در قبال تصمیم مقامات جبلالطارق برای آزادی نفتکش ایرانی ایجاد کند؛ سیاستی که از سوی «محمدجواد ظریف»، وزیر خارجه ایران بهعنوان «تروریسم اقتصادی» محکوم شد.
از طرفی، لندن نیز تصدیق کرده که آمریکا مقامات انگلیسی را در جریان تلاش برای ممانعت از آزادی گریس 1 قرار داده است. مقامات انگلیسی اما به خاطر حساسیتها اعلام نکردند که بولتون موضوع نفتکش را در جلسه هفته گذشتهاش با جانسون یا سایر نشستهایش با دیگر وزرا در میان گذاشته است.
اگر بولتون در مورد نفتکش ایرانی سخنی به میان نیاورده باشد، جای تعجب است. اما انگلیس یکبار دیگر در این موضوع نشان داد که بهطور فزاینده در میانه جنگ تحریمی آمریکا علیه ایران قرار دارد و اگر بنا بود که «گریس – 1» همچنان در توقیف بماند، بحران در روابط انگلیس و ایران، راهی طولانی برای پایان در پیش داشت.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/