دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
20 مرداد 1398 - 00:10
آنا گزارش می‌دهد؛

برترین مربیان وطنی ورزش ایران/معمارانی که جاودانه شدند؛ از «سلطان» تا «آقای خاص»

طی سال‌های اخیر مربیان ایرانی در آوردگاه‌های جهانی، المپیک و آسیا حرف‌های زیادی برای گفتن داشتند و حالا در سال منتهی به المپیک امید است که این مربیان افتخارات خودشان را ادامه دهند.
کد خبر : 409792
2020.jpg

به گزارش خبرنگار گروه ورزشی خبرگزاری آنا، بدون شک هر تیم یا ورزشکار ایرانی برای رسیدن به موفقیت در  آوردگاه جهانی، المپیک و آسیا به عوامل زیادی نیاز دارد که اصلی‌ترین آن وجود مربی است. از زمانی که تصمیم گرفته شد سطح ورزش ایران از آماتور بیرون بیاید و به سوی حرفه‌ای شدن برود، بحث مربیان خارجی هم در کنار آن مطرح شد.


بدون شک حضور مربی خارجی اتفاق بدی نیست و چه بسا در برخی رشته‌های ورزشی مانند والیبال، در رده بزرگسالان حضور مربی خارجی شاکله والیبال را تغییر داد و این تیم را به سمت و سویی برد که هم‌اکنون قدرت اول قاره کهن محسوب می‌شود.


در کنار مربیان تأثیرگذاری که در ورزش ایران در هر رده سنی و رشته‌های مختلف حضور داشته‌اند اما در تمامی این سال‌ها مربیان خارجی زیادی با صرف هزاران دلار از بودجه بیت‌المال به ایران آمدند و هدایت تیم‌های مختلف ورزشی را برعهده گرفتند. مربیانی که بعضاً گاهی در یک رشته ورزشی خاص موفق عمل کردند ولی در عمل هیچ‌ آورده‌ای برای ورزش ایران به همراه نداشتند و در دوران حضورشان در ایران استعدادیابی هم در رشته‌های مختلف صورت نگرفت.  


اما در نقطه مقابل مربیان داخلی زیادی بودند که موفق شدند در تیم‌های مختلف ورزشی اتفاقات خوبی را رقم بزنند و نام خودشان را در ورزش ایران جاودانه کنند. مربیان ایرانی که در رده‌های مختلف تیم‌های ورزشی با شناخت خوب از ورزشکاران خودشان آنها را به مسیر درست هدایت کردند.


در این گزارش سعی می‌کنیم اسامی و افتخارات مربیان ایرانی که توانستند در رشته‌های مختلف نام خودشان را در ورزش کشور جاودانه کنند را مورد بررسی قرار دهیم.


*فوتبال


از بین رشته‌های ورزشی، فوتبال در جذب مربی خارجی سرآمد بود، سابقه جذب مربی خارجی در فوتبال ایران به سال 1327 برمی‌گردد که برای نخستین بار در 71 سال پیش، مسئولان وقت تصمیم گرفتند برای ارتقای سطح فوتبال ایران، از مربیان خارجی استفاده کنند. اما نکته قابل توجه این بود که در تمامی این سال‌ها که نیمکت فوتبال ایران به مربیان خارجی و ایرانی سپرده شده بود، مربیان ایرانی بودند که توانستند نامشان را در تاریخ فوتبال ماندگار کنند. 


مهاجرانی؛ پرافتخارترین مربی قاره آسیا


حشمت مهاجرانی در سال 1975 و بعد از حضور دو مربی خارجی، هدایت تیم ملی فوتبال را برعهده گرفت.  او را باید بهترین سرمربی تاریخ قارهٔ آسیا بنامیم.  مهاجرانی دوره مربیگری را در ژاپن سپری کرده بود و در سال ۱۳۴۹ به عنوان مربی تیم زیر ۲۱ سال ایران انتخاب شد. دوران مربیگری مهاجرانی را می‌توان دوران شناخت بسیاری از استعدادهای جوان فوتبال بنامیم، چرا که خیلی از بزرگان فوتبال توسط این مربی شناخته شدند. همانطور که گفته شد مهاجرانی کار خودش را از تیم‌ جوانان آغاز کرد. تیم ملی فوتبال جوانان ایران در زمان مربیگری مهاجرانی توانست برای چهار دوره پیاپی قهرمان آسیا شود. پیش از این تیم جوانان ایران هرگز قهرمانی آسیا را تجربه نکرده بود. این رکوردی بود که تا امروز هیچ مربی ایرانی به آن دست پیدا نکرده است.


در زمان هدایت مهاجرانی در تیم ملی فوتبال، برای نخستین بار تیم به مرحله یک‌چهارم نهایی المپیک ۱۹۷۶ مونترال راه پیدا کرد. در سال 1978 مهاجرانی بزرگترین افتخار خود و فوتبال ایران را رقم زد و تیم ایران برای نخستین بار به رقابت‌های جام جهانی فوتبال راه پیدا کرد.


مهاجرانی


پروین؛ قهرمانی در آسیا با سلطان


بعد از مهاجرانی، پروین را باید پرافتخارترین مربی ایرانی در فوتبال بنامیم. پروین به مدت چهار سال سر‌مربی تیم ملی فوتبال ایران بود و در سال ۱۹۹۰ میلادی توانست  قهرمانی بازی‌های آسیایی پکن را نصیب ملی‌پوشان فوتبال کند، همچنین قهرمانی جام در جام آسیا همراه با پرسپولیس از دیگر افتخارات پروین در فوتبال ایران بود. 


علی پروین


پورحیدری؛ اسطوره فراموش‌نشدنی


منصور پورحیدری پس از افتخارات زیادی که در عرصه مربیگری در رده باشگاهی به دست آورد در سال 1377 به نیمکت تیم ملی فوتبال ایران رسید و  در همین مدت کوتاهی که هدایت تیم ملی فوتبال را برعهده داشت توانست مدال طلا بازی‌های آسیایی ۱۹۹۸ را به دست بیاورد. 


شادروان منصور پورحیدری


*والیبال


تیم ملی والیبال کشورمان در حال حاضر برترین تیم آسیا و یکی از قدرت‌های برتر جهان به‌شمار می‌رود. البته موفقیت‌های والیبال را باید در ابتدا مدیون مدیران ورزشی همچون یزدانی خرم و داورزنی بنامیم که در والیبال ایران تحول ایجاد کردند. از سال 2010 با وجود زیرساخت‌ها، والیبال ایران پیشرفت شگرفی نسب به والیبال سنتی کرد. البته ناگفته نماند که  دوران اوج والیبال ایران در رده بزرگسالان با ولاسکو رقم زد. مربی آرژانتینی که دوران شکوفای والیبال را برای ایران رقم زد. 


اما در رده پایه مربیان ایرانی را باید پیشگام موفقیت در والیبال ایران بنامیم. مصطفی کارخانه، محمد وکیلی و بهروز عطایی سه مربی ایرانی هستند که در چند سال اخیر در رده پایه نامشان را به موفقیت‌های والیبال گره‌ زدند. 


کارخانه؛ موفق‌ترین سرمربی والیبال


مصطفی کارخانه، با کسب 12 قهرمانی در رده باشگاهی موفق‌ترین سرمربی ایرانی لقب دارد. البته موفقیت‌های او تنها در رده باشگاهی خلاصه نمی‌شود و این مربی در رده‌های پایه هم افتخارات زیادی در کارنامه خود ثبت کرده است.  کارخانه در سال 1380 با تیم نوجوانان به عنوان قهرمانی در آسیا رسید، همچنین قهرمانی جوانان آسیا، در سال‌های  ۱۳۷۷، ۱۳۸۱، ۱۳۸۵، ۱۳۸۷ از دیگر موفقیت‌های کارخانه است. 


مسابقات قهرمانی جهان در  سال ۲۰۰۷ در مراکش، تیم جوانان زیر 21 سال با هدایت کارخانه روی سکوی سومی رفتند. در مسابقات نوجوانان جهان در سال 80 به میزبانی قاهره، کارخانه هدایت این تیم را برعهده داشت که موفق به کسب عنوان قهرمانی شد. 


مصطفی کارخانه


عطایی؛ تکرار کسب سکوی جهان پس از 12 سال


بهروز عطایی به عنوان سرمربی تیم ملی جوانان والیبال ایران توانست در مسابقات زیر ۲۱ سال قهرمانی جهان در کشور بحرین را با این تیم کسب کند. تیم ملی والیبال جوانان در مسابقات جهانی روی سکوی قهرمانی رفت و نشان خوش‌رنگ طلا را  کسب کرد. البته تیم ملی والیبال جوانان 12 سال پیش در جهان عنوان سومی را با مصطفی کارخانه کسب کرده بودند و حالا در همین رده این تیم روی سکوی قهرمانی ایستاد و این افتخار دوباره با یک مربی ایرانی دیگر به دست آمد.


بهروز عطایی


وکیلی؛ مربی که نسل طلایی می‌سازد


از سال 93 که محمد وکیلی از سوی داورزنی به عنوان سرمربی تیم نوجوانان والیبال انتخاب شد تا به امروز که پنج سال می‌گذرد، این مربی در رده‌های پایه موفقیت‌های قابل توجهی به دست آورده است.  در سال 2017 تیم والیبال نوجوانان با هدایت وکیلی در مسابقات قهرمانی جهان روی سکوی جهان ایستاد و به نشان خوش‌رنگ طلا رسید. در سال 2014  هم در رقابت‌های قهرمانی آسیا، این تیم به عنوان قهرمانی رسید.


وکیلی


موفقیت‌های مربیان ایرانی به همین‌جا ختم نمی‌شود و در دیگر رشته‌های ورزشی بعضاً مربیانی داریم که نامشان در تاریخ ورزش ایران با موفقیت گره خورده است. 


*فوتسال


شمس؛ معمار نوین فوتسال ایران


در رشته فوتسال، بدون شک موفق‌ترین چهره در این رشته ورزشی، حسین شمس است. او مقام اول در رقابت‌های قهرمانی فوتسال آسیا در سال‌های ٬۱۹۹۹ ٬۲۰۰۰ ٬۲۰۰۷ ٬۲۰۰۸ ۲۰۱۰ را به دست آورده است. همچنین در جام کنفدراسیون‌ها در سال 2009 به عنوان قهرمانی رسید. در سال 2009 و 2007 در مسابقات جایزه بزرگ تیم فوتسال ایران با این مربی به عنوان نایب‌قهرمانی رسید. شمس با وجود اینکه افتخارات زیادی در کارنامه خود دارد، در چند سال اخیر به دلیل انتقادهای تند و تیزی که به کمیته فوتسال داشته است در این رشته جایگاهی ویژه‌ای ندارد.


حسین شمس


ناظم‌الشریعه؛ جام جهان با مرد ایرانی


در کنار حسین شمس، محمد ناظم‌الشریعه هم از دیگر مربیانی است که در رشته فوتسال تأثیرگذار بوده است. ناظم‌الشریعه در سال 2016 در جریان مسابقات فوتسال جام ملت‌های آسیا تیم را به قهرمانی رساند و این موفقیت پس از 6 سال برای ایران با این مربی رقم خورد.


ناظم‌الشریعه همچنین توانست در سال 2016 در جریان رقابت‌های جام جهانی فوتسال، تیم ایران را به سکوی سومی برساند و نشان برنز را کسب کند. همچنین قهرمانی  در مسابقات فوتسال جام ملت‌های آسیا ۲۰۱۸ در چین تایپه از دیگر افتخارات این مربی بود.


ناظم الشریعه تیم ملی فوتسال


مظفر؛ مربی موفق بانوان فوتسال در آسیا


رشته فوتسال در بخش بانوان هم با یک مربی ایرانی به موفقیت‌های قابل قبولی رسیده است. شهرزاد مظفر در چند سالی که هدایت تیم ملی فوتسال بانوان را برعهده داشت، به موفقیت‌های خوبی رسید. تیم ملی فوتسال زنان ایران در مسابقات قهرمانی فوتسال زنان آسیا در سال ۲۰۱۵ با شکست ژاپن به عنوان قهرمانی رسید.


همچنین در مسابقات قهرمانی فوتسال زنان آسیا در سال ۲۰۱٨ تیم ایران باز هم با شکست ژاپن به عنوان قهرمانی رسید. پس از سال‌ها حضور مظفر در فوتسال ایران، او چند ماه پیش به دلیل بی‌مهری‌های مسئولان راهی کویت شد و هم‌اکنون هدایت تیم ملی کویت را برعهده دارد و وضعیت تیم ملی فوتسال بانوان هم نامشخص است. در تازه‌ترین اظهارات هم در مورد وضعیت تیم فوتسال بانوان، مسئولان اعلام کردند که این تیم نیازی به مربی ندارد!


شهرزاد مظفر


*کشتی


بدون شک ورزش اول کشور با نام بزرگانی چون محمد بنا، رسول خادم، محمد برزگر و دیگر بزرگان کشتی گره‌خورده است.


بنا؛ معمار کشتی فرنگی 


در کشتی فرنگی محمد بنا در صدر برترین مربیان گوش‌شکسته فرنگی است. تیم ملی كشتی فرنگی ایران در المپیک لندن برای نخستین بار با سه مدال طلای مردان به مقام قهرمانی رسید. بنا در المپیک ریو هم در کنار گوش‌شکسته‌ها بود، اما در المپیک ریو به دلیل مشکلاتی که به وجود آمد، این مربی نتوانست موفقیت‌های خود را تکرار کند و بعد از المپیک ریو هم او از تیم ملی ایران خداحافظی کرد.  البته بنا پس از رفتن خادم از فدراسیون کشتی، دوباره در جمع فرنگی‌کاران حضور یافت و حالا او و شاگردانش به دنبال تکرار موفقیت این بار در المپیک توکیو هستند.


محمد بنا


خادم؛ احیای کشتی آزاد در ریو


در کنار محمد بنا، باید در کشتی آزاد از رسول خادم به عنوان بهترین مربی در این سال‌های اخیر نام ببریم. خادم البته به مدت پنج سال هم به عنوان رئیس فدراسیون فعالیت می‌کرد و در سال 2016 در جریان رقابت‌های المپیک ریو، تیم کشتی آزاد با هدایت خادم با کسب یک مدال طلا، یک مدال نقره و یک مدال برنز بهترین نتیجه را پس از المپیک ۱۹۹۶ آتلانتا کسب کرد و نایب قهرمان این مسابقات شد. 


رسول خادم


*والیبال نشسته


رضایی؛ مردی برای تمام جام‌ها


پیشینه این ورزش به سال 1359 برمی‌گردد؛ زمانی که تنها چهار استان در این رشته فعال بودند. پس از جنگ تحمیلی و جانباز شدن افراد زیادی از مردم جامعه، گرایش به ورزش و به خصوص والیبال نشسته شدت گرفت. این رشته از همان ابتدای ظهورش عملکرد خارق‌العاده‌ای در جهان و آسیا داشته است. ملی‌پوشان والیبال نشسته با نمایش خیره‌کننده‌ای قدرت‌های سنتی این رشته، همچون فنلاند و هلند را مغلوب کردند و به مدت دو دهه طلایه‌دار این رشته در جهان هستند و تا سال ۲۰۱۷ با ۶ عنوان قهرمانی پارالمپیک و هفت عنوان جهانی پرافتخار‌ترین تیم والیبال نشسته جهان محسوب می‌شوند.


هادی رضایی


تمام افتخارات این رشته در شرایطی رقم خورده که هدایت این تیم برعهده مربیان ایرانی بوده است. هادی رضایی یکی از مربیان به نام والیبال نشسته در ایران است که در چند سال اخیر افتخارات زیادی را در کارنامه خود ثبت کرده است. در حال حاضر رضایی دبیرکل منطقه آسیا و اقیانوسیه و مشاور فنی سازمان جهانی پاراوالیبال WPV است.


*شمشیربازی


فخری؛ قهرمان دیروز، قهرمان‌پرور امروز


119 سال پیش، شمشیربازی پای ایران را به المپیک باز کرد. در المپیک 1964 توکیو چهار ملی‌پوش شمشیربازی برای نخستین بار به المپیک راه پیدا کردند و از همان زمان به بعد این رشته جزء رشته‌های المپیکی در ایران به حساب آمد. البته آغاز فعالیت جدی شمشیربازی در ایران از سال 1368 بود. این رشته ورزشی در تمامی ادوار المپیک حضور داشته و در ایران هم از سال 1328 رواج پیدا کرد اما از سال 1359 به مدت 10 سال وقفه‌ای در آن ایجاد شد و دوباره  از سال 68 شروع به کار کرد. 


پیمان فخری


شمشیربازی ایران در چند سال اخیر نشان داد، حرفی برای گفتن دارد. درست از المپیک ریو که مجتبی عابدینی با ناداوری عنوان سومی را از دست داد و در جایگاه چهارم قرار گرفت، نگاه‌ها به شمشیربازی تغییر کرد. به‌خصوص اینکه تمام افتخارات این رشته ورزشی در این چند سال با هدایت مربی ایرانی پیمان فخری رقم می‌خورد. فخری قهرمان دیروز و قهرمان پرور امروز، شاگردانی را در شمشیربازی تربیت کرده است که می‌توان امیدوار بود که این ملی‌پوشان به زودی در المپیک 2020 تاریخ‌ساز خواهند شد. به‌خصوص اینکه همین چند روز پیش بود که عابدینی نخستین مدال ایران در مسابقات جهانی شمشیربازی را در بوداپست مجارستان از آن خود کرد و نامش را در تاریخ این رشته ماندگار کرد.


*تکواندو


ذوالقدر؛ آغازگر دوران باشکوه


تکواندوی ایران در طی 40 سال فعالیت خود در مسابقات قهرمانی آسیا، بازی‌های آسیایی، قهرمانی جهان و المپیک شاهد حضور 11 سرمربی در رأس آن بوده است که هر کدام بخشی از تاریخ این رشته را تشکیل داده‌اند. غلامحسن ذوالقدر را باید معمار موفقیت‌های تکواندو بنامیم؛ مربی که در طول سال‌هایی که هدایت تیم ملی را برعهده داشت تکواندوکاران بنامی را معرفی کرد. 


ذوالقدر در نخستین دوره مسابقات قهرمانی آسیا، با کسب یک طلا، یک نقره و چهار برنز به عنوان نایب‌قهرمانی رسید. ذوالقدر همچنین در دو دوره رقابت‌های قهرمانی آسیا هدایت تیم را برعهده داشت که  موفق به کسب یک مقام نایب قهرمانی و یک عنوان چهارمی شد.


در سال 1998 در هوشی‌مینه ویتنام تیم ملی با هدایت ذوالقدر با کسب دو نقره و یک برنز به مقام چهارمی دست یافت و در سال 2002 در امان اردن با یک طلا، دو نقره و سه برنز مجدداً به عنوان نایب قهرمانی آسیا دست یافت. 


ذوالقدر در سه دوره پیاپی هدایت تیم ملی را در بازی‌های آسیایی برعهده داشت که موفق به کسب دو عنوان نایب‌قهرمانی و یک مقام سومی در این مسابقات شد. همچنین این مربی 6 دوره هدایت تیم ملی تکواندو را در مسابقات جهانی برعهده داشت که به غیر از یک دوره، در پنج دوره دیگر سکوی جهانی را کسب کرد. 


همچنین او پرافتخارترین مربی تاریخ تکواندو ایران در رقابت‌های المپیک است. در المپیک 1992 بارسلونا هدایت تیم ملی تکواندو را برعهده داشت اما به دلیل آزمایشی بودن حضور تکواندو در این مسابقات مدال‌های نقره عسگری و برنز مقانلو در کارنامه او محاسبه نشده است. در المپیک سیدنی، هادی ساعی به مدال برنز رسید.  در المپیک 2004 یونان نیز تکواندو ایران با سرمربیگری ذوالقدر طعم نشان طلا در المپیک را چشید و مدال برنز هم نصیب یوسف کرمی شد.


غلامحسین ذوالقدر


مهماندوست؛ اولین‌هایی که با او به دست آمد


در کنار ذوالقدر باید به رضا مهماندوست هم اشاره کرد که یکی از مربیان موفق تاریخ تکواندو محسوب می‌شود. مهماندوست در مسابقات جهانی 2009 دانمارک  به نایب‌قهرمانی جهان دست یافت. او همچنین در مسابقات جهانی 2011 کره‌جنوبی به عنوان سرمربی با کسب سه طلا، یک نقره و دو برنز به اقتدار کره‌ای‌ها در خاک این کشور پایان داد و به نخستین قهرمانی تاریخ تکواندو ایران در مسابقات جهانی دست یافت.


مهماندوست همچنین در  مسابقات قهرمانی آسیا 2008 با تیم ملی به عنوان قهرمانی رسید و همچنین به عنوان بهترین مربی آسیا هم انتخاب شد. همچنین تیم مهماندوست در بازی‌های آسیایی 2010 در گوانگجو چین با کسب سه طلا و یک برنز به مقام قهرمانی دست یافت تا یکی دیگر از اولین‌ها هم با این مربی دوباره به دست بیاید. 


این مربی پرافتخار کشورمان هم سابقه حضور در المپیک هم داشت. المپیک 2008 پکن آخرین حضور این مربی در کنار تیم ملی تکواندو بود و هادی ساعی تنها مدال طلای این مسابقات را به دست آورد. البته در تاریخ تکواندو، مربیان دیگری همچون بیژن مقانلو به تمامی افتخارات جهان و آسیا و جایزه بزرگ رسید و تنها در کسب مدال المپیک ناکام بود. 


مهماندوست


کمرانی؛ تجربه شیرین در ریو با دختر تاریخ‌ساز


اگرچه فاصله بین تکواندوی مردان و بانوان خیلی زیاد است، اما در سال 2016 و در جریان مسابقات المپیک ریو، کیمیا علیزاده نخستین بانوی مدال‌آور ایران در المپیک بود که این افتخار بزرگ را با مربی ایرانی خود، مهرو کمرانی به دست آورد. 


مهرو کمرانی


*کاراته


هروی؛ ایرانی‌ که خیال همه را برای میدان المپیک راحت کرده است


از زمانی که کاراته به رشته‌های المپیکی اضافه شد نگاه‌ها به این رشته تغییر کرد. البته پیش از این هم کاراته را باید عصای ورزش ایران بنامیم، رشته‌ای که در رقابت‌های جهانی، آسیایی، لیگ‌های جهانی، قهرمانی آسیا، مسابقات کاراته‌وان، بازی‌های آسیایی همیشه مدال‌آور بوده و یکی از ابرقدرت‌های قاره کهن محسوب می‌شود. موفقیت‌های کاراته در این چند سال به قدری زیاد بوده که وزیر ورزش و جوانان در تازه‌ترین اظهاراتش عنوان کرده از کاراته سهمیه المپیک نمی‌خواهیم بلکه مدال المپیک می‌خواهیم! 


هدایت ملی‌پوشان کاراته از سال 95 به شهرام هروی سپرده شد، البته پیش از این هم مربیان ایرانی هدایت تیم‌های کاراته را در رده‌های مختلف برعهده داشتند و هر زمان افتخارات خوبی کسب کردند. اما هروی، مربی است که در چند سال اخیر خیال همه را بابت قهرمانی‌های مکرر ملی‌پوشان راحت کرده و حالا همه امیدوارند تا این رشته در نخستین حضورش در المپیک روی سکو برود.


هروی


به گزارش آنا، مربیان ایرانی در این چند سال نشان دادند با وجود همه محدودیت‌ها و نبود قراردادهای میلیاردی اما با اعتماد مسئولان توانستند بهترین‌ها را رقم بزنند و نامشان را در ورزش ایران ماندگار کنند. مربیانی که قرارداد آنها یک‌سوم قرارداد مربیان خارجی نیست اما جانانه برای سربلندی ایران تلاش می‌کنند. هم‌اکنون در سال منتهی به المپیک توکیو هستیم و با وجود شرایط سخت اقتصادی بیشتر از همیشه ورزشکاران و مربیان تلاش می‌کنند تا بتوانند در گام نخست سهمیه المپیک و بعد از آن به مدال المپیک برسند. امید است که با نگاه ویژه مسئولان، قهرمان دیروز در ردای قهرمان پروران امروز موفقیت‌های بیشتری کسب کنند.


انتهای پیام/4051/4057/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب