آماری تلخ از کاهش ازدواج
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، بر این اساس در حال حاضر حدود ۱۳ میلیون جوان پشت هفتخان ازدواج ماندهاند و طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، ۱۰ درصد زنان ۳۵ تا ۳۹ ساله کشور مجردند. این یعنی بخش مهمی از افرادی که در تغییر سیمای جمعیت کشورمان نقش کلیدی دارند به دلیل سیاستگذاریهای نادرست از چرخه فرزندآوری خارج میشوند تا در کنار چالشهای فردی مجرد ماندن این افراد، چالشهای اجتماعی و جمعیتی موانع ازدواج خودنمایی کند.
همه ساله به مناسبت پیوند آسمانی حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) پدر خاک و حضرت زهرا (س) بانوی آبها و آینهها هفته ازدواج نامگذاری شده و فرصتی است تا وضعیت ازدواج و طلاق و آمار جوانان مجردی که به دلایل فرهنگی و اقتصادی پشت هفتخان ازدواج ماندهاند، مورد بازبینی قرار گیرد. همین بازبینی هم نشان میدهد وضعیت خانواده در جامعه ما چندان مناسب نیست و جوانان به دلایل مختلف رغبت چندانی به تشکیل خانواده ندارند. به گونهای که به گواهی آمار شمار ازدواجها طی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۷، بیش از ۳۷ درصد کاهش داشته، ضمن آنکه میانگین سن ازدواج یک سال افزایش پیدا کرده است.
بیتأثیربودن افزایش وام ازدواج با اقساط یک میلیونی
هرکدام از صاحبنظران حوزه مسائل اجتماعی گروهی از دلایل را برای کاهش آمار ازدواج برمیشمارند؛ از کاهش احساس تعهد و مسئولیتپذیری جوانان گرفته تا حاشیههای پررنگ و پرهزینه ازدواج که رنگ و بوی فرهنگی دارد و صد البته در این میان دلایل اقتصادی هم در بیرغبتی جوانان نسبت به ازدواج تأثیر بسزایی داشته است تا جایی که معاون جوانان وزارت ورزش و جوانان از ازدواجهای صوری برای دریافت وام ازدواج خبر میدهد. محمدجواد تندگویان در عین حال تصریح میکند: «با وجود اینکه میزان وام ازدواج در سال ۹۸ نسبت به سال قبل افزایش داشته است، اما شاهد تغییری در روند ثبت ازدواج نبودهایم.» به گفته وی، بسیاری از متقاضیان وام ازدواج که در حال حاضر به بانک مراجعه میکنند، درخواست رقم وام کمتری دارند چراکه قادر به پرداخت اقساط و باز پرداخت وام نیستند. در حال حاضر اقساط مربوط به وام ۳۰میلیونی ازدواج تا یک میلیون تومان میرسد که جوانان باید بتوانند از پس این اقساط بر بیایند.
قوانین کاغذی برای حمایت از ازدواج و نهاد خانواده
چالشهای متعدد اقتصادی و فرهنگی در حالی بر سر راه جوانان قرار دارد که اسناد و مصوبات بالادستی متعددی برای حمایت از ازدواج و تشکیل خانواده وجود دارد. قانون ۱۳بندی تسهیل ازدواج جوانان در سال ۱۳۸۴ یکی از این قوانین بالادستی است که تسهیلات متعددی را برای برگزاری مراسم ساده، کمخرج، تأمین مسکن و معاش زوجها پیشبینی کرده، اما این مصوبه روی کاغذ باقی ماند. سیاستهای کلی خانواده در ۱۶ بند نیز برای حمایت از نهاد خانواده تدوین شده است، اما همچون اسناد بالادستی دیگر مغفول ماند. نداشتن ضمانت اجرایی شاید اصلیترین دلیل بر زمین ماندن این مصوبات باشد. ماحصل رهاشدن امر ازدواج و تشکیل خانواده، اما باقیماندن بیش از ۱۳ میلیون جوان در صف ازدواج است.
منبع:جوان
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/