دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مرداد 1398 - 00:05
قنادباشی در گفتگو با آنا:

لشکر شکست‌خورده عربستان در یمن، بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت آنهاست

کارشناس ارشد منطقه درباره گفت: جنگ یمن رو به اتمام است و این به معنای حضور یک ارتش شکست‌خورده در عربستان است، ارتش شکست‌خورده‌ای که هر زمان امکان کودتایشان وجود دارد.
کد خبر : 406413
11.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: موازنه‌ قدرت در یمن به سود نیروهای انصارالله تغییر کرده و در ماه‌های اخیر موجب شده است رژیم سعودی دیگر نتواند دیکته‌های خود را بر متحدانش تحمیل کند و لذا شاهد اقدامات ابوظبی هستیم که قصد دارند از یمن خارج شوند.


امارات پس از آنکه خبر خروج جزئی خود را از یمن اعلام کرد، تلاش می‌کند پاداش اقدامش را به سرعت به دست آورد و در همین راستا است که هیئتی از ابوظبی راهی تهران می‌شوند. از سوی دیگر عربستان که همچنان خواهان ادامه جنگ است، تلاش می‌کند به جای امارات آمریکا را جایگزین آنها در یمن کند و از همکاری نظامی با این کشور سخن می‌گوید.


هفته گذشته بود که ریاض در اقدامی پیشگیرانه و از سر ترس از هرگونه اقدام غافلگیرانه امارات در جنوب یمن، اقدام به جذب نیروهای انسانی و لجستیکی و اعزام آنها به شهر عدن کرد تا پایگاه‌هایی نظامی را در آنجا تأسیس کند. این نیروها که متشکل از چهل وسیله نقلیه نظامی و تجهیزات فنی و مکانیکی است شروع به ایجاد دو پایگاه کردند؛نخست در منطقه «العریش» در شرق عدن و دوم نزدیک به صلاح‌الدین در غرب عدن.


در این زمینه با سیدجعفر قنادباشی، کارشناس ارشد امور بین‌الملل گفتگویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه ازنظر می‌گذرد.


آنا:‌ در زمینه اعزام نیرو، همکاری نظامی میان آمریکا و عربستان افزایش یافته است. با توجه به اینکه از سال 2003 میلادی هیچ همکاری مشخصی در حوزه اعزام نیروی نظامی در عربستان از سوی آمریکا انجام نشده بود، چه تحولاتی باعث شده است تا پادشاه عربستان اعلام کند می‌خواهد میزبان نیروهای آمریکایی باشد. آیا اهداف خاصی در پشت پرده این موضوع نهفته است؟


قنادباشی: خروج آمریکایی‌ها از خاک عربستان بعد از آن اتفاق افتاد که گروه‌های القاعده در افغانستان به آنها ضرباتی زده بودند و در عربستان این‌ نگرانی وجود داشت که حضور نیروهای آمریکایی ممکن است موجب سستی پایه‌های پادشاهی عربستان شود و این‌طور نیز بود. در آن زمان که آمریکایی‌ها در افغانستان، عراق و نقاط مختلف منطقه مسلمان‌کشی می‌کردند، زندان‌ها پر شده بود، لذا خشم و نفرت مردم عربستان نسبت به آمریکایی‌ها افزایش یافت و زندان‌هایشان از مخالفان مسلمان پر شد؛ مسلمانانی که مخالف آمریکا و به ویژه رژیم صهیونیستی بودند.


قناد باشی


در واقع درست است که القاعده و طالبان گروه‌های باطلی هستند، اما بخشی از نیروهای طالبان در افغانستان که به وسیله دانشگاه‌های مدینه به محافل وهابی فرستاده بودند، در پاکستان آموزش می‌دیدند، اینها که افکار خود را از قرآن الهام گرفته بودند، مخالف آمریکا و اسرائیل بودند. آمریکایی‌ها به این دلیل از عربستان خارج شدند که در وهله نخست آسیب‌پذیری خودشان را بعد از جنگ با عراق کاهش دهند، و در درجه دوم اینکه پادشاهی عربستان را از سستی نجات بدهند، زیرا به دلیل حضور نیروهای آمریکایی در عربستان، نارضایتی‌های زیادی ایجاد شده بود.


پیش‌تر بزرگ‌ترین پایگاه آمریکا در منطقه عربستان بود. به تدریج نیروهای آمریکا از این کشور خارج شدند و بعد از سال 2013 میلادی دیگر آن همکاری را نداشتند، اما تا حد بسیار زیادی همکاری سیاسی و اقتصادی به ویژه در زمان سلمان بن‌عبدالعزیز وجود دارد. آمریکا و عربستان جسته و گریخته همکاری نظامی در موضوع یمن داشتند و آمریکایی‌ها تسلیحات بسیار زیادی در اختیار این کشور گذاشتند و حتی خلبان‌ها یا کسانی که جنگ را طراحی می‌کردند، آمریکایی بودند.


آنا: چرا آمریکایی‌ها در این مقطع زمانی وارد تعامل نظامی با عربستان شدند؟


قنادباشی: معتقدم ما در دوره اضطرار برای رژیم صهیونیستی، عربستان و آمریکا قرار داریم، به ویژه آمریکایی‌ها در موضع ضعف قرار دارند و عربستان بعد از جنگ قریب پنج ساله در یمن بسیار آسیب‌پذیر شده است.بنابراین دیگر ملاحظات گذشته در نظر گرفته نمی‌شود، ملاحظاتی ازقبیل در نظر گرفتن اینکه افکار عمومی عربستان چه عکس‌العملی نشان خواهند داد. امارات هم اعلام کرده است که از جنگ یمن خارج می‌شود و عربستان در باتلاق یمن تنها مانده است. آنها با 9 کشور جنگ را آغاز کردند، ابتدا  پاکستان و ترکیه، بعد قطر و حال که امارات خارج شدند و تنها سودان و گروه اندکی از نیروهای مراکشی باقی مانده است.


قناد باشی


عربستان بعد از کناره‌گیری امارات از جنگ یمن به شدت آسیب‌پذیر شده و حتی ممکن است مورد حمله انصارالله قرار بگیرد، اما موضوع مهم بعدی، ارتش عربستان است. سعودی‌ها نگران ارتش خودشان هستند، زیرا برای همه نیروهای امنیتی و مسلح عربستان یک زنگ خطر به صدا درآمده، زیرا جنگ رو به اتمام است و این به معنای حضور یک ارتش شکست‌خورده است. ارتش شکست‌خورده بسیار خطرناک است، چرا که هر آن امکان کودتا وجود دارد.


موقعیت عربستان در معرض خطر قرار دارد و نیازمند کمک هستند. موقعیت آل سعود به اندازه‌ای خراب است که دیگر ملاحظات گذشته در زمینه جلوگیری از حضور نیروهای آمریکایی‌ را ندارند و در جنگ یمن تنها شده‌اند و این موضوع می‌تواند برای آنها خطرساز باشد، لذا همکاری با آمریکایی‌ها را ازسر گرفته‌اند. 


آنا: سی‌ان‌ان ادعا کرده آمریکا 500 نیرو به‌ همراه سامانه ضد موشکی تاد را به عربستان اعزام می‌کند. آیا این تعداد نیرو برای مقابله با جنبش انصارالله کافی است؟


قنادباشی: به نظر من این اقدام مقدمه خروج عربستان از یمن است. عربستان می‌خواهد خارج شود ولی نگران تحقیر شدن ازسوی انصارالله هستند، بنابراین این روزها دائم از پایان دادن به جنگ یمن دم می‌زنند. از سوی دیگر نگران ارتش خودشان هستند، لذا اعزام این نیروها بیش از اینکه مربوط به موضوع حمله و تهاجم عربستان باشد، به موضوع خروج آنها مربوط است. در حال حاضر تنها در الحدیده ارتش فرانسه حضور دارد و این در حالی است که آمریکایی‌ها پیش‌تر آنجا حضور داشتند و امارات نیز نیروهایش را اعزام کرده بود. با وجود این، بیش از هفت ماه نتوانستند کار خاصی انجام دهند و در تصرف خود داشته باشند. این وضعیت در صنعا نیز حاکم است.


قناد باشی


با توجه به این تحولات یمن می‌تواند به باتلاقی برای آمریکایی‌ها تبدیل شود. ولی در زمان ترامپ آنها تمایلی ندارند خود را وارد این معرکه کنند. طرح ترامپ این است که ارتش‌های منطقه وارد جنگ شوند، نه اینکه آنها (آمریکایی‌ها) خود را به باتلاق یمن بکشانند. 


انتهای پیام/4033/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب