دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گفت‌وگو با آنا

سرپرست گروه ارکستر زهی استونی: بیشتر از موسیقی، دنبال شناخت فرهنگ مردم ایران هستیم

سرپرست ارکستر زهی استونی گفت: « به واسطه ساز کمانچه در این ارکستر، توازن خوبی میان موسیقی کلاسیک استونی و موسیقی ایران ایجاد کرده‌ایم و این طور به نظر می‌آید که این کنسرت به تبیین نقاط مشترک دو کشور می‌پردازد».
کد خبر : 4032

کنسرت ارکستر زهی استونی عصرگاه امروز (بیست و هشتم بهمن ماه) ساعت 18/15 در تالار وحدت در بخش بین الملل سی‌امین جشنواره موسیقی فجر به روی صحنه می‌رود. دیدار ما با اعضای این گروه ساعتی پیش از برپایی این کنسرت در استودیوی «صبا» و به هنگام تمرین‌های پایانی آنها صورت گرفت.


سیگرید تولمان سرپرست گروه موسیقی کشور استونی و کنسرت مایستر این گروه در گفت‌وگو با خبرنگار فرهنگی آنا درباره حضور در این جشنواره گفت: «تصور می‌کنم یکی از مهم‌ترین مولفه‌هایی که یک جشنواره می‌تواند داشته باشد، این است که ژانرهای مختلف موسیقی را به معرض نمایش بگذارد. درواقع جشنواره این فرصت را به هنرمندانی از سراسر جهان می‌دهد تا زوایای مختلف موسیقی اصیل خود را به کشورهای دیگر معرفی کنند».


او در پاسخ به این سوال که موزیسین‌های استونی چقدر نسبت به موسیقی کلاسیک ایران شناخت دارند نیز گفت: «متاسفانه تا پیش از این که به این جشنواره دعوت شویم به آن شکلی که باید درباره موسیقی ایران اطلاعاتی نداشته‌ایم و دانسته‌های ما بیشتر در حد دنبال کردن اخبار فرهنگی هنری بوده است. هنوز هم با وجود آن‌که چند روزی است به ایران آمده‌ایم بیش از آن که بر موسیقی این کشور تمرکز کنیم سعی برشناخت فرهنگ و مردمان آن داریم. اگرچه مطالعه و جستجوی اجمالی بر موسیقی ایرانی این نکته را به ما ثابت کرده است که ایران پتانسیل گسترده‌ای در حیطه موسیقی به ویژه، موسیقی کلاسیک دارد».



سرپرست گروه استونی در ادامه خاطرنشان کرد: «اما همان طور که اشاره کردم خروجی این پتانسیل گسترده کمتر نزد کشورهای دیگر شناخته شده است که به نظرم وجود جشنواره‌های مختلف می‌تواند در مرتفع کردن این مسئله نقش داشته باشد».


این بانوی نوازنده ویولن هم‌چنین درباره وجود نوازنده ایرانی در بین این گروه نیز گفت: «رضا مرتضوی یکی از هنرمندانی ایرانی است که اخیرا با او به همکاری پرداخته‌ایم، آشنایی ما با این نوازنده کمانچه باعث شده تا قطعه‌ای را به آهنگ‌سازی این هنرمند نیز در بین رپرتوارهایی که امشب خواهیم نواخت داشته باشیم».


او اضافه کرد: «خوشحالیم که امشب در بین مخاطبان ایرانی و در یک جشنواره خارجی، مثل جشنواره موسیقی فجر حضور یافته‌ایم، از این‌ها گذشته یکی از تفاوت‌هایی که این کنسرت با دیگر کنسرت‌ها در بخش بین‌الملل دارد این است که رپرتوار آن از موسیقی معاصر استونی با تلفیق ساز ایرانی مثل کمانچه است. وجود این مولفه باعث شده تا توازن خوبی میان موسیقی کلاسیک غربی و کمانچه ایجاد شود و این‌طور به نظر بیاید که اجرای ما به نوعی از هردو جهان صحبت می‌کند».


این نوازنده درادامه تصریح کرد: «صرف نظر از این‌که امشب در جشنواره به اجرای کنسرت می‌پردازیم، خوشحالیم که یک جور تبادل فرهنگی میان استونی و ایران از این طریق صورت گرفته است و امیدوارم این ارتباط ادامه پیدا کند و دیگر زوایای فرهنگی هنری دوکشور به واسطه این تبادل نزد یکدیگر، شناخته و معرفی شود. زیرا براین باوریم همان‌طور که بدن به یک غذا احتیاج ندارد و غذاهای متنوعی را می‌طلبد برای غذای روح که هنر است نیز نیازمند انواع و اقسام گونه‌ها هستیم».



در ادامه این نشست، رضا مرتضوی نوازنده کمانچه این گروه درباره رپرتواری که قرار است امشب در این کنسرت اجرا شود گفت: «می‌توان گفت رپرتوار این گروه گسترده است. درواقع این گروه رپرتواری از موسیقی قرون وسطایی تا موسیقی روز جهان را اجرا می‌کند.»


او اضافه کرد: «نکته‌ای که شاید بتوان گفت کمتر در اجراهای بخش بین‌الملل شب های گذشته دیده شده و دراین کنسرت پررنگ است، اجرای دو رپرتوار مختلف به وسیله گروه است. به طوری که بخشی از این کنسرت به اجرای قطعاتی از آهنگ‌سازان جهانی چون موتزارت، چایکوفسکی و... اختصاص دارد و در بخش دوم، قطعه‌ای نوشته من اجرا می‌شود. البته ناگفته نماند قطعه‌ای که من نوشته‌ام قرار است در قالب کنسرتی مستقل در ماه جولای در استونی نیز اجرا شود».


این نوازنده کمانچه در ادامه خاطرنشان کرد: «یکی از دلایلی که باعث شد با این گروه آشنا شوم وجود نوازنده ویولنسل بود که در سال‌های گذشته در ارکسترهای مختلف خارجی با یکدیگر همکاری می‌کردیم. این نوازنده هفت سال قبل هم در جشنواره موسیقی فجر به همراه گروه دیگری به اجرای برنامه پرداخته بود و امسال از من خواست تا مقدماتی برای اجرای گروه فعلی که به تازگی به آنها پیوسته است را برای حضور در جشنواره موسیقی فجر فراهم کنم. در این زمینه رایزنی‌ها از مدت‌ها پیش شروع شد و به حضور این گروه در ایران انجامید».


مرتضوی تصریح کرد: «البته قرار است بعد ازاجرای امشب در تالار وحدت، فردا به شیراز رفته و کنسرتی را در تالار حافظ این شهر نیز برگزار کنیم. در این کنسرت نیز قطعاتی از من و آهنگ‌سازان مشهور جهان اجرا خواهد شد».


او اضافه کرد: «تصورمی‌کنم قطعه‌ای که به وسیله ساز کمانچه برای این بخش از کنسرت امشب ساخته‌ام حال و هوای ساز اصیل ایرانی کمانچه را در بین قطعات دیگر آهنگ‌سازان جهان تداعی می‌کند. این مسئله برای نوازندگان استونی که جالب توجه و جذاب بوده است و به طور کلی از وجود این ساز در کنار سازهای خود ابراز رضایت می‌کنند، امیدوارم در کنسرت امشب نظر مخاطبان هم مثبت باشد».


گزارش: آزاده صالحی


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب