تحول افکار عمومی جامعه بر اثر گسترش غیرقابلباور فضای مجازی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از شورای عالی انقلاب فرهنگی، جلسه شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست غلامعلی حدادعادل در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد.
حدادعادل در ابتدای این جلسه گفت: با پیشنهاد یکی از اعضای شورا مقرر شد تا در ابتدای هر جلسه نمایندگان دستگاههای عضو شورا، مختصراً مجموعه متبوع خود را معرفی کنند.
وی افزود: این کار با این هدف صورت میگیرد که دستگاههای عضو شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ظرفیتها، قابلیتها و توانمندیهای یکدیگر را بهتر بشناسند.
پس از سخنان حدادعادل، نماینده پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، به معرفی این پژوهشگاه در قالب گزارشی مشتمل بر اصول راهبردی، اقدامات انجام شده، برنامههای پیشرو و... پرداخت.
بررسی سرفصلهای درسی و برنامه آموزشی رشته مطالعات سیاسی جهان اسلام
پس از ارائه این گزارش، سرفصلهای درسی و برنامه آموزشی رشته مطالعات سیاسی جهان اسلام در مقطع کارشناسی ارشد که در جلسات گذشته شورا مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به نظرات ارائه شده توسط اعضا در این جلسات ویرایش شده است، مورد بحث و بررسی اعضا قرار گرفت.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی در مورد این برنامه آموزشی و سرفصل درسی گفت: در تدوین این برنامه و سرفصل دقت خوبی اعمال شده است.
حسین سلیمی افزود: موضوع دیگری که باید موردتوجه قرار گیرد، موضع دفتر گسترش و برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در مورد رشتههایی ازایندست است که ممکن است برنامههای این رشته را با مشکل مواجه کند.
پس از سخنان سلیمی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی هم طی سخنانی گفت: در بخش منابع مشکلات و معضلاتی وجود دارد که لازم است برطرف شود.
حسینعلی قبادی افزود: با توجه به اینکه رشته به جهان اسلام مربوط است، جای منابع به زبان عربی خالی است.
وی ادامه داد: برخی عبارات و اصطلاحات نیز ثقیل است و نیاز به ویرایش دارد.
تأثیر انقلاب اسلامی بر جنبشهای اسلامی بیشتر موردتوجه قرار گیرد
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در این جلسه گفت: باید در زمینه گرایشهای سلفی در جهان اسلام منابع بهروزرسانی شود.
حجتالاسلام مصطفی رستمی افزود: همچنین تأثیر انقلاب اسلامی بر جنبشهای اسلامی و اصل موضوع بیداری اسلامی باید بیشتر موردتوجه قرار گیرد.
حدادعادل نیز در این زمینه گفت: در طول فعالیت 25 ساله «دانشنامه جهان اسلام» بیش از 100 مقاله در مورد اسلام معاصر پیرامون سرفصلهای مختلف این موضوع نگاشته شده است که لازم است موردتوجه قرار گیرد.
وی افزود: منابع غنی این مرکز شامل بیش از 120 هزار جلد کتاب و بیش از دو هزار دوره نشریه و مجله منتشر شده در جهان اسلام هم میتوانند در این زمینه مفید باشند.
پس از سخنان حدادعادل، با رأی مثبت اعضا سرفصل برنامه درسی رشته مطالعات علوم سیاسی جهان اسلام در مقطع کارشناسی ارشد به تصویب رسید.
بازنگری در برنامه درسی رشته روانشناسی اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد
دستور بعدی جلسه شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، بازنگری در برنامه درسی و سرفصل آموزشی رشته روانشناسی اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد بود که گزارش کارگروه روانشناسی در این زمینه ارائه شد.
در این گزارش با اشاره به ارتباط این رشته درسی با رشته روانشناسی اسلامی و مفاهیم مشترک میان این دو رشته، اقدامات صورت گرفته در زمینه اسلامیسازی، بومیسازی، روزآمدسازی و کارآمد سازی تشریح شد.
در بخش دیگری از این گزارش با اشاره به اهمیت موضوعاتی مانند روانشناسی رسانه و تبلیغات، روانشناسی سیاسی و... بررسی علمی این حوزهها از سایر خصوصیات این برنامه درسی برشمرده شده است.
در این جلسه اعضا به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند که اهم آن به شرح ذیل است: بهرهگیری از میراث گرانقدر ادبیات عرفانی تمدن اسلامی در جهت غنیسازی مباحث روانشناسی، پرداختن به اصل موضوع روانشناسی اجتماعی، توجه به تأثیر فضای مجازی و ساختار روانشناسی اجتماعی، دقت در انتخاب منابع درسی و در نظر گرفتن مطالعات تطبیقی و میان فرهنگی.
بیتوجهی به روانشناسی اجتماعی تصمیم سازی را دچار مشکل کرده است
پس از ارائه نظرات و پیشنهادهای اعضا، غلامعلی حدادعادل طی سخنانی گفت: بیتوجهی روانشناسی اجتماعی مدیران جامعه را در تصمیمسازی و همچنین شکلدهی افکار عمومی دچار مشکل کرده است.
وی ادامه داد: در 10 سال اخیر و با گسترش غیرقابلباور فضای مجازی، افکار عمومی جامعه به شدت متحول شده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: همین موضوع عامل تشدید دروغ، تشنج و تنش در فضای روانی جامعه شده است.
حدادعادل تصریح کرد: قطعاً طراحان جنگ روانی علیه ملت ایران در رسانهها و فضای مجازی از ابزار روانشناسی اجتماعی بهره میگیرند و باید در مقابله با این جنگ روانی از ابزار روانشناسی اجتماعی استفاده شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: در برخی مناسک مذهبی هم نوعی افراط مشاهده میشود که موجب برخی کردارهای ناپسند میشود.
رئیس شورای تخصصی تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به نقش رسانه در ایجاد توازن اجتماعی گفت: این مشکل در برخی تنشهای قومی و... در میان برخی شهرها و مناطق کشور هم مشاهده میشود که نقش رسانهها در این زمینه غیرقابلانکار است.
حدادعادل افزود: تشدید روحیه نارضایتی و انتقاد بیرویه از همه امور هم ناشی از عدم توجه به روانشناسی اجتماعی است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: متخصصان رشته روانشناسی باید برای حل مشکلات راهکار پیشنهاد دهند.
پس از سخنان حدادعادل، کلیات سرفصل آموزشی و برنامه درسی رشته روانشناسی اجتماعی در مقطع کارشناسی ارشد به تصویب رسید و بررسی جزئیات سرفصل آموزشی و برنامه درسی این رشته به جلسه آتی موکول شد.
انتهای پیام/4107/4118/
انتهای پیام/