پرس تیوی؛ شبکهای برای دیدن روی دیگر وقایع و شنیدن صدای بیصدایان
به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا خورشید یازدهم تیر 1386 از پشت کوههای مشرق زمین، خود را به زور بالا میکشید. گویا میخواست تاریکی را بیش از گذشته از آسمان این عالم، بزداید. درجنگ تاریکی و نور؛ آن روز شاید زودتر از همیشه، نور پیروز شده باشد. کسی چه میداند؟ آن روز (11تیر 86) برای خورشید انگار فرق داشت. انگار انگیزهای داشت که میخواست دنیا را تغییر دهد.
آن سوتر اما، جایی در همین نزدیکی، آغاز کار شبکه ای کلید خورد که قرار بود و هست، در جنگ بین نور و تاریکی، جانب نور را بگیرد. قرار بود و البته هست، تاریکی افراشته بر آسمان جهان مملو از اخبار جور و ناجور که میخواهد به کام برخی شیرینی تجاوز را بچشاند و به کام برخی دیگر تلخی ظلم را حقنه کند، برخی را تحقیر کند؛ برخی را تطمیع و گروهی را هم خسته، به روشنایی و تعالی بگرایاند.
پرس تیوی؛ 11 تیر 1386 به صورت رسمی، با چنین دیدگاهی پای به عرصه رقابت رسانهای گذاشت. رقابتی که هر چند از همان آغاز خیلی سنگین به نظر میرسید اما غول های رسانهای جهان آن را پذیرفته بودند.
شوک رسانهای
همان روزها؛ وقتی پرس تی وی پا به عرصه رقابت رسانهای البته با شعاری خاص؛ گذاشت، بازتاب «بودن» این شبکه خبری انگلیسی زبان، نشان میداد که آمده تا «باشد» و عرصه را برای بنگاههای خبرپراکنی غربی تنگ کند.
«لس آنجلس تایمز» 17 جولای 2007 در گزارشی، قبل از افتتاح پرس تی وی، تایید کرد که در این مدت (پیش از افتتاح) این شبکه انگلیسی زبان، 3 میلیون نفر از درون ایالات متحده، از وب سایت شبکه دیدن کردهاند.
روزنامه صاحب نام گاردین هم در گزارش خود نوشت بود که این شبکه قرار است در عرصه رسانهای حضور داشته باشد و به جنگ بی.بی.سی برود و البته منفینگریهای فاکس نیوز آن روزها را با نوری که به آن میتاباند، تلطیف کند.
صدای بیصدایان
رسانه در دنیای امروز تاثیر دارد. شاید بتوان گفت حالا که 12 سال از آغاز به کار شبکه پرس تی وی گذشته؛ همگان هم بر نیاز به توسعه این شبکه اعتقاد پیدا کردهاند و هم به وضوح مبارزه پرس تی وی با شبکه های دیگر کشورها را دیدهاند. هیچ کس حالا دیگر نمیتواند کتمان کند پرس تی وی از زمان افتتاح تا کنون چنان در تار پود جریان اطلاعات در جهان پیچیده که تنها عامل بازدارنده آن را استفاده از تحریم این شبکه دانستهاند. پرس تی وی اگر با تحریمها مواجه شده به این دلیل است که به واسطه آن، صدای جمهوری اسلامی در جهان طنین یافته و توانسته است صدای بی صدایان باشد.
تازه ترین تحلیل صورت گرفته در باره پرس تی وی مربوط به اندیشکده «مرکز مطالعات بینالملل و استراتژیک آمریکا» است که در فرازی از آن ، علیرغم تلاش برای کوچک جلوه دادن فعالیتهای رسانههای برون مرزی ایران، اذعان شده است: اگر چه دسترسی جهانی سازمانهایی همچون صدا و سیما به گستردگی شبکههایی همچون BBC ، CNN و الجزیره نمیرسد اما با این وجود فعالیت های قدرت نرم ایران نگرانکننده است. تهران در حال بسط پروپاگاندای خود در جهان است . . . ایران این توانایی را دارد تا حضور خود در جهان را پررنگ تر کند . . . و این در حالی است که در این گزارش از پرس تی وی نیز به عنوان یکی از مهمترین رسانههای برون مرزی ایران نام برده و به فعالیت های آن پرداخته شده است.
واقعیت این است که پرس تی وی علیرغم همه این تحریمها، همچنان نقش پیش قراولانه خود در میان رسانه های آلترناتیو جهان را ادامه میدهد و تنها ذکر یک نمونه از اثرگذاری فعالیت این رسانه علیرغم تهدیدها کافی است تا صحت این مدعا اثبات شود.
یک سال پرفراز و نشیب
دی ماه سال گذشته بود که مرضیه هاشمی مستند ساز ، مجری و خبرنگار شبکه پرس تی وی در آمریکا بازداشت شد و همگان اذعان کردند که اگر اطلاع رسانی گسترده و کمپین سازی پرس تی وی نبود، چه بسا زمان بازداشت هاشمی طولانی تر و اتفاقات وحشتناکی در پرونده قضایی نا صواب علیه وی رخ می داد.بویژه که همه اینها در شرایطی است که نیمه سال گذشته موج بزرگی از مسدود سازی اکانت های شبکه های برون مرزی ایران به راه افتاد. همان اتفاقی که نویسنده گزارش «مرکز مطالعات بین الملل و استراتژیک آمریکا» هم به آن اشاره داشته و می نویسد: « اخیراً شرکت فایر آی تحقیقی را در این زمینه انجام داده که نشان می دهد عملیات نفوذ ایران بسیار مهم هستند و نشان می دهند که این کشور به صورت آنلاین و از طریق شبکه های اجتماعی سعی در شکل دهی گفتمان سیاسی دارد.»
خلاء رسانهای
مهمترین خاستگاههای تأسیس این شبکه عبارت است از: نیاز به رسانه ای که دیدگاههایی متفاوت درباره مسائل و تحولات جهان، ایران و خاورمیانه ارائه دهد و اخباری متفاوت را مخابره کند که معمولاً از سوی رسانههای جریان سلطه، نادیده گرفته شده یا با سویههای موافق سیاستهای غرب بیان میشوند.
مخاطبان هدف پرس تیوی مردم انگلیسیزبان جهان اعم از اروپایی، آمریکایی، آفریقایی و ... هستند. در حالحاضر، بیشتر مخاطبان شبکه پرس تیوی را شهروندان آمریکا، انگلستان، هند، پاکستان، نیجریه و عربستان سعودی تشکیل میدهند.
شعار این شبکه «خبر از نگاه جدید» است. شکستن انحصار خبری رسانههای غربی، بهوجودآوردن پلی میان فرهنگهای مختلف، تأکید بر نمایش تفاوتها و مشترکات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باتوجه به شرایط انسانی نیز از دیگر اهداف پرس تیوی بهشمار میروند. این شبکه بر آن است تا تحلیل دقیقی از رویدادها ارائه کند و سوی دیگر رخدادها را بهنمایش بگذارد.
وبسایت انگلیسی پرس تیوی که چند ماه پیش از آغاز رسمی پخش تلویزیونی شبکه آغاز بهکار کرد، مکمل پوشش خبر تلویزیونی است. همچنین، این وبسایت جوابگوی نیاز رسانه به فناوریهای ارتباطی روز از قبیل تحولات سریع در عرصه تلفن همراه، حضور در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و پل تعاملی بین شبکه و مخاطبان خود است.
مقر اصلی پرس تیوی در تهران، پایتخت ایران است. پرس تیوی بیش از 60 خبرنگار در نقاط استراتژیک و مهم جهان در عراق، لبنان، سوریه، اوگاندا، نیجریه، کنیا، آلمان، انگلستان، هند، روسیه، مصر، ونزوئلا و ... دارد و از فعالیت 7 دفتر نمایندگی اختصاصی و مشترک در شهرهای لندن، بیروت، کابل، اربیل، دمشق، بغداد و مادرید بهره میبرد.
برنامههای پرس تیوی به صورت 24 ساعته پخش میشوند و مبنای تنظیم جدول پخش آن ساعت جهانی GMT و با توجه به ساعات پربیننده در مناطق مهم جهان است. همچنین تلاش میشود برای تکرار پخش، به دیگرمناطق مخاطب نیز توجه شود.
یک جدول پخش استاندارد
پخش منظم و پرحجم اخبار در قالب روزانه بیش از 50 برنامه بخش خبری کوتاه و مشروح و برنامههای خبری مکمل از مهمترین مأموریتهای پرس تیوی است. این شبکه، برنامههای ثابت تحلیلی و گفتوگومحور، مستندهای جذاب و میانبرنامههای پرمحتوا را نیز در جدول پخش خود دارد.
مستندهای دیدنی این شبکه را فیلمسازان ایرانی و خارجی در داخل یا خارج از کشور تهیه میکنند. پرس تیوی تهیه برنامههای گفتوگومحور و ترکیبی خود را علاوه بر تهران، در لندن نیز به انجام میرساند.
این شبکه منبع معتبر و موثقی برای بسیاری از رسانههای جهان است. هر روزه اخبار بسیاری بهنقل از پرس تیوی در درگاه رسانههای مکتوب، دیداری و شنیداری ظاهر میشود. این شبکه خبری علاوه بر پخش تلویزیونی، از طریق وبسایت، شبکههای اجتماعی مجازی، پلتفرمهای گوناگون و رسانههای نوین وبمحور و موبایلمحور نیز به تولید و توزیع اطلاعات و اخبار در قالب متن، گرافیک، عکس و ویدئو دست میزند.
عناوینی چون «روی دیگر وقایع» و «صدای بیصدایان»، پرس تیوی را در ردیف رسانههای جایگزین جریان اصلی قرار داده و حرکت آن در مسیری کاملاً متفاوت از حرکت رسانههای غربی و طیف سلطه است.
در این مسیر پرخطر 12 ساله، پرس تی وی چهار شهید تقدیم کرده است: فرهاد تقدسی و حبیب الله حسین زاده در افغانستان، سرنا شیم در مرز ترکیه و سوریه و مایا ناصر در سوریه. شهیدانی که جانشان را فدای حقیقت کردند.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/