دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
محمد اصابتی*

سند ملی کار شایسته بدون توجه به امنیت شغلی و ایمنی کار جامع نیست

در صورت عدم توجه به موضوع امنیت شغلی وایمنی کار، سند ملی کار شایسته جامع نخواهد بود.
کد خبر : 397908
photo_2019-06-13_11-35-28.jpg

گروه اقتصادی خبرگزاری آنا؛ سند ملی «کار شایسته» در خردادماه جاری توسط هیئت محترم دولت باهدف نیل به رشد و توسعه اقتصادی بر پایه عدالت و اعمال سیاست‌های اشتغالی، مهارت‌افزایی و ارتقای دانش حرفه‌ای و حمایت از مشاغل کوچک خانگی و دانش‌بنیان تصویب شد.


کار شایسته یعنی افزایش شانس به دست آوردن شغل مولد با دستمزد عادلانه در شرایط کاری قابل‌ قبول که بر بنیان اشتغال، حمایت اجتماعی، حقوق بنیادین کار و گفتگوهای اجتماعی پایه‌گذاری شده است و دارای ابعاد زیر است:


1-فرصت‌های شغلی


2-کار مولد


3-آزادی در انتخاب شغل


4-برابری در کار


5-امنیت شغلی و ایمنی در کار


6-کرامت انسانی در کار


حمایت اجتماعی یکی از چهار هدف راهبردی سازمان بین‌المللی کار برای تحقق کار شایسته و مکمل بحث اشتغال مطرح است و علاوه بر بیمه، مبارزه با بیکاری‌ها در محیط کار، مسائل ایمنی و بهداشتی، بازرسی کار و توجه به سالم‌سازی محیط نیروی کار را موردتوجه قرار می‌دهد.


نقطه قوت سند کار شایسته موظف کردن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و نقش‌آفرینی در رابطه با تنظیم کاراست وبه نظرمی‌رسد شروع مبارکی است اما مکفی نیست  زیرا همزمان با مطرح‌شدن کار شایسته به‌عنوان پارادایم جدید عرصه کار توسط سازمان بین‌المللی کار، توجه به استانداردهای ایمنی و بهداشت کار نیز مورد تأکید است.


کار شایسته هدف والا و ارجمندی را پیگیری می‌کند و قصد دارد با تأکیدبرحقوق اساسی انسان نیازهای اولیه و کیفیت زندگی نیروی کار را بهبود ببخشد و زمینه ایجاد اشتغال مناسب را برای همه افراد از طریق ایجاد فرصت‌های برابرفراهم کند.


از آنجائی‌که انسان همواره در معرض تهدیدجدی بیماری‌ها و حوادث ناشی از کار قراردارد و به‌کارگیری اصول ایمنی و بهداشت کار از طریق حذف یا کاهش آن مورد تأکید قرار گرفته و مقدمات را برای تحقق اهداف کار شایسته فراهم می‌کند. بنابراین امنیت شغلی ایمنی کار یکی از ابعاد حائز اهمیت کار شایسته است که بایستی توسط هیئت محترم دولت در بخش مجزا مورد توجه قرارگیرد.


ایمنی و بهداشت كار موضوعات مهمی هستند و همه شهروندان حق دارند كه از بهداشت محیطی و كاری سالم و ایمن و تدابیر ضروری برای پیشگیری از آسیب‌های جسمی و روحی در محیط های كار بهره‌مند باشند.


در هر یک از کشور‌ها برای ایمنی و سلامت محیط کار قوانینی وجود دارد که البته شدت و ضعف آن با توجه به میزان توسعه یافتگی کشور‌ها متفاوت است.


در ایران نیز قوانینی برای این منظور پیش‌بینی شده است و بعد از انقلاب نیز توجه ویژه‌ای به این امر شده است. برای صیانت از نیروی انسانی و منابع مادی کشور رعایت دستورالعمل‌هایی از سوی شورای عالی حفاظت فنی جهت تأمین ایمنی و وزارت بهداشت جهت سلامتی تدوین می‌شود به استناد ماده 85 قانون کار برای تمام کارگاه‌ها، کارفرمایان و کارآموزان الزامی است که شورای عالی حفاظت فنی مسئول تهیه آیین‌نامه‌های حفاظت‌ فنی است.


سند کار شایسته مصوب هر چند دارای راهبرد و سیاست‌های اجرایی است و در آن مواعید مقرره دیده شده و نویدگر یک رویکرد جدید در حوزه تنظیم روابط کار و تأمین‌ اجتماعی است، اما این سند کلیات را در بر می‌گیرد که بایستی در ابعاد جزیی از جمله در حوزه امنیت شغلی ایمنی‌کار سند جداگانه تنظیم شود در غیر این صورت دربرگیرنده سند ملی کار شایسته جامع نخواهدبود.


* مدیرکل سابق بازرسی،کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی


انتهای پیام/4083/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب