دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 خرداد 1398 - 12:07
رحیم‌پور در گفتگو با آنا:

مذاکرات شینزو آبه در تهران توقع جامعه را افزایش ندهد

معاون سابق وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه شرط اصلی ایران عدم پذیرش سلطه آمریکاست، گفت: مذاکرات شینزو آبه در تهران نباید توقع جامعه ایران را افزایش دهد.
کد خبر : 397646
Yr8yd3b7aUybyWu4pQGUHQ-001.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن امروز توکیو را به مقصد تهران ترک کرد. این نخستین‌بار است که یک رئیس دولت از سرزمین چشم بادامی‌ها بعد از انقلاب اسلامی به ایران سفر می‌کند. البته آبه در ماه گذشته دیداری با ترامپ در ژاپن داشت و صحبت‌هایی بین دو طرف رد و بدل شده است.


از سوی دیگر بعد از خروج آمریکا از برجام و تهدیدات این کشور که موجب عقب‌نشینی ایران از مواضع اصولی خود نشد، مسئله میانجیگری برخی از کشورها بین ایران و آمریکا مطرح شد. البته این سفر و احتمال زیاد میانجیگری آبه بین ایران و آمریکا ریشه در مذاکرات دیگری هم دارد. آمریکا در مذاکرات کره‌شمالی بدون حضور برخی از کشورها با رهبر ارشد این کشور دیدار کرد و هیچ نتیجه‌ای برای آنها در پی نداشت.


در این سفر، نخست‌وزیر ژاپن با رهبر انقلاب و رئیس‌جمهور کشورمان مذاکره و دیدار خواهد کرد. گفتنی است؛ رهبر انقلاب مذاکره با آمریکا را سمی مضاعف اعلام کردند. البته برخی از دولتمردان و جریان سیاسی خاص داخلی مذاکره با نخست‌وزیر ژاپن برای میانجیگری بین کشورمان و آمریکا را مناسب ارزیابی کردند.


از طرفی، آمریکایی‌ها به مدیریت تیم پمپئو و جان بولتن به شدت مواضع ضد ایرانی دارند و وزیر امور خارجه آمریکا طی یک سخنرانی گفته بود که برای مذاکره هم پیش شرطی دارد که بعدها خود آمریکایی‌ها از این مورد عقب‌نشینی کردند.


ابراهیم رحیم‌پور، معاون سابق آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگار حوزه سیاست‌خارجی گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، درباره دلایل اصلی سفر نخست‌وزیر ژاپن به تهران و میانجیگری بین ایران و آمریکا توسط آبه، اظهار کرد: «میانجی یعنی کسی که بین دو طرف بتواند نقش ایفا کند؛ به همین دلیل باید کشوری باشد که دو طرف آن را قبول داشته باشند، لذا برخی کشورها که فاقد این خصوصیت هستند، نمی‌تواند نقش میانجی را داشته باشد».


وی با بیان اینکه میانجی باید مقبولیت دو طرف را داشته باشد و از این زاویه، ژاپن دارای مقبولیت خوبی از سوی ایران و آمریکاست، اضافه کرد: «وزیر امور خارجه ایران و رئیس‌جمهور آمریکا به توکیو سفر کردند و اگر این موارد در مجموع کنار هم قرار گیرند، نشان می‌دهد که آبه نقش خوبی برای این کار دارد».


رحیم‌پور در پاسخ به این سؤال که آیا ایران شرط یا پیشنهادی برای ژاپن دارد یا خیر گفت: «زمانی که وزیر امور خارجه آمریکا 12 شرط برای مذاکره قرار دارد، با تمسخر ایران رو به رو شد؛ به همین علت ایران شرطی نمی‌گذارد و باید به‌جای درگیری اقتصادی و نظامی، گفتگو جایگزین شود».


معاون سابق وزیر امور خارجه کشورمان، قرار دادن شرط استقلال ایران را در مذاکره با نخست‌وزیر ژاپن مهم دانست و افزود: «شرط اصلی ایران عدم پذیرش سلطه آمریکاست؛ پیام انقلاب اسلامی این بوده و با این وضعیت، مقامات کشورمان مایل شدند که نخست‌وزیر ژاپن به تهران بیاید».


وی درباره پیش‌بینی نتایج مذاکره آبه در تهران نیز اظهار کرد: «مذاکرات نباید توقع جامعه ایران را افزایش دهد، چراکه این صحبت‌ها زیاد رخ می‌دهد و درب گفتگو نیز بسته نیست».


رحیم‌پور تصریح کرد: «اینکه سفر آبه به اتفاق بزرگی منجر شود، بستگی به روند مذاکره دارد و باید دید طرفین از یکدیگر چه توقعی دارند؛ اگر ژاپنی‌ها مذاکره را برای تسلیم شدن  ایران می‌خواهند هیچ فایده‌ای ندارد و وقت تلف کردن و نمایش است».


وی با تأکید بر اینکه اجازه نمی‌دهیم آمریکا فریبمان دهد، خاطرنشان کرد: «باید روند مذاکره را بررسی کرد. ژاپن یک چارچوبی از آمریکا گرفته و شناختی از ایران دارد و آنها برای این موضوع طرح نوشته‌اند، ولی دعوای ایران و آمریکا با یک دور مذاکره حل نمی‌شود».


دیپلمات ارشد سابق ایران درباره دعوت رئیس‌جمهور ایران به نشست سران 20 کشور صنعتی جهان و احتمال دیدار کوتاه روحانی و ترامپ نیز گفت: «اطلاعی ندارم، ولی ایشان در اجلاس قبلی عربستان دعوت شده بودند. میزبان حق دارد هر کسی را دعوت کند اما دیدار رو در رو با ترامپ بستگی به تصمیم مقامات ارشد نظام دارد».


به گزارش آنا، آبه راه پدرش در سال 1364 را طی می‌کند. آن زمان  پدر نخست‌وزیر فعلی ژاپن برای میانجگیری میان ایران و عراق به تهران آمد ولی سفرش هیچ دستاوردی به دلیل بدعهدی صدام نداشت. آبه نیز پای در راه پدر می‌گذارد که باید دید موفق می‌شود یا خیر.


انتهای پیام/4082/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب