نهادهای دولتی موظف به تحویل اسناد ملی به سازمان اسناد هستند
به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، اشرف بروجردی در نخستین کنگره مطالعات آرشیوی و دومین همایش اسناد ایرانی در ساختمان اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، اظهار کرد: در این کنگره به عنوان محفلی برای خوشهچینی دانش در حوزه آرشیو گردهم آمدهایم تا دانستههای این حوزه را به اشتراک و در اختیار دیگران قرار دهیم.
وی ادامه داد: امروز که در هفته جهانی آرشیو قرار داریم، جمهوری اسلامی نیز به عنوان کشوری با سابقه دیرینه در حفظ و نگهداری آرشیوها از گذشته شناخته میشود و از سلسلههای مختلف پادشاهی نیز در این حوزه پیشقدم و پیشگام بوده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با تشریح اهمیت هفته جهانی آرشیو تصریح کرد: گرامی داشتن این هفته و برگزاری این مراسم در راستای انتقال دانستههای آرشیوی به سطح جامعه است تا دیگر نهادها و دستگاهها نیز که در حوزه آرشیو از تولید سند و نگهداری آن تلاش میکنند حساستر شوند.
وی عنوان کرد: در این زمینه یکی از رسالتهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی نیز حفظ و نگهداری اسناد و آرشیوهای ملی است، به هر حال باورها و اعتقادات به انجام یک کار، زمانی شکل میگیرد که توسط اسناد تأیید و یا رد شود که تأییدشدهها تقویت و ردشدهها کنار گذاشته میشود.
بروجردی گفت: رسالت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران این است که مفاهیم علمی که بر مبنی سندی شکل گرفته است توسعه داده شود و به سطح جامعه تسری داده شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: تلاش مجامع بینالمللی نیز برای انتخاب روز و هفته جهانی آرشیو برای این است تا دیگران نیز از حوزه دانش آرشیوی بهرهمند شوند، بنابراین برای تثبیت دانستهها و جهت ایجاد یک محک علمی نیاز به سند وجود دارد که باید روند تولید و آرشیو این اسناد به اشکال مختلف صورت پذیرد.
بروجردی عنوان کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران بر طبق قانون تأکید دارد که همه نهادهای مقننه و مجریه، هر سندی تولید و نگهداری میکنند باید شرایط نگهداری آن را طبق استانداردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران لحاظ کنند از جمله اینکه به این سمت و سو حرکت کنند تا اسناد به صورت الکترونیکی درآمده و در اختیار این سازمان قرار گیرد.
وی با تأکید بر شناخت استاندارد، شاخصها و دستورالعملهای چگونگی حفظ و نگهداری اسناد و آرشیوها به صورت الکترونیکی، ادامه داد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از همه دستگاههای دولتی که برای حفظ و نگهبانی این گنجینه عظیم دانشی تلاش میکنند از جمله مرکز آرشیو ملی ایران سپاسگزار است.
بروجرودی عنوان کرد: پس از پیروزی انقلاب و بدو اول خیلی توجه به نگهداری اسناد نشد و بخشی از اسناد این سرزمین بیرون از مرزها رفته و یا مورد غفلت قرار گرفت و آرام آرام پس از اتمام جنگ، توجه به حفظ و نگهداری اسناد مورد توجه قرار گرفت.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: به هر حال هشت سال در کشور جنگی رخ داد و تجربه بسیار عظیمی به دست آمد تا با این تجربه از ایجاد جنگهای دیگر جلوگیری شود.
بروجردی با اشاره به قانون حفظ اسناد و تصویب آن در سال 1349 بیان کرد: پس از انقلاب به یکباره دغدغه همه دستگاهها این شد تا اسناد خود را حفظ کنند و خوشبختانه قانون یک رویکرد ویژهای برای نهاد آرشیو ملی ایران داشت تا بتواند نگهبان و حافظ اسناد آرشیوی کشور باشد، بنابراین طبیعی است که همه دستگاهها دولتی موظف هستند اسناد خود را بعد از تولید در قالب الکترونیکی و کاغذی تحویل سازمان اسناد دهند مگر اینکه نهادی قواعد و مختصات نگهداری از اسناد را رعایت کند کما اینکه همین مورد نیز ناقص قانون است.
وی ادامه داد: بنابراین طبق قانون، همه اسناد ملی باید در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی قرار گیرد و شاید این سؤال پیش بیاید مگر این سازمان چقدر جا برای نگهداری این تعداد اسناد دارد درحالی که تمرکز سازمان بر اسناد الکترونیکی است و اسناد کاغذی نیز باید با نظارت سازمان اسناد توسط دیگر نهادها نگهداری شود، بر این اساس دیگر نهادها نباید به اختیار خود استانداردهای نگهداری اسناد را انجام دهند و باید استانداردهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران رعایت شود.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به تدوین بخش عمده استانداردهای حفظ و نگهداری اسناد توسط این سازمان بیان کرد: در زمینه استانداردهای حفظ و نگهداری اسناد بر اساس تعامل با مراکز بینالمللی اسناد صورت میپذیرد و چیزی جدا از استانداردهای بینالمللی اسناد وجود ندارد و شاید در برخی مواقع لازم شود این استانداردها بومی شود.
بروجردی با تأکید بر اهمیت انتقال و تحویل اسناد توسط سازمانها به مرکز آرشیو ملی ایران ادامه داد: بنابراین اگر این مسئله را به عنوان یک اصل بپذیریم مراکز مختلف که به عنوان مراکز اسناد وجود دارند برای اجرای این قانون باید هوشیار عمل کنند و اسناد ملی خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تحویل دهند.
وی ادامه داد: یکی از این مراکز، مرکز اسناد انقلاب اسلامی است که موظف است، اسناد و حداقل اسناد دیجیتال خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی تحویل دهد زیرا سازمان اسناد و کتابخانه ملی زیر مجموعه نهاد ریاست جمهوری است که بالاترین نهاد اجرای کشور محسوب میشود ولی این اتفاق هنوز رخ نداده است، بنابراین عملکرد این سازمان نقصی ندارد بلکه مقاومت دستگاهها برای اجرای قانون وجود دارد، در حالی که قانون همگانی است و اختصاصی نیست.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره تحویل برخی اسناد که این سازمان نقش مشوق را بر عهده دارد، نیز گریزی زد و گفت: از جمله این اسناد مربوط به اسناد خاندانها است که تاکنون گامهای برای تحویل این اسناد همچون تحویل اسناد خاندان آیتالله بهشتی، آیتالله مطهری، اسناد شورای انقلاب با کمک مرکز اسناد آیتالله هاشمی رفسنجانی صورت پذیرفته است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیان کرد: اسناد خانوادگی و دولتی مراحلی را طی میکنند تا مورد حفظ و نگهداری قرار گیرد که در مرحله نخست، مورد بازخوانی قرار گرفته و با اجرای مراحل دیگری در نهایت تحت حفظ و نگهداری قرار میگیرند.
بروجردی عنوان کرد: امیدواریم روزی برسد که رسالت خود را برای حفظ و نگهداری و انتقال این اسناد به آیندگان به نحو احسن انجام داده باشیم و شاهد روزی باشیم که با کمال افتخار اظهار کنیم که بزرگترین گنجینه دانشی را در اختیار داریم تا به صورت تسهیل شده در دسترس عموم قرار داده شود زیرا متأسفانه هنوز در این زمینه مشکل وجود دارد تا افراد بتوانند به سهولت به مطالعات و تحقیقات خود دسترسی پیدا کنند.
انتهای پیام/4072/4028/
انتهای پیام/